Tip of the Day

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Είκοσι ημέρες απομένουν για τις αιτήσεις των νοικοκυριών

01-06-2023 | 08:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Είκοσι ημέρες απομένουν για τις αιτήσεις των νοικοκυριών

Είκοσι ημέρες ακόμη απομένουν για να υποβάλουν τα νοικοκυριά αίτηση για τη δράση «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» η οποία επιχορηγεί για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες, με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων. Για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης. Βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αντικατάσταση της πλέον ενεργοβόρας οικιακής συσκευής, αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας, ενώ η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές.

Σε ποιους απευθύνεται

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν. Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα φυσικό πρόσωπο θα πρέπει:

  • να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του
  • να έχει υποβάλει κατά το έτος αναφοράς (φορολογικό έτος 2021) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.​

Περίοδος υποβολής από 11/5/2023 έως 20/6/2023 (ώρα 15:00)

Τα Φυσικά Πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω:

  • της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr​) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020, ή
  • της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος ​allazothermosifona.gov.gr.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη ταυτοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών–διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.4727/2020 (Α’ 184).

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Ειδικότερα:

  • 11/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2
  • 12/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4
  • 13/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6
  • 14/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
  • 15/5:​ ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0

Είδος ενίσχυσης

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις

Περιορισμοί:

  • ​​​Δεν είναι επιλέξιμες για αίτηση κατοικίες για τις οποίες, όπως αυτό επιβεβαιώνεται από τον 11ψηφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, έχει ληφθεί ενίσχυση ή έχει υποβληθεί αίτηση για να ληφθεί ενίσχυση για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό (αποφυγή διπλής χρηματοδότησης).
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 5.4 του οδηγού, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη)
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

    Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία, από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Στις περιπτώσεις οικογενειών/ νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (κύρια και δευτερεύουσα),εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της Δράσης.Δείτε αναλυτικά τις προϋποθέσεις στον Οδηγό της Δράσης, που έχει αναρτηθεί στα Σχετικά αρχεία.

Τι χρηματοδοτείται

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά την επιδότηση:

  1. της δαπάνης αγοράς ενός νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού (Boiler) του συγκεκριμένου ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου (βλ. Οδηγό της Δράσης)
  2. ​προαιρετικά, της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.), σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου (βλ. Οδηγό της Δράσης).

Κάθε ωφελούμενος του οποίου η αίτηση εγκρίνεται, λαμβάνει δύο επιταγές (vouchers). Η μία αφορά την επιδότηση αγοράς του προϊόντος και η άλλη την επιδότηση των συμπληρωματικών υπηρεσιών.Ο ωφελούμενος μπορεί να εξαργυρώσει κάθε επιταγή σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά του νέου θερμοσίφωνα ή αντίστοιχα για την παροχή των συμπληρωματικών υπηρεσιών. Το ύψος της εξαργύρωσης (επιχορήγησης) δεν μπορεί να υπερβεί:

  • αφενός το γινόμενο του ποσοστού ενίσχυσης που αντιστοιχεί στη εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου επί την τιμή αγοράς/ υπηρεσίας
  • αφετέρου τη μέγιστη ονομαστική αξία της κάθε επιταγής για τη συγκεκριμένη εισοδηματική κατηγορία.

Ο Φορέας πιστοποίησης και π​ληρωμής του Προγράμματος καταβάλλει την αξία της επιταγής απευθείας στον εκάστοτε προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ ο ωφελούμενος το υπόλοιπο ποσό κατά την αγορά της νέας συσκευής ή την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Προϋπολογισμός

€ 100.000.000

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:43

Συζήτηση Τουσκ με Ευρωπαίους ηγέτες για την Ουκρανία σήμερα το μεσημέρι

11:42

Επ’ αόριστον έγκριση της γλυφοσάτης θέλει η Κομισιόν

11:32

Flexopack: Προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 2 εκατ. δολαρίων

11:24

Πρόγραμμα «Απόλλων»: Μείωση του ενεργειακού κόστους για ευάλωτα νοικοκυριά μέσω ΑΠΕ

11:16

ΧΑ: Ο Γενικός Δείκτης «ψηλαφίζει» νέα υψηλά στην εκπνοή του έτους

11:16

Χατζηδάκης: Τα highlights του κυβερνητικού έργου για το 2025

11:10

Ο Τραμπ θα λάβει βραβείο ειρήνης από το Ισραήλ

10:52

Επιμένουν οι αγρότες: Κλείσιμο παρακαμπτηρίων στη Νίκαια, αποκλεισμοί σε τελωνεία και μπλόκα σε εθνικές οδούς

10:51

Public Gift Card: Το δώρο που λύνει το δίλημμα των φετινών Χριστουγέννων

10:48

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

10:46

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπιες κινήσεις με το βλέμμα στην Ουκρανία

10:30

Ο Τραμπ «εξετάζει» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία

10:22

Νέες επιδοτήσεις 108 δικαιούχων στα «Πράσινα Ταξί»

10:17

Αυτόματη διαγραφή «αιώνιων φοιτητών» από αύριο – Μπορεί να ξεπεράσουν και τις 220.000

10:03

Χρυσοχοΐδης για αγροτικά μπλόκα: Αντικοινωνική συμπεριφορά η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών

09:44

Υεμένη: Κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Προθεσμία 24 ωρών για να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΑΕ

09:36

Τραμπ: «Μπορεί να απολύσω τον Πάουελ» - «Τον Ιανουάριο η επιλογή προέδρου της Fed»

09:19

Forbes: Στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων η Beyoncé

09:18

Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές από 7 Ιανουαρίου 2026

09:06

Μια πολύ βασική διαφορά της «φούσκας» της τεχνητής νοημοσύνης με εκείνη των dotcom

08:55

Meta: Εξαγοράζει την κινεζική Manus, ολοκληρώνοντας μια χρονιά επιθετικών κινήσεων στο ΑΙ

08:38

Λαβρόφ: Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι η Ρωσία έχει τη στρατηγική πρωτοβουλία στην Ουκρανία

08:35

Πεντάγωνο: Σύμβαση 9 δισ. δολ. στην Boeing για 25 νέα F-15 στο Ισραήλ

08:33

Πόσο κόστισαν οι βίλες και οι επενδύσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο το 2025

08:29

Πλήγμα με drone της CIA σε προκυμαία της Βενεζουέλας - Τραμπ: «Διακινούσαν ναρκωτικά»

08:26

Πώς να επιλέξετε οικολογικά και βιώσιμα δώρα

08:22

Οικονομικό έγκλημα της γενιάς μας το... food waste

08:15

Αυξάνουν τα πωλητήρια στα μικρά ξενοδοχεία της χώρας

08:09

Ο Τραμπ υπέρ νέων βομβαρδισμών του Ισραήλ στο Ιράν

08:00

Κλιματική κρίση και φωτιές: Μελέτη δείχνει ότι οι εκπομπές ήταν υποτιμημένες κατά σχεδόν 70%