Tip of the Day

Πώς κάνουμε πλέον τις αγορές μας – Τι έχει αλλάξει

08-11-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς κάνουμε πλέον τις αγορές μας – Τι έχει αλλάξει

Με νέα δεδομένα κάνουμε πλέον τις αγορές μας στα εμπορικά καταστήματα, μετά τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Τα νέα μέτρα – που ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Παρασκευής – έχουν τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, ενώ θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Αναλυτικά, για τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των shops in a shop:

- Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού

β) πιστοποιητικού νόσησης

γ) αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19, δηλαδή PCR προ 72 ωρών ή rapid test προ 48 ωρών.

δ) Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ήτοι αρνητικό self-test προ 24 ωρών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να ζητούν την επίδειξη του αντίστοιχου πιστοποιητικού και να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.

Επίσης στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των shops in a shop, θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, δηλαδή ένα 1 άτομο ανά 2 τ.μ. σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό συγκεκριμένα τελικά στοιχεία.

Εντός των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δικά τους έξοδα.

Σε περίπτωση μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στον πελάτη πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση πρόστιμο 5.000 ευρώ και δυστυχώς αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες, που κανονικά θα έπρεπε να ισχύει, εφόσον είναι υπότροπη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:48

Βενεζουέλα: Οι πετρελαϊκές ετοιμάζονται αλλά τα προβλήματα υποδομών είναι μεγάλα

11:32

ΗΠΑ: Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11:28

ΗΠΑ: Ένας 24χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία έξι ανθρώπων

11:17

Μητσοτάκης: Το 2026 συνεχίζουμε να ενισχύουμε την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

11:01

Μήνυμα Μαδούρο απ' το κελί: Είμαστε μαχητές

10:50

New York Times: Ένας ελληνικός προορισμός στους 52 κορυφαίους του κόσμου για το 2026

10:48

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις στη Μινεάπολη και άλλες πόλεις κατά της ICE μετά τον φονικό τραυματισμό της Ρενέ Γκουντ

10:30

Ηλεκτρική ενέργεια: Εντείνεται η στροφή των καταναλωτών προς τα σταθερά τιμολόγια

10:19

Χρηματιστήριο Αθήνας: Χρυσή 5ετία με κέρδη 162,14%

10:02

Στόχος τζίρου άνω των 6 δισ. ευρώ στις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα

09:57

Νέα ψηφιακά όπλα κατά της φοροδιαφυγής ενεργοποιεί το 2026 η ΑΑΔΕ

09:45

Ιράν: Χάος στους δρόμους, φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς - Έτοιμος να βοηθήσει δηλώνει ο Τραμπ

09:10

ΗΠΑ: «Ερωτηματικό» η αγορά εργασίας - Η απάντηση σύντομα

09:05

MERCOSUR: Γιατί δεν... έχουμε να φοβόμαστε τη συμφωνία

08:32

Τιμολόγια ρεύματος: Αμετάβλητα τον Δεκέμβριο – Εικόνα σταθερότητας στην ΕΕ

08:21

Ετήσια άδεια: Τμηματική από φέτος η χορήγησή της - Τουλάχιστον 5 συνεχόμενες ημέρες η ελάχιστη διάρκεια

08:16

Βενεζουέλα: Μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, μικρές ροές και ένα δύσκολο στοίχημα για τις ΗΠΑ

08:00

Ταμείο Ανάκαμψης: Απαιτητικό το «τελευταίο μίλι» – Μπροστά μας τα πιο δύσκολα ορόσημα

23:58

Ηράκλειο: Κυνηγός τραυματίστηκε θανάσιμα, πέφτοντας σε χαράδρα στην περιοχή Καστρί

23:26

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για τροχονομικές παραβάσεις και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

23:16

Χανιά: Άγνωστοι κατέστρεψαν ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου

22:49

Υεμένη: Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο αρνείται τη διάλυσή του

22:17

Θεσσαλονίκη: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εκπροσώπου εταιρείας για περιβαλλοντική ρύπανση

21:49

Συνεκπαίδευση φρεγάτας «Ύδρα» με την φρεγάτα Al Taif του Βασιλικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας

21:18

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρπαγής 13χρονης και τέλεσης γενετήσιων πράξεων

21:00

Χαρακόπουλος: Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η εθνική ενότητα

20:52

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Χανιά

20:47

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν έναν ξένο με την κατηγορία κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ

20:43

Βενεζουέλα: Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν έφθασε τους 18

20:16

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα τραυματίστηκε από πτώση κομματιού οροφής εμπορικού κέντρου