Tip of the Day

Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες στις ψηφιακές συναλλαγές

Newsroom
11-04-2024 | 18:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες στις ψηφιακές συναλλαγές

Οι τρόποι με τους οποίους θα μειωθούν οι προμήθειες και θα εξαπλωθούν οι ψηφιακές πληρωμές, απασχόλησαν το πάνελ με τίτλο «Keeping Pace with Rapid Innovation in the Payments Landscape», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10 - 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Είμαστε όλοι θετικοί προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους προμηθειών», ανέφερε ο Νίκος Παπάδογλου, Εμπορικός Διευθυντής της Nexi, προσθέτοντας ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακριβή χώρα στις προμήθειες, όμως θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία».

Όπως επισήμανε, φέτος αναμένεται αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 10% και από αυτό το ποσοστό αυτές που προέρχονται από ψηφιακά πορτοφόλια θα είναι το 20%, προβλέποντας ότι «Η ελληνική κοινωνία θα έχει όλο και πιο μικρές ηλεκτρονικές συναλλαγές», εκτιμώντας παράλληλα ότι στο άμεσο μέλλον το ψηφιακό χρήμα θα είναι κυρίως «tokenised» και κάποια στιγμή θα έρθει και το ψηφιακό ευρώ

O Ιωάννης Κιτιξής, Managing Director and Country Head of Worldline Merchant Services, Greece, τόνισε ότι: «H Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες προμήθειες στην Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Σημασία έχει να είμαστε ευέλικτοι και προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των χρηστών μας. Η λογική του One-Fits-All είναι ξεπερασμένη. Ως WORLDLINE όμως δεν στεκόμαστε μόνο στην προμήθεια, αλλά πάμε να εξελίξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε σήμερα. Πριν έναν μήνα λανσάραμε τα Πακέτα συναλλαγών Easy, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις με μικρές συναλλαγές (Micro tickets).

Με την απόκτηση ενός εκ των τριών πακέτων (Classic, Advance ή Premium), η επιχείρηση εξασφαλίζει 0% προμήθεια για προκαθορισμένη αξία συναλλαγών βάσει των αναγκών της επιχείρησης και προκαθορισμένο κόστος, δίνοντας την δυνατότητα στην επιχείρηση να επιλέγει το σωστό πακέτο καθώς μεγαλώνει η επιχείρηση. Στη Worldline Greece παραμένουμε ευέλικτοι, προσαρμοζόμαστε στις τάσεις, δίνουμε λύσεις και ενισχύουμε τις επιχειρήσεις. Και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου οι πληρωμές δεν είναι απλώς συναλλαγές, αλλά καταλύτες προόδου».

Τη μεγάλη αύξηση της διάδοσης του συστήματος IRIS ανέπτυξε η Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO της ΔΙΑΣ Α.Ε., σημειώνοντας ότι το σύστημα IRIS καταγράφει άνοδο με τριψήφια ποσοστά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήμασταν πολύ πίσω και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουμε», τόνισε εξηγώντας ότι η ΔΙΑΣ το πρώτο τρίμηνο διακανόνισε συνολικά 125 δισεκατομμύρια ευρώ συναλλαγών, εκ των οποίων μόλις τα 1,2 δις ευρώ (δηλαδή περίπου 1%) προέρχονταν από το IRIS. Ωστόσο, σημείωσε ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση του PtP IRIS και η πλειοψηφία αυτών είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Το σύστημα IRIS καταγράφει 100 χιλιάδες νέες εγγραφές το μήνα «και αυτό χωρίς διαφήμιση» ενώ δεν υπάρχουν και προμήθειες. «Μέσα σε μία εβδομάδα το 2024 έγιναν όσες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Καμπουρίδου, προσθέτοντας ότι στο BtB IRIS έχουν εγγραφεί 270 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες , ενώ το IRIS commerce μετρά 5.000 ηλεκτρονικά καταστήματα με μεγαλύτερη χρήση να γίνεται από την ΑΑΔΕ.

Όπως ανέφερε ο Luca Martini, Partner, EY-Parthenon EMEIA Emerging Markets Leader, «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό σημείο», σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς η χρήση μετρητών έχει μειωθεί κατά 30% και είναι τεράστιος ο όγκος των χρημάτων που δαπανώνται ψηφιακά, με τον τουρισμό να είναι ο κλάδος όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διείσδυση των ψηφιακών πληρωμών.

«Όμως η Ελλάδα είναι λίγο πίσω στο ηλεκτρονικό εμπόριο που συνδέεται άμεσα με τον όγκο των ψηφιακών πληρωμών» παρατήρησε ο κ. Martini «και αυτό οφείλεται και στην έλλειψη fintech, πράγμα όμως που παρουσιάζει και μία μεγάλη ευκαιρία για τις τράπεζες, ώστε να διευκολύνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Πρόσθεσε επίσης, ότι γενικά οι ψηφιακές πληρωμές αυξάνονται όταν υπάρχουν η δυνατότητα πληρωμής δημόσιων φόρων και εισφορών, η υιοθέτηση της τεχνολογίας και τα ψηφιακά νομίσματα. Ωστόσο για την Ελλάδα επέμεινε ότι πρέπει να αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο με τη βοήθεια των fintech και των τραπεζών.

Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του Imerisia.gr και Δημοσιογράφος του OPEN TV, Γιάννης Φώσκολος, που τόνισε ότι «είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο σε ότι αφορά στην εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών», προσθέτοντας ότι «όλες οι επιχειρήσεις αναζητούν ευέλικτες λύσεις για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:30

Reuters: Η άρση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο θα εκτοξεύσει τις εξαγωγές στην Ινδία

23:19

Τραμπ: Παράταση της εκεχειρίας μέχρι να καταθέσει πρόταση το Ιράν

23:12

Νέα πτώση στη Wall Street στο παρά πέντε της λήξης της εκεχειρίας

22:59

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λιβάνου

22:46

Moody's: Νέες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

22:34

Νέο χαμηλό εβδομάδας για χρυσό με απώλειες 2%

22:21

Πετρέλαιο: Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent με τη διορία εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν να λήγει

22:09

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5,9 εκατ. ευρώ

22:00

Τσίπρας: H κοινωνική ιδιοτέλεια και η διαφθορά, είναι απειλές για την χώρα

21:49

Πάνω από 500.000 ευρώ θα κοστίζει το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο supercar της Ferrari

21:45

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 28 εκατ. ευρώ

21:36

Μ. Ανατολή: Ο Λίβανος αξιώνει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη του

21:30

AVAX: Κάτω από 5% το ποσοστό του Στέλιου Χριστοδούλου

21:22

Ισραήλ: Φυλάκισης ενός μήνα σε στρατιώτες που βεβήλωσαν άγαλμα του Χριστού στον Λίβανο

21:09

Ιράν: Οι αρχές διαψεύδουν τον Τραμπ για τις οκτώ γυναίκες που απειλούνται με εκτέλεση

21:03

«Φρένο» σε 20.000 πτήσεις από Lufthansa

21:02

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ενέργεια

20:54

Βρετανία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων για νέους κάτω των 17

20:50

«Παγώνει» το ταξίδι Βανς στο Ισλαμαμπάντ - Προς αδιέξοδο οι συνομιλίες

20:39

Κάλας: Εντός 24 ωρών το δάνειο 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

20:28

Τραμπ: Θα θυμάμαι τις εταιρίες που δεν ζήτησαν επιστροφή χρημάτων λόγω δασμών

20:24

Ζελένσκι: «Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει»

20:19

Λίβανος: Τουλάχιστον 2.454 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων από τις 2 Μαρτίου

20:07

Το μονοκλωνικό αντίσωμα για τον ιό RSV χορηγήθηκε για 1η φορά στα νεογέννητα στην Ελλάδα

20:05

Κέρδη για το πετρέλαιο από την αβεβαιότητα της αμερικανο-ιρανικής εκεχειρίας

20:00

Το «νέο Ιράν» θα είναι πιο αδύναμο, πιο σκληρό και πιο επικίνδυνο

19:58

Τραμπ: «Θα τα βρούμε με την Anthropic - Μπορούν να μας είναι πολύ χρήσιμοι»

19:53

Bureau Veritas: «Καμπανάκι» για ΣΕΔΕ 2 και τους κινδύνους υποβάθμισης των ελέγχων εκπομπών

19:47

Συνάντηση με Ράμα και Δελφοί την Τετάρτη για Μητσοτάκη

19:44

Μεξικό: «Προσχεδιασμένη» η επίθεση εναντίον τουριστών στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν