Tip of the Day

Πώς να εξοικονομήσετε πόρους και χρήμα στην καθημερινότητά σας

18-10-2023 | 17:09
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να εξοικονομήσετε πόρους και χρήμα στην καθημερινότητά σας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Η ακρίβεια σε βασικά είδη αποτελεί μια καλή αφορμή για να υιοθετήσουμε ένα πιο κυκλικό μοντέλο ζωής και να μειώσουμε τους πόρους που χρησιμοποιούμε περιορίζοντας ταυτόχρονα και τα χρήματα που ξοδεύουμε.

Η ακρίβεια σε βασικά είδη αποτελεί μια καλή αφορμή για να υιοθετήσουμε ένα πιο κυκλικό μοντέλο ζωής και να μειώσουμε τους πόρους που χρησιμοποιούμε περιορίζοντας ταυτόχρονα και τα χρήματα που ξοδεύουμε. Η αρχή έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια με την ανακύκλωση υλικών αγαθών όπως ηλεκτρονικά είδη, ρούχα, έπιπλα και συσκευασίες αλλά η απομάκρυνση από το γραμμικό μοντέλο απαιτεί πολλά περισσότερα.

Πλέον παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση μείωσης της κατανάλωσης και της αγοράς νέων προϊόντων και αναζήτησης τρόπων αξιοποίησής τους μέχρι εξαντλήσεως του ωφέλιμου χρόνου ζωής τους. Έτσι, οι καταναλωτές αγκαλιάζουν την κουλτούρα του «αγοράζω λιγότερο, ζω περισσότερο», κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να ζήσουμε μόνο με τα απαραίτητα και όχι συσσωρεύοντας άχρηστα πράγματα σε αποθήκες και ντουλάπες.

Μια νέα τάση στο εξωτερικό είναι η αγορά προϊόντων από δεύτερο χέρι ή η δωρεάν προσφορά τους. Το Buy Nothing επιτρέπει σε επίπεδο γειτονιάς να χαρίζει κάποιος τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιεί και να λάβει δωρεάν πράγματα που προσφέρουν οι γείτονές του. Δεν επιτρέπεται η πώληση, η αγορά ή η διαπραγμάτευση και αποτελεί ένα νέο είδος συναλλαγής για τα σύγχρονα δεδομένα. Το Freecycle είναι παρόμοιο με το Buy Nothing. Προϋποθέτει εγγραφή και επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να δώσουν ή να λάβουν δωρεάν πράγματα στα όρια της κοινότητάς τους.

Ακόμη, το Craigslist, το Facebook Marketplace και το Nextdoor αποτελούν πλατφόρμες όπου κάποιος μπορεί να βρει μεταχειρισμένα αντικείμενα σε προσιτές τιμές ή ακόμη και δωρεάν.

Τα καταστήματα thrift αποτελούν αξιόπιστους χώρους όπου κάποιος μπορεί να προμηθευθεί καινούργια ρούχα και άλλα είδη οικιακής χρήσης που είναι μεταχειρισμένα, συνήθως σε προσιτές τιμές.

Ένας άλλος τρόπος μείωσης της σπατάλης είναι η επισκευή. Το iFixit είναι ένας ιστότοπος αφιερωμένος στο να βοηθά τους ανθρώπους να διορθώνουν τα πράγματά τους. Έχουν όλα όσα κάποιος χρειάζεται, από ανταλλακτικά μέχρι εργαλεία και οδηγούς επισκευής βήμα βήμα για χιλιάδες προϊόντα, από συσκευές και προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι παιχνίδια και μουσικά όργανα.

Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί κάποιος να δανειστεί αντί να αγοράσει. Για παράδειγμα, τα εργαλεία μπορεί να είναι πολύ ακριβά και μερικές φορές κάποιος χρειάζεται συγκεκριμένα εργαλεία μόνο μία φορά για μια συγκεκριμένη εργασία. Για το λόγο αυτό υπάρχουν πλατφόρμες δανεισμού εργαλείων όπως υπάρχουν και πλατφόρμες δανεισμού αντικειμένων όπως είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια, εξειδικευμένες συσκευές κουζίνας κλπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:30

Αγροτική Παραγωγή: Kαύσωνας 40 βαθμών στο χωράφι - «Ανομβρία» στο θεσμικό πλαίσιο…

19:25

Εντοπίστηκαν πάνω από 10,5 κιλά κάνναβης σε πλοίο για τα Δωδεκάνησα

19:18

Κιλκίς: Ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στο Λειψύδριο

18:59

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Καλλικράτεια - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

18:54

Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο

18:38

Ερντογάν: Να μην επιτραπεί στη φιλοπόλεμη κυβέρνησή του Ισραήλ να βυθίσει ξανά την περιοχή σε αιματοχυσία

18:24

Σπείρα με λεία 370.000 ευρώ από κοσμηματοπωλεία εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

18:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες

17:52

Σούπερ μάρκετ: Κορυφώνεται η μάχη στα νησιά – Ποιοι «παίκτες» ανοίγουν νέα καταστήματα και πού

17:37

Γερμανία: Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία της AfD

17:24

Αίγυπτος: Αναμένει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης απ’ την ΕΕ τις επόμενες ημέρες

17:13

Τσουκαλάς: Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα γαλάζιο σκάνδαλο

16:48

Tηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο Ζελένσκι ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

16:43

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Hellenic Train Άνω Λιόσια–Ασπρόπυργος

16:29

Δικηγόροι: Ζητούν την κατάργηση διατάξεων της Κ.Υ.Α. για τη μετανάστευση

16:10

Φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη

15:55

Γερμανία: Αναμένεται να εγκριθεί δανεισμός 203,6 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

15:49

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε 54χρονη για θανάσιμη παράσυρση γάτας

15:45

Μουλέν (ΕΚΤ): Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση μετά την αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα

15:31

Στάρμερ: Ο διάδοχός μου πρέπει να αφιερώνει χρόνο στις διεθνείς κρίσεις και τη διπλωματία

15:10

Hellenic Train: Καθυστερήσεις σε δρομολόγια και προβλήματα λόγω πυρκαγιάς

14:54

Total: Οι χώρες της Μέσης Ανατολής επιδιώκουν εναγωνίως να πουλήσουν το πετρέλαιο τους

14:30

Γιατί οι ξένοι συνεχίζουν να κοιτούν τις ελληνικές τράπεζες μετά το ράλι

14:25

Απάντηση Ν. Φαραντούρη για δημοσιεύματα σχετικά με την απόσπαση της συζύγου του στη ΜΕΑ

14:15

Ρόδος: Νεκρή 82χρονη μετά από παράσυρση στη λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου

14:11

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Σπάτων στην Παλλήνη

13:57

Μύκονος: Συνελήφθη οδηγός ταξί για υπερχρέωση πελατών

13:47

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) την Κυριακή

13:37

Βρετανία: Η άνοδος του Φάρατζ μπορεί να διαλύσει (κυριολεκτικώς) τη χώρα

13:16

Τουρκία: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Άγκυρα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