Tip of the Day

Υβριδικά, virtual ή live συνέδρια; Τι πρέπει να προσέχουν οι διοργανωτές

01-10-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πολλοί ειδικοί στη διοργάνωση συνεδρίων επισημαίνουν ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με τη φυσική παρουσία

Τους τελευταίους 18 μήνες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε ο COVID-10, οι συναθροίσεις, οι εκδηλώσεις και τα συνέδρια άλλαξαν μορφή και έγιναν digital ή υβριδικά με περιορισμένη φυσική παρουσία. Πλέον οι επιχειρηματικές εκδηλώσεις με φυσική παρουσία έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σε όλο τον κόσμο, η έννοια των «υβριδικών εκδηλώσεων» (εμπορικές εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια ή συναντήσεις που συνδυάζουν προσωπικά/φυσικά και εικονικά στοιχεία) αναδείχθηκε ως το νέο σχήμα για επαγγελματικές συγκεντρώσεις μετά την πανδημία.

Το υβριδικό συνέδριο πωλείται ως φιλική προς τον COVID-19 εκδήλωση και επιστρατεύει την τεχνολογία για αναμετάδοση, τη δυνατότητα συζήτησης, live chat, online networking. Ωστόσο, η έλλειψη φυσικής παρουσίας ακυρώνει εν μέρει την προσωπική εμπειρία καθώς η φυσική παρουσία ενισχύει τον συναισθηματικό παράγοντα. Αυτό συμβαίνει σε κάθε τομέα: είναι πιο συναρπαστικό να επισκέπτεται κάποιος το θέατρο παρά να παρακολουθεί μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση στο YouTube.

Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτή την προτίμηση «συνδεδεμένη κοινωνική δέσμευση». Αυτό περιγράφει τις στιγμές που οι άνθρωποι βλέπουν τους άλλους να αντιδρούν εγκαίρως στη μουσική, όταν όλοι γνέφουν ή χειροκροτούν ή όταν ένα πλήθος γελάει συντονισμένα. Προ-ηχογραφημένα ή online γεγονότα μπορούν να δανειστούν μέρος αυτής της αίσθησης υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει πολύ καλή προεργασία και θα υπάρχει τέλεια τεχνική υποστήριξη και οργάνωση.

Έτσι, ενώ οι υβριδικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι πρακτικές, κατά κάποιο τρόπο αποτελούν ταυτόχρονα έναν συμβιβασμό. Δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση. Ομοίως, στο υβριδικό, ενώ μερικοί άνθρωποι συμμετέχουν με φυσική παρουσία, οι περισσότεροι πρέπει να το παρακολουθούν από το σπίτι ή το γραφείο σε σίγαση.

Τώρα ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ως προς τη στάση που πρέπει να κρατούν διοργανωτές, ομιλητές και συμμετέχοντες. Πρέπει να κάνουν χειραψία, να φορούν συνέχεια μάσκα, να συμμετάσχουν στα γεύματα, να συμμετέχουν με φυσική παρουσία ή από το σπίτι/γραφείο; Και οι εκδηλώσεις αυτές προσελκύουν τελικά χορηγούς; Η online μετάδοση είναι ελκυστική για το κοινό που συμμετέχει χωρίς παρουσία;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι εξαιρετικά υποκειμενικές και μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες, ανάλογα με τα πιο πρόσφατα υγειονομικά δεδομένα. Η διοργάνωση συνεδρίων με βάση τα νέα δεδομένα απαιτεί εξειδίκευση-και λίγοι οργανισμοί το διαθέτουν

