Tip of the Day

Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές

02-03-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι επιχειρήσεις είναι φορείς δράσης για το κλίμα και με μια καλά καθορισμένη στρατηγική έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Ενώ η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής έχει επιταχυνθεί, ο ρυθμός δεν είναι αρκετά γοργός ώστε η εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων να προλάβει να αντισταθμίσει την επίδραση των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον. Αυτό το χάσμα μεταξύ της ρητορικής και της πραγματικής δράσης πρέπει να κλείσει για να επιτευχθούν οι μηδενικοί στόχοι που τέθηκαν στο COP26. Και για να κλείσει αυτό το χάσμα θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για κάθε χώρα για να επιτύχει τους στόχους της είναι οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες με την ευρεία έννοια συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων μεγάλων ή μικρών.

Οι επιχειρήσεις που κατανοούν τις ευθύνες τους απέναντι στο περιβάλλον και κατά συνέπεια υιοθετούν βέλτιστες πρακτικές, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε ένα πιο πράσινο αύριο. Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για το κλίμα επιτρέπει στις επιχειρήσεις όχι μόνο να ενισχύσουν την αξία της επωνυμίας τους αλλά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Οι εταιρείες με ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να αποκομίσουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν ακολουθώντας πέντε βασικά βήματα:

Το πρώτο είναι η ίδια η επιχείρηση να είναι ευαισθητοποιημένη σε επίπεδο διοίκησης και εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς για το κλίμα που μπορούν να τις βοηθήσουν με μια εμπεριστατωμένη συμβουλή σχετικά με τα επίπεδα εκπομπών τους και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στο κλίμα.

Δεύτερον, η δράση για το κλίμα πρέπει να καθιερωθεί ως μέρος της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι εταιρείες μπορούν να αναλάβουν οι ίδιες συγκεκριμένες ευθύνες. Αυτό θα τους επιτρέψει να υποστηρίξουν τις βέλτιστες πρακτικές για το κλίμα και θα διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον για αντίστοιχες δεσμεύσεις σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης.

Τρίτον, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός στρατηγικού οδικού χάρτη. Ένα ισχυρό πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καταρτίσουν ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης. Και σε αυτή τη φάση, η διοίκηση μπορεί να συμβουλευτεί ειδικούς για το κλίμα και να καθορίσει μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την επίτευξή τους.

Φυσικά, αυτός ο οδικός χάρτης θα πρέπει να εφαρμοστεί. Μόλις καθοριστούν οριστικοί στόχοι φτάνουμε στο τέταρτο βήμα που ουσιαστικά περικλείει την εφαρμογή του σχεδίου για διορθωτικά μέτρα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλες οι τρέχουσες εκπομπές τους εξισορροπούνται με συγκεκριμένες δράσεις. Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη σπατάλη πόρων, ενώ είναι ενεργειακά αποδοτικές.

Τέλος, απαιτείται αξιολόγηση και παρακολούθηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σχεδιάζουν την τακτική παρακολούθηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής τους για να αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους και να ενσωματώνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι επιχειρήσεις είναι φορείς δράσης για το κλίμα και με μια καλά καθορισμένη στρατηγική έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές τους. Όμως, θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των κλιματικών τους στόχων για υψηλότερα επίπεδα μείωσης των εκπομπών τους ώστε να επιτύχουν υψηλότερη συμβολή στους παγκόσμιους στόχους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:22

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Πολιτικά Ευβοίας και Ακόντιο Βοιωτίας - 35 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:16

ΗΠΑ: Παράσιτο που εντοπίστηκε σε μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ υπεύθυνο για την επιδημία εντερικής λοίμωξης

20:56

ΕΚΤΕΡ: Υπογραφή δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης για το έργο «Infinity, Six Senses Porto Heli»

20:43

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει μαζική κλιμάκωση κατά του Ιράν - Στέλνει επιπλέον δεκάδες αεροσκάφη στο Ισραήλ

20:25

EE: Νέοι κανόνες για να σταματήσει η καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

20:13

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινή επιδρομή κατά τη διάρκεια κηδείας στη Νουσέιρατ

20:00

Τραμπ: Αγώνας δρόμου για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις εκλογές

19:52

Iδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

19:39

To EFA GROUP εξαγοράζει το 100% της SSMART

19:35

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό από 19 Ιουλίου στο τμήμα «Ευαγγελισμός - Κατεχάκη»

19:29

Νέα πτώση στις ευρωαγορές με βαρίδι το διεθνές sell off στα τσιπ

19:16

Διευρύνεται τo sell off της SpaceX - «Καπνός» πάνω από 1 τρισ. δολ.

19:12

Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας

19:06

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 34 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Κίνα

18:55

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σέρρες λόγω βλάβης

18:47

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε κέντρο ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Τσαμπαχάρ

18:39

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Φιόντοροφ

18:29

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο λόγω Κίνας

18:12

Tο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στον ΕΛΕΓΕΠ ελλείμματα και λανθασμένες πληρωμές

18:02

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία «βουτιά» 5,74% για τις τράπεζες, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης

17:48

Η Choose διακρίνεται με Bronze Award στα Effie Awards για την καμπάνια «Πίσω από τα Φώτα» του Φυσικού Αερίου Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

17:48

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Λε Χοάι Τρουνγκ: Στο επίκεντρο οικονομία, ναυτιλία και συντονισμός στον ΟΗΕ

17:43

Δήμας: Η υπογραφή της σύμβασης PBN είναι καθοριστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της αεροναυτιλίας

17:41

Μακρόν: «Μην εμπιστεύεται όλες τις δημοσκοπήσεις» - Προειδοποίηση για τη Λεπέν ενόψει του 2027

17:32

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στα Πολιτικά Ευβοίας

17:29

Κομισιόν: Νέο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση και τη μεταρρύθμιση του EU ETS

17:24

ΤτΕ: Στο 1,9% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2026

17:18

Alter Ego Media: Oλοκληρώθηκε η επανεπένδυση μερίσματος με συμμετοχή 78% - Ανταποκρίθηκαν 210 μέτοχοι

17:11

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε ρωσικό διυλιστήριο και δύο δεξαμενόπλοια

17:08

Alpha Real Estate Services: Εγκρίθηκε μέρισμα 7 εκατ. ευρώ από κέρδη 2025 και προηγουμένων ετών