Tip of the Day

Πώς να ελέγξετε την πρόσβαση των μικρών παιδιών στο iPhone και το iPad

23-02-2022 | 09:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να ελέγξετε την πρόσβαση των μικρών παιδιών στο iPhone και το iPad
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αν έχετε δώσει ποτέ το iPhone ή το iPad σας σε ένα νήπιο για να το ψυχαγωγήσετε έχει διαπιστώσει σίγουρα πόσο εύκολο είναι να περιηγηθεί σε οποιαδήποτε εφαρμογή κι οθόνη πατώντας ακανόνιστα σε διάφορα σημεία της οθόνης.

Για να αποφύγετε λοιπόν να πέσει επάνω σε εικόνες που δεν αρμόζουν στην ηλικία του ή να χρησιμοποιήσει τυχαία κάποια εφαρμογή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία Καθοδηγούμενης πρόσβασης (Guided Access) που υπάρχει στα iPhone και στα iPad και η οποία διατηρεί τον χρήστη σε μια εφαρμογή ελέγχοντας το πού θα έχει πρόσβαση και πού όχι.

Πώς να ενεργοποιήσετε την Καθοδηγούμενη πρόσβαση σε iPhone και iPad

  • Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του iPhone ή το iPad σας.
  • Επιλέξτε Προσβασιμότητα.
  • Μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την ενότητα Καθοδηγούμενη Πρόσβαση
  • Ενεργοποιήστε την λειτουργία «Καθοδήγηση» σέρνοντας τον διακόπτη δίπλα στην επιλογή προς τα δεξιά ώστε να γίνει πράσινος.

Τότε θα εμφανιστούν περισσότερες επιλογές προς ρύθμιση

Αν χρησιμοποιείτε άλλες επιλογές προσβασιμότητας, ενεργοποιήστε τον διακόπτη δίπλα στη «Συντόμευση προσβασιμότητας», ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές όταν θα είναι ενεργή η λειτουργία Καθοδηγούμενης Πρόσβασης. Αν ενεργοποιήσετε την Συντόμευση Προσβασιμότητας θα μπορείτε με έναν τριπλό κλίκ στο home button του κινητού ή στο πλαϊνό κουμπί (Side), ανάλογα τον τύπο της συσκευής σας, να μπαίνετε στο κανονικό μενού.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταχωρήσετε έναν κωδικό πρόσβασης προς χρήση για όταν είναι ενεργοποιημένη η Καθοδηγούμενη Πρόσβαση. Αφού μπείτε στο μενού Ρυθμίσεις Κωδικού μπορείτε να επιλέξετε Καθορισμό Κωδικού καταχωρώντας τον κωδικό της αρεσκείας σας. Προαιρετικά μπορείτε να ενεργοποιήσετε και το Τouch ID ώστε να η εν λόγω λειτουργία να τερματίζεται με τον βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την Καθοδηγούμενη πρόσβαση σε iPhone και iPad

  • Εκκινήστε την εφαρμογή στην οποία θέλετε να περιορίσετε την πρόσβαση. Εάν η συσκευή σας διαθέτει κουμπί Home, κάντε τριπλό κλικ, εάν διαθέτει Face ID κάντε τριπλό κλικ στο κουμπί Side.
  • Τότε θα εμφανιστεί ένα μενού με τις συντομεύσεις προσβασιμότητα από όπου θα επιλέξετε την καθοδηγούμενη πρόσβαση.
  • Στη συνέχεια η περιοχή της οθόνης θα μπεί μέσα σε ένα πλαίσιο. Εάν θέλετε να καταστήσετε ορισμένες περιοχές της οθόνης μη προσβάσιμες, απλά κυκλώστε τις με το δάχτυλό σας.

Επιπλέον υπάρχει και το μενού Επιλογές στην κάτω αριστερή γωνία της εφαρμογής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε την πρόσβαση στο πλαϊνό κουμπί, στα κουμπιά έντασης ήχου, στην κίνηση της οθόνης, στο πληκτρολόγιο, στο άγγιγμα και στο χρονικό όριο.
Όποια από τα παραπάνω θέλετε να μην είναι διαθέσιμα αρκεί να τα ενεργοποιήσετε. Για παράδειγμα μπορείτε να αποτρέψετε την διακοπή του βίντεο και του ήχου απενεργοποιώντας τους διακόπτες Πλαϊνό κουμπί, Ένταση Ήχου και Άγγιγμα.

