Tip of the Day

Πώς να ψωνίζετε «οικολογικά»

30-11-2021 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος όπως είναι η ανακύκλωση αλλά αφορά και αλλαγή κουλτούρας σε όλες τις καθημερινές μας συνήθειες συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που ψωνίζουμε. Εφαρμόζοντας «πράσινα» κριτήρια στις αγορές μας δεν προστατεύουμε μόνο το περιβάλλον αλλά εξοικονομούμε πόρους και χρήματα. Πρόκειται για μία λύση win-win, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες «πράσινες συμβουλές» αγορών.

Όταν ψωνίζουμε καλό είναι να αγοράζουμε αντικείμενα τα οποία έχουμε πραγματικά ανάγκη και για αυτό το σκοπό είναι χρήσιμο να ετοιμάζουμε από πριν μία λίστα ενώ όταν πηγαίνετε στα καταστήματα μπορείτε να έχετε μαζί σας μια δική σας τσάντα για ψώνια. Ελέγξτε τα υλικά της συσκευασίας, προτιμήστε τις οικογενειακές που είναι πιο οικονομικές και χρησιμοποιήστε ξανά τις σακούλες και τα κουτιά ενώ μην ξεχνάτε να ανακυκλώνετε.

Κατά την αγορά τροφίμων, επιλέξετε τρόφιμα που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν μέρη ζώων ή φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση και προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα καθώς μειώνουν τη ρύπανση. Τα φρέσκα τοπικά τρόφιμα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και επομένως προκαλούν λιγότερη ρύπανση ενώ τα τρόφιμα σε πακέτο που συνήθως χρησιμοποιούν μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Όταν επιλέγουμε είδη καθημερινής χρήσης πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Αγοράστε παγίδες μυρμηγκιών ή κατσαρίδων αντί για σπρέι για να ελαχιστοποιήσετε τη ρύπανση και επιλέξτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες γιατί μπορούν να ανακυκλωθούν. Όσον αφορά στα είδη καθαριότητας, αξίζει να θυμάστε ότι η ανάμειξη ξυδιού και μαγειρικής σόδας σε νερό μπορεί να παράξει ένα καλό καθαριστικό.

Όταν αγοράζετε ρούχα θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιο βαθμό η διαδικασία κατασκευής τους προκαλεί ρύπανση ή συντελεί στην αποψίλωση των δασών και τη μείωση των φυσικών πόρων. Επιλέξτε ρούχα που δεν τσαλακώνονται εύκολα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια από το σιδέρωμα και δωρίστε ανεπιθύμητα ρούχα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή άτομα που έχουν ανάγκη.

Τέλος, όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές, επιλέξτε προϊόντα με ετικέτα αποδεκτής ενεργειακής κλάσης Α ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρωσία: Πολυετείς ποινές φυλάκισης για 135 άτομα που συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ

23:45

Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου υποχρεώθηκε να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι

23:35

ΟΗΕ: «Να σταματήσουν αμέσως οι επιστροφές Αφγανών στη χώρα τους»

23:24

ΗΠΑ: Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος θα μειώσει το προσωπικό της κατά 23%

23:10

Απώλειες στη Wall Street μετά τα σχόλια Τραμπ για δασμούς ΕΕ - Κέρδη στην εβδομάδα

23:00

Γερμανία: Συνάντηση έξι υπουργών Εσωτερικών στη Βαυαρία για τη μετανάστευση

22:44

Axios: Η Μοσάντ ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ για τη «μετακίνηση» Παλαιστινίων από τη Γάζα

22:39

Συρία: Συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και μαχητών τοπικών φυλών στη Σουέιντα

22:30

Χαμάς: Το Ισραήλ «μπλοκάρει» τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα

22:21

Πειραιώς για ΑΤΜ που πωλήθηκαν στην Cashflex: Μειώνουμε τη χρέωση από 0,60 σε 0,50 ευρώ ανά συναλλαγή

21:54

Εβδομαδιαίες απώλειες 1% για το πετρέλαιο με φόντο το πλαφόν της ΕΕ στη Ρωσία

21:48

Συρία: Περισσότεροι από 400 νεκροί στη Σουέιντα από τη Δυτέρα

21:37

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη

21:29

Rebound o χρυσός - Ενσοσυνεδριακό υψηλό 11ετίας για την πλατίνα

21:28

Κλήρωση Eurojackpot 18/07/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:17

Πλεύρης για δομή στη Κρήτη: Θα γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές - Δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός

21:12

ΔΝΤ για δασμούς: Οι εμπορικές εντάσεις εξακολουθούν να επισκιάζουν το παγκόσμιο outlook

20:58

Συρία: Αμερικανικές εταιρείες θα εκπονήσουν ενεργειακό σχέδιο μετά την άρση των κυρώσεων ΗΠΑ

20:45

Μητσοτάκης: Πρέπει να δούμε πώς το ΑΙ μπορεί να κάνει την άσκηση της διακυβέρνησης καλύτερη

20:42

Στο Ζάππειο το Σάββατο το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Κοινότητας

20:34

Νετανιάχου σε πάπα Λέοντα ΙΔ': Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

20:24

Γουόλερ (Fed): Μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο - Πρέπει να πάμε στο 3%

20:16

Σε συζητήσεις ΗΠΑ - Ουκρανία για αμερικανικές επενδύσεις στην παραγωγή ουκρανικών drones

20:12

Στη Γάζα ο Λατίνος και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων μετά τον βομβαρδισμό σε καθολική εκκλησία

20:03

ΑμεΑ: Η Ελλάδα συνυπέγραψε τη Διακήρυξη της ΕΕ για ευαισθητοποίηση

19:52

FT: Πρέσινγκ Τραμπ για μίνιμουμ δασμό 15-20% σε εισαγωγές από ΕΕ

19:38

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν: Στο επίκεντρο οι νέες συγκρούσεις στη Συρία

19:35

Νευραλγικές υποδομές του ΑΔΜΗΕ στην Αττική επιθεώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας

19:30

ΔΥΠΑ και ONEX ενώνουν δυνάμεις

19:21

Το νέο ΔΣ της Σωληνουργεία Τζιρακιάν