Τι πρέπει να κάνουν όμως οι διοργανωτές; Πρέπει να αξιολογούν την αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας, την δυνατότητα προσέλκυσης χορηγιών ανάλογα με το είδος του συνεδρίου, να επιλέγουν τεχνική κάλυψη υψηλής ποιότητας, χώρους που να είναι κατάλληλη για παρακολούθηση από μακρά ή δια ζώσης οι οποίοι να προσφέρουν ευέλικτες υπηρεσίες, συντονιστές με εμπειρία στον εκάστοτε τύπο συνεδρίου και ομιλητές που να είναι σε θέση να μιλούν και σε μία «μισογεμάτη» αίθουσα, αν αυτό απαιτείται.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί του χώρου προειδοποιούν ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με τη φυσική παρουσία. «Ίσως κάποιος σαν τη Μαντόνα, να μπορεί να κάνει ένα show που να έχει εκπληκτικό αποτέλεσμα και στην online μετάδοση. Αλλά αυτή είναι η … Μαντόνα. Στην επαγγελματική ζωή, είναι προτιμότερο να περιορίσει κανείς τις φιλοδοξίες της εκδήλωσης σας, να αξιολογήσει τι είναι πραγματικά εφικτό και ουσιαστικό και να κάνει κάτι σε πιο περιορισμένη κλίμακα αλλά πολύ καλά αντί για κάτι μεγάλο και μέτριο», σημειώνουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:25

Στην Κίνα θα ταξιδέψει ο Τραμπ από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

18:21

Εβδομάδα αυξημένου volatility στο ΧΑ - Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

18:20

Η Ουγγαρία αποδεσμεύει 1,8 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά της αποθέματα

18:19

Τραμπ για δασμούς: Ντροπή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου - «Πιθανά refunds 175 δισ. δολαρίων»

18:13

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από e-ΕΦΚΑ

17:59

Η Νovo Nordisk ενισχύει το Δ.Σ της με δυο βετεράνους της φαρμακοβιομηχανίας

17:54

«Καμία πρόοδος στο εδαφικό ζήτημα στις συνομιλίες με Ρωσία», λέει ο Ζελένσκι

17:49

Μαρινάκης: «Η αυτοδυναμία είναι η μόνη επιλογή που εξασφαλίζει σταθερότητα και πρόοδο»

17:42

Προειδοποίηση ΤτΕ για κακόβουλη χρήση του ονόματος του Γιάννη Στουρνάρα

17:29

ΑΑΔΕ: Μέχρι 31/3 η αδειοδότηση εισαγωγέων για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM)

17:19

Τραμπ: «Εξετάζω περιορισμένο στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν»

17:10

«Μπλόκο» στους δασμούς Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο

17:01

Νέος ΝΟΚ 2026: Τι αλλάζει σε δόμηση, μπόνους, άδειες και αξίες ακινήτων

16:54

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

16:51

Κέρδη στην Wall Street μετά το δικαστικό «στοπ» στους δασμούς Τραμπ

16:35

Eurobank: Να γίνει κεντρικός στόχος η βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας

16:35

Παπασταύρου: «Πολύπλευρος ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης»

16:31

Αυξήθηκε 2% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της ΥΠΑ τον Ιανουάριο 2026

16:31

«Ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία σε περίπτωση συμφωνίας με Ρωσία»

16:21

Μητσοτάκης για Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Έγινε γέφυρα στα προσφυγικά της Αθήνας και τις πρωτεύουσες του κόσμου

16:18

Συνεργασία ΥΠΕΣ - Google για εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων στην AI

16:04

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο - Σε υψηλό σχεδόν έτους ο δομικός PCE

16:03

Optima: Αυξάνει στα €9,66 την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς

15:48

Με ρυθμό 2,2% η ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2025

15:39

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το quiz!

15:31

Αναβαθμίζεται το κατάστημα Lidl στον Νέο Κόσμο με επένδυση 1,4 εκατ. ευρώ

15:29

10 παραμυθένια μέρη στην Ευρώπη για την ταξιδιωτική σας λίστα

15:25

Συνάντηση Χρ. Δήμα με τον Πρέσβη της Ινδίας

15:10

Υπ. Πολιτισμού: Αυθεντικές οι 262 φωτογραφίες από τις εκτελέσεις στην Καισαριανή

15:02

Η Γαλλία αναπτύσσει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στον Βόρειο Ατλαντικό