Tip of the Day

Νταντάδες της Γειτονιάς: 9 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις

03-11-2022 | 11:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νταντάδες της Γειτονιάς: 9 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Παρακάτω παρουσιάζονται 10 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις με πληροφορίες που ενδιαφέρουν όσες και όσους θέλουν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών και να πιστοποιηθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 61 δήμους της χώρας και έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει στην πράξη τους εργαζόμενους γονείς και κυρίως τις μητέρες.

1. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση προκειμένου να ενταχθώ στο Μητρώο Επιμελητών/Επιμελητριών;

Για την εγγραφή σας στο Μητρώο, θα πρέπει να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας, την οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα ntantades.gov.gr. Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε ή να στείλετε έγγραφα.

2. Πρέπει να πληρώσω για να εγγραφώ στο Μητρώο Επιμελητών;

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι δωρεάν.

3. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών/Επιμελητριών;

Δικαίωμα υποβολής έχουν τα άτομα που είναι ενήλικα, έχουν τυπικά προσόντα απόδειξης γνώσης κατηγορίας βρεφονηπιοκόμων, έχουν πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά και ιατρικές γνωματεύσεις καταλληλότητας από τις ειδικότητες παθολόγου/γενικού ιατρού, δερματολόγου και ψυχολόγου.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν όσοι θέλουν να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών» είναι τα παρακάτω:

· Αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5 Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)– Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου, πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου ή πτυχίου της Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και του ΠΙΚΠΑ Ιωαννίνων.

· Πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις ιατρών από δημόσια δομή υγείας, ειδικότητας ψυχιάτρου, για την καλή ψυχική του υγεία, δερματολόγου για τον έλεγχο μεταδοτικών δερματικών ασθενειών και παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής για τον έλεγχο αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

· Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.

· Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ.

· Υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας, δεν τελεί υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, δεν εκκρεμεί σε βάρος του μήνυση και δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα.

Οι αλλοδαποί κάτοικοι πρέπει να διαθέτουν επιπρόσθετα:

· Άδεια διαμονής ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο σε ισχύ που παρέχει πρόσβαση στην εργασία.

· Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β1 για αλλοδαπούς που δεν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

4. Δεν διαθέτω πιστοποιητικό παροχής πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά. Τι μπορώ να κάνω;

Θα πρέπει να μπείτε στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής αίτησης στο ntantades.gov.gr, όπου απαιτείται να δηλώσετε αν έχετε πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Εκεί θα πρέπει να δηλώσετε ΟΧΙ και αμέσως θα εμφανιστεί το πεδίο «Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω μαθήματα πρώτων βοηθειών», το οποίο πρέπει να επιλέξετε. Με αυτόν τον τρόπο θα δηλώσετε την πρόθεση συμμετοχής σας σε δωρεάν σεμινάριο του ΕΚΑΒ και θα συμπεριληφθείτε στη λίστα εκπαιδευομένων. Στη συνέχεια θα ειδοποιηθείτε για το χρόνο και τον τόπο της εκπαίδευσής σας.

Σημειώνεται ότι η θεωρητική εκπαίδευση γίνεται ασύγχρονα μέσω του e-class του ΕΚΑΒ και η πρακτική εκπαίδευση και εξέταση γίνονται την ίδια ημέρα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η θεωρητική σας εκπαίδευση.

Προσοχή: Αν δεν έχετε πιστοποιητικό μπορείτε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση της αίτησης αλλά δεν μπορείτε να την υποβάλετε μέχρι να έχετε το πιστοποιητικό.

5. Ο τόπος διαμονής μου, αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής;

Για τη συμμετοχή σας πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στους δήμους όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Δηλαδή, πρέπει να μπορείτε να μεταβαίνετε καθημερινά από το σπίτι σας στο σπίτι του παιδιού.

6. Τι ακριβώς κάνει ο επιμελητής/η επιμελήτρια;

Η κατ’ οίκον φροντίδα των παιδιών περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τις εξής υπηρεσίες: φροντίδα της ατομικής υγιεινής του παιδιού, παροχή τροφής στο παιδί σύμφωνα με το διατροφικό πρόγραμμα που έχουν ορίσει οι γονείς, προετοιμασία των γευμάτων του παιδιού, τήρηση του προγράμματος ανάπαυσης/ύπνου του παιδιού που έχουν ορίσει οι γονείς, φροντίδα για την επαρκή ένδυση του παιδιού, οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων παιχνιδιού ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης του παιδιού.

7. Ποιο είναι το ωράριο εργασίας των επιμελητών;

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, καλείστε να δηλώσετε τη διαθεσιμότητα των ωρών σας ανά ημέρα. Όμως, το ακριβές ωράριο απασχόλησής σας θα το συμφωνήσετε με τους γονείς με τους οποίους θα συνάψετε ιδιωτικό συμφωνητικό.

8. Αίτηση μπορούν να κάνουν κάποιοι που εργάζονται ήδη ή είναι συνταξιούχοι;

Ναι. Τα άτομα που εργάζονται ήδη μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον τους το επιτρέπει το ωράριο εργασίας και πληρούν τα κριτήρια. Επίσης αίτηση μπορούν να κάνουν και οι συνταξιούχοι εφόσον πληρούν τα κριτήρια και ακολουθούν όσα προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία για την εργασία των συνταξιούχων.

9. Υπάρχει όριο ηλικίας για την ένταξη στο Μητρώο Επιμελητών;

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης, όριο ηλικίας δεν υπάρχει.

10. Γιατί να γραφτώ στο Μητρώο Επιμελητών;

Γιατί μέσω της εγγραφής στο Μητρώο Επιμελητών, ενισχύετε το επαγγελματικό σας προφίλ, καθώς έχετε όλες τις προϋποθέσεις για να εργαστείτε επίσημα και νόμιμα στον τομέα της κατ’ οίκον φύλαξης βρεφών.

Η εργασία σας είναι νόμιμη και λαμβάνετε ασφάλιση.

Η εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών δεν αποκλείει την απασχόλησή σας σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Ρυθμίζετε το ωράριο εργασίας σας και τον αριθμό των βρεφών στα οποία μπορείτε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας κατά τρόπο που σας εξυπηρετεί σε συνεργασία και άμεση συνεννόηση πάντα με τους γονείς.

Η αμοιβή σας δεν ορίζεται από το πρόγραμμα, δηλαδή δεν τη ρυθμίζουμε ούτε την περιορίζουμε εμείς, αντίθετα η αμοιβή σας θα ορίζετε κατόπιν συνεννόησης απευθείας με τους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:49

Ουκρανία: Τα πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

22:17

Ηράκλειο: Σύλληψη 30χρονου που είχε στο σπίτι του 2,5 κιλά κάνναβης και δενδρύλλια

22:16

Ρωσία: Δύο ύποπτοι στην απόπειρα δολοφονίας υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού «θα ανακριθούν σύντομα»

21:18

Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 66χρονος με ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά

21:00

Σκάνδαλο Έπστιν: Ο Ζακ Λανγκ παραιτήθηκε από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου

20:45

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το νέο όνομα του κόμματος

20:39

Χίος: Παιδιά με πολλαπλά κατάγματα που τραυματίστηκαν στο τραγικό ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων

20:35

Απειλητικό τηλεφώνημα για εκρηκτικό μηχανισμό στην ΕΡΤ

20:18

Τραμπ: Υποστηρίζει την συγχώνευση μεταξύ Nexstar Media - Tegna

20:04

Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης νεκρός από τις πλημμύρες

19:52

Δανία: Η κατάσταση με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία έχει βελτιωθεί όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει

19:41

Τσίπρας: Βρίσκομαι ξανά εδώ, για να σας καλέσω να αρματώσουμε το πλοίο για νέα ταξίδια

19:21

Έβρος: Άνοιγμα των θυροφραγμάτων στο Πύθιο με τη στάθμη των υδάτων πάνω από τα όρια του συναγερμού

19:00

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε να φοβίζει τους κολοσσούς του software

18:54

Δένδιας: Συμμετείχε στο 1ο «The India - EUForum» στο Νέο Δελχί

18:41

Ιταλία: Η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο κοντά στη Μπολόνια

18:28

Σκέρτσος: Είναι η Ελλάδα μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους;

18:19

Πιερρακάκης: Η έλλειψη αποτελεσματικότητας διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις κοινωνίες

18:08

Ανδρουλάκης: Έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε όψη του ζητήματος της στέγασης

17:54

Υπ. Παιδείας για επεισόδια: Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ πρέπει εντός 48 ωρών να αποτυπώσουν τις ενέργειες τους

17:42

Anthropic: Αναμένεται να αντλήσει πάνω από 20 δισ. δολάρια χρηματοδότησης

17:17

Μαρινάκης: Διαχρονικά αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας

17:00

Εστίαση: Εναλλακτικούς τρόπους αύξησης τζίρου και μεριδίων αναζητούν οι επιχειρήσεις

16:56

Παπασταύρου: Στόχος της συνεργασίας ΥΠΕΝ - Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

16:47

Πλεύρης: Επί της αρχής, εμπιστεύομαι την έκθεση του Λιμενικού για το δυστύχημα και όχι τους διακινητές

16:40

Τσουκαλάς: Γιατί δεν εφαρμόζει ο πρωθυπουργός την απόφαση του ΣτΕ που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη;

16:10

Bitcoin και υπερτιμημένες τεχνολογικές μετοχές γεννούν ανησυχίες στους επενδυτές

16:07

Συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «Spears of Victory 26»

15:19

Hellenic Train: Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού - Καλαβρύτων λόγω πτώσης δένδρων

15:06

ΗΠΑ - Ινδία: Αποκάλυψαν το προσωρινό πλαίσιο εμπορίου για ευρύτερη συμφωνία