Tip of the Day

Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες στις ψηφιακές συναλλαγές

Newsroom
11-04-2024 | 18:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες στις ψηφιακές συναλλαγές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι τρόποι με τους οποίους θα μειωθούν οι προμήθειες και θα εξαπλωθούν οι ψηφιακές πληρωμές, απασχόλησαν το πάνελ με τίτλο «Keeping Pace with Rapid Innovation in the Payments Landscape», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10 - 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Είμαστε όλοι θετικοί προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους προμηθειών», ανέφερε ο Νίκος Παπάδογλου, Εμπορικός Διευθυντής της Nexi, προσθέτοντας ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακριβή χώρα στις προμήθειες, όμως θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία».

Όπως επισήμανε, φέτος αναμένεται αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 10% και από αυτό το ποσοστό αυτές που προέρχονται από ψηφιακά πορτοφόλια θα είναι το 20%, προβλέποντας ότι «Η ελληνική κοινωνία θα έχει όλο και πιο μικρές ηλεκτρονικές συναλλαγές», εκτιμώντας παράλληλα ότι στο άμεσο μέλλον το ψηφιακό χρήμα θα είναι κυρίως «tokenised» και κάποια στιγμή θα έρθει και το ψηφιακό ευρώ

O Ιωάννης Κιτιξής, Managing Director and Country Head of Worldline Merchant Services, Greece, τόνισε ότι: «H Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες προμήθειες στην Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Σημασία έχει να είμαστε ευέλικτοι και προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των χρηστών μας. Η λογική του One-Fits-All είναι ξεπερασμένη. Ως WORLDLINE όμως δεν στεκόμαστε μόνο στην προμήθεια, αλλά πάμε να εξελίξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε σήμερα. Πριν έναν μήνα λανσάραμε τα Πακέτα συναλλαγών Easy, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις με μικρές συναλλαγές (Micro tickets).

Με την απόκτηση ενός εκ των τριών πακέτων (Classic, Advance ή Premium), η επιχείρηση εξασφαλίζει 0% προμήθεια για προκαθορισμένη αξία συναλλαγών βάσει των αναγκών της επιχείρησης και προκαθορισμένο κόστος, δίνοντας την δυνατότητα στην επιχείρηση να επιλέγει το σωστό πακέτο καθώς μεγαλώνει η επιχείρηση. Στη Worldline Greece παραμένουμε ευέλικτοι, προσαρμοζόμαστε στις τάσεις, δίνουμε λύσεις και ενισχύουμε τις επιχειρήσεις. Και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου οι πληρωμές δεν είναι απλώς συναλλαγές, αλλά καταλύτες προόδου».

Τη μεγάλη αύξηση της διάδοσης του συστήματος IRIS ανέπτυξε η Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO της ΔΙΑΣ Α.Ε., σημειώνοντας ότι το σύστημα IRIS καταγράφει άνοδο με τριψήφια ποσοστά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήμασταν πολύ πίσω και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουμε», τόνισε εξηγώντας ότι η ΔΙΑΣ το πρώτο τρίμηνο διακανόνισε συνολικά 125 δισεκατομμύρια ευρώ συναλλαγών, εκ των οποίων μόλις τα 1,2 δις ευρώ (δηλαδή περίπου 1%) προέρχονταν από το IRIS. Ωστόσο, σημείωσε ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση του PtP IRIS και η πλειοψηφία αυτών είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Το σύστημα IRIS καταγράφει 100 χιλιάδες νέες εγγραφές το μήνα «και αυτό χωρίς διαφήμιση» ενώ δεν υπάρχουν και προμήθειες. «Μέσα σε μία εβδομάδα το 2024 έγιναν όσες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Καμπουρίδου, προσθέτοντας ότι στο BtB IRIS έχουν εγγραφεί 270 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες , ενώ το IRIS commerce μετρά 5.000 ηλεκτρονικά καταστήματα με μεγαλύτερη χρήση να γίνεται από την ΑΑΔΕ.

Όπως ανέφερε ο Luca Martini, Partner, EY-Parthenon EMEIA Emerging Markets Leader, «η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό σημείο», σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς η χρήση μετρητών έχει μειωθεί κατά 30% και είναι τεράστιος ο όγκος των χρημάτων που δαπανώνται ψηφιακά, με τον τουρισμό να είναι ο κλάδος όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διείσδυση των ψηφιακών πληρωμών.

«Όμως η Ελλάδα είναι λίγο πίσω στο ηλεκτρονικό εμπόριο που συνδέεται άμεσα με τον όγκο των ψηφιακών πληρωμών» παρατήρησε ο κ. Martini «και αυτό οφείλεται και στην έλλειψη fintech, πράγμα όμως που παρουσιάζει και μία μεγάλη ευκαιρία για τις τράπεζες, ώστε να διευκολύνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Πρόσθεσε επίσης, ότι γενικά οι ψηφιακές πληρωμές αυξάνονται όταν υπάρχουν η δυνατότητα πληρωμής δημόσιων φόρων και εισφορών, η υιοθέτηση της τεχνολογίας και τα ψηφιακά νομίσματα. Ωστόσο για την Ελλάδα επέμεινε ότι πρέπει να αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο με τη βοήθεια των fintech και των τραπεζών.

Την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του Imerisia.gr και Δημοσιογράφος του OPEN TV, Γιάννης Φώσκολος, που τόνισε ότι «είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο σε ότι αφορά στην εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών», προσθέτοντας ότι «όλες οι επιχειρήσεις αναζητούν ευέλικτες λύσεις για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:22

Κολομβία: Τουλάχιστον 111 νεκροί από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ - Δεκάδες εγκλωβισμένοι

22:05

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε σε αντιπολιτευόμενο κόμμα τη συμμετοχή στις εκλογές

21:47

Ήπια άνοδος για τον χρυσό και νέα υψηλά 7 εβδομάδων

21:33

ΗΠΑ: Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα

21:19

Bally’s Intralot: Νέα αγορά 1,01 εκατ. μετοχών από τη Deutsche Bank

20:56

Πετρέλαιο: Άνοδος 5% εν μέσω αβεβαιότητας για το άνοιγμα του Ορμούζ

20:40

Κωτσόβολος: Ιστορικό υψηλό πωλήσεων το 2025 με ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία

20:25

O Τραμπ προαναγγέλει πως θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Τεχεράνη «για όσους έχουν σκοτώσει»

20:08

Ιράν: Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε o Μοτζταμπά Χαμενεΐ

19:52

Η Σουηδία απέτρεψε επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

19:45

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήριο πετρελαίου - 13 νεκροί και 75 τραυματίες

19:30

Αναδιάταξη ισχύος γύρω από το Ιράν - Η συμφωνία της Μέκκας και η εσωτερική διαμάχη στην Τεχεράνη

19:25

Ζαπορίζια: Διακοπή ηλεκτροδότησης μετά από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

19:20

Κίνα: Απέτυχε η εκτόξευση του δορυφόρου ChinaSat-4B, εξερράγη ο πύραυλος

19:08

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 με μικτά πρόσημα στα ταμπλό

18:52

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Κοκκινόχωμα Καβάλας - Μήνυμα από το 112

18:41

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ - Στενός συντονισμός Αθήνας και Καΐρου

18:25

Το Ομάν λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει πετρελαιοκηλίδα κοντά στις ακτές του

18:20

Μελόνι-Φρεντέρικσεν: «Όχι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση» -Σε κοινή δήλωση ζητούν κέντρα επαναπατρισμού σε τρίτες χώρες

18:15

Mέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού σχεδόν στο 70% της Γαλλίας

17:47

Ισπανία: Πύρινος εφιάλτης σε Βαλένθια και Ανδαλουσία - Χιλιάδες στρέμματα στις φλόγες

17:41

Εποχικοί Πυροσβέστες: Υπεγράφη η απόφαση για επιπλέον υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα

17:40

Χρηματιστήριο: «Άντεξαν» ξανά οι 2.600 μονάδες - Αντίρροπες δυνάμεις σε τράπεζες και blue chips

17:38

Βρετανία: Επιδεινώνεται η ξηρασία - Ποτάμια και ταμιευτήρες σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα

17:34

Σαουδική Αραβία: Νεκροί 16 εργάτες σε εργοστάσιο κατασκευής καναπέδων στο Ριάντ

17:19

Μάικλ Μπέρι (The Big Short): Η Berkshire Hathaway δεν είναι ελκυστική χωρίς τον Μπάφετ

16:56

Wall Street: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε Ιράν και τεχνητή νοημοσύνη

16:50

ΔΑΕΕ: Πανελλαδική προκαταρκτική εξέταση για αιολικά πάρκα μετά τη φωτιά στη Βοιωτία

16:45

Moody’s: Νέα δυναμική για τις ελληνικές τράπεζες - Πιστωτική επέκταση και προμήθειες οδηγούν τα κέρδη

16:32

SkyImpact Challenge: Οι κορυφαίες ιδέες καινοτομίας για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου