ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οι διπλές εκλογές, το «betcoin» και ο εφιάλτης χωρίς τέλος

Γιάννης Αγγέλης
04-05-2021 | 00:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μεγάλη Παρασκευή απόγευμα, ήταν περίπου 6 μμ, όταν χτύπησα το κουδουνάκι στην πράσινη καγκελόπορτα που με εμπόδιζε να μπω σε μία πολύ περιποιημένη αυλή. Τουλάχιστον έτσι φαινόταν απ’ έξω, μέσα από τους πυκνούς θάμνους που πλαισίωναν το χαμηλό τοιχαλάκι που περιτριγύριζε το εξοχικό του κ. Ψ.

Άκουσα την φωνή του να λέει από μέσα «άνοιξε δεν είναι κλειδωμένα». Έσπρωξα και μπήκα. Η αυλή ή μάλλον ο κήπος πραγματικά ήταν πολύ όμορφος, τα λουλούδια και οι πρασινάδες έφτιαχναν ένα μικρό διάδρομο που οδηγούσε σε μία λίγο υπερυψωμένη βεράντα στην οποία ήδη ο κ. Χ φαινόταν να απολαμβάνει ένα ποτηράκι ροζέ κρασί. Μάντεψα ποιο ήταν, άλλωστε ήταν φανατικός οπαδός αυτού του κρασιού, που χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαρύ, εν τούτοις σου έφτιαχνε την διάθεση με το πρώτο ποτηράκι.

Τους χαιρέτησα όλους και στρογγυλοκάθισα στην πολυθρόνα που φαινόταν να με περιμένει.

Τα πιατάκια στο τραπέζι, για τα οποία ο κ. Ψ φαινόταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ήταν γεμάτα με θαλασσινά μεζεδάκια, από αυτά που τα λέμε «νηστίσιμα», καλαμαράκια, γαρίδες, σαλάτες, γυαλιστερές, κ.λ.π. Δίπλα στο μπουκάλι με το ροζέ ένα άλλο που προφανώς είχε ρακί.

Όλα στην θέση τους και έτοιμα για… κουβέντα.

Λοιπόν, είπε ο κ. Ψ για να δώσει «θέμα» στην συζήτηση, «προχθές είδα ένα φίλο από τα παλιά και μου έλεγε πως ότι και να λένε στην κυβέρνηση το φθινόπωρο έτσι και έχει πάει καλά ο εμβολιασμός τους επόμενους μήνες πάμε για εκλογές, διπλές εκλογές… Για να πω την αλήθεια εγώ δεν το πολύ-βλέπω, τα λέγαμε και προχθές, αλλά τι να πω αυτός επέμενε ότι ο εκλογικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα».

Για να ανταποκριθώ στην διάθεση του κ. Ψ μπήκα στην κουβέντα υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει παράθυρο εκλογών ούτε το φθινόπωρο, ό,τι και να λένε. Για να πω την αλήθεια δεν ήμουνα και πολύ βέβαιος γι’ αυτό που έλεγα, αλλά έτσι κι αλλιώς η προσοχή μου ήταν στις γυαλιστερές πολύ περισσότερο παρά στην ανάλυση για την προοπτική εκλογών.

Σε ανάλογη διάθεση και ο κ. Χ πέταξε μία κουβέντα μάλλον για να… βγει από την υποχρέωση «δεν νομίζω ότι καμία κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές με θετικές προσδοκίες, πριν αρχίσει να «τρέχει» η εκταμίευση από τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό απ’ όσο ξέρω δεν έχει ακόμα ημερομηνία εκκίνησης. Οπότε άσε τον φίλο σου να ανησυχεί και πες μου κάτι που ίσως είναι πιο ενδιαφέρον. Τι γίνεται εκεί στον Σύριζα, δεν καταλαβαίνω με τέτοια δυσαρέσκεια, γιατί έχει κωλύσει σε τέτοια ποσοστά; Δεν λέω έχουν και οι δημοσκοπήσεις τα περίεργά τους ανάλογα με το ποιος τις κάνει, αλλά όσο και να ‘ναι κάποιο σκίρτημα θα έπρεπε να υπάρχει…».

«Δεν έχεις και άδικο» είπε ο κ. Ψ. «Πραγματικά με τέτοια δυσαρέσκεια διάχυτη στην κοινωνία έχει κωλύσει σε ένα ποσοστό, που εντάξει δεν είναι μικρό, είναι σχεδόν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και δεν πέφτει. Αλλά δεν φαίνεται να τροφοδοτείται από την κοινωνική δυσαρέσκεια. Πάλι δεν ξέρω… ίσως είναι νωρίς, ίσως δεν αποτυπώνεται όπως πρέπει στις δημοσκοπήσεις, θα δούμε», σχολίασε και μου γέμισε το ποτηράκι με το ρακί χωρίς καν να με ρωτήσει τι θέλω.