Αφού κάνετε τις επιλογές σας πατήστε Τέλος και Έναρξη στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης και η Καθοδηγούμενη πρόσβαση έχει ενεργοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ενεργοποιημένη την Καθοδηγούμενη πρόσβαση, ο μόνος τρόπος για να βγείτε από την εφαρμογή είναι με διπλό κλικ στο κουμπί Side για να ενεργοποιήσετε το Face ID ή με τριπλό κλικ στο κουμπί Side/Home και πληκτρολογώντας τον προκαθορισμένο κωδικό πρόσβασης. Έτσι, μπορείτε να αφήσετε τα μικρά να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους βίντεο ή να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, με τη σιγουριά ότι δεν μπορούν να διαγράψουν το λογαριασμό email σας, να τηλεφωνήσουν σε έναν τυχαίο αριθμό ή να μπουν σε εφαρμογές που δεν πρέπει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:09

Φρουροί της Επανάστασης: Οι επιθέσεις των ΗΠΑ διαταράσσουν το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:05

Παπαθανάσης: Η επόμενη προγραμματική περίοδος 2028-2034 αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τη χώρα μας

15:57

Παπασταύρου: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική

15:45

Τρία ελληνικά νησιά στα 25 κορυφαία του κόσμου για το 2026

15:39

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Ιουλίου

15:35

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής του AI Act

15:30

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις 28 Νοεμβρίου

15:28

2001 - 2026: Διπλάσιος μισθός, μισό καλάθι…

15:27

Τι κοστίζει «χρυσάφι» στην Ελλάδα

15:27

Πάνω από 1.700 πλεονάζοντες θάνατοι στο Βέλγιο από τον καύσωνα στα τέλη Ιουνίου

15:18

Ο Πούτιν θα κατευθυνθεί προς την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία δηλώνουν ρωσικές πηγές

15:14

Optima Bank: Τα 7 top picks για το β' εξάμηνο - Γιατί βλέπει συνέχεια της ανόδου στο Χρηματιστήριο

15:04

Η Alpha Bank ενισχύει τη συνεργασία με ElevenLabs - Νέος φωνητικός ΑΙ βοηθός

14:53

Πείνα ή συνήθεια; Τα σημάδια που αποκαλύπτουν τη διαφορά

14:43

Κοντογεώργης: Πρωταγωνιστεί η ελληνική περιφέρεια στο εθνικό πρόγραμμα για νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

14:33

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα χωρίς φωνές και αντάρα κερδίζει στην εξωτερική πολιτική

14:28

Μπρατάκος: Σημαντικές δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Πορτογαλίας

14:24

Voucher για βιβλία: Πώς να κάνετε αίτηση

14:19

Η Πειραιώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελληνικού ελαιόλαδου

14:14

Αναγκαστική προσγείωση F-16 στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου

14:12

Μέτσολα: Η Ελλάδα αντιλήφθηκε έγκαιρα τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και επένδυσε στην άμυνά της

14:08

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τις πλημμύρες: Το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα

14:03

Χθες, το 99% των κατοίκων της Γης είπε μαζί καλημέρα: Το μοναδικό φαινόμενο

13:57

Ελληνικά ξενοδοχεία: Δεύτερη ευκαιρία για διεκδίκηση αποζημιώσεων από Booking

13:56

Διπλωματικές πηγές: Η Αθήνα μπλοκάρει την Τουρκία στο SAFE όσο διατηρείται το casus belli

13:51

Η Λεπέν εμφανίζεται να κερδίζει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027

13:43

Kaspersky: Το 56% των χρηστών διαδικτύου ήρθε αντιμέτωπο με online απάτες

13:43

Σούπερ μάρκετ: Από 31 Αυγούστου οι μειώσεις τιμών στο ράφι - Ποιες κατηγορίες αφορούν

13:41

ΕΤΑΔ, LAMDA Flisvos Marina και ΝΟΠΦ ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας στη Μαρίνα Φλοίσβου

13:38

Πιερρακάκης στο CNBC: Οι μεταρρυθμίσεις, και όχι οι κρίσεις, θα καθορίσουν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο