ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογραφημα: Λάθος στιγμή διάλεξαν για επικίνδυνα παιχνίδια...

Γιάννης Αγγέλης
02-09-2021 | 09:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Νέο mail από τον κ. Χ αυτή την φορά και μάλιστα μόλις ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη μας συνάντηση.

Η βιασύνη του να επικοινωνήσει μαζί μου και μάλιστα «γραπτά» μου φάνηκε παράξενη. Τα όσα διάβασα όμως στο mail του μου έλυσαν την απορία. Μεταφέρω το σημείωμα αυτούσιο.

«Φίλε μου καλημέρα. Ξέρω ότι θα βρεθούμε, αλλά παρ’ όλα αυτά μετά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα ήθελα να ξεκαθαρίσω λιγάκι τις σκέψεις μου βάζοντάς τες στο «χαρτί», αλλά και να διατυπώσω κάποια ερωτήματα στα οποία περιμένω την απάντησή σου.

Το θέμα μου όπως θα έχεις καταλάβει είναι ο ανασχηματισμός…

Όχι δεν με απασχολεί η υπόθεση Αποστολάκη, αυτό είναι αναμφίβολα σημαντικό, αλλά απαιτεί μία πολιτική κυρίως προσέγγιση η οποία προς το παρόν δεν με απασχολεί. Άλλωστε αυτά θα τα πούμε και από κοντά και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ψ θα ετοιμάζεται ήδη γι’ αυτό.

Αυτό που με απασχολεί είναι κάτι, που απ’ ότι είδα στα ΜΜΕ, κανένας δεν «ξόδεψε» ούτε μία γραμμή γι’ αυτό. Και εξηγούμε.

Στο ΥΠΟΙΚ είχε δημιουργηθεί μία θέση υφυπουργού για το μείζον θέμα της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και ειδικά το μέγα θέμα των Npls. Η θέση δόθηκε σε ένα άνθρωπο που κλήθηκε από τις Βρυξέλλες παλιό ευρωβουλευτή της ΝΔ, αλλά που στο μεταξύ είχε εντρυφήσει στο αντικείμενο, τον Γ. Ζαββό. Μετά από διαφόρων ειδών τριβές επιλέχθηκε ως λύση ένα μοντέλο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρότερη έκταση και πολυπλοκότητα όσο αφορά την σύνθεσή του, στην Ιταλία. Μιλάω για τον Ηρακλή Ι & ΙΙ. Και όπως γνωρίζεις καλά μέχρι να ξεκινήσει και να πειστούν και οι τράπεζες ότι ήταν το μοναδικό σωσίβιο που μπορούσε να υπάρξει, πέρασε χρόνος και χάλασαν αρκετές καρδιές.

Όπως επίσης γνωρίζεις ότι οι τριβές ήταν τόσο ισχυρές που χάλασαν «φιλίες» και προσωπικές σχέσεις για να προχωρήσει αυτό.

Αλλά στο μεταξύ έχουν «χαθεί» από τον ορίζοντα περί τα 25 δισ. κόκκινα δάνεια που βάραιναν στους ισολογισμούς των τραπεζών και από όσο γνωρίζω μέχρι τα μέσα του 2022 οι προσδοκίες ανεβάζουν το ποσό αυτό στο διπλάσιο ή και περισσότερο. Με άλλα λόγια μέσα σε δύο χρόνια περί τα 60 δισ. δανείων που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το μείζον ζήτημα της εγχώριας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, θα έχουν γίνει μία… ανάμνηση μέσα σε δύο χρόνια.

Τα όσα είναι να γίνουν ακόμα σε σχέση με αυτό το project θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούν τουλάχιστον το 60% ακόμα του έργου, κι αυτό γιατί η τιτλοποίηση των δανείων είναι το πρώτο βήμα, τα επόμενα όμως είναι εκείνα που θα κάνουν την τιτλοποίηση ένα προϊόν που μπορεί να «πουληθεί» με σχετική ασφάλεια στις διεθνείς αγορές.

Και μέχρι να γίνει αυτό όλο το Project είναι θα έλεγα εξαιρετικά ευάλωτο, για να χρησιμοποιήσω μία πολύ διακριτική προσέγγιση…

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μα γιατί προχθές αυτοί που αποφασίζουν, δηλαδή ο Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του κατάργησαν την θέση αυτή και απλώς μετέφεραν τις ευθύνες για την διαχείριση αυτού του project στο ΥΠΟΙΚ φορτώνοντάς το στον Σταϊκούρα ο οποίος όσο καλές προθέσεις και να έχει δεν είναι δυνατό να χειρισθεί ΚΑΙ αυτό, στα επόμενα κρίσιμα βήματα, που άλλωστε απαιτούν πολλές ρήξεις σε κρίσιμα μέτωπα όπως π.χ. στον χώρο της Κεφαλαιαγοράς και αλλού…

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι πρώτον, αν αυτοί που αποφάσισαν να διακόψουν αυτό το project καταλαβαίνουν τι κάνουν, το πόσο αυτό θα μπορούσε να κοστίσει σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αν πάει τώρα στραβά και βέβαια αν έχουν στο μυαλό τους να βάλουν κάποιον που το έχει δουλέψει μέχρι τώρα να χειρισθεί την συνέχεια, ανεξάρτητα από το αν θα έχει θέση στο υπουργικό συμβούλιο ή όχι; Ξέρεις κάτι γι΄ αυτό; Αν γνωρίζεις κάτι σε παρακαλώ ενημέρωσέ με.

