Tip of the Day

Πώς να ψωνίζετε «οικολογικά»

30-11-2021 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος όπως είναι η ανακύκλωση αλλά αφορά και αλλαγή κουλτούρας σε όλες τις καθημερινές μας συνήθειες συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που ψωνίζουμε. Εφαρμόζοντας «πράσινα» κριτήρια στις αγορές μας δεν προστατεύουμε μόνο το περιβάλλον αλλά εξοικονομούμε πόρους και χρήματα. Πρόκειται για μία λύση win-win, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες «πράσινες συμβουλές» αγορών.

Όταν ψωνίζουμε καλό είναι να αγοράζουμε αντικείμενα τα οποία έχουμε πραγματικά ανάγκη και για αυτό το σκοπό είναι χρήσιμο να ετοιμάζουμε από πριν μία λίστα ενώ όταν πηγαίνετε στα καταστήματα μπορείτε να έχετε μαζί σας μια δική σας τσάντα για ψώνια. Ελέγξτε τα υλικά της συσκευασίας, προτιμήστε τις οικογενειακές που είναι πιο οικονομικές και χρησιμοποιήστε ξανά τις σακούλες και τα κουτιά ενώ μην ξεχνάτε να ανακυκλώνετε.

Κατά την αγορά τροφίμων, επιλέξετε τρόφιμα που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν μέρη ζώων ή φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση και προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα καθώς μειώνουν τη ρύπανση. Τα φρέσκα τοπικά τρόφιμα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και επομένως προκαλούν λιγότερη ρύπανση ενώ τα τρόφιμα σε πακέτο που συνήθως χρησιμοποιούν μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Όταν επιλέγουμε είδη καθημερινής χρήσης πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Αγοράστε παγίδες μυρμηγκιών ή κατσαρίδων αντί για σπρέι για να ελαχιστοποιήσετε τη ρύπανση και επιλέξτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες γιατί μπορούν να ανακυκλωθούν. Όσον αφορά στα είδη καθαριότητας, αξίζει να θυμάστε ότι η ανάμειξη ξυδιού και μαγειρικής σόδας σε νερό μπορεί να παράξει ένα καλό καθαριστικό.

Όταν αγοράζετε ρούχα θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιο βαθμό η διαδικασία κατασκευής τους προκαλεί ρύπανση ή συντελεί στην αποψίλωση των δασών και τη μείωση των φυσικών πόρων. Επιλέξτε ρούχα που δεν τσαλακώνονται εύκολα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια από το σιδέρωμα και δωρίστε ανεπιθύμητα ρούχα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή άτομα που έχουν ανάγκη.

Τέλος, όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές, επιλέξτε προϊόντα με ετικέτα αποδεκτής ενεργειακής κλάσης Α ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:11

Στο «κόκκινο» το ταμπλό του ΧΑ με φόντο την κλιμάκωση της έντασης ΕΕ-ΗΠΑ

10:53

Schneider Electric: Η Ευρώπη έχει μια μοναδική ευκαιρία να ηγηθεί της βιώσιμης ανάπτυξης του AI

10:52

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές με φόντο τους δασμούς Τραμπ για Γροιλανδία

10:42

EY: Οι 10 κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις για το 2026

10:38

Τραμπ προς Νορβηγό πρωθυπουργό: Δεν αισθάνομαι πλέον την υποχρέωση να σκέφτομαι αποκλειστικά την ειρήνη

10:25

Από 24 έως 26 Απριλίου οι εξετάσεις και οι κληρώσεις για τα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πειραματικά σχολεία

10:13

Τα υπολείμματα κακάο γίνονται χρηστικά αντικείμενα - Ελληνική καινοτομία από ΙΟΝ και PHEE

10:06

Politico: Οι απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία ωθούν Ευρώπη και ΗΠΑ σε «διαζύγιο»

09:55

Πού και πότε ανοίγει το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων με ρομπότ εργαζόμενους

09:43

Eurobank: Αγορά 1,9 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 7,3 εκατ. ευρώ

09:31

Νέα καταστήματα και διεύρυνση ζημιών για τη Sport Vision

09:22

Εκτόξευση για χρυσό και ασήμι μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς και την κόντρα με ΕΕ

09:20

Παπαθανάσης: Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κλειστού αθλητικού κέντρου Πτολεμαΐδας

09:13

Σε επίπεδα ρεκόρ η περιουσία των δισεκατομμυριούχων - Oxfam: Απειλή για τη δημοκρατία

09:09

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης γεννητικότητας στην Κίνα

08:56

Εκλογές στην Πορτογαλία: Κεντροαριστερά και ακροδεξιά θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο

08:52

Το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες - 25μελής επιτροπή με 14 αιτήματα

08:42

Ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς Τραμπ ζητά ο Γερμανός ΥΠΕΞ - Αιχμές για την εμπορική συμφωνία

08:40

Μεταξύ προσωπικών και πολιτικών αλλαγών

08:34

Κίνα: Έπιασε τον στόχο του 5% η ανάπτυξη για το 2025 - Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα

08:27

Χιονοκουβέρτες ή χιονοαλυσίδες: Τι να προτιμήσω;

08:25

Ο Μπάτμαν έγινε 60 ετών!

08:24

Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης - Στην ατζέντα η επιλογή νέου Αντιπροέδρου στην ΕΚΤ

08:11

Τραμπ: Η απομάκρυνση της «ρωσικής απειλής» από τη Γροιλανδία «θα γίνει»

08:05

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα (IV): Βοήθεια και σε όσους φτιάχνουν αγροτικά μηχανήματα

08:01

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στο Μενίδι

07:57

Αέριο: Η Κομισιόν «μπαίνει στο παιχνίδι» του Κάθετου Διαδρόμου - Συνδρομή για τη βελτίωσή του

07:54

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία με 39 νεκρούς - Σάντσεθ: «Νύχτα βαθιάς οδύνης»

07:41

Από τους αγρότες στο Νταβός - Ντεμπούτο Πιερρ στο Eurogroup - Cool ο Αλέξης στη Θεσσαλονίκη

07:36

Στα 446,87 ευρώ αυξάνεται η εθνική σύνταξη το 2026 - Οι 10 ειδικές παροχές που συμπαρασύρει