Tip of the Day

Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές

02-03-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι επιχειρήσεις είναι φορείς δράσης για το κλίμα και με μια καλά καθορισμένη στρατηγική έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Ενώ η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής έχει επιταχυνθεί, ο ρυθμός δεν είναι αρκετά γοργός ώστε η εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων να προλάβει να αντισταθμίσει την επίδραση των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον. Αυτό το χάσμα μεταξύ της ρητορικής και της πραγματικής δράσης πρέπει να κλείσει για να επιτευχθούν οι μηδενικοί στόχοι που τέθηκαν στο COP26. Και για να κλείσει αυτό το χάσμα θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε χώρα για να επιτύχει τους στόχους της είναι οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες με την ευρεία έννοια συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων μεγάλων ή μικρών.

Οι επιχειρήσεις που κατανοούν τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον και κατά συνέπεια υιοθετούν βέλτιστες πρακτικές, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε ένα πιο πράσινο αύριο. Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για το κλίμα επιτρέπει στις επιχειρήσεις όχι μόνο να ενισχύσουν την αξία της επωνυμίας τους αλλά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Οι εταιρείες με ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να αποκομίσουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν ακολουθώντας πέντε βασικά βήματα:

Το πρώτο είναι η ίδια η επιχείρηση να είναι ευαισθητοποιημένη σε επίπεδο διοίκησης και εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς για το κλίμα που μπορούν να τις βοηθήσουν με μια εμπεριστατωμένη συμβουλή σχετικά με τα επίπεδα εκπομπών τους και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στο κλίμα.

Δεύτερον, η δράση για το κλίμα πρέπει να καθιερωθεί ως μέρος της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι εταιρείες μπορούν να αναλάβουν οι ίδιες συγκεκριμένες ευθύνες. Αυτό θα τους επιτρέψει να υποστηρίξουν τις βέλτιστες πρακτικές για το κλίμα και θα διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον για αντίστοιχες δεσμεύσεις σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης.

Τρίτον, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός στρατηγικού οδικού χάρτη. Ένα ισχυρό πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταρτίσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης. Και σε αυτή τη φάση, η διοίκηση μπορεί να συμβουλευτεί ειδικούς για το κλίμα και να καθορίσει μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την επίτευξή τους.

Φυσικά, αυτός ο οδικός χάρτης θα πρέπει να εφαρμοστεί. Μόλις καθοριστούν οριστικοί στόχοι φτάνουμε στο τέταρτο βήμα που ουσιαστικά περικλείει την εφαρμογή του σχεδίου για διορθωτικά μέτρα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλες οι τρέχουσες εκπομπές τους εξισορροπούνται με συγκεκριμένες δράσεις. Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη σπατάλη πόρων, ενώ είναι ενεργειακά αποδοτικές.

Τέλος, απαιτείται αξιολόγηση και παρακολούθηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάζουν την τακτική παρακολούθηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής τους για να αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους και να ενσωματώνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι επιχειρήσεις είναι φορείς δράσης για το κλίμα και με μια καλά καθορισμένη στρατηγική έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους. Όμως, θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των κλιματικών τους στόχων για υψηλότερα επίπεδα μείωσης των εκπομπών τους ώστε να επιτύχουν υψηλότερη συμβολή στους παγκόσμιους στόχους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ρωσία: Ο ηγέτης του αντιπολεμικού κόμματος «Γιάμπλακο» δήλωσε ότι δεν θα σιωπήσει

23:49

Γαλλία: Κλοπή συλλεκτικών καρτών Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

23:39

Η Μόσχα απορρίπτει τις «αβάσιμες» επικρίσεις της Ιαπωνίας και καταγγέλλει τον «αναθεωρητισμό» της

23:30

Tουσκ: Συνελήφθη Ρώσος που είχε στρατολογηθεί για να δολοφονήσει έναν Αμερικανο-Ουκρανό

23:22

Ρωμανός για Τσίπρα: «Τα μόνα συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκε ήταν της μεσαίας τάξης»

23:17

Wall Street: Ο «ήπιος» πληθωρισμός ώθησε σε νέο ρεκόρ τον S&P 500

22:58

Καναδάς: Αίτημα για αποχώρηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές

22:38

Έξι συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και πρόστιμα

22:23

Κοινές περιπολίες ιταλών και ελλήνων αστυνομικών στη Ρώμη

22:10

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 2% εν μέσω πτώσης της ζήτησης και εντάσεων στη Μέση Ανατολή

21:45

ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται σε έκτη επαρχία της χώρας

21:26

Xρυσός: Πτώση 1% λόγω κατοχύρωσης κερδών

21:15

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 40 χώρες που λειτουργούν ως «ενδιάμεσοι σταθμοί» για κινεζικά προϊόντα

21:06

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ακόντιο Βοιωτίας

20:53

Χαλκιδική: Γεννήτριες για τις δημόσιες υποδομές και τον βιολογικό καθαρισμό μεταφέρονται σε Σίβηρη-Φούρκα

20:45

Foodlink: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους

20:37

Ενεργοποίηση του Copernicus για χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική

20:26

Ρωσία: Οι εξαγωγές σιτηρών αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω

20:25

Χαλκιδική-πυρκαγιά: Βελτιωμένη εικόνα στη Σίβηρη, εκκενώθηκαν δια θαλάσσης εκατοντάδες πολίτες

20:07

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ σε βάρος του Χάρβαρντ

19:47

ΥΠΑ: Σε νέα υψηλά επίπεδα στο επτάμηνο η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια

19:36

Κατεσβέσθη η πυρκαγιά κοντά στο στρατόπεδο Καποτά - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

19:30

Οι καύσωνες «καίνε» την ευρωπαϊκή οικονομία: 180 δισ. ευρώ το κόστος για το 2026

19:23

Η Hellenic Cables αναλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω αξίας 1,5 δισ. ευρώ

19:11

Παλαιστίνη: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

19:06

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις χαμηλότερες στην ΕΕ οι τιμές χονδρικής και αύριο στην Ελλάδα

19:00

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στο ταμπλό, «άλμα» άνω του 9% της Maersk

18:45

Σ. Αραβία: Οι Χούθι επιτέθηκαν με δύο drones σε διυλιστήριο της Aramco στην Τζαζάν

18:28

Ιράν: «Επινοήσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα Στενά του Ορμούζ»

18:25

Η Ουκρανία πρότεινε κατάπαυση πυρός εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα