Tip of the Day

Tip of the day: ΕΝΦΙΑ: Πώς θα διορθώσετε λάθη και παραλείψεις που «φούσκωσαν» το λογαριασμό

13-10-2021 | 08:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, τα οποία «φούσκωσαν» το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, έχουν οι φορολογούμενοι, δυο εβδομάδες πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων ΕΝΦΙΑ. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή αρχικών/τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2021 αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ώρες στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη εντόπισε στο λογαριασμό που έλαβε τον προηγούμενο μήνα μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Οι διορθώσεις καλό είναι να γίνουν πριν τις 29 Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των δυο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν υπόψη τους το νέο εκκαθαριστικό με το νέο ποσό του φόρου που έχει προκύψει. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην Εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην Εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Όποιος έχει λάθη ή παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2021 έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να επιλέξει το έτος για το οποίο θέλει να υποβάλει τη νέα διορθωτική δήλωση. Αν επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρων ετών της περιόδου μετά το 2010, οι όποιες αλλαγές επιφέρει στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των επόμενων ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Σε κάθε περίπτωση που θα πραγματοποιείται μία μόνο διόρθωση στη δήλωση Ε9 ενός μόνο από τα έτη 2010 και μετά, τότε η διόρθωση αυτή θα μπορεί να μεταφερθεί και στις δηλώσεις των επομένων ετών μέχρι και του έτους 2021.

- Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή δήλωσης Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στη εφαρμογή έτος που πρέπει η τροποποίηση αυτή να γίνει. Όταν επιλέγεται οριστικοποίηση της υποβληθείσας δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν, αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος. Εμφανίζεται παράθυρο με σχετικό μήνυμα. Στο επόμενο έτος, η δήλωση μεταφέρεται ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και ο φορολογούμενος, πρέπει να επιλέξει το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσει να την επεξεργαστεί.

- Όταν επιλέγεται μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος, στο έτος που έγινε η μεταφορά και πριν ξεκινήσει η επεξεργασία της προσωρινής δήλωσης, πρέπει να γίνεται έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί από την προσωρινή δήλωση, μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης από τις διαθέσιμες ενέργειες.

Τα 10 βήματα

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:22

Κοντογεώργης: Ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρή Ελλάδα

14:07

Γάζα: Νοσοκομείο παρέλαβε τις σορούς 15 Παλαιστινίων κρατουμένων

14:07

Ταχιάος: Σε πλήρη λειτουργία η επέκταση της Καλαμαριάς το α’ τρίμηνο 2026

14:06

Στο σχέδιο «Επιχειρηματικότητα 360°» η Akis Petretzikis Hub για ίδρυση στούντιο 2 εκατ. ευρώ

14:01

Δεκτές οι ελληνικές θέσεις στον νέο κλιματικό νόμο της ΕΕ για κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα

13:56

Κεφαλογιάννης: Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 35.500 προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια

13:41

Profile Software και EY Ελλάδος ολοκλήρωσαν το νέο σύστημα αδειοδότησης ΑΠΕ για το ΥΠΕΝ

13:39

ΥΠΕΝ: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

13:39

Philip Morris International: Νέος, διευρυμένος ρόλος για τον Χρήστο Χαρπαντίδη

13:35

Τσάφος: 7η παγκοσμίως στη διείσδυση καθαρής ενέργειας η Ελλάδα

13:32

Algida Ice Cream Company: Σταθερή ανάπτυξη και ηγετική θέση στην κατηγορία του παγωτού

13:27

Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης «υποστηρικτή της Χαμάς»

13:24

Ένταση έχει προκαλέσει η άφιξη της Shein στο Παρίσι

13:23

Γαλλία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος - Τουλάχιστον 10 τραυματίες, συνελήφθη ο δράστης

13:22

Μάλμε - Παναθηναϊκός: Τι να δείτε και τι να δοκιμάσετε στην πόλη της Σουηδίας

13:17

Η Κωτσόβολος εντάσσεται στο UN Global Compact και στο ελληνικό του δίκτυο

13:15

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου για την πορεία εφαρμογής της εκεχειρίας στη Γάζα

13:14

Aktor και ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύουν στρατηγικά στην ενέργεια και την εξωστρέφεια

13:09

Orsted: Κατέγραψε ζημίες ύψους 261,8 εκατ. δολαρίων το γ' τρίμηνο

13:02

Κατατέθηκε στη Κομισιόν το επικαιροποιημένο σχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Εντός δύο μηνών η απάντηση

13:01

Υπόθεση Novartis: Διακόπηκε η δίκη σε β' βαθμό των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

12:53

Στην Ελλάδα ο Ζελένκσι μέσα στον Νοέμβριο - Συνάντηση με Μητσοτάκη

12:40

Κλίμα: Συμβιβασμός ΕΕ - ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου

12:33

Ζοχράν Μαμντάνι: Πώς ένας Σοσιαλιστής αψήφησε τη Wall Street και «κατέκτησε» τη Νέα Υόρκη

12:31

Βοσνία: Έντεκα νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

12:26

Ο ΕΣΠ ζητά θεσμική πρωτοβουλία για τη δημιουργία «Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού»

12:25

Οι ηλικιωμένοι άντεξαν περισσότερο: Τι έδειξε διεθνής έρευνα για την ψυχική ανθεκτικότητα μετά την πανδημία

12:10

Έκρηξη τα ξημερώματα έξω από κέντρο διασκέδασης στο Περιστέρι

12:09

Αυτοκίνητο: Οι κινεζικές μάρκες υπερδιπλασίασαν το μερίδιο αγοράς τους στην Ευρώπη

12:04

Προχωρά το έργο-ορόσημο των 39,8 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΑΑΔΕ