Tip of the Day

Πώς μπορούν να συμβάλλουν και... τα κτίρια στην εξοικονόμηση ενέργειας

27-10-2022 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούν να συμβάλλουν και... τα κτίρια στην εξοικονόμηση ενέργειας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οδηγίες για μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια της ΑΑΔΕ που βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις ανεξαρτήτως, έδωσε ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής.

Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας

Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27 βαθμούς Κελσίου και κατά τη χειμερινή στους 19, όπως τονίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κάτι που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμες και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι νοικοκυριά και ενοίκους πολυκατοικιών.

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συχνές αυξομειώσεις του θερμοστάτη, καθώς αυξάνουν το κόστος λειτουργίας. Για τον καλύτερο κλιματισμό των κτιρίων, κατά τη θερινή περίοδο, θα πρέπει να γίνεται χρήση του νυκτερινού αερισμού αυτών, όπου αυτό είναι δυνατόν. Επιπλέον, προκειμένου να επιτευχθεί φυσική θέρμανση ή ψύξη θα πρέπει να επιδιώκεται ο αερισμός των χώρων τις μεσημεριανές ώρες το χειμώνα (το καλοκαίρι προτιμώνται οι πρώτες πρωινές ώρες). Ωστόσο, τονίζεται ότι, κατά τη διάρκεια του αερισμού με ανοιχτά παράθυρα ή / και πόρτες, θα πρέπει να βρίσκονται εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιματιστικά.

Φωτισμός

Στην περίπτωση των εταιριών, που διαθέτουν γραφεία για τους εργαζομένους τους, η ΑΑΔΕ προτείνει την αφαίρεση έως 50% των υφιστάμενων λαμπτήρων, όπου αυτό είναι λειτουργικά εφικτό, ενώ παράλληλα η εν γένει λειτουργία των ηλεκτρικών λαμπτήρων θα πρέπει να γίνεται μόνο εάν δεν επαρκεί ο φυσικός φωτισμός. Σε κάθε περίπτωση με την αποχώρηση των υπαλλήλων από τον χώρο εργασίας θα πρέπει να σβήνουν όλα τα φώτα.

Χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών - εκτυπωτών και λοιπού μηχανογραφικού εξοπλισμού

Παράλληλα, συνιστάται:

  • Απενεργοποίηση του εξοπλισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από υπηρεσιακές ανάγκες (server, κλπ.). Περαιτέρω, θα πρέπει να ενεργοποιούνται οι ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας για την οθόνη και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτσι ώστε να τίθενται σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ύστερα από δέκα (10) λεπτά εκτός χρήσης. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να επιλέγεται η λειτουργία screen saver. Επιλέγεται η κατάσταση sleep ή απενεργοποίηση. Όσον αφορά στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, θα πρέπει, μετά τη φόρτισή του, ο φορτιστής να αποσυνδέεται από την πρίζα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια.
  • Μείωση των εκτυπώσεων και των φωτοτυπιών για τη μείωση χρησιμοποίησης χαρτιού και λοιπών αναλωσίμων (toner κλπ) στα απολύτως αναγκαία με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
  • Κατανάλωση νερού: Εφιστάται η προσοχή στη μη ύπαρξη διαρροών σε βρύσες ή καζανάκια, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίζεται με σχετικές σημάνσεις η αποφυγή σπατάλης του.

Επίσης, σχετικά με τις νέες ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. κλιματιστικά, ψυγεία κλπ) που θα αγοραστούν στο εξής, ο κ. Πιτσιλής υπογραμμίζει πως θα πρέπει να ανήκουν στην ενεργειακή απόδοση Energy Star, κάτι που ενδεχομένως αφορά τόσο τους επιχειρηματίες για τις κτιριακές τους εγκαστάσεις όσο και τους καταναλωτές για τα νοικοκυριά τους.

Για την κατανάλωση νερού, χρήσιμη θα ήταν η τοποθέτηση βρυσών με μηχανισμό φωτοκύτταρου, προκειμένου να αποφεύγεται η σπατάλη στην κατανάλωση νερού.

Ταυτόχρονα, όπου είναι εφικτό, συστήνεται:

  1. Θερμό - υγρομόνωση δωμάτων
  2. Τοποθέτηση θερμοπρόσοψης και αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά αναβαθμισμένα. Παράλληλα, συστήνεται η χρήση ψυχρών έγχρωμων ή λευκών βαφών κατά τον εξωτερικό χρωματισμό των κατακόρυφων όψεων των κτιρίων.
  3. Αναβάθμιση - αντικατάσταση των συστημάτων ψύξης - θέρμανσης είτε με μόνωση των σωληνώσεων, τοποθέτηση έξυπνων θερμοστατών, αλλαγή λέβητα - καυστήρα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) και μηχανημάτων ψύξης, αλλαγή σωληνώσεων, κυκλοφορητή και θερμαντικών σωμάτων.
  4. Τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, όπου είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.

Αν εφαρμοστούν οι παραπάνω παρεμβάσεις, τότε η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα φτάσει τουλάχιστον σε ποσοστό 10%!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:39

Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της Αττικής – 80.000 ταξιδιώτες φεύγουν για τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου

09:35

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σκληρά μηνύματα ενόψει των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων

09:32

Σε τροχιά καύσωνα η Ελλάδα - Πού θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

09:21

Τουρισμός: Οι ενδείξεις και οι προβληματισμοί του α΄ εξαμήνου

09:17

ΗΠΑ: Το TikTok θα καταβάλει 400 εκατ. δολάρια για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

09:06

Τα βομβαρδισμένα λιμάνια σε Ουκρανία και Ρωσία «μπλοκάρουν» τα σιτηρά – Η σοδειά δεν φεύγει, οι αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν

09:03

Καταβλήθηκαν οι πρώτες οικονομικές ενισχύσεις σε πυρόπληκτους στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας

08:47

Ψυττάλεια 3.0: Τα 500 εκατ. ευρώ, οι καθυστερήσεις και ο δρόμος μέχρι την κατασκευή

08:33

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως και 35% στα ποσά που λαμβάνουν

08:31

Δασμοί των ΗΠΑ 50% σε καναδικά προϊόντα - Ναυάγησαν οι συνομιλίες

08:19

Τράπεζες: Το πάρτι των μετόχων συνεχίζεται – Πόσα θα πάνε σε μέρισμα και buybacks

08:05

Καύσιμα: Έξι μήνες πολέμου στην αντλία - Στο +15% η βενζίνη, στο +29% το diesel

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης