Tip of the Day

Πώς να ελέγξετε την πρόσβαση των μικρών παιδιών στο iPhone και το iPad

23-02-2022 | 09:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να ελέγξετε την πρόσβαση των μικρών παιδιών στο iPhone και το iPad

Αν έχετε δώσει ποτέ το iPhone ή το iPad σας σε ένα νήπιο για να το ψυχαγωγήσετε έχει διαπιστώσει σίγουρα πόσο εύκολο είναι να περιηγηθεί σε οποιαδήποτε εφαρμογή κι οθόνη πατώντας ακανόνιστα σε διάφορα σημεία της οθόνης.

Για να αποφύγετε λοιπόν να πέσει επάνω σε εικόνες που δεν αρμόζουν στην ηλικία του ή να χρησιμοποιήσει τυχαία κάποια εφαρμογή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία Καθοδηγούμενης πρόσβασης (Guided Access) που υπάρχει στα iPhone και στα iPad και η οποία διατηρεί τον χρήστη σε μια εφαρμογή ελέγχοντας το πού θα έχει πρόσβαση και πού όχι.

Πώς να ενεργοποιήσετε την Καθοδηγούμενη πρόσβαση σε iPhone και iPad

  • Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του iPhone ή το iPad σας.
  • Επιλέξτε Προσβασιμότητα.
  • Μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την ενότητα Καθοδηγούμενη Πρόσβαση
  • Ενεργοποιήστε την λειτουργία «Καθοδήγηση» σέρνοντας τον διακόπτη δίπλα στην επιλογή προς τα δεξιά ώστε να γίνει πράσινος.

Τότε θα εμφανιστούν περισσότερες επιλογές προς ρύθμιση

Αν χρησιμοποιείτε άλλες επιλογές προσβασιμότητας, ενεργοποιήστε τον διακόπτη δίπλα στη «Συντόμευση προσβασιμότητας», ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές όταν θα είναι ενεργή η λειτουργία Καθοδηγούμενης Πρόσβασης. Αν ενεργοποιήσετε την Συντόμευση Προσβασιμότητας θα μπορείτε με έναν τριπλό κλίκ στο home button του κινητού ή στο πλαϊνό κουμπί (Side), ανάλογα τον τύπο της συσκευής σας, να μπαίνετε στο κανονικό μενού.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταχωρήσετε έναν κωδικό πρόσβασης προς χρήση για όταν είναι ενεργοποιημένη η Καθοδηγούμενη Πρόσβαση. Αφού μπείτε στο μενού Ρυθμίσεις Κωδικού μπορείτε να επιλέξετε Καθορισμό Κωδικού καταχωρώντας τον κωδικό της αρεσκείας σας. Προαιρετικά μπορείτε να ενεργοποιήσετε και το Τouch ID ώστε να η εν λόγω λειτουργία να τερματίζεται με τον βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την Καθοδηγούμενη πρόσβαση σε iPhone και iPad

  • Εκκινήστε την εφαρμογή στην οποία θέλετε να περιορίσετε την πρόσβαση. Εάν η συσκευή σας διαθέτει κουμπί Home, κάντε τριπλό κλικ, εάν διαθέτει Face ID κάντε τριπλό κλικ στο κουμπί Side.
  • Τότε θα εμφανιστεί ένα μενού με τις συντομεύσεις προσβασιμότητα από όπου θα επιλέξετε την καθοδηγούμενη πρόσβαση.
  • Στη συνέχεια η περιοχή της οθόνης θα μπεί μέσα σε ένα πλαίσιο. Εάν θέλετε να καταστήσετε ορισμένες περιοχές της οθόνης μη προσβάσιμες, απλά κυκλώστε τις με το δάχτυλό σας.

Επιπλέον υπάρχει και το μενού Επιλογές στην κάτω αριστερή γωνία της εφαρμογής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε την πρόσβαση στο πλαϊνό κουμπί, στα κουμπιά έντασης ήχου, στην κίνηση της οθόνης, στο πληκτρολόγιο, στο άγγιγμα και στο χρονικό όριο.
Όποια από τα παραπάνω θέλετε να μην είναι διαθέσιμα αρκεί να τα ενεργοποιήσετε. Για παράδειγμα μπορείτε να αποτρέψετε την διακοπή του βίντεο και του ήχου απενεργοποιώντας τους διακόπτες Πλαϊνό κουμπί, Ένταση Ήχου και Άγγιγμα.

Αφού κάνετε τις επιλογές σας πατήστε Τέλος και Έναρξη στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης και η Καθοδηγούμενη πρόσβαση έχει ενεργοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ενεργοποιημένη την Καθοδηγούμενη πρόσβαση, ο μόνος τρόπος για να βγείτε από την εφαρμογή είναι με διπλό κλικ στο κουμπί Side για να ενεργοποιήσετε το Face ID ή με τριπλό κλικ στο κουμπί Side/Home και πληκτρολογώντας τον προκαθορισμένο κωδικό πρόσβασης. Έτσι, μπορείτε να αφήσετε τα μικρά να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους βίντεο ή να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, με τη σιγουριά ότι δεν μπορούν να διαγράψουν το λογαριασμό email σας, να τηλεφωνήσουν σε έναν τυχαίο αριθμό ή να μπουν σε εφαρμογές που δεν πρέπει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:26

Πετρέλαιο: Νέα κέρδη από το αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ - Σχεδόν στα 105 δολάρια το Brent

12:25

Υπερταμείο: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων

12:23

Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρωθυπουργό της Λετονίας

12:21

Εμπρηστικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στην Καλλιθέα

12:17

Τα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας που μάς έμαθαν να αγαπάμε το βιβλίο

12:11

Renault: Άλμα 7,3% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το α' τρίμηνο - Στα 12,53 δισ. ευρώ

12:10

Κομισιόν: Η Ελλάδα εκταμίευσε τα 1,18 δισ. ευρώ

11:59

Πεντάγωνο: «Ως και έξι μήνες θα χρειαστούν για την απομάκρυνση των ναρκών από το Ορμούζ»

11:57

Επενδύσεις 18 δισ. δολαρίων στην Αυστραλία από Microsoft

11:56

Νεμφάκου (ΕΤΕ): Πρόκληση η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις

11:55

Εξάρχου: «Ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει εθνική ασφάλεια»

11:47

ManpowerGroup: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει το HR και στην Ελλάδα

11:46

Δούκας: Οι πόλεις είναι ταχύτερες από τις κυβερνήσεις στην πράσινη μετάβαση

11:44

Περού: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών μετά τη συμφωνία για αγορά F-16 από τις ΗΠΑ

11:36

Ηλεκτροκίνηση και software στο «τιμόνι» της αγοράς - Το τρίπτυχο της Volvo

11:32

Κοβέσι: «Μεγάλη επιτυχία» η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία - Σύνθετη η έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ

11:28

Μπιρόλ: Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια στην ιστορία

11:27

ΕΚΤΕΡ: Αυξημένος 11% ο κύκλος εργασιών το 2025, στα €180 εκατ. το ανεκτέλεστο

11:23

Ράλι 8% για τη L' Oreal - Ολοταχώς για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και 18 χρόνια η μετοχή

11:16

Συνομιλία Ερντογάν - Σταϊνμάγερ: «Θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις»

11:04

Ιράν: Εκτελέσθηκε άνδρας που συνδέεται με αντιπολιτευόμενη οργάνωση

11:03

Ο όμιλος CSG υλοποιεί προμήθεια πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς αξίας σχεδόν 250 εκατ. ευρώ

10:59

Forbes: Στα 696,5 δισ. δολάρια ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία - Αύξηση 11% σε ένα χρόνο

10:57

Πιερρακάκης για μέτρα στήριξης: Όσα λέει η αντιπολίτευση θα οδηγούσαν σε ευρωπαϊκή εποπτεία

10:55

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες απώλειες σε καθεστώς αβεβαιότητας

10:55

Ράμα: «Μέσα στο 2026 η απόφαση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»

10:52

Μεγάλου (Πειραιώς): Έμφαση στο fintech με αιχμή τη Snappi και νέο μοντέλο χρηματοδότησης

10:44

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:39

Σκυλακάκης: Το 70-80% των φορολογικών εσόδων στην Ευρώπη προέρχεται από την εργασία και την κατανάλωση

10:33

Το mymarket.gr ήρθε ανανεωμένο, πιο γρήγορο, πιο έξυπνο και ακόμα πιο φιλικό στον πελάτη!