ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οι διπλές εκλογές, το «betcoin» και ο εφιάλτης χωρίς τέλος

Γιάννης Αγγέλης
04-05-2021 | 00:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μεγάλη Παρασκευή απόγευμα, ήταν περίπου 6 μμ, όταν χτύπησα το κουδουνάκι στην πράσινη καγκελόπορτα που με εμπόδιζε να μπω σε μία πολύ περιποιημένη αυλή. Τουλάχιστον έτσι φαινόταν απ’ έξω, μέσα από τους πυκνούς θάμνους που πλαισίωναν το χαμηλό τοιχαλάκι που περιτριγύριζε το εξοχικό του κ. Ψ.

Άκουσα την φωνή του να λέει από μέσα «άνοιξε δεν είναι κλειδωμένα». Έσπρωξα και μπήκα. Η αυλή ή μάλλον ο κήπος πραγματικά ήταν πολύ όμορφος, τα λουλούδια και οι πρασινάδες έφτιαχναν ένα μικρό διάδρομο που οδηγούσε σε μία λίγο υπερυψωμένη βεράντα στην οποία ήδη ο κ. Χ φαινόταν να απολαμβάνει ένα ποτηράκι ροζέ κρασί. Μάντεψα ποιο ήταν, άλλωστε ήταν φανατικός οπαδός αυτού του κρασιού, που χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαρύ, εν τούτοις σου έφτιαχνε την διάθεση με το πρώτο ποτηράκι.

Τους χαιρέτησα όλους και στρογγυλοκάθισα στην πολυθρόνα που φαινόταν να με περιμένει.

Τα πιατάκια στο τραπέζι, για τα οποία ο κ. Ψ φαινόταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ήταν γεμάτα με θαλασσινά μεζεδάκια, από αυτά που τα λέμε «νηστίσιμα», καλαμαράκια, γαρίδες, σαλάτες, γυαλιστερές, κ.λ.π. Δίπλα στο μπουκάλι με το ροζέ ένα άλλο που προφανώς είχε ρακί.

Όλα στην θέση τους και έτοιμα για… κουβέντα.

Λοιπόν, είπε ο κ. Ψ για να δώσει «θέμα» στην συζήτηση, «προχθές είδα ένα φίλο από τα παλιά και μου έλεγε πως ότι και να λένε στην κυβέρνηση το φθινόπωρο έτσι και έχει πάει καλά ο εμβολιασμός τους επόμενους μήνες πάμε για εκλογές, διπλές εκλογές… Για να πω την αλήθεια εγώ δεν το πολύ-βλέπω, τα λέγαμε και προχθές, αλλά τι να πω αυτός επέμενε ότι ο εκλογικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα».

Για να ανταποκριθώ στην διάθεση του κ. Ψ μπήκα στην κουβέντα υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει παράθυρο εκλογών ούτε το φθινόπωρο, ό,τι και να λένε. Για να πω την αλήθεια δεν ήμουνα και πολύ βέβαιος γι’ αυτό που έλεγα, αλλά έτσι κι αλλιώς η προσοχή μου ήταν στις γυαλιστερές πολύ περισσότερο παρά στην ανάλυση για την προοπτική εκλογών.

Σε ανάλογη διάθεση και ο κ. Χ πέταξε μία κουβέντα μάλλον για να… βγει από την υποχρέωση «δεν νομίζω ότι καμία κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές με θετικές προσδοκίες, πριν αρχίσει να «τρέχει» η εκταμίευση από τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό απ’ όσο ξέρω δεν έχει ακόμα ημερομηνία εκκίνησης. Οπότε άσε τον φίλο σου να ανησυχεί και πες μου κάτι που ίσως είναι πιο ενδιαφέρον. Τι γίνεται εκεί στον Σύριζα, δεν καταλαβαίνω με τέτοια δυσαρέσκεια, γιατί έχει κωλύσει σε τέτοια ποσοστά; Δεν λέω έχουν και οι δημοσκοπήσεις τα περίεργά τους ανάλογα με το ποιος τις κάνει, αλλά όσο και να ‘ναι κάποιο σκίρτημα θα έπρεπε να υπάρχει…».

«Δεν έχεις και άδικο» είπε ο κ. Ψ. «Πραγματικά με τέτοια δυσαρέσκεια διάχυτη στην κοινωνία έχει κωλύσει σε ένα ποσοστό, που εντάξει δεν είναι μικρό, είναι σχεδόν το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και δεν πέφτει. Αλλά δεν φαίνεται να τροφοδοτείται από την κοινωνική δυσαρέσκεια. Πάλι δεν ξέρω… ίσως είναι νωρίς, ίσως δεν αποτυπώνεται όπως πρέπει στις δημοσκοπήσεις, θα δούμε», σχολίασε και μου γέμισε το ποτηράκι με το ρακί χωρίς καν να με ρωτήσει τι θέλω.

