Tip of the Day

Εφορία: 20+2 εισοδήματα που εξουδετερώνουν τα τεκμήρια

29-04-2022 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εφορία: 20+2 εισοδήματα που εξουδετερώνουν τα τεκμήρια

Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει. Η «μάχη» με τα τεκμήρια είναι πολλές φορές άνιση. Τα νοικοκυριά αδυνατούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες και επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο.

Ωστόσο, η φορολογική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξουδετερώσουν τα τεκμήρια, καθώς μπορούν να επικαλεστούν έως και 22 κατηγορίες εισοδημάτων, τα οποία δεν θεωρούνται εισοδήματα αλλά μπορούν χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται εισοδήματα από:

1. Πώληση ακινήτου.

2. Εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου και επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

3. Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

4. Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής.

5. Δάνεια.

6. Κληρονομιές.

7. Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος).

8. Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.

9. Χρηματική αποζημίωση που καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 168 του ν. 4001/2011 για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου.

10. Αποζημίωση για ηθική βλάβη.

11. Υποτροφίες που δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και της παρ. 6 του άρθρου 24 του ν. 4386/2016.

12. Επιστροφές καταβεβλημένων κεφαλαίων/δανείων.

13. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων (άρθρο 25 του ν. 4865/2021).

14. Εισπραττόμενα από συζύγους χρηματικά ποσά, δυνάμει του άρθρου 1400 του Α.Κ., λόγω αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου.

15. Ποσό που προκύπτει από τον πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεωλυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί 727-728 του Πίνακα 5).

16. Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ σε χρήμα

17. Επίδομα γέννησης.

18. Αποζημιώσεις, λοιπές παροχές ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους ή σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και επιδόματα (περιλαμβάνεται και η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση που καταβλήθηκε σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19).

19. Ποσά που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2021 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

20. Αποζημιώσεις και λοιπές παροχές ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν εξαιτίας των συνεπειών φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, σεισμοί και λοιπές θεομηνίες [πλήν πρώτης αρωγής για στεγαστική συνδρομή (επισκευή και ανακατασκευή κατοικίας) και για οικοσκευή λόγω φυσικών καταστροφών].

21. Ποσά που καταβλήθηκαν εντός του φορολογικού έτους 2021, σε εκμισθωτές ακινήτων λόγω μερικής ή μη καταβολής μισθωμάτων κατ' εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19.

22. Λοιπές περιπτώσεις (στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος ήτοι δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:09

ΦΠΑ με τον μήνα: Νέο καθεστώς για περισσότερες επιχειρήσεις

07:04

Ταμείο από… Δευτέρα - Τα ερωτήματα από Λονδίνο - Η «κρυφή» αξία στο Ελληνικό

23:54

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία

23:41

Βρετανία: Τρεις συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

23:28

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Αμερικανικό βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα

23:15

Ρεκόρ επί 4 στη Wall Street μέσω Fed και τεχνολογίας - Ράλι 38ετίας για Intel

23:03

Αναγκαστική προσγείωση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

22:54

Νέα «βέλη» του υπ. Παιδείας κατά ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

22:45

«Πάγωμα» στην ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα μέσω Ιορδανίας προτείνει το Τελ Αβίβ

22:36

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Ρωσία - Προειδοποιήσεις για τσουνάμι

22:27

Τραμπ: Ίσως πρέπει να ανακαλέσουμε τις άδειες που έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια

22:18

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

22:09

Συναντήσεις κορυφής Κικίλια στην Ουάσιγκτον - Στο επίκεντρο το LNG

22:00

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο στον απόηχο της Fed

21:49

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Ινδονησία

21:37

«Ανάσα» από τα ρεκόρ για τον χρυσό

21:23

Μεγάλη φωτιά στο Ακρωτήρι Χανίων

21:09

Ιταλία: Εργαζόμενοι στο λιμάνι της Ραβένα μπλόκαραν τη φόρτωση πυρομαχικών προς το Ισραήλ

21:09

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η απόσταση της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ

20:56

Συνάντηση Παπασταύρου με Γιόργκενσεν – Τι βρέθηκε στο επίκεντρο

20:43

Δυτική Όχθη: Δύο νεκροί σε επίθεση σε φυλάκιο στα σύνορα με την Ιορδανία

20:29

Γαλλία: Ικανοποίηση στα συνδικάτα για τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις

20:19

Πούτιν: Πάνω από 700.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία

20:06

Λιγότερα και γερασμένα τα ελληνικά πλοία στη Μεσόγειο - Πιο ακριβές θα γίνουν οι μεταφορές στα νησιά

19:53

Δημοσκόπηση MRB: Ευρύ προβάδισμα για ΝΔ - «Θρίλερ» στη 2η θέση

19:36

Viohalco: Οι ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους κλάδους αύξησαν την κερδοφορία α' εξαμήνου

19:28

Άνοδος στις ευρωαγορές με καταλύτες τις κεντρικές τράπεζες

19:25

Τραμπ: Ο Τζίμι Κίμελ απολύθηκε λόγω έλλειψης ταλέντου

19:14

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω των δασικών πυρκαγιών

19:11

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη