Tip of the Day

Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές

02-03-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές
Οι επιχειρήσεις είναι φορείς δράσης για το κλίμα και με μια καλά καθορισμένη στρατηγική έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Ενώ η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής έχει επιταχυνθεί, ο ρυθμός δεν είναι αρκετά γοργός ώστε η εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων να προλάβει να αντισταθμίσει την επίδραση των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον. Αυτό το χάσμα μεταξύ της ρητορικής και της πραγματικής δράσης πρέπει να κλείσει για να επιτευχθούν οι μηδενικοί στόχοι που τέθηκαν στο COP26. Και για να κλείσει αυτό το χάσμα θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε χώρα για να επιτύχει τους στόχους της είναι οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες με την ευρεία έννοια συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων μεγάλων ή μικρών.

Οι επιχειρήσεις που κατανοούν τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον και κατά συνέπεια υιοθετούν βέλτιστες πρακτικές, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε ένα πιο πράσινο αύριο. Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για το κλίμα επιτρέπει στις επιχειρήσεις όχι μόνο να ενισχύσουν την αξία της επωνυμίας τους αλλά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Οι εταιρείες με ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να αποκομίσουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν ακολουθώντας πέντε βασικά βήματα:

Το πρώτο είναι η ίδια η επιχείρηση να είναι ευαισθητοποιημένη σε επίπεδο διοίκησης και εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς για το κλίμα που μπορούν να τις βοηθήσουν με μια εμπεριστατωμένη συμβουλή σχετικά με τα επίπεδα εκπομπών τους και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στο κλίμα.

Δεύτερον, η δράση για το κλίμα πρέπει να καθιερωθεί ως μέρος της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι εταιρείες μπορούν να αναλάβουν οι ίδιες συγκεκριμένες ευθύνες. Αυτό θα τους επιτρέψει να υποστηρίξουν τις βέλτιστες πρακτικές για το κλίμα και θα διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον για αντίστοιχες δεσμεύσεις σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης.

Τρίτον, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός στρατηγικού οδικού χάρτη. Ένα ισχυρό πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταρτίσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης. Και σε αυτή τη φάση, η διοίκηση μπορεί να συμβουλευτεί ειδικούς για το κλίμα και να καθορίσει μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την επίτευξή τους.

Φυσικά, αυτός ο οδικός χάρτης θα πρέπει να εφαρμοστεί. Μόλις καθοριστούν οριστικοί στόχοι φτάνουμε στο τέταρτο βήμα που ουσιαστικά περικλείει την εφαρμογή του σχεδίου για διορθωτικά μέτρα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλες οι τρέχουσες εκπομπές τους εξισορροπούνται με συγκεκριμένες δράσεις. Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη σπατάλη πόρων, ενώ είναι ενεργειακά αποδοτικές.

Τέλος, απαιτείται αξιολόγηση και παρακολούθηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάζουν την τακτική παρακολούθηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής τους για να αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους και να ενσωματώνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι επιχειρήσεις είναι φορείς δράσης για το κλίμα και με μια καλά καθορισμένη στρατηγική έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους. Όμως, θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των κλιματικών τους στόχων για υψηλότερα επίπεδα μείωσης των εκπομπών τους ώστε να επιτύχουν υψηλότερη συμβολή στους παγκόσμιους στόχους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:36

Οι νέες δημοσκοπήσεις μετά τις συμφωνίες Μητσοτάκη - Μακρόν

07:28

Η Ευρώπη μπροστά σε νέο ενεργειακό σοκ: Ορμούζ, αποθέματα και βιομηχανία στο επίκεντρο

07:25

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: QR code σε κάθε φορτίο - Τι αλλάζει από Πρωτομαγιά

07:15

Η «μεγάλη εβδομάδα» των Κεντρικών Τραπεζών

07:11

Τροχάδην για το Ταμείο Ανάκαμψης - Νέο πακέτο αλλά τι πακέτο - Η δασκάλα του Κυριάκου

23:58

Ρουμανία: Νέα θραύσματα από drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

23:38

Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα εξετάσει το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

23:15

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου: Τι σημαίνει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

22:49

Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας

22:18

Χαρακόπουλος: Η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταράξεων, παραμένει νησίδα σταθερότητας

21:47

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

21:18

Κομοτηνή: Σύλληψη για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:58

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στον νότιο Λίβανο

20:47

Θεσσαλονίκη: Νεκρός σε τροχαίο 36χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

20:40

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

20:26

Progressive Lab στο Delphi Economic Forum: Απογοητευμένοι αλλά δημοκράτες οι πολίτες σε 5 χώρες

20:17

Πυρά στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: «Ανακουφισμένος» ο βασιλιάς Κάρολος

19:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία

19:42

Ισραήλ: Κοινή κάθοδος Μπένετ - Λαπίντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

19:22

Τραμπ για διαπραγμάτευση: Όποτε θέλει το Ιράν ας μας πάρει τηλέφωνο

19:00

Εκπλήξεις με αστερίσκους από τις τράπεζες

18:53

Commerzbank: «Μήλο της Έριδος» ανάμεσα σε Βερολίνο και UniCredit

18:26

Bloomberg: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων απ' τις κεντρικές τράπεζες των G7

17:41

Δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

17:26

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ

17:10

Μαραθώνιος Λονδίνου: Έγραψε ιστορία ο Σάουε - Τον έτρεξε σε λιγότερο από δύο ώρες

17:00

Από το χωράφι στο ράφι… Ποιος κερδίζει πραγματικά;

16:48

Μητσοτάκης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

16:37

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

16:22

Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών