Tip of the Day

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές που ψάχνουν σπίτι

01-09-2022 | 08:56
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές που ψάχνουν σπίτι

Μια καινούρια σελίδα, γεμάτη ελπίδες, γνώση και εμπειρίες, ανοίγεται για τους νέους φοιτητές. Η πρώτη ωστόσο μεγάλη πρόκληση για όλους εκείνους που πέρασαν σε σχολές μακριά από την οικογενειακή κατοικία, είναι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, για την εύρεση κατοικίας υπάρχουν σε κάθε πόλη μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουμε τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούμε μεσιτικά γραφεία, να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, ψάχνοντας για σπίτι θα πρέπει να γνωρίζουμε:

Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με εκείνα που βρίσκονται εκτός κέντρου.

Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.

Τι να προσέχουν οι φοιτητές στις διαπραγματεύσεις για τo ύψος του ενοικίου

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουμε:

Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.

Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο μετά την τριετία όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

Η μίσθωση αόριστης διάρκειας μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.

Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.

Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο ακίνητο.

Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

Έτσι, μπορούμε, σύμφωνα πάντα με το ΚΕΠΚΑ, να διεκδικήσουμε:

1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσουμε

2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες που θα προξενούνται στο σπίτι, στο πλαίσιο της συνηθισμένης από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές που εμείς προκαλούμε λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.

Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε πάντοτε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο για το οποίο εντός μήνα ο εκμισθωτής το καταχωρεί στην εφορία και πρέπει να το αποδεχτούμε. Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

Εμείς, από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια ως προς την καταβολή των ενοικίων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.

Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να παραδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.

Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.

Εάν απευθυνθούμε σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως πληρώνουμε αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.

Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:47

Deloitte: Το εμπόδιο στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις το 2026

17:45

Ελλάκτωρ: Ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτων σε θυγατρικές της Dimand

17:44

Λευκός Οίκος: «Η πρώτη επιλογή του Τραμπ για το Ιράν είναι η διπλωματία»

17:43

Παπαθανάσης: Ολοκληρώνεται η επέκταση του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας μέσω ΕΣΠΑ

17:39

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Συμμετέχει στη ρύθμιση η doValue Greece

17:37

Η Ελλάδα παρέλαβε 5 νέα πυροσβεστικά ταχύπλοα σκάφη στο πλαίσιο του «ΑΙΓΙΣ»

17:31

ΑΑΔΕ: Ελεγκτικά αποτελέσματα τελωνείων Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2025

17:28

Eλληνική φαρμακοβιομηχανία και δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, οι «μοχλοί» για να αντιστραφεί το δημογραφικό στην Αρκαδία

17:21

Δημοσκόπηση Interview: 3η θητεία ΝΔ «βλέπει» το 53% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

17:21

Πούτιν: «Οι αντίπαλοί μας γνωρίζουν την κατάληξη οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της Ρωσίας»

17:15

Παπασταύρου για Κάθετο Διάδρομο: «Κάναμε τη γεωγραφία μας, γεωπολιτική δύναμη»

17:10

Mega deal πολλών δισ. δολαρίων για Meta - AMD

17:03

Το Saronicos Project «αποκρυπτογραφεί» τον βυθό του Σαρωνικού με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του

17:03

Αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες στη Σερβία - Ζητούν απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων

16:59

Φθηνότερα έως και 50% Ozempic και Wegovy στις ΗΠΑ

16:50

Εγκρίθηκαν 447 αιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Εξωστρέφεια ΜμΕ»

16:44

Aπόπειρα για rebound στη Wall Street

16:38

Σπανάκης: 228 έργα από το υπουργείο Εσωτερικών στα Δωδεκάνησα

16:30

Το τρίπτυχο που πυροδότησε scare trade σε μετοχές εταιρειών delivery, πληρωμών και λογισμικού

16:24

Η Κομισιόν θα καταθέσει στις 15 Απριλίου σχέδιο νόμου για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου

16:07

Γερμανία: Οι εργαζόμενοι στα τοπικά ΜΜΜ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία

16:03

Γκούλσμπι (Fed): Ζητά φρένο στις μειώσεις επιτοκίων - «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι αρκετά καλά»

16:00

Οι άνθρωποι που φαίνονται νεότεροι από την ηλικία τους δεν είναι απλώς γενετικά τυχεροί

15:58

Νέα βελτιωμένη προσφορά από Paramount για Warner Bros - Στα «κόκκινα» η μάχη με το Netflix

15:58

Παπαθανάσης: Μέσω ΕΣΠΑ η β' φάση των δράσεων για το φυσικό αέριο στην Φλώρινα

15:55

Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε σε θάνατο άντρα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

15:48

IISS: Η ευρωπαϊκή άμυνα έχει να καλύψει πολλά, κυρίως τεχνολογικά, κενά

15:43

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε δύο τηλεοπτικά κανάλια της Γεωργίας για «ρωσική παραπληροφόρηση»

15:43

Ιστορικό υψηλό για τον τουρισμό το 2025 - Οι αλλαγές στις τάσεις και οι αγορές στόχοι για τη συνέχεια

15:33

Πομπηία: Επίσκεψη στη συγκλονιστική αρχαία πόλη της Ιταλίας