Tip of the Day

Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

12-03-2024 | 08:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Από σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ.

Η σχετική προκήρυξη για την εκκίνησή του υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr) έως και τις 31 Μαρτίου 2024. Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Μάλιστα προς ενημέρωση του κοινού, για την καλύτερη και έγκαιρη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων, το πρόγραμμα είχε προδημοσιευτεί στις 14.2.2024, στις επίσημες ιστοσελίδες των δύο Υπουργείων.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης: «Εξοικονομώ - Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Επιχειρήσεις από όλη τη χώρα και κάθε μεγέθους, με πεδίο δράσης από την εστίαση, το εμπόριο και άλλες υπηρεσίες έως τον τουρισμό, αλλά και αρτοποιεία, επωφελούνται από το πρόγραμμα που προκηρύσσουμε. Από τη “Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα” όπως είναι ο τίτλος του, οι ωφελούμενοι διασφαλίζουν σημαντική οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση δράσεων που θα τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια και κατά συνέπεια χρήματα, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσουν ενεργειακά την επιχείρησή τους, συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης εκπεμπόμενων ρύπων, άρα και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε: «Μια νέα εμβληματική δράση για την ενεργειακή αναβάθμιση εκκινεί από τις 12 Μαρτίου 2024. Με συνολικό προϋπολογισμό 176,75 εκατομμύρια ευρώ, πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα “Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα” στοχεύει στις επιχειρήσεις του τουρισμού, των υπηρεσιών και του εμπορίου, δίνοντας την δυνατότητα σημαντικών παρεμβάσεων τόσο στα κτίρια όσο και στον εξοπλισμό με τελικό αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και ρύπων. Συμβάλλουμε έτσι στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου για τη σταδιακή μετάβαση της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματικότητα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Η έναρξη της υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα “Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα”, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στη στήριξη των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα στην Πράσινη Μετάβαση, βασικός άξονας της οποίας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό στο περιβάλλον. Δράσεις όπως η συγκεκριμένη, συμβάλλουν στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, στην ενδυνάμωση της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, στην ενίσχυση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στη βελτίωση της καθημερινότητας και των εισοδημάτων των συμπολιτών μας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:17

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα για τους σεισμούς

23:04

Μελόνι: «Δεν έχω υιοθετήσει αντιαμερικανική στάση σήμερα, ούτε ήμουν υποταγμένη»

22:52

Πιερρακάκης: «Εθνική επιτυχία» το Κέντρο Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΟΜ

22:45

Πέντε νεκροί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα

22:40

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απολύει στελέχη ανεξάρτητων αρχών

22:28

Ράλι 4%% για την Alphabet στο ντεμπούτο της στον Dow Jones

22:27

Πετρέλαιο: Άνοδος εν μέσω επιφυλακτικότητας για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:23

Ελλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ: Η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών Δυτική Όχθη υπονομεύει τη λύση των δύο κρατών

22:09

Saab: Συμφωνία «μαμούθ» 4,83 δισ. δολαρίων με την Πολωνία για τρία νέα υποβρύχια

22:04

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας - Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»

21:55

Ευρωβουλευτές ζητούν έρευνα σε βάρος ακροδεξιών κομμάτων για παραβίαση των αρχών της ΕΕ

21:42

Χρυσός: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν έφεραν «λάμψη» στις τιμές

21:38

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

21:24

Ο «χάρτης» των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων στην ΕΕ: Τι ισχύει στην Ελλάδα

21:18

Les Echos: Η Theon ένα βήμα πριν την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας HGH

21:10

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 1.700 οι νεκροί από τους σεισμούς - Πάνω από 50.000 οι αγνoούμενοι

21:00

Η αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ θα διεξαχθεί αποκλειστικά από το Ιράν

20:48

Κικίλιας: Ναυτιλία και ενέργεια θα καθορίσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα 25 χρόνια

20:41

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Μεταβίβαση τριών οριζοντίων ιδιοκτησιών έναντι 1,95 εκατ. ευρώ

20:28

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για περιορισμό της επιστολικής ψήφου

20:19

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμίας υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριών Συμπληρωματικού Φόρου

20:05

Μητσοτάκης: «Το απόθεμα της αξιοπιστίας μας θα είναι βασισμένο στο τι είπαμε και τι κάναμε»

19:48

Πυροσβεστική: 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις για εμπρησμούς

19:39

Eurobank: Νέο μέλος της Επιτροπής Ελέγχου ο John Hollows

19:30

Allianz: Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της ανάκαμψης, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

19:26

Ρωσία: Οι ελλείψεις καυσίμων εξαπλώνονται σε δεκάδες περιοχές μετά από τις ουκρανικές επιθέσεις

19:15

Ευρωαγορές: Νευρικό κλείσιμο με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

19:11

Αργεντινή: Εντοπίστηκε παραλλαγή του χανταϊού στη Γη του Πυρός

19:04

Κατάρ: Απαγορεύονται «μέχρι νεωτέρας» η ναυσιπλοΐα και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες

18:55

ΗΠΑ: «Οσμή φωτογραφικής διάταξης» - Επένδυση Τραμπ σε εταιρεία πριν από mega deal με ICE