Tip of the Day

Σήμερα τελευταία ημέρα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

31-10-2023 | 12:06
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σήμερα τελευταία ημέρα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Με την παρέλευση της εν λόγω διορίας, όσοι ωφελούμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα απενταχθούν αυτόματα, κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να τιμολογούνται με τις υψηλότερες χρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Ολοκληρώνεται σήμερα η διορία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Με την παρέλευση της εν λόγω διορίας, όσοι ωφελούμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα απενταχθούν αυτόματα, κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσουν να τιμολογούνται με τις υψηλότερες χρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις υπαγωγής μπορούν να κατατίθενται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος. Ωστόσο, η αυτόματη απένταξη ενός δικαιούχου σημαίνει πως για το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός ΚΟΤ (δηλαδή μέχρι να υποβάλει εκπρόθεσμη πλέον αίτηση) δεν θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Όπως είναι φυσικό, όφελος για την έγκαιρη υποβολή αίτησης έχουν και όσοι πρόκειται να ενταχθούν για πρώτη φορά στο ΚΟΤ. Κι αυτό γιατί θα εξασφαλίσουν το μέγιστο χρονικό διάστημα ένταξης στο καθεστώς, μέχρι τον επόμενο «κύκλο» υποβολής αιτήσεων, σε έναν χρόνο από τώρα.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Προσοχή στον ΕΝΦΙΑ

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

Της φορολογικής δήλωσης 2022, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.

Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2023, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2023, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2022 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2023), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023).

Τα 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:31

TotalEnergies: Άλμα 67% στα κέρδη του β' τριμήνου λόγω υψηλότερων τιμών πετρελαίου και ισχυρών περιθωρίων διύλισης

11:29

Βρετανία: Ο καύσωνας του Ιουνίου στοίχισε 1,35 δισ. ευρώ στην οικονομία

11:16

Συμφωνία ΕΕ για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Έγινε το χατίρι της Αθήνας για το LNG

11:10

Έρευνα Pulse: Η ακρίβεια κυρίαρχο πρόβλημα για το 83% των πολιτών

11:04

Χρηματιστήριο: Πτώση άνω του 1% με φόντο το άλμα των τιμών του πετρελαίου

10:58

Βάσεις 2026: Ανακοινώθηκαν οι σχολές εισαγωγής - Πού να μπείτε

10:55

ΕΟΔΥ: Πού έχουν καταγραφεί τα 21 κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου - Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

10:49

Πιέσεις στις ευρωαγορές εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αναμονής για την ΕΚΤ

10:45

Νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποκλείσει την Mercedes από τις ΗΠΑ

10:42

Westnet: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία το 2025 με σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας

10:31

Euroxx: Ελκυστικό σημείο εισόδου στη Cenergy - Βλέπει περιθώριο ανόδου 26% και υπέρβαση στόχων το 2026

10:28

Το Ιράν χτύπησε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ιορδανία και στο Κουβέιτ

10:20

EasyJet: «Βουτιά» 70% στα κέρδη τριμήνου

10:13

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου, ήχησε το 112

10:10

Κίνα: Νέο ρεκόρ στη συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2025

10:04

ΔΥΠΑ: 16.395 ωφελούμενοι απασχόλησης και 33.910 ωφελούμενοι κατάρτισης στην Περ. Διεύθυνση Ηπείρου

09:52

Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες σε ουκρανικά πλήγματα σε Ρωσία και Κριμαία

09:51

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2026

09:39

Η Βρετανία αποσύρει τους εναπομείναντες διπλωμάτες της από το Ιράν

09:37

Nestlé: Στην Platinum Equity περνά το 50% του τομέα εμφιαλωμένου νερού

09:32

Τι να κάνετε αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει αύξηση στο ενοίκιο

09:30

8 χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

09:29

Unicredit: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη στο β' τρίμηνο - Ορσέλ: «Μέσα στο 4ο τρίμηνο η εξαγορά της Commerzbank»

09:11

Ιαπωνία: Λόγω καύσωνα οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία

08:47

«Πάει» Κύπρο η Zakcret – Το στοίχημα στον χώρο του αθλητισμού

08:43

Ανεβαίνει το πετρέλαιο παράλληλα με την ένταση στο Ορμούζ

08:36

Η Βουλή των ΗΠΑ εγκρίνει στρατιωτικές δαπάνες 1,15 τρισ. δολαρίων το 2027

08:26

Σχεδόν 5.400 οι νεκροί από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα

08:21

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η ενίσχυση των σχέσεων με τους Έλληνες του εξωτερικού

08:16

Πανελλαδικές 2026: Σήμερα μετά τις 11:00 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής