Tip of the Day

Τι είναι τα «ομόλογα πολέμου» και πώς τα πουλάει η Ουκρανία

03-03-2022 | 10:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι τα «ομόλογα πολέμου» και πώς τα πουλάει η Ουκρανία

Εν καιρώ πολέμου και στη διάρκεια άλλων κρίσεων, οι κυβερνήσεις ορισμένες φορές κάνουν έκκληση στον πατριωτισμό των πολιτών τους για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης. Έτσι, στο παρελθόν έχουν πουλήσει τα λεγόμενα «ομόλογα πολέμου» για να συγκεντρώσουν γρήγορα κεφάλαια για στρατιωτικές επιχειρήσεις ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η Ουκρανία στράφηκε γρήγορα στην ιδέα του πολεμικού ομολόγου και επωφελήθηκε από την παγκόσμια υποστήριξη στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία, πουλώντας την πρώτη της παρτίδα ομολόγων την 1η Μαρτίου για να συγκεντρώσει χρήματα για τις ένοπλες δυνάμεις και τους πολίτες.

Τι είναι τα ομόλογα πολέμου;

Είναι χρεόγραφα που πωλούνται για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων και παραγωγής σε καιρό πολέμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πώληση γίνεται παράλληλα με μια εκστρατεία προπαγάνδας που προωθεί την άμεση αγορά των ομολόγων από τους πολίτες ως αστικό τους καθήκον. Μπορούν επίσης να δοθούν σε θεσμικούς επενδυτές, όπως συνέβη με την πώληση της Ουκρανίας, η οποία συγκέντρωσε 8,1 δισεκατομμύρια στο εθνικό νόμισμα (277 εκατ. δολάρια). Ενώ διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη διάρθρωση, τα πολεμικά ομόλογα τείνουν να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερες λήξεις από άλλα κρατικά χρέη, με την αποπληρωμή τους να επεκτείνεται δυνητικά σε διάστημα δεκαετιών. Τα πολεμικά ομόλογα της Ουκρανίας έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με το χρέος που πουλά τακτικά σε καιρό ειρήνης και θα ωριμάσουν σε ένα χρόνο.

Γιατί η Ουκρανία πούλησε ομόλογα πολέμου;

Η πώληση είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας crowdfunding για την αξιοποίηση της εγχώριας και διεθνούς υποστήριξης την ώρα που η Ουκρανία υφίσταται σφοδρό βομβαρδισμό. Η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει περισσότερα πολεμικά ομόλογα μόλις διορθώσει τα «σημεία συμφόρησης» στις τράπεζες που χειρίζονται τις πωλήσεις, δήλωσε στο Bloomberg TV ο επικεφαλής διαχείρισης χρέους της χώρας Yuri Butsa. Ενδέχεται να στοχεύσει σε ξένους επενδυτές με ομόλογα που θα αποτιμώνται σε δολάρια ή ευρώ. Τα πολεμικά ομόλογα που πωλήθηκαν την 1η Μαρτίου απέδωσαν 11% και είχαν ονομαστική αξία 1.000 γρίβνα, ή περίπου 33 δολάρια. Μετά τη ρωσική εισβολή, τα υφιστάμενα ομόλογα της Ουκρανίας έκαναν βουτιά, με την τιμή τους να φτάνει τα 30-35 σεντς στο ευρώ και στο δολάριο -σε προβληματική ζώνη. Με τις παραδοσιακές προϋποθέσεις, η κυβέρνηση του Κιέβου θα δυσκολευόταν να πουλήσει κανονικά ομόλογα. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας υποβαθμίστηκαν περαιτέρω σε μη επενδυτική βαθμίδα, ή junk, καθώς ξεκίνησε η εισβολή, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές δεν μπορούν να αγοράσουν το χρέος της.

Πώς έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά τα πολεμικά ομόλογα

Το Ηνωμένο Βασίλειο πούλησε τα πιο διάσημα Εθνικά Πολεμικά Ομόλογα για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της συμμετοχής του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατέβαλαν απόδοση 5% και η πώληση υποστηρίχθηκε από μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια που είχε σκοπό να δημιουργήσει πατριωτική ζέση. Όταν εξαργυρώθηκαν σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, εξακολουθούσαν να ανήκουν σε 120.000 επενδυτές. Οι ΗΠΑ πούλησαν «ομόλογα ελευθερίας» κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και «ομόλογα άμυνας» κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδιατυπώθηκαν ως πολεμικά ομόλογα μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ και αγοράστηκαν από πάνω από 84 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Υπάρχουν σύγχρονα ισοδύναμα;

Οι κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει πατριωτικές εκκλήσεις για να προσπαθήσουν να πουλήσουν ένα ευρύ φάσμα νέων χρεογράφων σε δύσκολους καιρούς. Η Ιταλία πούλησε ομόλογα που είχαν τη στήριξη των εσόδων από την εθνική λοταρία της χώρας το 2001, όταν ήταν το πιο χρεωμένο έθνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προσπάθησε το 2012 να πουλήσει «ομόλογα της διασποράς» για να αντλήσει κεφάλαια από πολίτες που ζουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Το 2015, αφού η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε στο ήμισυ, η Ρωσία εξέτασε την πώληση ομολόγων σε απλούς ανθρώπους στα ταχυδρομεία για να καλύψει τις ανάγκες της. Το 2020, ο οικονομικός σύμβουλος των ΗΠΑ Λάρι Κάντλοου πρότεινε την πώληση χρέους με δομή παρόμοια με αυτή των ομολόγων πολέμου για να βοηθήσει στην υποστήριξη της οικονομίας κατά την πανδημία του κορονοϊού. Τελικά, το πακέτο τόνωσης χρηματοδοτήθηκε με κανονικά έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Η ΕΕ εξέτασε το ενδεχόμενο να πουλήσει αυτό που έγινε γνωστό ως «κορωνο-ομόλογα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενός αμφιλεγόμενου εργαλείου που επιμέριζε τον κίνδυνο. Αν και αυτή η ιδέα δεν ευοδώθηκε, τα 27 μέλη του μπλοκ ξεκίνησαν το μεγαλύτερο στην ιστορία πρόγραμμα κοινού δανεισμού, γνωστό και ως πρόγραμμα ομολόγων NextGenerationEU.

Είναι αμφιλεγόμενα τα πολεμικά ομόλογα;

Ναι. Μπορεί να είναι ευμετάβλητα από τη φύση τους, καθώς συχνά πωλούνται όταν η οικονομική και πολιτική τύχη μιας χώρας -ή ακόμα και η ίδια η ύπαρξή της- είναι πιο απρόβλεπτες. Όλο και περισσότερο, οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές κατευθυντήριες γραμμές όταν αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. Τα πολεμικά ομόλογα της Ουκρανίας προσφέρουν έναν τρόπο για να δοθούν χρήματα απευθείας στην ταλαιπωρημένη κυβέρνηση της χώρας και την ίδια στιγμή να επιστραφεί μια δυνητικά τεράστια απόδοση. Ορισμένοι μικροεπενδυτές που ερευνούσαν επενδυτικά φόρουμ όπως το Reddit προσπάθησαν να πάρουν μέρος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκαν τουρίστες από το Γκραν Κάνιον λόγω πυρκαγιάς

23:45

BBC: Τους 118.139 έφτασαν οι νεκροί Ρώσοι στρατιωτικοί στην Ουκρανία - Πάνω από 500 είναι ξένοι

23:35

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αϊτή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο φέτος

23:25

Το AI chatbot Grok-3 απαντά συμβουλευόμενο τις απόψεις του Έλον Μασκ

23:15

ΟΗΕ: Στις 28 και 29 Ιουλίου η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό

23:08

Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά τους νέους δασμούς Τραμπ - Πτώση σχεδόν 300 μονάδων για Dow

22:47

Άνοδος άνω του 2% για το πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:27

Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

22:14

Politico: Νίκη Τραμπ καθώς η ΕΕ αποσύρει τους φόρους στις Big Tech

22:11

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 18 Ιουλίου

22:05

Σε υψηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός

21:48

Πυροσβεστική: 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

21:39

Σύνοδος Πρυτάνεων: Στήριξη για χρηματοδότηση και αλλαγές για διαγραφές φοιτητών και ασφάλεια των πανεπιστημίων

21:30

Κομισιόν: Νέος φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

21:15

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η Κίνα και ο Καναδάς θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους

20:55

Ο καύσωνας «χτύπησε» ακόμα και τη Μόσχα - Ρεκόρ 30 ετών σπάνε οι θερμοκρασίες

20:46

Τραμπ για Βραζιλία: Φέρονται πολύ άδικα στον πρόεδρο Μπολσονάρου

20:31

Μιχαηλίδου: Η συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον είναι μια πραγματική ανάγκη

20:21

ΥΠΑΑΤ: Καμία ανοχή στην «ανοσία αγέλης» για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

20:02

Αλλεπάλληλα ρεκόρ για το Bitcoin: Νέος γύρος ανόδου ή προσωρινή έκρηξη;

19:56

Βουλή: Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο

19:46

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου

19:38

ΑΑΔΕ: Διετές «λουκέτο» σε 3 πρατήρια καυσίμων

19:34

Βουλή: Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο

19:28

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες εν αναμονή της επιστολής

19:24

Στη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ

19:15

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απολύει πάνω από 1.300 διπλωμάτες και υπαλλήλους

19:04

Ζαχαράκη προς πρυτάνεις: «Καθαροί κανόνες – Καθαρές ευθύνες»

19:01

Χουάνγκ (Nvidia): Πούλησε μετοχές αξίας 36,4 εκατ. δολαρίων - «Παραβγαίνει» με Μπάφετ στον πλούτο

18:59

Ερντογάν για αφοπλισμό PKK: Σημαντικό βήμα για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία