Tip of the Day

Πώς να ψωνίζετε «οικολογικά»

30-11-2021 | 07:42
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος όπως είναι η ανακύκλωση αλλά αφορά και αλλαγή κουλτούρας σε όλες τις καθημερινές μας συνήθειες συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου που ψωνίζουμε. Εφαρμόζοντας «πράσινα» κριτήρια στις αγορές μας δεν προστατεύουμε μόνο το περιβάλλον αλλά εξοικονομούμε πόρους και χρήματα. Πρόκειται για μία λύση win-win, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες «πράσινες συμβουλές» αγορών.

Όταν ψωνίζουμε καλό είναι να αγοράζουμε αντικείμενα τα οποία έχουμε πραγματικά ανάγκη και για αυτό το σκοπό είναι χρήσιμο να ετοιμάζουμε από πριν μία λίστα ενώ όταν πηγαίνετε στα καταστήματα μπορείτε να έχετε μαζί σας μια δική σας τσάντα για ψώνια. Ελέγξτε τα υλικά της συσκευασίας, προτιμήστε τις οικογενειακές που είναι πιο οικονομικές και χρησιμοποιήστε ξανά τις σακούλες και τα κουτιά ενώ μην ξεχνάτε να ανακυκλώνετε.

Κατά την αγορά τροφίμων, επιλέξετε τρόφιμα που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν μέρη ζώων ή φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση και προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα καθώς μειώνουν τη ρύπανση. Τα φρέσκα τοπικά τρόφιμα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και επομένως προκαλούν λιγότερη ρύπανση ενώ τα τρόφιμα σε πακέτο που συνήθως χρησιμοποιούν μη ανακυκλώσιμα υλικά.

Όταν επιλέγουμε είδη καθημερινής χρήσης πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν ουσίες που καταστρέφουν το όζον. Αγοράστε παγίδες μυρμηγκιών ή κατσαρίδων αντί για σπρέι για να ελαχιστοποιήσετε τη ρύπανση και επιλέξτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες γιατί μπορούν να ανακυκλωθούν. Όσον αφορά στα είδη καθαριότητας, αξίζει να θυμάστε ότι η ανάμειξη ξυδιού και μαγειρικής σόδας σε νερό μπορεί να παράξει ένα καλό καθαριστικό.

Όταν αγοράζετε ρούχα θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιο βαθμό η διαδικασία κατασκευής τους προκαλεί ρύπανση ή συντελεί στην αποψίλωση των δασών και τη μείωση των φυσικών πόρων. Επιλέξτε ρούχα που δεν τσαλακώνονται εύκολα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια από το σιδέρωμα και δωρίστε ανεπιθύμητα ρούχα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή άτομα που έχουν ανάγκη.

Τέλος, όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές, επιλέξτε προϊόντα με ετικέτα αποδεκτής ενεργειακής κλάσης Α ώστε να εξοικονομείτε ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κως: Δέμα που περιείχε 1 κιλό και 55 γραμμάρια χασίς εντόπισαν οι αστυνομικοί

23:37

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στα Χανιά

23:15

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν μέλη συμμορίας για ναρκωτικά - Κατασχέθηκαν κοκαϊνη και κάνναβη

22:48

Συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

22:18

Χαρακόπουλος: Βαριά η παρακαταθήκη του Γ. Σουφλιά στην υπηρέτηση των Θεσσαλών συμπολιτών

21:47

Δυτική Όχθη: Ένα βρέφος σκοτώθηκε και οι γονείς του τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στη Χεβρώνα

21:30

«Μια Γροθιά»: Το ελληνικό hip hop ενώνει τη φωνή του για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

21:18

Η ορεινή Νάξος μετατρέπεται σε εθνικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης

20:55

Ουκρανία: Επισκευάστηκε η βλάβη στην γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

20:44

Κατσαφάδος: Η Κρατική Αρωγή εισέρχεται σε μια νέα ψηφιακή εποχή με Τεχνητή Νοημοσύνη

20:35

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στο Κόσοβο

20:29

Ιταλία: Παρατείνεται μέχρι τις 3 Ιουλίου η μείωση των φόρων στα καύσιμα

20:17

Αλβανία: Νέες διαμαρτυρίες εναντίον του τουριστικού σχεδίου που συνδέεται με τον Τραμπ

20:00

Η σημασία των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και το διακύβευμα για τις αγορές

19:50

Γάζα: Επτά νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις

19:34

ETC: Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν τις διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς

19:21

Μπαρ (Fed): Η χαλάρωση εποπτείας των αμερικανικών τραπεζών αυξάνει τους κινδύνους

19:08

Μερτς: Προειδοποιεί για πολιτικό σεισμό της ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές της Ανατολικής Γερμανίας

18:53

Τη Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Σουφλιά στου Παπάγου

18:35

Ν. Παππάς: Συντεταγμένη πορεία προς την εκλογική ενότητα, την πολιτική συνεργασία ή ατομικές μετακινήσεις;

18:30

Χέγκσεθ: Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την «εισβολή» επικίνδυνων ιδεολογιών

18:22

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που έκλεβε μετασχηματιστές και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό από αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ

18:08

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ενεργειακές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ε.E.»

18:00

Τι θα επηρεάσει την τιμή του σιταριού φέτος; - Η τουρκική «βόμβα» του δεύτερου εξαμήνου

17:39

Τσουκαλάς: Μόνο το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την πολιτική αλλαγή με σιγουριά, ασφάλεια και προοπτική

17:22

Airbus: Κοντά σε deal με την SAS για την πώληση αεροσκαφών ευρείας ατράκτου

17:16

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαφθοράς σε πολεοδομικές υπηρεσίες της Αττικής - Έξι συλλήψεις

16:58

Ρωσία: Μεγάλη ουκρανική επίθεση με δεκάδες drones στην Αγία Πετρούπολη

16:41

Βραζιλία: Η Azul περικόπτει πτητικό έργο λόγω του κόστους των καυσίμων

16:18

Κοντογεώργης: Με δουλειά, σταθερότητα και προοπτική πορευόμαστε στις εκλογές το 2027