Tip of the Day

ΑΦΜ πολυκατοικίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές

10-08-2022 | 08:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΦΜ πολυκατοικίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές

Ο ΑΦΜ είναι απαραίτητος για τις πολυκατοικίες που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ενώ παράλληλα διευκολύνει τη διαδικασία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την κατάθεση των κοινοχρήστων από τους ενοίκους και ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και για την εξόφληση κοινόχρηστων δαπανών (αμοιβές για καθαριότητα κτιρίου, συντήρηση ασανσέρ, υπηρεσίες κηπουρού κ.α.) της πολυκατοικίας.

Η διαδικασία έκδοσης του ΑΦΜ έχει απλοποιηθεί ενώ με νέα απόφασή της, η ΑΑΔΕ δημιούργησε Ειδικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητα (ΚΑΔ) για τους διαχειριστές πολυκατοικιών και κτιρίων μετατρέποντας αυτόματα στο ορθό, τις λανθασμένες εγγραφές ΚΑΔ. Παράλληλα η ΑΑΔΕ καλεί τους διαχειριστές να ελέγξουν τον ΚΑΔ. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν λανθασμένες εγγραφές ΚΑΔ που δεν εντοπίζονται από το σύστημα έχουν προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 να προβούν σε διορθώσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας "Τα αιτήματά μου".

Η νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή επιλύει προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της νέας διαδικασίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση:

-Δημιουργείται ειδικός ΚΑΔ 68.32.11.04 για τους διαχειριστές πολυκατοικιών και κτιρίων.

-Ενημερώνονται αυτόματα με το νέο ΚΑΔ 68.32.11.04 οι ΑΦΜ των πολυκατοικιών ή κτιρίων που εντοπίστηκαν από τα συστήματα της ΑΑΔΕ με λανθασμένη κατάταξη ΚΑΔ.

-Δίνεται προθεσμία για αναδρομική διόρθωση, χωρίς πρόστιμο μέχρι 31.10.2022, πιθανόν λανθασμένων εγγραφών σε ΑΦΜ που έχουν αποδοθεί σε πολυκατοικίες και αφορούν στον δηλωμένο ΚΑΔ, ο οποίος είτε δεν έχει αντιστοιχηθεί σύμφωνα με την ΠΟΛ 1157/2008, είτε δεν συνάδει με τη διαχείριση κτιρίου. Οι κάτοχοι αυτών των ΚΑΔ θα ειδοποιηθούν με mail να προβούν σε διόρθωση αποστέλλοντας σχετική δήλωση μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Τα Αιτήματά μου».

-Επιλύονται ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία διαλειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ με τα αντίστοιχα συστήματα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι διαχειριστές που θέλουν να αποκτήσουν ΑΦΜ για την πολυκατοικία τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Δεν προβλέπεται προθεσμία απόκτηση του ΑΦΜ, μετά την οποία επιβάλλεται πρόστιμο εκπροθέσμου.

- Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κανονισμού, αρκεί να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.

- Όπου υπάρχει σύσταση οροφοκτησίας και κανονισμός δεν απαιτείται παμψηφία για την ανωτέρω διαδικασία, αλλά αρκεί η πλειοψηφία που ορίζει ο κανονισμός του κάθε κτιρίου για την ύπαρξη απαρτίας και έγκυρης απόφασης.

- Δεν είναι απαραίτητο να έχει εκλεγεί διαχειριστής, αρκεί και ο ορισμός του προσώπου, συνιδιοκτήτη ή και μη (που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση μαζί με τα παραπάνω δύο δικαιολογητικά).

Απόκτηση ΑΦΜ σε 7 βήματα

1. Η άτυπη ένωση συνιδιοκτητών κτιρίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί οροφοκτησίας (ν.3741/1929) θα πρέπει να υποβάλει:

-Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή κανονισμό του κτιρίου που λογικά θα έχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτιρίου.

- Πρακτικό γενικής συνέλευσης της εκλογής του διαχειριστή, όταν η αίτηση για την απόδοση ΑΦΜ υποβάλλεται από τον διαχειριστή.

2. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, πρακτικό γενικής συνέλευσης με το οποίο ορίζεται απλώς το πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση για λογαριασμό της άτυπης ένωσης και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την απόδοση ΑΦΜ, υπογεγραμμένο σε κάθε περίπτωση από την απαιτούμενη πλειοψηφία επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών, ως αυτή ορίζεται στον κανονισμό του κτιρίου.

3. Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτιρίου, αρκεί η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.

4. Μόλις οριστεί από την ένωση των ιδιοκτητών ως υπεύθυνος είτε κάποιος εκ των ιδιοκτητών είτε κάποιος διαχειριστής, αυτός θα πρέπει να υποβάλει το έντυπο Δ211.

5. Το έντυπο Δ211 είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων.

6. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε ψηφιακά είτε σε έντυπη μορφή.

7. Ως ημερομηνία απόδοσης του ΑΦΜ θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του εντύπου Δ211, εφόσον οι ως άνω ενώσεις ιδιοκτητών δεν διενεργούν πράξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, δηλαδή δεν έχουν έσοδα από τη διαχείριση της πολυκατοικίας, κατηγορία στην οποία εμπίπτει σχεδόν το σύνολο των πολυκατοικιών της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:18

Χαρακόπουλος: Η κυβέρνηση ανεβάζει ρυθμούς προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις

20:58

Βενεζουέλα: Αποφυλακίσθηκε ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, σύμμαχος της Ματσάδο

20:44

Βόλος: Μεγάλη πυρκαγιά σε κτίριο στον Άγιο Κωνσταντίνο

20:40

Γαλλία: Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί απόφαση του ΥΠΕΣ να εντάξει το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας στην άκρα αριστερά

20:30

Χανιά: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπρησμού και συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί

20:19

Ισραήλ: Αναλαμβάνει περισσότερες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

20:14

Τρίκαλα: Τρεις συλλήψεις για πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανήλικους

19:33

Ιράν: Η νομπελίστρια της ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών

19:17

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

19:11

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών έπληξε την Κούβα

19:00

Τι έφερε τον «χειμώνα» στα cryptos

18:51

Μπέσεντ: Δεν αναμένει από τη Fed να κινηθεί γρήγορα για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της

18:20

Λίβανος: Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τρίπολη παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων

18:02

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός τομέας

17:43

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά και προϋπόθεση για να συνεχίσει, είναι η πολιτική σταθερότητα

17:29

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ

17:23

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση

17:00

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο δράσης 7 σημείων για το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

16:49

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι κερδίζει τις εκλογές - Αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς

16:09

Παπανδρέου: Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Έπστιν - Τέλος η λάσπη

15:57

Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο

15:34

Τρύπα από τη μολότοφ στη στολή του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ

15:18

Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης

15:04

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις εξετάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών

14:49

Μελόνι: Eχθροί της Ιταλίας διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων

14:43

Κεραμέως: Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις

14:29

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη δύο οικισμών στα ανατολικά της Ουκρανίας

14:18

Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας για τα επεισόδια του Σαββάτου πέριξ του ΑΠΘ

14:09

Κύκλος Ιδεών: Εκδήλωση με θέμα «οι προϋποθέσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος»

13:58

Βενιζέλος: Η παγίδα του αναθεωρητικού λαϊκισμού