Tip of the Day

Χειμερινές εκπτώσεις: Τι πρέπει να παρατηρούν οι καταναλωτές - 5 χρήσιμες συμβουλές

06-01-2023 | 08:59
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χειμερινές εκπτώσεις: Τι πρέπει να παρατηρούν οι καταναλωτές - 5 χρήσιμες συμβουλές

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν από την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσουν έως 28 Φεβρουαρίου με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, να επισημαίνει στους καταναλωτές μερικά από τα δικαιώματά τους για την ασφαλέστερη και συνετή διενέργεια των αγορών τους.

Ειδικότερα:

  1. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.
  2. Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
  3. Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
  4. Τα καταστήματα STOCK ή OUTLET υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις: (α) την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και (β) τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών. Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και, με έντονη γραφή, τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις», «προσφορές».
  5. Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ. Αν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:58

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλύτερη από του 2015, όλα θα συμβούν σχετικά γρήγορα»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ

18:54

Interlife: Στα 27,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή

18:49

Σερβία: Μόνο νομοσχέδια που δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα φτάνουν στη Βουλή