Tip of the Day

Tip of the day: Μικρά «κόλπα» για να περιορίσουμε την σπατάλη τροφίμων

14-06-2021 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Κι όμως, μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και κατ’ επέκταση των τροφικών αποβλήτων αρκεί να αλλάξουμε συνήθεις εντός και εκτός σπιτιού. Με τον τρόπο αυτό δεν θα προστατέψουμε μόνο το περιβάλλον αλλά θα εξοικονομήσουμε και χρήματα και θα αξιοποιήσουμε πιο έξυπνα κρίσιμους πόρους.

Όταν ψωνίζετε τρόφιμα ή όταν τρώτε έξω

Όταν πηγαίνετε για ψώνια, να έχετε πάντα μια λίστα αγορών έχοντας κάνει ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για το τι θα μαγειρέψετε την επόμενη εβδομάδα. Όταν βρίσκεστε στο κατάστημα, αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε και μην παρασύρεστε από προφορές και εκπτώσεις ενώ είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε προϊόντα χύμα, ειδικά όταν αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Όσον αφορά στα οπωροκηπευτικά, πολλές φορές κάποια ελαφρώς παραμορφωμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία ωστόσο δεν είναι χαλασμένα ή σάπια και συχνά πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή ίσως να αποτελούν μια καλή λύση για άμεση κατανάλωση.

Όταν τρώτε έξω και παραγγέλνετε «γενναιόδωρες» μερίδες, μην ντραπείτε στο τέλος να ζητήσετε ένα κουτί για να πάρετε τα υπολείμματα στο σπίτι αντί να αφήσετε φαγητό στο πιάτο σας.

Στο σπίτι

Ομοίως, στο σπίτι, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγχετε τη ρύθμιση θερμοκρασίας του ψυγείου σας. Διατηρήστε τη θερμοκρασία στους 40 ° F ή χαμηλότερα για να διατηρήσετε τα τρόφιμα ασφαλή. Η θερμοκρασία του καταψύκτη σας πρέπει να είναι 0 ° F.

Παράλληλα, μπορείτε να καταψύξετε τα ξεφλουδισμένα ή κομμένα λαχανικά ενώ γενικότερα πρέπει να αξιοποιείτε τον καταψύκτη σας για να αποθηκεύετε τρόφιμα.
Όσον αφορά στις αναγραφόμενες ημερομηνίες παρασκευής και λήξης, καλό είναι να τις διαβάζετε προσεκτικά καθώς η σύγχυση που προκαλεί μια βιαστική ανάγνωση οδηγεί σε σημαντικό ποσοστό τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια (περίπου 20%).

Οι κατασκευαστές εφαρμόζουν ετικέτες ημερομηνίας κατά τη διακριτική τους ευχέρεια και για διάφορους λόγους. Το πιο συνηθισμένο είναι να ενημερώνουν τους καταναλωτές και τους εμπόρους λιανικής για την ημερομηνία μέχρι την οποία το φαγητό διατηρεί όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αναλλοίωτα.

Η βιομηχανία κινείται προς πιο ομοιόμορφες πρακτικές για την επισήμανση των ημερομηνιών των συσκευασμένων τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:44

Ρωσία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυρκαγιά σε υπό κατασκευή κτίριο στη Μόσχα

16:23

Θεοδωρικάκος: «Έμπρακτη στήριξη του νέου παραγωγικού προτύπου στη Θεσσαλία με ενίσχυση της βιομηχανίας και της καινοτομίας»

16:13

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Σκιάθο - Αισθητός στην Αττική

16:06

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η ατζέντα

16:03

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα ζώα συντροφιάς - Πότε μπαίνουν σε ισχύ, τι αλλάζει

15:59

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 22,7 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους λόγω ευλογιάς

15:44

Η Google άρχισε την κατασκευή τεράστιου κέντρου για το AI στην Ινδία - Στα 15 δισ. η επένδυση

15:39

Τριήμερο Πρωτομαγιάς: 7 προορισμοί για να πιάσετε τον Μάη μέσα στη φύση

15:36

Μέση Ανατολή: Το Κατάρ προειδοποιεί ενάντια σε μια «παγωμένη σύγκρουση» στον Κόλπο

15:31

Αποχωρούν από OPEC και OPEC+ την 1η Μαΐου τα ΗΑΕ

15:25

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά προϋπολογισμό στο 1,27% του ΑΕΠ χωρίς τα δάνεια του NextGenerationEU

15:21

UBS: Περιουσιακά στοιχεία 83 τρισ. δολαρίων θα αλλάξουν χέρια τις επόμενες δύο δεκαετίες

15:12

ILO: Προειδοποιεί για 840.000 θανάτους ετησίως λόγω των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία

15:09

Τριζόνια: Απόδραση στο μοναδικό νησί του Κορινθιακού που κατοικείται

15:05

Standard & Poor’s: Υποβαθμίζει στο 1,7% την εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη

15:01

Γαλλία: Επιτυχημένες οι πρώτες δοκιμές των drones Camcopter S-100 που προορίζονται για τις ελληνικές φρεγάτες

14:57

Politico: Ο πόλεμος στο Ιράν εκθέτει τις αδυναμίες του NATO

14:52

Μπρατάκος: «Η Ελλάδα να γίνει κόμβος συνεργασιών και επενδύσεων στη ΝΑ Ευρώπη»

14:46

Συμφωνία 6 δισ. δολαρίων για LNG στην Αλβανία μεταξύ Venture Global και Aktor LNG

14:45

Κακολύρης (Socialdoo): Oι εταιρείες χρειάζονται δομική και εποικοδομητική επικοινωνία

14:40

myΔΕΗ: Νέες προσφορές και επιβραβεύσεις μέσω myRewards Coupons

14:33

ΕΣΠΑ όπως… Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα θέλει κονδύλια με όρους, ορόσημα και μεταρρυθμίσεις

14:32

Messinia Challenge 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη γιορτή αθλητισμού και ευεξίας

14:31

ΤτΕ: Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων το α' τρίμηνο

14:28

Ζελένσκι: «Η αγορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών από το Ισραήλ είναι παράνομη»

14:23

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι γεννήσεις στη Γερμανία

14:10

Coca-Cola: Άλμα εσόδων 12% στο 1ο τρίμηνο - Στα 12,47 δισ. δολάρια

14:02

Στην Κύπρο για την υπουργική διάσκεψη για τους Ναυτικούς ο Β. Κικίλιας

13:59

Elounda Hills: Υπογραφή συμβάσεων ECI με AKTOR και Δομική Κρήτης

13:57

GM: Αναβάθμιση guidance για το 2026 - Επιστροφή 500 εκατ. δολαρίων από δασμούς Τραμπ