Tip of the Day

Πώς μπορούν να συμβάλλουν και... τα κτίρια στην εξοικονόμηση ενέργειας

27-10-2022 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούν να συμβάλλουν και... τα κτίρια στην εξοικονόμηση ενέργειας

Οδηγίες για μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια της ΑΑΔΕ που βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις ανεξαρτήτως, έδωσε ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής.

Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας

Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27 βαθμούς Κελσίου και κατά τη χειμερινή στους 19, όπως τονίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κάτι που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμες και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι νοικοκυριά και ενοίκους πολυκατοικιών.

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συχνές αυξομειώσεις του θερμοστάτη, καθώς αυξάνουν το κόστος λειτουργίας. Για τον καλύτερο κλιματισμό των κτιρίων, κατά τη θερινή περίοδο, θα πρέπει να γίνεται χρήση του νυκτερινού αερισμού αυτών, όπου αυτό είναι δυνατόν. Επιπλέον, προκειμένου να επιτευχθεί φυσική θέρμανση ή ψύξη θα πρέπει να επιδιώκεται ο αερισμός των χώρων τις μεσημεριανές ώρες το χειμώνα (το καλοκαίρι προτιμώνται οι πρώτες πρωινές ώρες). Ωστόσο, τονίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του αερισμού με ανοιχτά παράθυρα ή / και πόρτες, θα πρέπει να βρίσκονται εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιματιστικά.

Φωτισμός

Στην περίπτωση των εταιριών, που διαθέτουν γραφεία για τους εργαζομένους τους, η ΑΑΔΕ προτείνει την αφαίρεση έως 50% των υφιστάμενων λαμπτήρων, όπου αυτό είναι λειτουργικά εφικτό, ενώ παράλληλα η εν γένει λειτουργία των ηλεκτρικών λαμπτήρων θα πρέπει να γίνεται μόνο εάν δεν επαρκεί ο φυσικός φωτισμός. Σε κάθε περίπτωση με την αποχώρηση των υπαλλήλων από τον χώρο εργασίας θα πρέπει να σβήνουν όλα τα φώτα.

Χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών - εκτυπωτών και λοιπού μηχανογραφικού εξοπλισμού

Παράλληλα, συνιστάται:

  • Απενεργοποίηση του εξοπλισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από υπηρεσιακές ανάγκες (server, κλπ.). Περαιτέρω, θα πρέπει να ενεργοποιούνται οι ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας για την οθόνη και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτσι ώστε να τίθενται σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ύστερα από δέκα (10) λεπτά εκτός χρήσης. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να επιλέγεται η λειτουργία screen saver. Επιλέγεται η κατάσταση sleep ή απενεργοποίηση. Όσον αφορά στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, θα πρέπει, μετά τη φόρτισή του, ο φορτιστής να αποσυνδέεται από την πρίζα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια.
  • Μείωση των εκτυπώσεων και των φωτοτυπιών για τη μείωση χρησιμοποίησης χαρτιού και λοιπών αναλωσίμων (toner κλπ) στα απολύτως αναγκαία με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
  • Κατανάλωση νερού: Εφιστάται η προσοχή στη μη ύπαρξη διαρροών σε βρύσες ή καζανάκια, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίζεται με σχετικές σημάνσεις η αποφυγή σπατάλης του.

Επίσης, σχετικά με τις νέες ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. κλιματιστικά, ψυγεία κλπ) που θα αγοραστούν στο εξής, ο κ. Πιτσιλής υπογραμμίζει πως θα πρέπει να ανήκουν στην ενεργειακή απόδοση Energy Star, κάτι που ενδεχομένως αφορά τόσο τους επιχειρηματίες για τις κτιριακές τους εγκαστάσεις όσο και τους καταναλωτές για τα νοικοκυριά τους.

Για την κατανάλωση νερού, χρήσιμη θα ήταν η τοποθέτηση βρυσών με μηχανισμό φωτοκύτταρου, προκειμένου να αποφεύγεται η σπατάλη στην κατανάλωση νερού.

Ταυτόχρονα, όπου είναι εφικτό, συστήνεται:

  1. Θερμό - υγρομόνωση δωμάτων
  2. Τοποθέτηση θερμοπρόσοψης και αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά αναβαθμισμένα. Παράλληλα, συστήνεται η χρήση ψυχρών έγχρωμων ή λευκών βαφών κατά τον εξωτερικό χρωματισμό των κατακόρυφων όψεων των κτιρίων.
  3. Αναβάθμιση - αντικατάσταση των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης είτε με μόνωση των σωληνώσεων, τοποθέτηση έξυπνων θερμοστατών, αλλαγή λέβητα - καυστήρα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) και μηχανημάτων ψύξης, αλλαγή σωληνώσεων, κυκλοφορητή και θερμαντικών σωμάτων.
  4. Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, όπου είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.

Αν εφαρμοστούν οι παραπάνω παρεμβάσεις, τότε η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα φτάσει τουλάχιστον σε ποσοστό 10%!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:46

Κάλας: «Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της ΕΕ»

13:45

Εκπέμπει SOS η ΕΣΕΕ: Έτος συρρίκνωσης για το λιανεμπόριο το 2025 - Μεγάλη ανησυχία και για το 2026

13:40

Ουκρανία: Ο πόλεμος έχει προκαλέσει την εκπομπή 311 εκατ. τόνων ισοδύναμου CO₂

13:34

Το Facebook δημιουργεί αθάνατα προφίλ για τους χρήστες

13:26

Η HELLENiQ ENERGY δώρισε εξοπλισμό στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

13:22

Μητσοτάκης: Στα τέλη Μαρτίου η απόφαση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

13:12

Ζελένσκι προς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το δάνειο 90 δισ. ευρώ, εγγύηση της ανθεκτικότητάς μας

13:12

Η Metlen αναλαμβάνει νέο υβριδικό έργο 198 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο

13:12

Την Πέμπτη συνεδριάζει υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο

13:04

Επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό καταστήματος της Lidl Ελλάς στην Ιερισσό

12:52

Έχετε κρυπτονομίσματα; Υπολογίστε τον φόρο σας

12:47

Ρούτε: «Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας οφείλουν να βοηθούν καθημερινά μέχρι να τελειώσουν οι σφαγές»

12:45

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για 400 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία για «καθαρές» επενδύσεις

12:44

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός της ημέρας τα πορίσματα των κομμάτων

12:41

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών

12:40

O Μακρόν υπογραμμίζει την «τριπλή αποτυχία» της Ρωσίας στην Ουκρανία

12:36

ΒΙΚΟΣ: Το φυσικό μεταλλικό νερό που εμπιστεύονται οι Έλληνες - και όχι τυχαία

12:35

Κρεμλίνο: «Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί»

12:29

Μαύρος (ΔΕΗ): «Έχουμε διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ μας στη Ρουμανία»

12:25

Η FedEx στρέφεται κατά της κυβέρνησης Τραμπ για να της επιστραφούν δασμοί

12:24

Έρευνα - ορόσημο φωτίζει την διαφορετική ανάπτυξη του εγκεφάλου στο σύνδρομο Down

12:20

Ελάφρυνση 3,7 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές έως το 2034 από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ

12:20

Το Revolut Pay ενσωματώνεται στις επιλογές πληρωμής του efood

12:13

Μητσοτάκης: «Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας»

12:12

Ανοίγουν αύριο 5 φυσικά καταστήματα Shein στη Γαλλία

12:08

H ΑΒ Βασιλόπουλος επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των καταστημάτων της

11:46

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στη ρωσική Transneft

11:39

Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία: «Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να ανταμειφθεί» και «τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία»

11:33

Ουκρανία - Ρωσία: Τέσσερα χρόνια πολέμου σε πέντε σημαντικές φάσεις

11:30

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αποτρέπει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά - Και αυτό θα μπορούσε να σημάνει οικονομική καταστροφή