Tip of the Day

Υβριδικά, virtual ή live συνέδρια; Τι πρέπει να προσέχουν οι διοργανωτές

01-10-2021 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Πολλοί ειδικοί στη διοργάνωση συνεδρίων επισημαίνουν ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με τη φυσική παρουσία

Τους τελευταίους 18 μήνες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε ο COVID-10, οι συναθροίσεις, οι εκδηλώσεις και τα συνέδρια άλλαξαν μορφή και έγιναν digital ή υβριδικά με περιορισμένη φυσική παρουσία. Πλέον οι επιχειρηματικές εκδηλώσεις με φυσική παρουσία έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σε όλο τον κόσμο, η έννοια των «υβριδικών εκδηλώσεων» (εμπορικές εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια ή συναντήσεις που συνδυάζουν προσωπικά/φυσικά και εικονικά στοιχεία) αναδείχθηκε ως το νέο σχήμα για επαγγελματικές συγκεντρώσεις μετά την πανδημία.

Το υβριδικό συνέδριο πωλείται ως φιλική προς τον COVID-19 εκδήλωση και επιστρατεύει την τεχνολογία για αναμετάδοση, τη δυνατότητα συζήτησης, live chat, online networking. Ωστόσο, η έλλειψη φυσικής παρουσίας ακυρώνει εν μέρει την προσωπική εμπειρία καθώς η φυσική παρουσία ενισχύει τον συναισθηματικό παράγοντα. Αυτό συμβαίνει σε κάθε τομέα: είναι πιο συναρπαστικό να επισκέπτεται κάποιος το θέατρο παρά να παρακολουθεί μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση στο YouTube.

Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτή την προτίμηση «συνδεδεμένη κοινωνική δέσμευση». Αυτό περιγράφει τις στιγμές που οι άνθρωποι βλέπουν τους άλλους να αντιδρούν εγκαίρως στη μουσική, όταν όλοι γνέφουν ή χειροκροτούν ή όταν ένα πλήθος γελάει συντονισμένα. Προ-ηχογραφημένα ή online γεγονότα μπορούν να δανειστούν μέρος αυτής της αίσθησης υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει πολύ καλή προεργασία και θα υπάρχει τέλεια τεχνική υποστήριξη και οργάνωση.

Έτσι, ενώ οι υβριδικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι πρακτικές, κατά κάποιο τρόπο αποτελούν ταυτόχρονα έναν συμβιβασμό. Δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση. Ομοίως, στο υβριδικό, ενώ μερικοί άνθρωποι συμμετέχουν με φυσική παρουσία, οι περισσότεροι πρέπει να το παρακολουθούν από το σπίτι ή το γραφείο σε σίγαση.

Τώρα ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ως προς τη στάση που πρέπει να κρατούν διοργανωτές, ομιλητές και συμμετέχοντες. Πρέπει να κάνουν χειραψία, να φορούν συνέχεια μάσκα, να συμμετάσχουν στα γεύματα, να συμμετέχουν με φυσική παρουσία ή από το σπίτι/γραφείο; Και οι εκδηλώσεις αυτές προσελκύουν τελικά χορηγούς; Η online μετάδοση είναι ελκυστική για το κοινό που συμμετέχει χωρίς παρουσία;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι εξαιρετικά υποκειμενικές και μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες, ανάλογα με τα πιο πρόσφατα υγειονομικά δεδομένα. Η διοργάνωση συνεδρίων με βάση τα νέα δεδομένα απαιτεί εξειδίκευση-και λίγοι οργανισμοί το διαθέτουν

Τι πρέπει να κάνουν όμως οι διοργανωτές; Πρέπει να αξιολογούν την αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας, την δυνατότητα προσέλκυσης χορηγιών ανάλογα με το είδος του συνεδρίου, να επιλέγουν τεχνική κάλυψη υψηλής ποιότητας, χώρους που να είναι κατάλληλη για παρακολούθηση από μακρά ή δια ζώσης οι οποίοι να προσφέρουν ευέλικτες υπηρεσίες, συντονιστές με εμπειρία στον εκάστοτε τύπο συνεδρίου και ομιλητές που να είναι σε θέση να μιλούν και σε μία «μισογεμάτη» αίθουσα, αν αυτό απαιτείται.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί του χώρου προειδοποιούν ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με τη φυσική παρουσία. «Ίσως κάποιος σαν τη Μαντόνα, να μπορεί να κάνει ένα show που να έχει εκπληκτικό αποτέλεσμα και στην online μετάδοση. Αλλά αυτή είναι η … Μαντόνα. Στην επαγγελματική ζωή, είναι προτιμότερο να περιορίσει κανείς τις φιλοδοξίες της εκδήλωσης σας, να αξιολογήσει τι είναι πραγματικά εφικτό και ουσιαστικό και να κάνει κάτι σε πιο περιορισμένη κλίμακα αλλά πολύ καλά αντί για κάτι μεγάλο και μέτριο», σημειώνουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:06

