Tip of the Day

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος σε έως 48 δόσεις

28-01-2022 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος σε έως 48 δόσεις

Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις τα ποσά του φόρου εισοδήματος και προστίμων που επιβάλλονται στα αναδρομικά ποσά συντάξεων, έχουν οι συνταξιούχοι που δηλώνουν τα αναδρομικά που έχουν λάβει με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στην Εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν έτοιμη διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να ρυθμίζουν το φόρο εισοδήματος και τα πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, σε έως και 48 δόσεις με εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την πάγια ρύθμιση. Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης είναι έντοκες με το επιτόκιο να είναι μικρότερο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των αναδρομικών σε έως 12 δόσεις και να αυξάνει για όσους επιλέξουν περισσότερες δόσεις.

Η πλατφόρμα

Η ΑΑΔΕ ανοίγει σήμερα την πλατφόρμα για να υποβάλουν οι συνταξιούχοι τις αιτήσεις τους και να ρυθμίσουν σε έως και 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος από τις δηλώσεις που υπέβαλαν μέχρι και το Δεκέμβριο του 2021.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσοστού μηνιαίας δόσης, ως εξής:

- Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους, με οποιοδήποτε τρόπο και εάν έχει αυτό προσδιοριστεί, κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής.

- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κανένα από τα φορολογικά έτη που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον καθορισμό της ικανότητας αποπληρωμής, ή έχει υποβάλει μηδενικές δηλώσεις για όλα τα έτη αυτά, χορηγείται ο μέγιστος αριθμός δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

Με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει η πρώτη δόσης της ρύθμισης να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών προκειμένου να επικυρωθεί η ρύθμιση.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων για να μη χάσουν τη ρύθμιση. Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

- Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

- Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.

- Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).

- Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

- Γενικώς, στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης και καταπίπτουν οι προσφερθείσες εγγυήσεις.

Ο τόκος

Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης είναι έντοκες. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος είναι περίπου στο 0,73%. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%. Σε περίπτωση απώλειας και υπαγωγής των ίδιων οφειλών στη ρύθμιση για δεύτερη φορά από τον ίδιο οφειλέτη, τα ανωτέρω επιτόκια προσαυξάνονται κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:45

Δένδιας: Το 2026 μας βρίσκει στη μέση μιας μεγάλης προσπάθειας

09:34

Μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ: Τα τελευταία δρομολόγια για σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς

09:12

2025: Γνωστά πρόσωπα σε όλο τον κόσμο που έφυγαν από τη ζωή

09:11

Κίνα: Έπιασε τον στόχο ανάπτυξης 5% το 2025

08:49

Τέλος χρόνου για τα Τέλη Κυκλοφορίας - Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις «λήγουν» σήμερα

08:36

Αγρότες: Πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα την Κυριακή

08:26

Ποιοι είναι οι υπαίτιοι για τις γαστρεντερίτιδες του χειμώνα και πώς τις αντιμετωπίζουμε

08:15

Ψηφίζουν ελληνικά ομόλογα οι θεσμικοί επενδυτές: Ποιοι δανείζουν τη χώρα μας

08:12

Τι δείχνει η υπόθεση Jet Oil για την ελληνική αγορά καυσίμων σε έναν κόσμο κυρώσεων

07:56

Πρωτοχρονιά στον δρόμο: Πώς μειώνουμε το κόστος καυσίμων

07:48

Τέσσερα ξενοδοχεία για την απόλυτη Πρωτοχρονιά

07:40

Τα «χρυσά deals» των ελληνικών startups το 2025

07:34

Το ελληνικό Χρηματιστήριο σε μία από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του

07:28

Απόλλων: «Κλειδώνουν» έως μέσα Απριλίου τα έργα για φθηνό «πράσινο» ρεύμα στους κοινωνικά ευάλωτους

07:20

Καζαμίας 2026 - Καλή Χρονιά!

07:12

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες φορολογικές δηλώσεις

07:06

Δυνατές οι ασφαλιστικές - Τα υπόλοιπα του RRF - Οι προοπτικές των τραπεζών

23:54

Γερμανία: Στα 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται η λεία της ληστείας σε τράπεζα του Γκελζενκίρχεν

23:48

Τουρκία: 357 συλλήψεις σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

23:42

Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο από την ανάπτυξη πυραύλων Oreshnik στη Λευκορωσία

23:35

Στο Ρίο η μεγαλύτερη πρωτοχρονιάτικη γιορτή στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες

23:24

Σουηδία: Τα επεισόδια με πυροβολισμούς έχουν μειωθεί 63% από το 2022

23:13

Wall Street: Πτωτικά λίγο πριν το 2026 - Τρίτη ημέρα απωλειών για τον S&P 500

23:01

ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου με χημικά στο Κεντάκι

22:50

Ανησυχία από 10 χώρες για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα

22:37

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αμφιβάλει για την ουκρανική επίθεση σε κατοικία του Πούτιν

22:22

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 59 εκατ. ευρώ

22:12

Το Ισραήλ απειλεί να αναστείλει την πρόσβαση διεθνών ΜΚΟ στον παλαιστινιακό θύλακα

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 7,5 εκατ. ευρώ

21:59

Rebound στα πολύτιμα μέταλλα - Ολοταχώς για τα μεγαλύτερα κέρδη από το 1979 ο χρυσός