Το δεύτερο ερώτημά μου είναι το γιατί επέλεξαν να βάλουν σε κίνδυνο αυτή την ιστορία σε τόσο κρίσιμη στιγμή. Λέω κρίσιμη γιατί όπως επίσης γνωρίζεις – και περιμένω να γράψεις κάτι σχετικό με αυτό – στην ΕΚΤ γίνει …πόλεμος αυτή την στιγμή για το αν και πότε θα αρχίσει να «σφίγγει» το νομισματικό πλαίσιο με το περιβόητο tapering και την συρρίκνωση των αγορών τίτλων χρέους από την ΕΚΤ. Μπορεί απ΄ ότι ακούγεται αυτό να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο.

Αλλά αν αυτό δρομολογηθεί τότε αρχίζουμε να μιλάμε για το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022, που σημαίνει ότι θα επηρεάσει έτσι ή αλλιώς το πιο ευαίσθητο κομμάτι του Ηρακλή I και II, που είναι οι εγγυήσεις του δημοσίου για τις τιτλοποιήσεις.

Και όπως είναι εύκολο να δεις οι χρόνοι της μιας διαδικασίας με την άλλη σχεδόν συμπίπτουν…

Πως είναι λοιπόν δυνατό να κάνουν μία τέτοια κίνηση τώρα, εννοώ στην υπόθεση Ηρακλή Ι και ΙΙ, όταν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί τους επόμενους 10 μήνες, αλλάζει ριζικά προς το χειρότερο; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Η μοναδική εξήγηση που θα μπορούσα να δώσω είναι ότι έχουν εξασφαλίσει από την ΕΚΤ την διαβεβαίωση ότι η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων παρ’ ότι θα συνεχίσουν να είναι non investment grade, θα συνεχισθεί. Αλλά από όσα γνωρίζω τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν και ούτε μπορούν να συμβούν, σ΄ αυτό το επίπεδο με τα προβλήματα που υπάρχουν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ… Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η επιτυχία του Ηρακλή Ι και ΙΙ, ήταν και παραμένει βασική προϋπόθεση για να υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού χρέους σε investment grade.

Πως στο καλό βρήκαν την ώρα για να βάλουν τρικλοποδιά σ΄ αυτό; Περιμένω τις απαντήσεις σου. Αν πάλι δεν βγάζεις και σύ άκρη, τι να πω; Ελπίζω μόνο να ξέρουν τι κάνουν…».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Αυτοκίνητο: Υβριδικά και SUV οι νικητές των πωλήσεων στην Ελλάδα

23:43

Νέο ρεκόρ με 1.107 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα το 2025

23:29

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η 15μελής τεχνοκρατική επιτροπή που θα διοικήσει τη Γάζα

23:15

Εβδομάδα απωλειών στη Wall Street

23:00

Ρωσία: Περισσότερες από 422.000 στρατολογήσεις το 2025

22:46

Κίεβο: Κλειστά σχολεία έως Φεβρουάριο μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές

22:33

Συρία: Ο στρατός προειδοποιεί για νέα πλήγματα εναντίον των Κούρδων στο Χαλέπι

22:20

Δανία: Δεν υπάρχουν κινεζικά ή ρωσικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

22:06

Γερμανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ δεν θα καταλάβουν την Γροιλανδία δια της βίας

21:53

EASA προς ευρωπαϊκές αεροπορικές: Αποφεύγετε τον εναέριο χώρο του Ιράν

21:39

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές θα συναντηθούν το Σάββατο στο Μαϊάμι

21:24

Η επίσημη λίστα των αγροτών που θα συναντηθούν με τον Μητσοτάκη

21:19

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 33 εκατ. ευρώ

21:17

«Πρασίνισε» για 2η εβδομάδα ο χρυσός - Ισχυρή άνοδος για το ασήμι

21:14

Τραμπ: Επιλογή μου να μην χτυπήσω το Ιράν - Ικανοποίηση για την ακύρωση των εκτελέσεων διαδηλωτών

21:04

Μυτηλιναίος: Βγήκαν τα πρώτα κιλά γαλλίου από τη μονάδα της Metlen

21:00

Ιράν: Όταν το τέλος μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από την αρχή

20:55

Τέταρτη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

20:45

Γερμανία: Ένας νεκρός από σύγκρουση λεωφορείου και τρένου στο λιμάνι του Αμβούργου

20:37

Ματσάδο: Η μετάβαση προς τη δημοκρατία ξεκινά και το «εγκληματικό καθεστώς» του Μαδούρο θα διαλυθεί

20:29

Έρχονται διαφημίσεις στο ChatGPT

20:17

Νορβηγία: Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βραβευμένο

20:03

Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα, φαβορί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

19:45

Τραμπ: Απένειμε χάρη στην πρώην κυβερνήτρια του Πουέρτο Ρίκο που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά

19:42

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

19:31

Βενεζουέλα: Το πρώτο αεροπλάνο με μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας

19:18

Γερμανία: Έκκληση προς τις ΗΠΑ να δεχθούν ότι η από κοινού άμυνα στην Αρκτική είναι και προς το συμφέρον τους

19:14

Βρετανία: Ο Στάρμερ «δεν σχεδιάζει» να μιλήσει με τον Πούτιν

19:08

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 23 Ιανουαρίου

19:03

Orilina: Σύμβαση με ΕΚΤΕΡ για την ανάθεση εργασιών του συγκροτήματος Marina Residences by Kengo Kuma