ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το ομόλογο που δεν βγήκε, η κόντρα Σταϊκούρα – Γεωργιάδη και τα μυστήρια του Καζακστάν

Γιάννης Αγγέλης
14-01-2022 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Δεν είχα καταλάβει πόσο κρύο έκανε. Αν το είχα καταλάβει θα σας έλεγα να το... αναβάλουμε» είπε ο κ. Ψ τρίβοντας τα χέρια του, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούσε να τοποθετήσει την καρέκλα του κάτω από την «λάμπα – σόμπα» με τρόπο που να ζεσταίνεται όσο ήθελε.

Τελικά πίστεψε ότι βρήκε την κατάλληλη θέση και κάθισε, αλλά ο κ. Χ τον κοίταζε και χαμογελούσε.

«Τι συμβαίνει;» ρώτησε ο κ. Ψ βλέποντας το επίμονο χαμόγελο του κ. Χ.

«Τίποτα το ιδιαίτερο» απάντησε εκείνος, «έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου» και κοίταξε το ρολόι του.

Ο κ. Ψ κούνησε το κεφάλι του αδιάφορα γιατί μάλλον δεν είχε καταλάβει τι εννοούσε ο κ. Χ.

«Λοιπόν τι γίνετε;» είπε με όρεξη ο κ. Ψ στρεφόμενος προς εμένα. «Πέσατε παταγωδώς έξω. Για πρώτη φορά βέβαια, αλλά πέσατε έξω..., έτσι δεν είναι ;».

Δεν είχα καταλάβει τι εννοούσε, αλλά είχα ψυλλιαστεί το «στοίχημα» του κ. Χ και περίμενα χωρίς να μιλήσω.

Ο κ. Ψ έριξε ένα βλέμμα προς τα πίσω και φάνηκε να ενοχλείτε από κάτι.

Όμως συνέχισε προς εμένα “εννοώ ότι προχθές προβλέπατε σε ένα δημοσίευμά σας ότι το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει ομόλογο και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα ότι μπορεί να είναι μακροπρόθεσμο μέχρι και τριάντα χρόνια...».

Τότε κατάλαβα τι ήθελε να πει, αλλά και πάλι δεν είπα τίποτα καθώς παρακολουθούσα την εξέλιξη του στοιχήματος που είχε βάλει με τον εαυτό του ο κ. Χ.

Δεν πέρασαν 2 – 3 δευτερόλεπτα και ο κ. Ψ σηκώθηκε φανερά ενοχλημένος, λέγοντας στον κ. Χ, αν μπορεί να μετακινηθεί με την καρέκλα του λίγο πιο εκεί.

«Α – χα, το έχασα το στοίχημα» είπε γελώντας ο κ. Χ και σηκώθηκε να μετακινήσει την καρέκλα του. «Είχα βάλει στοίχημα ότι θα αντέξεις περισσότερη ώρα την... ζέστη από την “λάμπα”, αλλά σε... έκαψε πιο γρήγορα από ότι περίμενα» είπε και έκατσε λίγο πιο αριστερά για να κάνει χώρο στον κ. Ψ που κάτι μουρμούριζε αλλά δεν καταλάβαμε τι έλεγε.

«Λοιπόν;” είπε και με κοίταξε περιμένοντας απάντηση. «Τι συνέβη στις περιβόητες αγορές και δεν έγινε η έκδοση;».

«Απορώ με το επίμονο ενδιαφέρον σου» παρατήρησε ο κ. Χ αλλά ήταν φανερό ότι και αυτός ευχαρίστως θα άκουγε την απάντηση.

«Αλήθεια είναι ότι βασιστήκαμε σε πληροφορίες στις οποίες δώσαμε μεγαλύτερη βάση από όση έπρεπε» είπα. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι ξέραμε πως υπάρχει πρόθεση για κάποια έκδοση άμεσα και έτσι τις "ακούσαμε", επειδή συμφωνούσαν με μια άποψη που είχαμε. Ότι δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ πάντα μέχρι τώρα έβγαινε πριν από τις ανακοινώσεις των Οίκων αξιολόγησης και όπως ξέρετε στις 14 Ιανουαρίου βγαίνει η ανακοίνωση της Fitch...

Ήταν λάθος όμως η εκτίμηση γιατί έπρεπε να ακούσουμε τα "καμπανάκια" που είχαν χτυπήσει.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες του χρόνου είχαν βγει σχεδόν όλοι οι "νότιοι” και οι αγορές τους είχαν “τιμωρήσει” με αρκετά Bp πάνω από τις τρέχουσες τιμές. Έπρεπε να σκεφτούμε ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν θα ήθελε να μπει κι αυτός σ' αυτό το "κάδρο"... Άλλωστε δεν έχει και λόγους να βιάζεται να μαζέψει χρήμα από τις αγορές. Ήδη έχει αρχίσει να “φουσκώνει” μέσα στο 21 το αποθεματικό του πάλι πάνω από τα 33 – 34 δις ευρώ. Οι Ιταλοί που δεν μπορούν να περιμένουν βγήκαν και μάζεψαν 7 δις ευρώ με ένα 30ετές "τσιμπημένο" πάνω από το 2,15%. Το ίδιο και οι Πορτογάλοι και οι Σλοβένοι. Έπρεπε να το ψυλλιαστούμε ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν θα... πάει στο παζάρι παρά τις “συστάσεις” των primary dealers. Υποθέτω ότι σ' όλα αυτά το κρίσιμο είναι ότι οι αγορές έχουν τιμολογήσει την διακοπή του PEPP τον Μάρτιο και οι πρώτοι που το πληρώνουν αυτό είναι η νοτιοευρωπαίοι, οπότε η επόμενη έξοδος θα γίνει όταν θα υπάρχουν στην πιάτσα γενικά "καλά νέα" για το ελληνικό χρέος που θα περιορίζουν την πίεση από την αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ. Ίσως και κάποιο πολύ καλό νέο από την Fitch...».

«Αν θέλεις την εκτίμησή μου» είπε μπαίνοντας στην κουβέντα ο κ. Χ, «επειδή θεωρώ απίθανη μία πρόωρη αναβάθμιση από την Fitch, πρώτα θα δούμε τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, την προεξόφληση του GLF και τίποτα άλλα τέτοια και μετά θα πάει η... αλεπού στο παζάρι. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι πρέπει να υπάρχει και κάποια πίεση για περισσότερα λεφτά, μιας και πριν καλά καλά ψηφιστεί ο προϋπολογισμός αρχίσαμε να μιλάμε για παράταση μέτρων στήριξης λόγω και της Omicron.

Πιστεύω όμως ότι η μεγάλη πίεση για λεφτά δεν θα είναι τόσο από την παράταση λόγω Omicron, όσο από το διπλό ζόρι πληθωρισμού και πιέσεων για αυξήσεις μισθών σε ένα περιβάλλον "προεκλογικό" κάθε μέρα που περνάει και περισσότερο... Δες τι έγινε με Γεωργιάδη και Σταϊκούρα. Βγαίνει το ένας και υπόσχεται μείωση ΦΠΑ, πράγμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Και βγαίνει την επόμενη ημέρα και το "κόβει" ο Σταϊκούρας... Και δεν πιστεύω ότι ο Σταϊκούρας το είπε από το κεφάλι του, ούτε γιατί έβαλε τις φωνές ο Σκυλακάκης... Με αυτά δεν παίζεις προεκλογικά. Μυρίζομαι ότι κάποια σχετική συζήτηση πρέπει να έχει γίνει στο Μαξίμου αυτές τις μέρες...».

«Δεν ξέρω, ίσως και να έχεις δίκιο. Αλλά πιστεύω ότι με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου τα πράγματα θα σφίξουν περισσότερο» σχολίασα. «Αν σκεφτείς ότι ο επόμενος γύρος των αυξήσεων στα βασικά είδη κατανάλωσης, θα αρχίσει να βγαίνει στις λιανικές τιμές αμέσως μετά τις εκπτώσεις και θα "σκάσει" στην αγορά τον Φεβρουάριο στα γεμάτα και ένα μήνα μετά τον Μάρτιο αρχίζει η "στροφή" στην ακρίβεια του χρήματος από την ΕΚΤ, μπορώ να σκεφτώ ότι ένας «πολιτικός» θα το σκεφτόταν να πάει σε εκλογές προλαβαίνοντας το "κύμα" που έρχεται...».

«Αρκεί να έχει τελειώσει η πανδημία... γιατί όποιος πάει για εκλογές πρέπει να έχει και κάτι καλό να πει στον κόσμο. Έτσι δεν είναι;» είπε κουνώντας το κεφάλι ο κ. Ψ.

