Tip of the Day

Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

11-04-2022 | 07:56
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Με λίγα κλικ στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, περίπου 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν σύντομα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν.

Πριν ενεργοποιηθεί η ρύθμιση και ανοίξει η πλατφόρμα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ακινησία αίρεται μόνο με την ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους για να μπορέσουν να τα κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους. Ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται από το σύστημα και θα μπλοκάρετε η άρση ακινησίας.

Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου διενεργείται από την ΑΑΔΕ μέσω web service με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο το οποίο θα σκανάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας και θα εντοπίζει τα οχήματα που κυκλοφορούν ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Τα βήματα

Για την ψηφιακή άρση ακινησίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς TAXISnet, στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν, χωρίς πρόστιμο. Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Για την άρση της ακινησίας απαιτείται:

1. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας.

2. Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.

3. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας».

Στη συνέχεια επιλέγετε αν επιθυμείτε να καταβάλετε ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:

- Ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον Κωδικό Πληρωμής.

- Αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξετε το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμείτε να καταβάλετε τέλη κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση που έχετε ήδη πληρώσει αναλογικά τέλη κυκλοφορίας και επιθυμείτε να πληρώσετε ετήσια (π.χ. γιατί πρόκειται να μεταβιβάσετε το αυτοκίνητό σας) επιλέγοντας ετήσια τέλη θα υπολογιστεί από το σύστημα το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.

Προσοχή: Στις αιτήσεις άρσης ηλεκτρονικής ακινησίας δεν προβλέπεται η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, σε περίπτωση που η αρχική αίτηση έχει οριστικοποιηθεί. Η ενημέρωση των ιδιοκτητών για την άρση της ακινησίας ή για την ανάγκη έγκρισης της άρσης ακινησίας (σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτητών) γίνεται ακριβώς όπως και στις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία. Αποστέλλονται δηλαδή ενημερωτικά μηνύματα στον/στους ιδιοκτήτες μέσω των οποίων ενημερώνονται για την άρση της ακινησίας του οχήματος.

Παραδείγματα

Με βάση τη ρύθμιση, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας). Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:40

Πλημμύρες: Πρακτικός οδηγός πρόληψης και προστασίας για το σπίτι

08:35

Σύνοδος Κορυφής: Ζητά άμεσα εργαλειοθήκη στοχευμένων μέτρων από την Κομισιόν και συνεργασία με κράτη - Όλα τα συμπεράσματα

08:33

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Ιράν - Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ

08:22

Οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι κάθε χώρας

08:12

Νίκος Καραμούζης: Ανησυχεί για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, βλέπει νέο κύμα εξαγορών στην ελληνική αγορά

08:07

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και τα σύνορα της ΕΕ

08:01

Eurobank: Ώθηση από Βουλγαρία, ρίσκο από λιανική

07:52

Πλαίσιο: Ποιο είναι και πού στοχεύει το επενδυτικό σχέδιο «Πλαίσιο Marketplace» άνω των 68 εκατ. ευρώ

07:50

Σύνοδος Κορυφής: Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης αλλά χρειάζεται προσοχή στους κινδύνους

07:42

Δικαστικά Μέγαρα: Τι συμβαίνει με τα 3 ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ - «Εκτός» η Θεσσαλονίκη

07:38

Χωρίς «φρένα» η έξοδος των ασφαλισμένων - 18.636 αιτήσεις συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

07:29

Φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη για δράση με «άμεσα μέτρα ανακούφισης» για τις τιμές στην ενέργεια

07:21

Ένας ξυλοκόπος κουνάει την κερασιά - Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε λέει ο Πιερρ - Ποιες βελόνες κουνήθηκαν τον Μάρτιο

07:10

Τα μηνύματα της Λαγκάρντ - Ο ενεργειακός βομβαρδισμός - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα «νερά» της ΕΥΔΑΠ

07:04

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Μεγαλύτερη ευελιξία για μέτρα σε καύσιμα και ενέργεια

00:28

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ο Μπόρις Βούτσιτς

00:17

Σύνοδος Κορυφής: Καλεί την Κομισιόν να προτείνει μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια

23:56

Ιταλία: Πέθανε ο ιδρυτής της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσι

23:45

ΜΚΟ: Σε ιστορικό χαμηλό ο βαθμός ελευθερίας στις ΗΠΑ

23:34

Τέσσερις στους 10 Γάλλους ακυρώνουν διακοπές σε χώρες της Μέσης Ανατολής

23:23

Περιφέρειας Αττικής: 301 έργα 2,5 δισ. ευρώ έως το 2028

23:12

Λευκορωσία: Απελευθέρωσε 250 κρατούμενους - Οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε άρση κυρώσεων

23:01

Το 65% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ θα διατάξει χερσαία επίθεση στο Ιράν

22:50

Σε χαμηλό 1,5 μήνα ο χρυσός με απώλειες 4,3% - Πτωτικό «7 στα 7»

22:38

Δανία και Ιταλία ζητούν ενισχυμένους ελέγχους συνόρων υπό το φόβο μεταναστευτικού κύματος

22:27

«Κόκκινο 2x2» στη Wall Street - Μάζεψαν τις απώλειες οι δείκτες

22:14

Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα

22:12

Πετρέλαιο: Ο Νετανιάχου «φρέναρε» το ράλι - Απώλειες πάνω από 3% για WTI

22:04

Μαρινάκης: «Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνει πλήρως συνειδητά τα λεγόμενά μου»

21:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Double score για ΝΔ - Στο 31,1% στην εκτίμηση ψήφου