Tip of the Day

Πώς να ελέγξετε την πρόσβαση των μικρών παιδιών στο iPhone και το iPad

23-02-2022 | 09:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να ελέγξετε την πρόσβαση των μικρών παιδιών στο iPhone και το iPad

Αν έχετε δώσει ποτέ το iPhone ή το iPad σας σε ένα νήπιο για να το ψυχαγωγήσετε έχει διαπιστώσει σίγουρα πόσο εύκολο είναι να περιηγηθεί σε οποιαδήποτε εφαρμογή κι οθόνη πατώντας ακανόνιστα σε διάφορα σημεία της οθόνης.

Για να αποφύγετε λοιπόν να πέσει επάνω σε εικόνες που δεν αρμόζουν στην ηλικία του ή να χρησιμοποιήσει τυχαία κάποια εφαρμογή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία Καθοδηγούμενης πρόσβασης (Guided Access) που υπάρχει στα iPhone και στα iPad και η οποία διατηρεί τον χρήστη σε μια εφαρμογή ελέγχοντας το πού θα έχει πρόσβαση και πού όχι.

Πώς να ενεργοποιήσετε την Καθοδηγούμενη πρόσβαση σε iPhone και iPad

  • Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του iPhone ή το iPad σας.
  • Επιλέξτε Προσβασιμότητα.
  • Μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την ενότητα Καθοδηγούμενη Πρόσβαση
  • Ενεργοποιήστε την λειτουργία «Καθοδήγηση» σέρνοντας τον διακόπτη δίπλα στην επιλογή προς τα δεξιά ώστε να γίνει πράσινος.

Τότε θα εμφανιστούν περισσότερες επιλογές προς ρύθμιση

Αν χρησιμοποιείτε άλλες επιλογές προσβασιμότητας, ενεργοποιήστε τον διακόπτη δίπλα στη «Συντόμευση προσβασιμότητας», ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές όταν θα είναι ενεργή η λειτουργία Καθοδηγούμενης Πρόσβασης. Αν ενεργοποιήσετε την Συντόμευση Προσβασιμότητας θα μπορείτε με έναν τριπλό κλίκ στο home button του κινητού ή στο πλαϊνό κουμπί (Side), ανάλογα τον τύπο της συσκευής σας, να μπαίνετε στο κανονικό μενού.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταχωρήσετε έναν κωδικό πρόσβασης προς χρήση για όταν είναι ενεργοποιημένη η Καθοδηγούμενη Πρόσβαση. Αφού μπείτε στο μενού Ρυθμίσεις Κωδικού μπορείτε να επιλέξετε Καθορισμό Κωδικού καταχωρώντας τον κωδικό της αρεσκείας σας. Προαιρετικά μπορείτε να ενεργοποιήσετε και το Τouch ID ώστε να η εν λόγω λειτουργία να τερματίζεται με τον βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την Καθοδηγούμενη πρόσβαση σε iPhone και iPad

  • Εκκινήστε την εφαρμογή στην οποία θέλετε να περιορίσετε την πρόσβαση. Εάν η συσκευή σας διαθέτει κουμπί Home, κάντε τριπλό κλικ, εάν διαθέτει Face ID κάντε τριπλό κλικ στο κουμπί Side.
  • Τότε θα εμφανιστεί ένα μενού με τις συντομεύσεις προσβασιμότητα από όπου θα επιλέξετε την καθοδηγούμενη πρόσβαση.
  • Στη συνέχεια η περιοχή της οθόνης θα μπεί μέσα σε ένα πλαίσιο. Εάν θέλετε να καταστήσετε ορισμένες περιοχές της οθόνης μη προσβάσιμες, απλά κυκλώστε τις με το δάχτυλό σας.

Επιπλέον υπάρχει και το μενού Επιλογές στην κάτω αριστερή γωνία της εφαρμογής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε την πρόσβαση στο πλαϊνό κουμπί, στα κουμπιά έντασης ήχου, στην κίνηση της οθόνης, στο πληκτρολόγιο, στο άγγιγμα και στο χρονικό όριο.
Όποια από τα παραπάνω θέλετε να μην είναι διαθέσιμα αρκεί να τα ενεργοποιήσετε. Για παράδειγμα μπορείτε να αποτρέψετε την διακοπή του βίντεο και του ήχου απενεργοποιώντας τους διακόπτες Πλαϊνό κουμπί, Ένταση Ήχου και Άγγιγμα.

Αφού κάνετε τις επιλογές σας πατήστε Τέλος και Έναρξη στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης και η Καθοδηγούμενη πρόσβαση έχει ενεργοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ενεργοποιημένη την Καθοδηγούμενη πρόσβαση, ο μόνος τρόπος για να βγείτε από την εφαρμογή είναι με διπλό κλικ στο κουμπί Side για να ενεργοποιήσετε το Face ID ή με τριπλό κλικ στο κουμπί Side/Home και πληκτρολογώντας τον προκαθορισμένο κωδικό πρόσβασης. Έτσι, μπορείτε να αφήσετε τα μικρά να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους βίντεο ή να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, με τη σιγουριά ότι δεν μπορούν να διαγράψουν το λογαριασμό email σας, να τηλεφωνήσουν σε έναν τυχαίο αριθμό ή να μπουν σε εφαρμογές που δεν πρέπει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:14

Πρέσπες: Έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο 2300 αργυροεπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών το 2022

13:00

Λιανεμπόριο: Ποια ελληνικά brands μπαίνουν «σφήνα» στις πολυεθνικές

12:41

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθούν τα όρια του Τραμπ για την προσπάθεια επιβολής στη Fed

12:14

Νέο μοντέλο για τη ΔΑΕΕ- Τι αλλάζει και πώς αναβαθμίζεται

12:08

Reuters: Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί στην εξέγερση στο Ιράν

12:00

ΗΠΑ: Διαδηλωτές κατά της ICE έδιωξαν κάπου 10 ακτιβιστές της ακροδεξιάς από το κέντρο της Μινεάπολης

11:53

Νότια Κορέα: Θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για ευνοϊκούς όρους στους δασμούς των τσιπ

11:47

Μάχες στη Συρία: Ο ηγέτης του PKK Οτζαλάν καταγγέλλει «απόπειρα δολιοφθοράς» της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία

11:40

Στην τελική ευθεία για το ραντεβού της Δευτέρας στο Μαξίμου: Τι θα ζητήσουν οι 25+6 από τον Πρωθυπουργό

11:30

Παπασταύρου: Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σ. Αραβία στην ΕΕ

11:23

JPMorgan: Ο Τραμπ δεν πρόσφερε στον Τζέιμι Ντίμον την ηγεσία της Fed

11:09

Μητσοτάκης: Στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα αγροτικών ενισχύσεων

10:51

Μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Οι πρωταγωνιστές της αγοράς

10:33

Ινδονησία: Οι αρχές εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

10:17

Χατζηδάκης: Να περάσουμε από τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις στην αγροτική ανάπτυξη

10:11

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θέτει σε ετοιμότητα περίπου 1.500 στρατιώτες για πιθανή ανάπτυξη στη Μινεσότα

10:02

Αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η παραχώρηση του ΒΟΑΚ για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο

09:54

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Καζάνια στο Πέραμα

09:46

Ανοικτά τα εμπορικά πρώτη Κυριακή της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου

09:41

Ανήλικη παραβατικότητα: ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο πίσω από τη δημόσια ανησυχία

09:33

ΕKT: Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρώπη

09:18

Τουρισμός: Με ούριο άνεμο μπαίνει το 2026 παρά το «μπλόκο» των εορτών

09:10

7 ιδέες για ρομαντικές χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα

08:56

Στεγαστικό: 29 παρεμβάσεις διετίας 2025-2026 συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ

08:46

Γροιλανδία: Ικανοποίηση απ' την ευρωπαϊκή αντίδραση στις απειλές Τραμπ

08:32

Γυναίκες: Τι ποσό δικαιούνται για να ανοίξουν επιχείρηση ή να αναλάβουν μισθωτή εργασία - Τα προγράμματα που «τρέχουν»

08:23

UBS: Οι 35 κυκλικές μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία που ξεχωρίζουν λόγω CFROI

08:16

Ενέργεια: Στην εκκίνηση νέες «πράσινες» επενδύσεις – Ρεύμα για βιομηχανίες

08:06

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σταθερές οι τιμές στην Ελλάδα αλλά οι διαφορές ανά περιοχή φθάνουν και τα 200 ευρώ

08:00

Η Γροιλανδία επαναφέρει στο προσκήνιο τον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο στην απόλυτη μορφή του