ΠΟΥ: Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας μεγαλύτερης πανδημικής καταστροφής

13:03

Επιπλέον χρηματοδότηση 34,8 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός»

12:41

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έτοιμη προς το τέλος Ιουλίου η επέκταση προς Καλαμαριά - Πώς προχωρά το Fly Over

12:33

Κίνα: Χαμήλωσε ταχύτητα η οικονομία τον Απρίλιο - Πιέσεις σε βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις

12:25

Το Ιράν απάντησε στην νέα ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ μέσω του Πακιστάν

12:21

Mission 2030: Η Αεροδιαστημική και Άμυνα μπροστά σε έλλειψη τεχνικού ταλέντου

12:21

Η EY επαναπροσδιορίζει τις ελεγκτικές υπηρεσίες με agentic AI

12:17

Παπασταύρου: «Ο Τραμπ αναγνωρίζει την ενεργειακή πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη»

12:10

Έκθεση ΟΑΣΑ: Σημαντική αύξηση δρομολογίων και επιβατικής κίνησης το 1ο τετράμηνο

12:08

Εκλογές στην Ανδαλουσία: Οι Συντηρητικοί νίκησαν, αλλά χρειάζονται την Ακροδεξιά για να κυβερνήσουν

12:02

Πτωτικό 4x4 για το Bitcoin - «Καπνός» 657 εκατ. δολάρια σε 24 ώρες

11:58

Στις αγορές η Eurobank για έως 700 εκατ. ευρώ

11:46

Ζαχαράκη: Νέα εθνική στρατηγική για το σχολείο - Αποφάσεις με δεδομένα, τεκμηρίωση και διαφάνεια

11:38

Ικτίνος: Συμφωνία με την Auberge για branding υπερπολιτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στη Σητεία

11:36

Βρετανία - Λάμι: «Ο πρωθυπουργός Στάρμερ δεν θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του»

11:30

Οι ανακτήσεις του Cairo III φέρνουν αξία στα mezzanine

11:27

Πιέσεις με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:25

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου «Η Οικονομία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αξιοποιώντας το παρελθόν για ένα βιώσιμο μέλλον»

11:18

Μπορεί η… Νορβηγία να κάνει τη διαφορά στο Ρωσοουκρανικό;

11:15

Η επιτυχία πίσω από το λανσάρισμα της φετινής φανέλας της AEK F.C

11:15

Ράλι για τις αποδόσεις των ομολόγων με βλέμμα σε πληθωρισμό και επιτόκια

10:58

Δωρεά εξοπλισμού στο Αγαθονήσι από τη Eurobank

10:53

Καφούνης: Σύγχρονη ΕΣΕΕ για το Εμπόριο του 2030

10:43

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η αγορά της Rainbow Waters και Ροή Αγαθών Μεταφορική από την Osmosis Buyers

10:40

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο Τραμπ - Ιράν

10:28

Ryanair: Έχουμε σχέδιο για ένα σενάριο «Αρμαγεδδώνα» - Ορισμένες αεροπορικές ίσως βάλουν λουκέτο

10:20

Eurobank: Αυξάνει στα 5 ευρώ την τιμή στόχο η Citi

10:19

Χατζηδάκης: Οικονομία - άμυνα - θεσμική επανεκκίνηση το τρίπτυχο της ΝΔ για το 2030

10:14

Deal 3,88 δισ. δολαρίων για Anglo American και Dhilmar - Τι περιλαμβάνει

10:06

ΔΑΑ: Αυξήθηκε 8,1% η επιβατική κίνηση το α' τρίμηνο - Στα 18,9 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη