Tip of the Day

Πώς να ψωνίζετε «οικολογικά»

30-11-2021 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος όπως είναι η ανακύκλωση αλλά αφορά και αλλαγή κουλτούρας σε όλες τις καθημερινές μας συνήθειες συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που ψωνίζουμε. Εφαρμόζοντας «πράσινα» κριτήρια στις αγορές μας δεν προστατεύουμε μόνο το περιβάλλον αλλά εξοικονομούμε πόρους και χρήματα. Πρόκειται για μία λύση win-win, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες «πράσινες συμβουλές» αγορών.

Όταν ψωνίζουμε καλό είναι να αγοράζουμε αντικείμενα τα οποία έχουμε πραγματικά ανάγκη και για αυτό το σκοπό είναι χρήσιμο να ετοιμάζουμε από πριν μία λίστα ενώ όταν πηγαίνετε στα καταστήματα μπορείτε να έχετε μαζί σας μια δική σας τσάντα για ψώνια. Ελέγξτε τα υλικά της συσκευασίας, προτιμήστε τις οικογενειακές που είναι πιο οικονομικές και χρησιμοποιήστε ξανά τις σακούλες και τα κουτιά ενώ μην ξεχνάτε να ανακυκλώνετε.

Κατά την αγορά τροφίμων, επιλέξετε τρόφιμα που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν μέρη ζώων ή φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση και προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα καθώς μειώνουν τη ρύπανση. Τα φρέσκα τοπικά τρόφιμα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και επομένως προκαλούν λιγότερη ρύπανση ενώ τα τρόφιμα σε πακέτο που συνήθως χρησιμοποιούν μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Όταν επιλέγουμε είδη καθημερινής χρήσης πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Αγοράστε παγίδες μυρμηγκιών ή κατσαρίδων αντί για σπρέι για να ελαχιστοποιήσετε τη ρύπανση και επιλέξτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες γιατί μπορούν να ανακυκλωθούν. Όσον αφορά στα είδη καθαριότητας, αξίζει να θυμάστε ότι η ανάμειξη ξυδιού και μαγειρικής σόδας σε νερό μπορεί να παράξει ένα καλό καθαριστικό.

Όταν αγοράζετε ρούχα θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιο βαθμό η διαδικασία κατασκευής τους προκαλεί ρύπανση ή συντελεί στην αποψίλωση των δασών και τη μείωση των φυσικών πόρων. Επιλέξτε ρούχα που δεν τσαλακώνονται εύκολα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια από το σιδέρωμα και δωρίστε ανεπιθύμητα ρούχα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή άτομα που έχουν ανάγκη.

Τέλος, όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές, επιλέξτε προϊόντα με ετικέτα αποδεκτής ενεργειακής κλάσης Α ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:39

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 3.000 στόχους στο Ιράν μέσα σε μία εβδομάδα

23:30

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κρύβονται πίσω από εκρήξεις δεμάτων στην Ευρώπη το 2024

23:23

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν

23:12

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ (stable) για την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα του Dow εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

23:00

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο «μονάχα στρατιωτικούς στόχους»

22:51

Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους

22:37

Ισραήλ: «Συντρίβουμε το καθεστώς» στο Ιράν

22:21

Ιταλία: Aπέπλευσε η φρεγάτα Federico Martinengo με προορισμό την Κύπρο

22:11

Πτώση 2,4% σε εβδομαδιαία βάση για τον χρυσό

22:06

Έλληνες πολίτες επαναπατρίστηκαν από το Ομάν, με πτήση της SKY express

21:55

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:42

Τσίπρας: Νέο κόμμα όταν θα έχουμε ομάδα που θα κερδίσει

21:28

Επικοινωνία Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ και με ευρωπαίους ηγέτες

21:21

Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάρα

21:03

Με ράλι 43ετίας το πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 35,63% για το WTI - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

20:59

Reuters: Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους για την κατάληψη περιοχών του Ιράν

20:45

Λευκός Οίκος: Σε 4 με 6 εβδομάδες το τέλος του πολέμου - «Οι IRGC χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη»

20:37

Ράλι τετραετίας για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Εβδομαδιαίο άλμα 67%

20:29

ΗΠΑ: Η υπηρεσία τελωνείων δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να ξεκινήσει την επιστροφή δασμών

20:19

CNN: Η Κίνα ενδέχεται να βοηθήσει το Ιράν οικονομικά και με εξαρτήματα πυραύλων

20:09

Η άγνωστη «Έριν Μπρόκοβιτς» της Πολωνίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

19:59

AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

19:51

ΗΠΑ: Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν θα μείνουν αναπάντητες, δηλώνει ο διοικητής της CENTCOM

19:45

FedHATTA: Δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις στα οργανωμένα ταξίδια

19:35

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

19:31

Τραμπ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής

19:21

Ευρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

19:13

Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

19:07

Γερμανία: Ξεκινά το μεγάλο crash test για Μερτς, Βερολίνο και Ευρώπη