ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα 100 επιπλέον δισ. ευρώ είναι στον δρόμο, αλλά φτάνουν; 

Γιάννης Αγγέλης
28-03-2022 | 08:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 100 επιπλέον δισ. ευρώ είναι στον δρόμο, αλλά φτάνουν; 

Είχαμε μιλήσει αρκετή ώρα με τον κ. Χ για τα συμπτώματα της Όμικρον 2 που είχε εκείνος και διαπιστώναμε ότι «υποφέραμε» με διαφορετικό τρόπο, όταν μου ζήτησε συγνώμη για να δει στο σταθερό ποιος τον καλούσε.

«Διαβολική σύμπτωση» μου λέει καθώς ξαναπαίρνει το κινητό στα χέρια, «είναι ο φίλος μας ο κ. Ψ και τηλεφωνεί να δει πως τα πάω. Τι λες δεν την κάνουμε την κουβέντα και οι τρεις διαδικτυακά;».

Προφανώς δεν είχα αντίρρηση και σε λίγο βρεθήκαμε πάλι να συζητάμε διαδικτυακά την κορονο-εμπειρία μας.... Από τα «δεδομένα» που συγκρίναμε ο κ. Χ ήταν αυτός που είχε πιεσθεί λίγο περισσότερο, καθώς είχε μία ευαισθησία στο αναπνευστικό σαν παλιός καπνιστής.

Τόσο σε μένα όσο και στον κ. Ψ το βασικό πρόβλημα ήταν μία απρόσμενη και πολύ ενοχλητική αίσθηση κούρασης, σε ένα περιβάλλον που δεν διέφερε και πολύ από μία απλή ίωση. Σε λίγο είχαμε βαρεθεί τη σχετική κουβέντα και πάνω στην ώρα ο κ. Χ μας το ξεφούρνισε σαν να επρόκειτο για μία απλή είδηση.

«Μπορεί να μη κατάφεραν να συμφωνήσουν και σε πολλά προχθές με τον Μπάιντεν οι 27 της Ε.Ε., αλλά από όσο μαθαίνω σε καμιά βδομάδα το πολύ θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα αφορά ζημιές από την ενέργεια και τον πόλεμο περί τα 100 δισ. ευρώ. Δάνειο κι αυτό αλλά με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Αν κατάλαβα καλά από όσα μου είπε ο φίλος στις Βρυξέλλες, που μίλησα χθες, είναι το... αντίδωρο κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου επειδή έδωσαν πολλά, κατά τα λεγόμενά του, στην υπόθεση των κυρώσεων και έχουν πιεσθεί πολύ άσχημα.

Δεν έχουν βέβαια την Ελλάδα στο μυαλό τους, αλλά κυρίως την Ιταλία που παθαίνει άσχημη ζημιά. Τόσο άσχημη που έχει αρχίσει να τρίζει ακόμα και η καρέκλα του Ντράγκι. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι θα πάρουν κι αυτοί το μερίδιο τους από τα 100 δισ. πέρα από αυτό που πήραν με τον τσαμπουκά τους στην Σύνοδο...».

Δεν είχα μιλήσει καθόλου γιατί με είχε ξαφνιάσει με αυτό που έλεγε και νόμιζα ότι κάτι δεν είχα καταλάβει. «Τι λες δεν έχω καταλάβει» τον διέκοψα, «τι 100 δισ. ευρώ μου λες τώρα, που θα βρεθούν και γιατί θα τα δώσουν; Αυτό που λες είναι σοβαρό, πως το πετάς έτσι, για εξήγησέ μου τι ακριβώς λες;».

Ο κ. Χ φάνηκε να ξαφνιάζεται με την σημασία που έδωσα στα λεγόμενά του και μετά από μια μικρή σιωπή συνεχίζει «δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, αλλά όπως μου είπαν έχει σχεδόν αποφασισθεί να βγει η Κομισιόν στις αγορές για 100 δισ. ευρώ ανεξάρτητα και παράλληλα με το NGEU και το SURE, για να χρηματοδοτήσει ένα Ταμείο στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν χτυπηθεί από την ενέργεια και ειδικά σ’ αυτές τις χώρες που είναι ενεργειακά εξαρτημένες από το φυσικό αέριο και τις συνέπειες από τις κυρώσεις... Δεν ξέρω κάτι περισσότερο αλλά μου φάνηκε πολύ φυσιολογικό να γίνει κάτι τέτοιο και νόμιζα ότι είναι γνωστό. Βέβαια εμένα μου φάνηκε πολύ... λίγο σε σχέση με τις ζημιές που έχουν γίνει και κυρίως αυτές που θα γίνουν στη συνέχεια με βάση τις συνέπειες των κυρώσεων στις συναλλαγές με Ρωσία...».

«Για σιγά ρε παιδιά» είπε μπαίνοντας με αρκετή... ένταση στην κουβέντα ο κ. Ψ, «από την μία βάζουν μπροστά τις κυρώσεις, από την άλλη συνεχίζουν να παίρνουν φυσικό αέριο από την Ρωσία, εμείς τραβάμε το ζόρι με τις συνέπειες και αυτοί ετοιμάζονται να μας "δανείσουν" για να τα βγάλουμε πέρα με τις ζημιές; Με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα ερχόταν η ανάκαμψη της οικονομίας και θα αυξανόταν το ΑΕΠ κατεβάζοντας το χρέος, τώρα και με το Ταμείο Ανάκαμψης "ανάκαμψη" σοβαρή που να κατεβάσει το χρέος με 10% πληθωρισμό και πόλεμο, δεν πρόκειται να δούμε ούτε φέτος ούτε του χρόνου. Κι αυτοί ετοιμάζονται να μας "μπουκώσουν" και με νέα δάνεια; Τι γίνεται εδώ; Μήπως έχει χαθεί η μπάλα και δεν τολμάει να το πει κανένας;». Ο κ. Ψ ολοκλήρωσε έτσι, με τον δικό του τρόπο ως συνήθως, την παρέμβασή του και περίμενε απαντήσεις.

Αλλά κανείς δεν έλεγε κάτι... Καταλάβαινα όμως ότι ο κ. Χ είχε κάτι στο μυαλό του και... θα το έλεγε. Δεν είχα άδικο.

«Να σας πω κάτι, ένας φίλος που μιλούσα προχθές μετά το ξαφνικό δώρο της Λαγκάρντ με την παροχή του waiver μέχρι το 2024, με παρότρυνε να διαβάσω προσεκτικά την σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει και ακολούθησα τη συμβουλή του. Διάβασα το κείμενο. Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πάρα-πάρα πολύ.

Μπορεί για το ελληνικό χρέος το waiver να είναι το θέμα, αλλά οι διατυπώσεις των προθέσεων πολιτικής που χρησιμοποιεί εκεί η ΕΚΤ ξεπερνούν πολύ την ενασχόλησή της με την Ελλάδα και με κάνουν να σκέπτομαι ότι εκεί στην Φρανκφούρτη περιμένουν... καταιγίδα και βγάζουν ότι "σωσίβια" διαθέτουν στο τραπέζι.

Για να μη γίνομαι μυστήριος και επειδή δεν θυμάμαι απ’ έξω να σας μεταφέρω το κείμενο, σας λέω ότι λίγο πολύ προαναγγέλλει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να εμποδιστεί από κανένα καταστατικό περιορισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει οτιδήποτε χρειασθεί. Ακόμα και τους Οίκους Αξιολόγησης προειδοποιεί ότι δεν θα τους λάβει υπ’ όψη, αν "μπερδευτούν" τα πράγματα.

Κάποιος που παρακολουθεί χρόνια την ΕΚΤ και διαβάζει τους "κωδικούς" της καταλαβαίνει ότι ετοιμάζονται. Έτσι έκαναν και με τον πληθωρισμό όταν ένα χρόνο πριν εμφανισθεί το πρόβλημα έβγαλαν από την μέση το όριο του "κάτω από το 2%", αλλά είχαν υπολογίσει λάθος το πόσο θα τους ξεφύγει…».

Ο κ. Ψ ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις για τα λεγόμενα του κ. Χ και εκείνος πρόθυμα άρχισε να του εξηγεί τους προβληματισμούς του.

Εγώ ζήτησα συγνώμη που έπρεπε να αποσυρθώ από τη συνάντηση και σχεδόν πριν τους αποχαιρετίσω είχα ανοίξει την ιστοσελίδα της ΕΚΤ...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανδρουλάκης: Όλοι όσοι ζητούν ένα κράτος δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και προσωπικής ελευθερίας, τώρα ήρθε η ώρα να ακουστούν

23:37

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταστρέψει σχεδόν τα μισά αποθέματα πυραύλων του Ιράν

23:15

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακή προσέλευση Βαλκάνιων εμπορικών επισκεπτών στην Artozyma

22:48

ΥΠΠΟ: Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στους Φιλίππους το 2025

22:17

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 20χρονη η οποία εμπλέκεται σε περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της συντρόφου του

21:18

Σχεδόν 18 χιλιάδες φορτία ελέγχθηκαν το 2025 στους Συνοριακούς Σταθμούς Κτηνιατρικού Ελέγχου

21:06

Παρέμβαση Ταγιάνι στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

20:59

Αυστρία: Η Austrian Airlines απομακρύνει από το Ομάν εργαζόμενους της Lufthansa

20:30

Ιράν: Διακόπηκε η μετάδοση της κρατικής τηλεόραση της οποίας η έδρα στην Τεχεράνη έγινε στόχος πληγμάτων

20:23

Αραγτσί: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις

20:12

ΗΠΑ: Μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς τάσσεται υπέρ των επιθέσεων στο Ιράν

20:01

Ρωσία: Μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ θα οδηγήσει σε σημαντικές ανισορροπίες στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

19:42

Τραμπ: Οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν και βύθισαν» εννέα ιρανικά πολεμικά πλοία

19:24

Νετανιάχου: Οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες

19:16

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε μπαρ στο Όστιν του Τέξας

18:44

Τραμπ: Έχω συμφωνήσει να μιλήσω με τους Ιρανούς - Οι προηγούμενοι έκαναν τον έξυπνο

18:29

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Με την αποχώρηση του Χαμενεΐ, αναδύεται μια ανανεωμένη ελπίδα για τον λαό του Ιράν

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από τον «κόκκινο Φλεβάρη» στον εμπόλεμο Μάρτιο

17:52

Κικίλιας: Σε αυξημένη επιφυλακή το υπ. Ναυτιλίας για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ

17:46

Συνελήφθη ο σύντροφός της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή στον Κολωνό

17:22

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σύγκρουση

17:14

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Ισραήλ, το Ιράκ, τον Λίβανο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία

16:34

Μειώσεις έως 23% στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάρτιο

16:24

ΑΑΕΑ&ΠΚ: Άμεση και εντατική παρέμβαση στην αγορά καυσίμων

16:16

«Πάγωσε» η μεταφορά LNG και πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ - Νεκρός από πλήγμα σε δεξαμενόπλοιο

16:04

Τσουκαλάς: Πρώτη φορά παρακολουθούμε κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή κάποιοι ιδιώτες πιθανώς έκαναν πάρτι κατασκοπείας στη χώρα

15:56

Σκέρτσος: Οργανωμένο κράτος απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

15:45

Ισραήλ: Εννιά νεκροί στα κεντρικά της χώρας από πλήγμα ιρανικού πυραύλου

15:39

ΥΠΕΞ: Ενεργοποιεί 10 τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες στη Μέση Ανατολή