Tip of the Day

Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές

02-03-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές
Οι επιχειρήσεις είναι φορείς δράσης για το κλίμα και με μια καλά καθορισμένη στρατηγική έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Ενώ η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής έχει επιταχυνθεί, ο ρυθμός δεν είναι αρκετά γοργός ώστε η εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων να προλάβει να αντισταθμίσει την επίδραση των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον. Αυτό το χάσμα μεταξύ της ρητορικής και της πραγματικής δράσης πρέπει να κλείσει για να επιτευχθούν οι μηδενικοί στόχοι που τέθηκαν στο COP26. Και για να κλείσει αυτό το χάσμα θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε χώρα για να επιτύχει τους στόχους της είναι οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες με την ευρεία έννοια συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων μεγάλων ή μικρών.

Οι επιχειρήσεις που κατανοούν τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον και κατά συνέπεια υιοθετούν βέλτιστες πρακτικές, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε ένα πιο πράσινο αύριο. Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για το κλίμα επιτρέπει στις επιχειρήσεις όχι μόνο να ενισχύσουν την αξία της επωνυμίας τους αλλά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Οι εταιρείες με ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να αποκομίσουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν ακολουθώντας πέντε βασικά βήματα:

Το πρώτο είναι η ίδια η επιχείρηση να είναι ευαισθητοποιημένη σε επίπεδο διοίκησης και εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς για το κλίμα που μπορούν να τις βοηθήσουν με μια εμπεριστατωμένη συμβουλή σχετικά με τα επίπεδα εκπομπών τους και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στο κλίμα.

Δεύτερον, η δράση για το κλίμα πρέπει να καθιερωθεί ως μέρος της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι εταιρείες μπορούν να αναλάβουν οι ίδιες συγκεκριμένες ευθύνες. Αυτό θα τους επιτρέψει να υποστηρίξουν τις βέλτιστες πρακτικές για το κλίμα και θα διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον για αντίστοιχες δεσμεύσεις σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης.

Τρίτον, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός στρατηγικού οδικού χάρτη. Ένα ισχυρό πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταρτίσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης. Και σε αυτή τη φάση, η διοίκηση μπορεί να συμβουλευτεί ειδικούς για το κλίμα και να καθορίσει μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την επίτευξή τους.

Φυσικά, αυτός ο οδικός χάρτης θα πρέπει να εφαρμοστεί. Μόλις καθοριστούν οριστικοί στόχοι φτάνουμε στο τέταρτο βήμα που ουσιαστικά περικλείει την εφαρμογή του σχεδίου για διορθωτικά μέτρα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλες οι τρέχουσες εκπομπές τους εξισορροπούνται με συγκεκριμένες δράσεις. Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη σπατάλη πόρων, ενώ είναι ενεργειακά αποδοτικές.

Τέλος, απαιτείται αξιολόγηση και παρακολούθηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάζουν την τακτική παρακολούθηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής τους για να αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους και να ενσωματώνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι επιχειρήσεις είναι φορείς δράσης για το κλίμα και με μια καλά καθορισμένη στρατηγική έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους. Όμως, θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των κλιματικών τους στόχων για υψηλότερα επίπεδα μείωσης των εκπομπών τους ώστε να επιτύχουν υψηλότερη συμβολή στους παγκόσμιους στόχους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:40

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Από το 2014 υπήρχαν αδυναμίες ελέγχων που δημιουργούσαν σοβαρά ζητήματα έκνομων ενεργειών

16:37

Γαλλία: Άδεια προσγείωσης έλαβαν αμερικάνικα αεροπλάνα - Ο όρος που τέθηκε

16:36

Οι πέντε στρατηγικές προτεραιότητες της Εθνική Ασφαλιστικής

16:26

Ζελένσκι: Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σε ενάμιση μήνα

16:25

Scope Ratings: Οι ελληνικές τράπεζες στις πιο κερδοφόρες της Ευρώπης - Περαιτέρω αύξηση κερδών το 2026

16:22

H LAMDA επενδύει στις τοπικές κοινωνίες - Nέες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα και φορείς

16:15

Το φυσικό αέριο έφτασε και στην Άμφισσα

16:10

Ρωσία: Η κυβέρνηση θα συζητήσει σύντομα την διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

16:07

Μεγάλου: Με «όχημα» την Εθνική Ασφαλιστική η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Πειραιώς

16:03

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι αιτήσεις ανεργίας - Μείωση 55% στις απολύσεις τον Φεβρουάριο

15:46

Γεραπετρίτης στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στήριξη στην Κύπρο και το Διεθνές Δίκαιο

15:43

Έρευνα IWG: Η υβριδική εργασία ενισχύει την καριέρα των γυναικών

15:39

Τσάφος: Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων - Δεν υπάρχει κίνδυνος για επάρκεια των προϊόντων

15:27

Όσκαρ 2026: Πιθανό να ακυρωθεί το κόκκινο χαλί, λόγω των εξελίξεων στο Ιράν

15:23

Παπασταύρου: Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς τη Chevron είναι ότι δεν θα το ξανασκεφτούμε

15:10

Ηλεκτροκίνηση: Πολύ χαμηλά η Ελλάδα στην ΕΕ - «Πρωταθλητές» οι βορειοευρωπαίοι

15:06

Ρωσία και Ουκρανία θα ανταλλάξουν ακόμη 300 αιχμαλώτους πολέμου την Παρασκευή

14:58

Aegean: Πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Ομάν και Ντουμπάι

14:57

Ελληνικός προορισμός στους 13 καλύτερους της Ευρώπης για την άνοιξη

14:57

Η Alpha Bank δημιουργεί το Alpha Bank Campus στην Αθήνα

14:52

Μητσοτάκης: Καλώ τους ευεργέτες να επιστρέψουν μέρος του πλούτου τους στην πατρίδα

14:51

Παπασταύρου για «Πρίνος CO2»: Σημαντική εξέλιξη η έκδοση άδειας αποθήκευσης στην EnEarth

14:48

Bundesbank: Έκτη διαδοχική χρονιά με ζημίες στον ισολογισμό - Στα 8,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα το 2025

14:47

PwC Ελλάδας: Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

14:41

Ρούτε: «Σοβαρό» το συμβάν με την Τουρκία - «Δεν είναι στο τραπέζι η ενεργοποίηση του Αρθρου 5»

14:38

Predator: Το ΣτΕ διατάσσει την ΕΥΠ να διαβιβάσει τον φάκελο άρσης απορρήτου του Θανάση Κουκάκη

14:32

Το Ιράν αρνείται ότι στόχευσε το Αζερμπαϊτζάν: Απειλεί την Ευρώπη - Μαίνεται ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή

14:31

Κάλας: Περιορισμένες οι αμυντικές ικανότητες με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

14:10

Μαρινάκης: Ετοιμότητα της Ελλάδας λόγω πολέμου - Αυξημένοι έλεγχοι για ακρίβεια στην αγορά

14:03

Θεοδωρικάκος: Έχουμε προετοιμάσει σχέδιο έκτακτων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών