Tip of the Day

Βιώσιμος Τουρισμός: Tips για να τα δείτε όλα... «πράσινα»

10-05-2022 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πολλοί καταναλωτές πλέον αναγνωρίζουν τη σημασία του φιλικού προς το περιβάλλον τουρισμού όπου οι αρχές της ατομικής ευθύνης εφαρμόζονται στην πράξη.

Αγαπημένοι προορισμοί όπως είναι τα νησιά Μπόρα Μπόρα, οι Μαλδίβες, η Βαρκελώνη και η Βενετία αντιμετωπίζουν υπαρξιακές προκλήσεις, είτε από την κλιματική αλλαγή είτε από τον απόλυτο συνωστισμό.

Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές πλέον αναγνωρίζουν τη σημασία του φιλικού προς το περιβάλλον τουρισμού όπου οι αρχές της ατομικής ευθύνης εφαρμόζονται στην πράξη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει παίξει ρόλο στη δημιουργία οικονομικής σταθερότητας και στην ώθηση της θετικής ανάπτυξης σε μέρη σε όλο τον κόσμο, αλλά τα μειονεκτήματα είναι σαφή. Ο υπερπληθυσμός, η περιβαλλοντική ζημιά και η πίεση στους πόρους αποτελούν εμφανείς επιπτώσεις της αύξησης του τουρισμού στον εκάστοτε προορισμό.

Ως αποτέλεσμα, πολλά μέρη λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για να αντιστρέψουν την πορεία τους, προκειμένου να σώσουν τα εύθραυστα οικοσυστήματα τους πριν να είναι πολύ αργά. Από τις απαγορεύσεις στα μεγάλα πλοία και τις ενοικιάσεις διακοπών μέχρι τους αυστηρούς περιορισμούς των επισκεπτών, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δράσουν προτού να είναι πολύ αργά.

Οργανισμοί και ταξιδιώτες προτείνουν τρόπους με τους οποίους τα ταξίδια μπορούν να γίνουν ακόμη πιο βιώσιμα. Και φυσικά, ένας ταξιδιώτης με οικολογική συνείδηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνει «εκπτώσεις» στην απόλαυση ούτε ότι πρέπει να κατασκηνώνει σε κάθε μέρος αντί να απολαμβάνει τις ανέσεις που επιθυμεί.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για οικολογικά καταλύματα που συνδυάζουν την περιβαλλοντική συνείδηση ​​με το στυλ και την άνεση. Στην πραγματικότητα, το 81% των ταξιδιωτών σχεδιάζει να αναζητήσει βιώσιμα καταλύματα το επόμενο έτος (από 62% το 2016), σύμφωνα με την Έκθεση Αειφόρου Ταξιδιού 2021 της Booking.com.

Το ηθικό ταξίδι σημαίνει επίσης να προσέχετε τι καταναλώνετε στο δρόμο», δήλωσε η Sarah Reid, συγγραφέας του Lonely Planet και ειδικός σε θέματα βιώσιμων ταξιδιών. «Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από το φαγητό που τρώτε μέχρι τις δραστηριότητες στις οποίες εγγράφεστε. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξετε εμπειρίες που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως το καγιάκ αντί για το τζετ σκι, και έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία».

Οι ταξιδιώτες μπορούν να εξετάσουν επίσης προορισμούς που ενθαρρύνουν την ηθική τουριστική κατανάλωση όπως το Πουέρτο Ρίκο. Αγκαλιάζοντας τεχνικές βιώσιμης γεωργίας και στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και τους τουριστικούς πράκτορες μετά τον καταστροφικό αντίκτυπο του τυφώνα Μαρία στο νησί το 2017 το Πουέρτο Ρίκο έχει αναδειχθεί σε κορυφαία θέση για βιωσιμότητα στις Η.Π.Α.

Σε πολλούς προορισμούς, η θέα των πλαστικών μπουκαλιών σκορπισμένα σε παραλίες, πάρκα και πλωτές οδούς έχει γίνει ανησυχητικά συνηθισμένη. Τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ζωντανών οργανισμών, ιδιαίτερα της θαλάσσιας ζωής. Δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών που κατασκευάστηκαν από το 1950 έως το 2017 απορρίπτονται και από αυτά τα απόβλητα, περίπου το 75% καταλήγει σε χωματερές ή οικοσυστήματα όπως ποτάμια, δάση και ωκεανοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Guardian.

«Η πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα με τα πλαστικά μιας χρήσης και τις μάσκες μιας χρήσης», είπε ο Ρέι ντε Ασίς. «Με μικρότερα νησιωτικά έθνη που δεν διαθέτουν αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, γίνεται πλαστική καταιγίδα. Στη Μεσόγειο Θάλασσα, το 40% των απορριμμάτων μπορεί να αποδοθεί στον τουρισμό».

Οι ξενοδοχειακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Marriott και IHG, έχουν ήδη στραφεί σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια καλλυντικών μίας χρήσης και άλλες μάρκες φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ορισμένοι προορισμοί όπως η Χαβάη στοχεύουν ακόμη και στην πλήρη εξάλειψή τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:52

Τραμπ: «Φορτώνουμε τα πλοία μας με τα καλύτερα πυρομαχικά, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν»

19:38

Hellenic Train: Με καθυστέρηση 64 λεπτών αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC57 λόγω τεχνικού προβλήματος

19:22

Ιράν: Ζητά κατάπαυση πυρός στον Λίβανο και αποδέσμευση assets πριν τις διαπραγματεύσεις

19:08

Η πρώτη στρατηγική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν

19:02

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στον αμυντικό κλάδο

18:42

Smartwings: Επαναφορά πτήσεων προς Τελ Αβίβ από 15 Απριλίου

18:23

Με το Ιράν συνδέονται τα περισσότερα πλοία που έχουν πλεύσει μέσω των Στενών του Ορμούζ

18:05

Ρωσία: Σε 19 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά καταδικάστηκε πρώην υφυπουργός Άμυνας

17:44

Βραζιλία - ΗΠΑ: Ανάληψη κοινής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος

17:25

Κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι εκτιμά ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα

17:11

Βανς: «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε αλλά δεν θα δεχτούμε παιχνίδια από το Ιράν»

16:54

5 πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν έκαναν

16:44

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στην εκεχειρία - Καθ' οδόν για κέρδη στην εβδομάδα

16:30

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων - Πρόστιμα 244.770 ευρώ

16:16

Στο τέλος του 2026 «κληρώνει» για την καθολική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

16:04

Γερμανία: Πρόταση για αύξηση της φοροαπαλλαγής για όσους μετακινούνται καθημερινά

15:43

Στο 3,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάρτιο

15:24

Στάρμερ και Τραμπ μίλησαν για σχέδιο υποστήριξης των πλοίων που περνούν το Ορμούζ

15:07

Ο νέος Γολγοθάς διαρκείας και η Ανάσταση

14:55

Αύξηση 35% στα έσοδα της TSMC το α' τρίμηνο

14:38

Ανησυχία στις ΗΠΑ για το «Mythos» της Anthropic - Έκτακτη συνάντηση κυβέρνησης και τραπεζών

14:23

ΗΑΕ: Επανεξέταση διεθνών σχέσεων για τη δομή του αναπτυξιακού μοντέλου

14:09

FT: «Καμπανάκι» για ελλείψεις καυσίμων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

14:00

Το Κρεμλίνο διαψεύδει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

13:43

Στην Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου για άμεσες συνομιλίες

13:32

Διαβάσατε τις ειδήσεις της εβδομάδας; Δοκιμαστείτε στο κουίζ

13:20

Βρετανός ΥΠΑΜ: «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως κλειδωμένες στο ΝΑΤΟ»

13:04

Ακίνητα - Συναλλαγές: Πόσο χαμηλότερα «κλείνουν» από τις τιμές αγγελιών - Οι διαπραγματεύσεις σε ακριβές/φθηνές περιοχές

12:52

ΕΕ και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά - Στόχος η μείωση εξάρτησης από Κίνα

12:35

Dolce & Gabbana: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Στέφανο Γκαμπάνα