Tip of the Day

Self και rapid test: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους

07-01-2022 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Self και rapid test: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ως δύο από τα βασικότερα εργαλεία για τη διαχείριση της πανδημίας, τα self tests (αυτοδιαγνωστικά τεστ) και τα rapid tests (τεστ ταχείας ανίχνευσης) έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων.

Αν και αναφέρονται με διαφορετική ονομασία, ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο τεστ, με τη μοναδική διαφορά να εντοπίζεται στη διαδικασία της δειγματοληψίας.

«Το “self test” είναι ουσιαστικά μία υποκατηγορία του rapid test. Πρόκειται για ένα απλό rapid test που μπορεί να το κάνει ο πολίτης μόνος του, στο χώρο του. Αντίστοιχα, το “rapid test” διενεργείται από επαγγελματία υγείας. Η διαφορά έγκειται στη διαδικασία, η οποία στην περίπτωση του self test είναι απλοποιημένη. Και τα δύο τεστ λειτουργούν με βάση την ίδια τεχνολογία ανίχνευσης του ιού», αναφέρει στο Insider ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Γιάννης Δαγρές.

Πότε είναι πιο αξιόπιστα

Και τα δύο τεστ ανιχνεύουν αντιγόνα του ιού, δηλαδή μικρές ιικές πρωτεΐνες και όταν γίνονται σωστά δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους ως προς την αξιοπιστία τους. Σύμφωνα με νέα μελέτη αξιολόγησης αυτών των τεστ, η αξιοπιστία τους είναι μεγαλύτερη -τουλάχιστον 90%- όταν το ιικό φορτίο του ασθενούς είναι υψηλό, δηλαδή κατά την πρώτη εβδομάδα των συμπτωμάτων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζει ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτήν του μοριακού ελέγχου (PCR), οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει πως οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετικό PCR, είναι άτομα τα οποία έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

Σε πόση ώρα δίνουν αποτέλεσμα

Η χρήση των αντιγονικών τεστ αποτελεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερα εύχρηστο όπλο στη μάχη με τον κορονοϊό, καθώς προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωση, ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Όλα τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (συμπεριλαμβανομένων των self tests) δίνουν αποτέλεσμα σε 10-15 λεπτά. Ωστόσο, ο επαγγελματίας υγείας είθισται να μην ενημερώνει αμέσως, αλλά συγκεντρωτικά.

«Όταν ένα τεστ είναι αρνητικό και έχουμε φόρτο εργασίας, σημειώνουμε το αποτέλεσμα και το καταχωρούμε στην ειδική πλατφόρμα εφόσον συγκεντρωθεί ένας αριθμός τεστ. Αυτή η πλατφόρμα επικοινωνεί με την gov.gr και μόλις καταχωρηθεί το αποτέλεσμα, μπορεί να ληφθεί και η σχετική βεβαίωση», εξηγεί ο κ. Δαγρές.

Ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποίησε πρόσφατα με ανακοίνωσή του ότι τα τεστ αντιγόνου μπορεί να είναι λιγότερο αξιόπιστα στην ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής-Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, τα rapid, που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα.

Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της «Όμικρον», ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της Όμικρον.

«Ακούσαμε την ανακοίνωση του FDA ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία και το παρακολουθούμε από κοντά, χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στα χέρια μας.

Ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid είναι δυο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Μαγιορκίνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:26

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς το Ισραήλ και τα στρατεύματά του στον Λίβανο

19:10

Νόσος Έμπολα: Νέος έκτακτος συναγερμός από τον ΠΟΥ, με 246 ύποπτα κρούσματα και 80 θανάτους απ' τον ιό Μπουντιμπουγκιό

19:00

Βρετανία σε πολιτική δίνη: Πέντε πρωθυπουργοί σε επτά χρόνια και φόβοι νέας κρίσης εξουσίας

18:54

Ανδρουλάκης από την Καππαδοκία: Έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές

18:35

Διαδήλωση στα Χανιά και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βάση στο Ακρωτήρι

18:29

ΑΠΘ: Ξεκίνησε το Aristotle Innovation Forum

18:11

Κούβα: «Στεγνό» από καύσιμα το νησί - Το καθεστώς θα επιβιώσει;

17:26

Ν. Κορέα-ΗΠΑ: Τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Τραμπ - Σι

17:00

Πόσο ακόμα πρέπει να ανέβει το πετρέλαιο;

16:47

Σπανάκης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και πολιτική αστάθεια

16:40

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον αξιολογεί την απειλή των στρατιωτικών drones από την Κούβα

16:22

ΗΑΕ: Για οικονομικούς και όχι πολιτικούς λόγους η αποχώρηση απ' τον ΟΠΕΚ

16:07

Δένδιας: Θα υποδεχθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ

15:46

Tesla: Αύξησε την τιμή του Model Y στις ΗΠΑ

15:30

Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

15:25

ΗΑΕ: Δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας από χτύπημα drone σε πυρηνικό σταθμό

15:15

Διυλιστήριο πετρελαίου και σταθμοί άντλησης επλήγησαν από ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή της Μόσχας

14:46

Ρουσόπουλος: Η ΝΔ εγγύηση σταθερότητας για την Ελλάδα του αύριο

14:39

Μετσόλα στο Συνέδριο ΝΔ: Τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα σας έχει πετύχει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό

14:26

DW: Αν δεν είχε πει ο Ντράγκι «Whatever it takes»

14:09

Ομόλογα: Η απότομη άνοδος των αποδόσεων κίνδυνος για τις απροετοίμαστες αγορές μετοχών

13:32

Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, να κερδίσουμε 3η τετραετία

13:23

Σδούκου: Το συνέδριό μας ήταν κάλεσμα στους πολίτες

13:15

Γιούνκερ για Μητσοτάκη: Είσαι ένας σπουδαίος πρωθυπουργός, έθεσες την Ελλάδα εκ νέου στην καρδιά της ευρωπαϊκής διαδικασίας

13:06

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και χωρών του Κόλπου

13:00

Ακίνητα - Golden Visa: Πού επενδύουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές - Τα νέα δεδομένα στην αγορά

12:49

Οι παγκόσμιες ανισορροπίες απασχολούν τη G7 στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ με την Κίνα

12:33

Ιταλία: Δύο τραυματίες της επίθεσης με αυτοκίνητο στη Μόντενα υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό

12:27

Τασουλας: Εδώ στον Έβρο, υπάρχει ένας αέρας ο οποίος σε γεμίζει αυτοπεποίθηση

12:21

Alpha Bank Campus: Ένα τραπεζικό τετράγωνο που ενώνει την ιστορία της Αθήνας με το μέλλον της οικονομίας