«Εξαρτάται» παρατήρησε μετά από μικρή παύση ο κ. Χ., «μπορεί να πάει και για τριπλές εκλογές αν δεν βγει με την πρώτη ή την δεύτερη. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Η συζήτηση για την ιδέα αυτή απ' όσο ξέρω έχει γίνει στο Μαξίμου. Άσε που δεν ξέρεις τι άλλα παράξενα μας επιφυλάσσει η εξέλιξη της κατάστασης...».

Μετά από την παρατήρηση αυτή ο κ. Χ έστρεψε την κουβέντα στην υπόθεση της κρίσης στο Καζακστάν και μας διηγήθηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την οποία τον είχε πληροφορήσει ένας παλιός φίλος του από το ΥΠΕΞ.

Στο κέντρο της ιστορίας ήταν μία αναμνηστική φωτογραφία με τέσσερα πρόσωπα που είχε τραβηχτεί πριν από τις αμερικάνικες εκλογές.

Το ένα ήταν ο Μπάιντεν, δίπλα του ήταν ο γιος του, ο γνωστός από την εμπλοκή σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αριστερά του ένας από τους λεγόμενους ολιγάρχες του Καζακστάν, παλιός φίλος του Ναζαρμπάγιεφ και από την άλλη πλευρά ήταν ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας του Καζακστάν, αυτός που συνελήφθη την ημέρα που έφτασαν στο Καζακστάν τα τανκς από την Ρωσία...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:20

Ελληνικός Χρυσός: Ιστορικό ρεκόρ μεταλλευτικών τελών για τον Δήμο Αριστοτέλη

09:16

Η Ώρα της Κρίσης: Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και η «σφαγή» του Ευρωπαίου αγρότη

09:08

Νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για την Α. Βεζύρογλου - Επένδυση άνω των 12 εκατ. ευρώ

09:01

Πώς χωρίστηκε η πίτα του streaming το 2025

09:00

Η HSBC ξεπέρασε ακόμη και τις δικές της εκτιμήσεις με τα κέρδη του 2025

08:59

Η Ουκρανία χαιρετίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ για διαρκή ειρήνη

08:31

Mega deal Metlen - Shell για LNG

08:10

Η οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης για τις επόμενες 300 ημέρες του χρόνου

07:52

Εξορμήσεις εκτός των τειχών για Κυριάκο - Να ‘τος πετιέται ο Πολάκης - Τα καλά νέα της Ειρήνης

07:40

Φωτιές και πλημμύρες κοστίζουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα - Νέα μέσα στη μάχη της Πολιτικής Προστασίας

07:34

Το στοίχημα για τον νέο CEO της Heineken

07:28

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ πλουσιότερες και ισχυρότερες παρά ποτέ»

07:17

Big business για τις κατασκευαστικές στα Βαλκάνια με το «βλέμμα» (και) στην Ουκρανία

07:15

Airbnb: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις και λιγότερο φόρο - Τι πρέπει να κάνετε

07:05

Πωλήσεις μετοχών και μπακάλικα - Τα ερωτήματα του 1 ευρώ - Το ΑΙ και οι τράπεζες

23:59

Πορτογαλία: Ο Φεβρουάριος είναι ήδη ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 47 ετών

23:48

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δεσμεύεται ο Στάρμερ

23:36

Boυλή: Στην ολομέλεια το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

23:32

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του UCLA

23:24

Ιράν: Εφικτή μία συμφωνία πριν τις νέες συνομιλίες με ΗΠΑ

23:11

«Πράσινη» η Wall Street με rebound στις μετοχές λογισμικού - Ράλι 8,77% για AMD

22:59

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόσκληση για παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων

22:47

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: 4 μακροχρόνια deals για Κάθετο Διάδρομο από Atlantic SEE LNG Trade

22:33

Λιβάνιος για απόδημους: Να ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές

22:20

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 61 εκατ. ευρώ

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,3 εκατ. ευρώ

21:54

Κοντά στο υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

21:40

Η QnR αναλαμβάνει στρατηγικό έργο ενίσχυσης Κυβερνοασφάλειας του ΕΟΔΥ

21:29

Μπαταρίες για EV, ηλιακά πάνελ και αντλίες θερμότητας στο «πακέτο» επιδοτήσεων 400 εκατ. ευρώ

21:27

Συμφωνία συνεργασίας ΟΝΕΧ - Hanwha Power Systems