ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

 Γιατί ο χρυσός δεν «λάμπει» όσο ο πληθωρισμός επιβάλλει

Γιάννης Αγγέλης
03-07-2023 | 09:44
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
 Γιατί ο χρυσός δεν «λάμπει» όσο ο πληθωρισμός επιβάλλει
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Παρότι ο «υπαίτιος» για την ύπαρξη της στήλης Οικονογράφημα έχει πάει διακοπές από την 1/7/2023 για δύο εβδομάδες, όπως συμβαίνει τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις, εν τούτοις η στήλη θα ανανεώνεται δύο φορές την εβδομάδα, με θέματα που (ο «υπαίτιος») επεξεργάζεται σε ένα υψόμετρο λίγο πάνω από τα 1000 μέτρα στην Κρήτη. Η πρώτη επιλογή σ’ αυτό το διάστημα είναι να απαντήσουμε στο εύλογο ερώτημα γιατί ο «χρυσός» με τόσο πληθωρισμό που έχει μεσολαβήσει δεν έχει εκτιναχθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο όπως στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Το ερώτημα έχει την σημασία του γιατί έχει να κάνει με την εξέλιξη της πραγματικής σχέσης του χρυσού με τα νομίσματα με τα οποία τιμολογείται. Κατά συνέπεια με την πραγματική «αξία» των νομισμάτων. Γιατί λοιπόν δεν «λάμπει» όσο κανονικά θα έπρεπε να... λάμπει; Υπάρχει θέμα «χειραγώγησης» της τιμής του; Με ποιoν τρόπο και κυρίως γιατί;

Τα στοιχεία που ακολουθούν έχουν τον τελευταίο καιρό και αποδίδονται με σχετική ακρίβεια. Η ίδια λογική ανάλυση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δούμε το πώς διαμορφώνεται και η τιμή του «μαύρου» χρυσού, αλλά εκεί υπεισέρχονται και άλλα στοιχεία κυρίως γεωπολιτικού χαρακτήρα που επηρεάζουν την τελική του «τιμολόγηση». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρυσός και πετρέλαιο έχουν απολύτως αντίθετα χαρακτηριστικά, το ένα είναι μάλλον «άχρηστο» ως προς τη χρήση και εξαιρετικά δύσκολο στην εξόρυξη, ενώ το άλλο είναι εξαιρετικά κρίσιμο ως προς την κρίση για την παγκόσμια οικονομία και σχετικά εύκολο στην εξόρυξη. Παρ’ όλα αυτά τόσο ο «κίτρινος» όσο και ο «μαύρος» χρυσός είναι μέτρο «αξιών» που αποκαλύπτει μέσα από την τιμολόγησή τους την «αξία» των νομισμάτων στα οποία τιμολογούνται.

Παρατήρηση πρώτη. Ο χρυσός, όπως είναι φανερό εδώ και πέντε χρόνια έχει τα ελάχιστα επίπεδα του στα 1.650 δολάρια ανά ουγκιά και κατά συνέπεια μια μακροπρόθεσμη τιμή πολύ υψηλότερη από τα 1.000 δολάρια από την προηγούμενη δεκαετίας και πριν. Εχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι σχεδόν δέκα φορές έχει ξεπεράσει μετά το 2020 τα 2000 δολάρια με την υψηλότερη φάση του στα 2080 δολάρια Μάρτη – Απρίλη φέτος.

Παρατήρηση δεύτερη. Με δεδομένο ότι για κάθε πραγματική ουγκιά χρυσού, στις δύο μεγαλύτερες «αγορές» χρυσού στην Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο «παίζονται» 558 συμβόλαια παραγώγων για την ουγκιά αυτή γίνεται φανερό ότι η τελική τιμή του χρυσού επηρεάζεται ή για την ακρίβεια «χειραγωγείται» με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Θεσμικά η «λειτουργία» της χειραγώγησης αυτής γίνεται νόμιμα από το Υπουργείο Οικονομικών άμεσα στο Comex της Wall Street και έμμεσα στο LBMA του Λονδίνου, με σκοπό την διατήρηση κατά το δυνατόν της «ηρεμίας» στην δολαριακή «αξία» του χρυσού ο οποίος για να μη ξεχνάμε βρίσκεται αποθηκευμένος σε τεράστιες ποσότητες στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών ως βασικό αποθεματικό αξιών πέραν του συναλλάγματος.

Παρατήρηση Τρίτη. Τα τελευταία τρία χρόνια όπως, παρατηρήσαμε στο πρώτο σημείο, παρά την διαχείριση αυτή μέσω των παραγώγων χρυσού «το μακροχρόνιο φράγμα δεν λειτουργεί πλέον με τον ίδιο τρόπο και τώρα, μέσα σε τρία χρόνια αναμένεται η μέση να κινηθεί τιμή μεταξύ 2.150-2.250 δολάρια / ουγκιά». Βέβαια σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς χρυσού «εάν οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε τρία χρόνια από σήμερα ο χρυσός φτάσει ή ξεπεράσει τα 2.700 δολάρια / ουγγιά, αυτό θα σήμαινε ευθεία αμφισβήτηση της σταθερότητας του δολαρίου ως νομίσματος του διεθνούς εμπορίου και ως πλειοψηφικού αποθεματικού των κεντρικών τραπεζών….». Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι «η άμεση χειραγώγηση του Comex πραγματοποιείται μέσω των πλέον κερδοσκοπικών παραγώγων στον κόσμο, δηλαδή, έναντι μιας μόνο φυσικής ουγγιάς που κατέχει το γραφείο συμψηφισμού, αντιλογίζονται 558 παράγωγα που συνδέονται με την εν λόγω ουγκιά.» Μέχρι στιγμής, αυτός ο «μηχανισμός» διαχείρισης (ή «χειραγώγησης») έχει καθυστερήσει να σπρώξει τις τιμές σε τέτοια επίπεδα καθώς όλοι οι αγοραστές και οι πωλητές ρευστοποίησαν τα «κέρδη» τους, δεδομένου του ενδιαφέροντος για την κατοχή δολαρίων που φημίζονται ως εμπόρευμα και όχι ο χρυσός. Αυτό βέβαια έχει επηρεασθεί από τις κινήσεις που η Fed έχει υποχρεωθεί στο μεταξύ να κάνει εν όψη της αλλαγής στην νομισματικής της πολιτική αλλά και για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν από την κρίση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ. Από την άλλη, ο έμμεσος τρόπος διαχείρισης (ή «χειραγώγησης) που πραγματοποιείται στο LBMA στο Λονδίνο είναι ότι δύο φορές την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, πέντε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες καθορίζουν ποια είναι η μοναδική αξία της τιμής του χρυσού σε δολάρια.

Αυτή η δημοπρασία «θεσμικά» βασίζεται στο στατιστικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης όλων των διεθνών αγορών… Αν σκεφτεί κανείς ότι η «βάση» αυτών των στατιστικών αποτελεσμάτων είναι η σχέση της μιας πραγματικής ουγκιάς χρυσού με 558 παράγωγα συμβόλαια χρυσού κατανοεί εύκολα κανείς ότι η «πραγματικότητα» αυτής της τιμολόγησης του χρυσού σε δολάρια εύκολα μπορεί να ανατραπεί από τις κινήσεις στον κόσμο των πραγματικών αξιών ανα πάσα στιγμή και μόνο προς τα πάνω.

Απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό η ανησυχία για τις συνέπειες στην «αξία» των νομισμάτων είναι αυτό τον καιρό σε πολύ υψηλά επίπεδα...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί σε επιθέσεις

23:47

Νετανιάχου: Στείλαμε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τη Συρία

23:40

Ελβετία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1951 η στάθμη της λίμνης της Ζυρίχης

23:35

Ισπανία: Νέα πυρκαγιά δυτικά της Μαδρίτης

23:19

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

23:12

Wall Street: Τέλος στο αρνητικό σερί με βοήθεια από τα ομόλογα - «Απογείωση» +177% της Moderna

22:54

Η Ελβετία θα ζητήσει από την Ιταλία να δεχθεί επιστροφές αιτούντων άσυλο

22:36

Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων: Σε 897 ανέρχεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων

22:21

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1%, παραμένει στα 91 δολ. το Brent

22:04

Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Αντιδρά στο χωροταξικό για τα ελληνικά πάρκα ΑΠΕ

21:57

Χρυσός: Ράλι άνω του 3% με αέρα από τη μαζική επαναγορά ομολόγων

21:37

ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ για τη Γάζα

21:31

Πρακτικά Fed: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων εάν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

21:22

Ισραήλ: Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απειλή στα σύνορά μας με τη Συρία

20:58

Bitcoin: Εκρηκτική άνοδος 8%, ξεπέρασε τα 69.000 δολάρια

20:37

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Εξακολουθεί να «πολιορκεί» την Λαγκάρντ για την προεδρία

20:20

Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις δηλώσεις Γκβιρ για Γάζα

20:01

Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο

19:51

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα

19:31

Cenergy Holdings: Συμφωνία έως 250 εκατ. δολ. για το μεγάλο υποθαλάσσιο έργο LNG στη Μοζαμβίκη

19:25

Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 πυρηνικά όπλα - Θα συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν φέτος

19:17

Κίνα και Νότια Κορέα εξετάζουν το ενδεχόμενο συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο

19:04

Ευρωαγορές: Έκτη ημέρα απωλειών για τον Stoxx 600

18:44

H Ρωσία άρχισε να εισάγει καύσιμα μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήρια

18:42

ΕΛΑΣ: Εκτός στόχου το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» για το άνοιγμα 25.000 κλειστών κατοικιών

18:32

Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να στείλει 50.000 στρατιώτες στη Ρωσία

18:16

ΣτΕ: Οριστικό τέλος στον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

18:14

Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση: 14 νέες παρεμβάσεις για την αύξηση προσφοράς προσιτής κατοικίας

18:01

Απαγορεύθηκαν στην Πορτογαλία μπούρκες ή νικάμπ

17:55

Επαναγορά μετοχών 28,7 δισ. δολαρίων από SK Hynix