ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οι «βόμβες» που βολεύουν Μπάιντεν – Πούτιν και Λαγκάρντ

Γιάννης Αγγέλης
21-02-2022 | 11:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Είχαμε υπολογίσει λάθος τον καιρό. Μετά την λιακάδα του Σαββάτου, που νομίζαμε ότι θα συνεχισθεί ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, η συννεφιά της Κυριακής μας …κακοφάνηκε.

Παρ’ όλα αυτά η παρέα συναντήθηκε στο καφέ που είχε εντοπισθεί από τον κ. Ψ στα όρια της Νέας Χαλκηδώνας.

«Δεν είναι και άσχημα» παρατήρησε η Ελένη φτάνοντας.

Προτίμησε όμως να μη βγάλει το ελαφρύ παλτό που φορούσε καθώς είχαμε καθίσει στο υπόστεγο μεν, αλλά χωρίς κάτι άλλο να μας προφυλάσσει από την σχετική …δροσιά.

«Δεν μας βλέπω πάντως μ’ αυτό το καιρό να καθόμαστε και πολύ εδώ» παρατήρησε ο κ. Ψ ο οποίος είχε καθίσει στην πλέον εκτεθειμένη πλευρά.

Τόσο εγώ όσο και ο κ. Χ δεν σχολιάσαμε το θέμα αλλά παραγγείλαμε …ζεστή σοκολάτα. Δεν κάναμε λάθος, ήταν εξαιρετική.

Η Ελένη μας προειδοποίησε ότι θα έφευγε σχετικά νωρίς γιατί μετά από πολύ καιρό είχε καλέσει στα παιδιά της στο σπίτι το βράδυ και ήθελε να τους ετοιμάσει διάφορα. Ο κορονοϊός όπως μας εξήγησε είχε …επισκεφθεί τα παιδιά της το τελευταίο τρίμηνο δύο φορές καθώς τα σχολεία που πήγαιναν τα εγγόνια της δεν είχαν σταματήσει να έχουν κρούσματα. Και θα ήταν για πρώτη φορά που θα βρεθούν από κοντά εδώ και τρεις μήνες.

Ο κ. Ψ παραδόξως σχολίασε με θετικό τρόπο την συνέντευξη του Τσακαλώτου, αλλά στην συνέχεια φάνηκε ότι κανείς στην παρέα δεν είχε ενδιαφέρον να συνεχίσει την κουβέντα που άνοιξε για την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος και ίδιος δεν έδωσε συνέχεια.

Η Ελένη χωρίς εισαγωγές ρώτησε «τι λέτε τελικά θα κάνουν πόλεμο στην Ουκρανία; Τις τελευταίες μέρες είχα την εντύπωση πως ήταν θέμα χρόνου να γίνει το «ατύχημα» μ’ αυτά που διαβάζω ότι συμβαίνουν στο Ντονμπάς …Αυτή την στρατηγική του …ατυχήματος την έχουμε δει πολλές φορές να δουλεύει έτσι».

Ο κ. Χ κούνησε το κεφάλι και σχολίασε «όλοι νομίζω το ίδιο σκεφτόμασταν. Κάποιοι βομβαρδισμοί, φωτογραφίες με νεκρούς στους δρόμους και σπίτια γκρεμισμένα και μετά …το μπαμ.

Αλλά προς το παρόν πάμε μία στο κρύο μια στο ζεστό. Τώρα προέκυψε και η πιθανότητα της Συνόδου Κορυφής και βλέπουμε».

Ο κ. Ψ παρατήρησε πως όσο η πιθανότητα να επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι ανοικτή, η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Δεν θα ξαφνιαζόμουνα αν άκουγα …καμπάνες και σε κάποια άλλα σημεία στα Βαλκάνια. Αν δεν κάνω λάθος αντιπερισπασμός λέγεται αυτό… Ή κάνω λάθος;».

Η σοκολάτα του κ. Χ είχε κρυώσει αρκετά για να μπορέσει να την απολαύσει όπως ήθελε, αλλά ακούγοντας τον κ. Ψ διέκοψε την κίνησή του άφησε την σοκολάτα του και σχολίασε «νομίζω ότι από αυτή την θερμή εκκρεμότητα στην Ουκρανία οι ευχαριστημένοι είναι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν. Θα μπορούσα να πω ακόμα και η Λαγκάρντ αλλά αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

Κοιτάξτε λίγο πιο μακριά από την κακόπαθη περιοχή του Ντονμπάς.

Κοιτάξτε στην Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους Ρεπουμπλικάνους εν όψη και των ενδιάμεσων εκλογών καθώς κινδυνεύει αφ’ ενός να χάσει τον έλεγχο σε Βουλή και Γερουσία και αφ’ ετέρου το πρόβλημα του γιου του με τις εταιρείες ενέργειας στην Ουκρανία παραμένει ανοικτό και …καυτό. Προχθές έμαθα ότι παρόπλισαν στην Ουκρανία τον εισαγγελέα που εδώ και καιρό είχε ανοίξει την έρευνα για τον ρόλο της οικογένειας Μπάιντεν στα ενεργειακά της Ουκρανίας. Ένας εξωτερικός «εχθρός» σαν τον Πούτιν είναι ότι χρειάζεται στο εσωτερικό του μέτωπο νομίζω. Αν δεν υπήρχε στην γωνία ο Τραμπ να καραδοκεί, θα ήμουνα πολύ περίεργος να δω πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία …Από την άλλη ο Πούτιν έχει κι αυτός τον εξωτερικό του εχθρό και μάλιστα τι καλύτερο από την Ουάσιγκτον, για να αντιμετωπίσει το εσωτερικό του μέτωπο. Και για προσέξτε. Η κρίση αυτή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που κρατάει τις τιμές του φυσικού αερίου σε τόσο ψηλά επίπεδα που να βολεύουν και την Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Μη ξεχνάτε ότι το αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν συνέφερε με τίποτα την Ευρώπη με την τιμή που είχε, αν στο μεταξύ δεν είχαν ανέβει οι τιμές τόσο πολύ με την πανδημία και κυρίως τώρα με την κρίση στην Ουκρανία. Και ναι για να σε προλάβω» πρόσθεσε ο κ. Χ απευθυνόμενος σε μένα «δεν υιοθετώ θεωρίες συνομωσίας, παρατηρώ το προφανές. Αυτή η κρίση βολεύει τους παραγωγούς τους sale gas που κόντευαν να χρεωκοπήσουν, βολεύει τις εξαγωγές του Lng, βολεύει από την άλλη και τον Πούτιν που κλείνει τα ελλείμματά του και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που η περιβόητη ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης δρομολογούσε μία χωρίς προηγούμενο στροφή στις επενδύσεις ΑΠΕ… Είναι προφανές ότι με τις τιμές παραγωγού στην Γερμανίας να εκτινάσσονται λόγω των τιμών ενέργειας κατά 25% τον Ιανουάριο, το γερμανικό θαύμα και η ειδυλλιακή οικονομική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, πάει βήμα το βήμα …περίπατο. Και σκέψου ότι ακόμα δεν έχουμε αρχίσει να βλέπουμε το πραγματικό πρόβλημα στην Ευρώπη…». Ο κ. Χ στράφηκε πάλι προς εμένα που δεν είχα πει κουβέντα και μου έκανε νόημα σαν να ήξερα τι θέλει να πει, να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησε.

Είδε ότι δεν ακολουθούσα και πρόσθεσε, «για πες μας τι θα γίνει μετά τον Μάρτη…».

Κατάλαβα τι εννοούσε, δοκίμασα την σοκολάτα μου, είχε αρχίσει να κρυώνει για τα καλά και την άφησα.

«Υποθέτω» είπα «ότι με ρωτάς τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο, όταν η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει τίτλους χρέους με το PEPP. Μπορώ να εικάσω τι θα γίνει, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν στην Ουκρανία θα έχουμε θερμές εξελίξεις. Φαντάζομαι ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη αν σκάνε βόμβες στην Ουκρανία δεν θα μπορούν να συνεχίσουν με το PEPP σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τέλος πάντων, αν κάνω αφαίρεση της Ουκρανίας, μετά το Μάρτη οι αγορές θα τιμολογήσουν την διακοπή του PEPP. Κατά κάποιο τρόπο ήδη το κάνουν και το βλέπεις στα spreads τα δικά μας της Ιταλίας, της Νότιας Ευρώπης γενικά. Υποθέτω ότι μετά τον Μάρτιο θα δούμε άλλα spreads και άλλες αποδόσεις…καθώς το δανεικό χρήμα θα γίνει και ακριβότερο και κυρίως λιγότερο. Τώρα όσο αφορά τα ελληνικά ομόλογα η αλήθεια είναι ότι είναι τόσο λίγα αυτά που θα χρειασθεί το ελληνικό δημόσιο να δανειστεί με πραγματικούς όρους αγοράς, που όσο αφορά το 2022 και το 2023 δεν θα κοστίσει τόσα πολλά αυτή η αλλαγή προς το παρόν.

Τα πράγματα βέβαια θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα αν τα spreads ξεφύγουν, αν η ΕΚΤ παρά τα όσα λέει αρχίσει και αυξάνει τα επιτόκια με ταχύτερους ρυθμούς για να στηρίξει το ευρώ. Αλλά και τότε υπάρχει η πρόβλεψη της ΕΚΤ που λέει ότι αν ο «κατακερματισμός» στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι μεγάλος τότε η ΕΚΤ θα κάνει χρήση της ευελιξίας που εξακολουθεί να διαθέτει όσο αφορά την παρέμβασή της στις αγορές…». Ο κ. Χ σήκωσε ελαφρά το χέρι του και σχεδόν με διέκοψε.

«Φίλε μου τι πάει να πει κατακερματισμός; Δηλαδή πόσο θα πρέπει να ανοίξουν τα spreads για να παρέμβει; Έχει δώσει κανένα όριο γι’ αυτό; Όχι βέβαια… Πόσο πρέπει να πάνε οι αποδόσεις και τα spreads για να αγοράσει για παράδειγμα περισσότερα ελληνικά ομόλογα; Τι εννοούν εκεί στην Φρανκφούρτη κατακερματισμό; Αν τα ελληνικά spreads διπλασιασθούν ή τριπλασιασθούν για παράδειγμα θα παρέμβει η ΕΚΤ; Ή αυτό που έχουν στο μυαλό τους όταν έλεγαν για κατακερματισμό ήταν το Ιταλικό χρέος με 2,6 τρισ. ευρώ;

Φίλε μου για να ήμαστε ειλικρινείς μπαίνουμε σε άγνωστα νερά… Με πληθωρισμό που θα συνεχίσει να αυξάνεται, με τιμές στην ενέργεια που θα τροφοδοτούνται από την πληγή στην Ουκρανία και με την πανδημία ανοικτή σε ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη όπως λένε εδώ οι δικοί μας, βλέπω τα πράγματα να μπερδεύονται πολύ περισσότερο απ’ όσο έχουμε πάρει είδηση εμείς εδώ… Και το κυριότερο είναι ότι κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Θα μου πεις εκλογές έρχονται και κανείς δεν είναι πρόθυμος να κάνει αυτό που είχε κάνει ο Καραμανλής το 2009… Βλέπεις όλοι έχουν βγάλει τα μαθήματά τους «μην αφήσεις την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια καλή ιστορία»… κάποιοι συνάδελφοί σου το κάνουν αυτό έτσι δεν είναι;».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

23:36

Microsoft: Νίκησε τις προβλέψεις και έσοδα για το τρίμηνο - Ώθηση από AI

23:20

Άλμα για την μετοχή της Alphabet - 1ο μέρισμα στην ιστορία της

23:11

Απώλειες στη Wall Street - «Κόκκινα» τα ταμπλό από τα μάκρο των ΗΠΑ

23:01

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

22:51

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο - Σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 ημερών

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις