Tip of the Day

Πώς να ψωνίζετε «οικολογικά»

30-11-2021 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος όπως είναι η ανακύκλωση αλλά αφορά και αλλαγή κουλτούρας σε όλες τις καθημερινές μας συνήθειες συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που ψωνίζουμε. Εφαρμόζοντας «πράσινα» κριτήρια στις αγορές μας δεν προστατεύουμε μόνο το περιβάλλον αλλά εξοικονομούμε πόρους και χρήματα. Πρόκειται για μία λύση win-win, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες «πράσινες συμβουλές» αγορών.

Όταν ψωνίζουμε καλό είναι να αγοράζουμε αντικείμενα τα οποία έχουμε πραγματικά ανάγκη και για αυτό το σκοπό είναι χρήσιμο να ετοιμάζουμε από πριν μία λίστα ενώ όταν πηγαίνετε στα καταστήματα μπορείτε να έχετε μαζί σας μια δική σας τσάντα για ψώνια. Ελέγξτε τα υλικά της συσκευασίας, προτιμήστε τις οικογενειακές που είναι πιο οικονομικές και χρησιμοποιήστε ξανά τις σακούλες και τα κουτιά ενώ μην ξεχνάτε να ανακυκλώνετε.

Κατά την αγορά τροφίμων, επιλέξετε τρόφιμα που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν μέρη ζώων ή φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση και προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα καθώς μειώνουν τη ρύπανση. Τα φρέσκα τοπικά τρόφιμα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και επομένως προκαλούν λιγότερη ρύπανση ενώ τα τρόφιμα σε πακέτο που συνήθως χρησιμοποιούν μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Όταν επιλέγουμε είδη καθημερινής χρήσης πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Αγοράστε παγίδες μυρμηγκιών ή κατσαρίδων αντί για σπρέι για να ελαχιστοποιήσετε τη ρύπανση και επιλέξτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες γιατί μπορούν να ανακυκλωθούν. Όσον αφορά στα είδη καθαριότητας, αξίζει να θυμάστε ότι η ανάμειξη ξυδιού και μαγειρικής σόδας σε νερό μπορεί να παράξει ένα καλό καθαριστικό.

Όταν αγοράζετε ρούχα θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιο βαθμό η διαδικασία κατασκευής τους προκαλεί ρύπανση ή συντελεί στην αποψίλωση των δασών και τη μείωση των φυσικών πόρων. Επιλέξτε ρούχα που δεν τσαλακώνονται εύκολα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια από το σιδέρωμα και δωρίστε ανεπιθύμητα ρούχα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή άτομα που έχουν ανάγκη.

Τέλος, όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές, επιλέξτε προϊόντα με ετικέτα αποδεκτής ενεργειακής κλάσης Α ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Μακρόν: Οι πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς σε ομάδες βίας να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους

23:41

Άλμα εσόδων 73% για την Nvidia το δ' τρίμηνο με ώθηση από τα data centers

23:22

Βραζιλία: Στους 46 οι νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές - 21 αγνοούμενοι

23:15

Δεύτερη ημέρα κερδών στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

23:01

Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος στη Βαρκελώνη - Έως 15 ευρώ τη βραδιά

22:43

Κούβα: Επεισόδιο του λιμενικού με σκάφος προερχόμενο από την Φλόριντα

22:28

Ήπιες μεταβολές στο πετρέλαιο εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

22:16

Δυνατή πλέον η αναστροφή στη Λ. Αμαλίας για είσοδο στην Πλάκα

21:57

Γαλλία: Η κυβέρνηση Λεκορνί επιβίωσε από δύο προτάσεις μομφής

21:48

Υπεγράφη ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για αξιολογήσεις στον τουρισμό - Μήνυμα Τζιτζικώστα

21:36

Κέρδη 1% για τον χρυσό με φόντο δασμούς και γεωπολιτικά

21:24

Επικοινωνία Τραμπ- Ζελένσκι πριν τις νέες διαπραγματεύσεις για Ουκρανία

21:10

Τραμπ: Θριαμβολογία για την οικονομία, σιωπές για τα δύσκολα και «μάχη» για τις εντυπώσεις

20:59

Βανς: Προτεραιότητα η διπλωματική λύση με Ιράν - Νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη

20:48

Βουλή: Ψηφίστηκε το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

20:37

Μητσοτάκης: Ο Έβρος κράτησε Ελλάδα και Ευρώπη ασφαλή – Φράχτης σε όλο το μήκος των συνόρων

20:25

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 27/2 και 24ωρη απεργία στις 28/2

20:17

Καρυστιανού: «Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος»

20:06

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τον σωλήνα - Λάθος εγκατάσταση χωρίς μέτρα προστασίας

19:59

Έρχεται δημοψήφισμα για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Παραιτήθηκε από το Χάρβαρντ ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Λάρι Σάμερς

19:38

Ανάκαμψη πάνω από τα 68.000 για το Bitcoin

19:21

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη - Η ατζέντα

19:15

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 12,7% για Diageo

19:11

«Πράσινο φως» από ΕΚΤ στον Βούιτσιτς για την θέση του νέου αντιπροέδρου

19:01

ΥΠΕΘΟ για ελβετικό φράγκο: Καμία παράβαση του ενωσιακού δικαίου στη ρύθμιση

18:51

ΕΚΚΟΜΕΔ και Netflix ενώνουν δυνάμεις για ενίσχυση της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας

18:41

Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για τις δηλώσεις για κυριότητα αγροτεμαχίων μέσω ΚΑΕΚ

18:31

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) από Αλεξανδρούπολη: Περιφερειακός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

18:21

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη - Κέρδη άνω του 2% στις τράπεζες