«Τι εκλογές λέτε βρε παιδιά» πέταξε αναπάντεχα ο κ. Χ. «Έχετε δει τα νούμερα; Έχετε καταλάβει σε τι κόσμο ζούμε ακόμα; Ξεπέρασαν τα 3,26 εκατ. οι νεκροί και συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμούς τρελούς… Με τους εμβολιασμούς να πηγαίνουν σαν τον κάβουρα ακόμα και με τις καλύτερες συνθήκες, που δεν θα τις έχουμε, το φθινόπωρο θα πλησιάζει ο εμβολιασμός στο 65% - 70% του πληθυσμού. Τώρα μόλις το 30% έχει πάρει την πρώτη δόση και όσοι τυχεροί έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις δεν ξέρουμε πότε θα χρειασθεί να κάνουμε και την τρίτη δόση, αν ισχύουν αυτά που είπε πρόσφατα ο κ. Μπουρλά της Pfizer…». Και μετά από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής πρόσθεσε «Η κατάσταση παραμένει τραγική, δεν το βλέπετε; Πρέπει να είσαι πολιτικός της κακιάς ώρας, που δεν βλέπει την μύτη του για να σκέφτεται εκλογές σε τέτοιες συνθήκες και με τέτοιες προοπτικές…».

Ο κ. Ψ με κοίταξε με νόημα και γύρισε την κουβέντα στο bitcoin και το νέο κρυπτονόμισμα της Κίνας. Ήταν θέμα που εξασφάλιζε υψηλές εντάσεις έτσι κι αλλιώς και οι τρεις το ξέραμε αυτό… Και πράγματι άναψε ο καυγάς γιατί απέναντι στον φανατικό υποστηρικτή του bitcoin νεωτεριστή κ. Ψ, ξεσηκώθηκε ο επίσης φανατικός αντίπαλός του κ. Χ, που του αρέσει να αποκαλεί το bitcoin αλλά και τα άλλα κρυπτονομίσματα «betcoin».

Ο καυγάς κράτησε για αρκετή ώρα, μέχρι που εξαντλήθηκε και το ροζέ και το ρακί. Το παράδοξο είναι ότι κάποια στιγμή πολύ κάμποση ώρα αργότερα, η κουβέντα γύρισε και πάλι στις εκλογές, περίεργα πράγματα…

Το βράδυ η εξασφαλισμένη φιλοξενία του κ. Ψ μας απάλλαξε από τους κινδύνους της καθυστερημένης επιστροφής στα σπίτια μας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:35

ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για καταχώρηση ραντεβού διασύνδεσης ERP – POS

19:28

Στο σκαμνί «Σπαρτιάτες» και Ηλίας Κασιδιάρης στις 19 Ιουνίου

19:12

Καρέλιας: 86,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 12,4 ευρώ ανά μετοχή

19:02

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 24.514 μετοχές της Reds - 2,70 ευρώ ανά μετοχή

18:39

Παγκρήτια Τράπεζα: Προϋπόθεση ανάπτυξης, η γυναικεία ενδυνάμωση – Το 52% του προσωπικού της γυναίκες

18:31

Ευ. Μυτιληναίος: Όσο το δυνατόν πιο σύντομα το dual listing

18:30

Unibios: Καθαρά κέρδη 2,04 εκατ. το 2023 - Αύξηση πωλήσεων 15,4%

18:21

Galaxy Cosmos Mezz: Στα 5,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

18:15

Σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυγίανση της αγοράς των επίγειων καζίνο

18:12

Ακυρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

18:09

EΤΕ: Η ανακοίνωση για τη Δημόσια Πρόταση στην Epsilon Net

18:00

ΕΡΓΑΝΗ: Έκρηξη προσλήψεων με 252.606 νέες θέσεις τον Μάρτιο - Οι περιζήτητες ειδικότητες

17:46

Alumil: Διευκρινίσεις για την απόσχιση του κλάδου χύτευσης και την εξεύρεση επενδυτή

17:45

«Θριάσιο 2»: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοινό σχήμα των Hellenic Train – DAMCO για το logistics center

17:38

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

17:26

Χρηματιστήριο: Κέρδη άνω του 4,4% στην εβδομάδα - Υπέρβαση των 1.450 μονάδων

17:10

Κασσελάκης : Ο κόσμος δεν ζει στον «παράδεισο» που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση

17:09

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο φως» για την τροποποίηση όρων του ΚΟΔ των 500 εκατ. ευρώ

17:01

Ακρίτας: Στα 4,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2023

16:53

Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των εγγυοδοτικών εργαλείων του Ταμείου InvestEU

16:48

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

16:39

Συνταξιοδοτείται ο CEO της Schroders

16:38

Wall Steet: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

16:37

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με εκπροσώπους της Mytilineos Energy & Metals στη Χιλή

16:31

Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ

16:23

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες εξυπηρέτησης στις ψηφιακές εφαρμογές

16:18

Υπουργός ενόπλων δυνάμεων Γαλλίας: Υπέρ μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης

16:16

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη

16:10

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ιράν