«Τι εκλογές λέτε βρε παιδιά» πέταξε αναπάντεχα ο κ. Χ. «Έχετε δει τα νούμερα; Έχετε καταλάβει σε τι κόσμο ζούμε ακόμα; Ξεπέρασαν τα 3,26 εκατ. οι νεκροί και συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμούς τρελούς… Με τους εμβολιασμούς να πηγαίνουν σαν τον κάβουρα ακόμα και με τις καλύτερες συνθήκες, που δεν θα τις έχουμε, το φθινόπωρο θα πλησιάζει ο εμβολιασμός στο 65% - 70% του πληθυσμού. Τώρα μόλις το 30% έχει πάρει την πρώτη δόση και όσοι τυχεροί έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις δεν ξέρουμε πότε θα χρειασθεί να κάνουμε και την τρίτη δόση, αν ισχύουν αυτά που είπε πρόσφατα ο κ. Μπουρλά της Pfizer…». Και μετά από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής πρόσθεσε «Η κατάσταση παραμένει τραγική, δεν το βλέπετε; Πρέπει να είσαι πολιτικός της κακιάς ώρας, που δεν βλέπει την μύτη του για να σκέφτεται εκλογές σε τέτοιες συνθήκες και με τέτοιες προοπτικές…».

Ο κ. Ψ με κοίταξε με νόημα και γύρισε την κουβέντα στο bitcoin και το νέο κρυπτονόμισμα της Κίνας. Ήταν θέμα που εξασφάλιζε υψηλές εντάσεις έτσι κι αλλιώς και οι τρεις το ξέραμε αυτό… Και πράγματι άναψε ο καυγάς γιατί απέναντι στον φανατικό υποστηρικτή του bitcoin νεωτεριστή κ. Ψ, ξεσηκώθηκε ο επίσης φανατικός αντίπαλός του κ. Χ, που του αρέσει να αποκαλεί το bitcoin αλλά και τα άλλα κρυπτονομίσματα «betcoin».

Ο καυγάς κράτησε για αρκετή ώρα, μέχρι που εξαντλήθηκε και το ροζέ και το ρακί. Το παράδοξο είναι ότι κάποια στιγμή πολύ κάμποση ώρα αργότερα, η κουβέντα γύρισε και πάλι στις εκλογές, περίεργα πράγματα…

Το βράδυ η εξασφαλισμένη φιλοξενία του κ. Ψ μας απάλλαξε από τους κινδύνους της καθυστερημένης επιστροφής στα σπίτια μας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο Αγαθονησίου

23:36

Ισπανία: Η πυρκαγιά κοντά στην Κόστα Μπράβα έχει ήδη κάψει 22.000 στρέμματα

23:15

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Εκκενώνεται προληπτικά το Ίδρυμα Άγιος Παντελεήμων

23:15

Ρέθυμνο: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία ως ταυτότητα, πολιτισμό και τουριστική εμπειρία

22:47

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία

22:16

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά

21:47

Ν. Παπανδρέου: Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «φάρος» για τους Έλληνες και Ορθοδόξους της Αφρικής

21:18

Σημαντικά έργα του ΥΠΠΟ στη Σάμο: Ξεκινά η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

20:53

Τραμπ: Θα μπορούσαμε να τους εξουδετερώσουμε όλους με μια βολή στη κηδεία του Χαμενεΐ

20:33

Πορτογαλία: Τουλάχιστον 1000 πυροσβέστες επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά στα βόρεια της χώρας

20:21

Κιλκίς: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Κρηστώνη

20:16

ΕΟΤ: Roαd Show της Ελλάδας σε πέντε γερμανικές πόλεις

20:05

Ρέθυμνο: Συνελήφθη 64χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων

19:48

Συνελήφθη 22χρονος για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Κηφισιά με λεία άνω των 120.000 ευρώ

19:30

Αγροτική Παραγωγή: Kαύσωνας 40 βαθμών στο χωράφι - «Ανομβρία» στο θεσμικό πλαίσιο…

19:25

Εντοπίστηκαν πάνω από 10,5 κιλά κάνναβης σε πλοίο για τα Δωδεκάνησα

19:18

Κιλκίς: Ενίσχυση των δυνάμεων στην πυρκαγιά στο Λειψύδριο

18:59

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Καλλικράτεια - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης

18:54

Γαλλία: Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα ανάρρωσε και πήρε εξιτήριο

18:38

Ερντογάν: Να μην επιτραπεί στη φιλοπόλεμη κυβέρνησή του Ισραήλ να βυθίσει ξανά την περιοχή σε αιματοχυσία

18:24

Σπείρα με λεία 370.000 ευρώ από κοσμηματοπωλεία εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

18:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες

17:52

Σούπερ μάρκετ: Κορυφώνεται η μάχη στα νησιά – Ποιοι «παίκτες» ανοίγουν νέα καταστήματα και πού

17:37

Γερμανία: Επανεξελέγησαν Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία της AfD

17:24

Αίγυπτος: Αναμένει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης απ’ την ΕΕ τις επόμενες ημέρες

17:13

Τσουκαλάς: Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα γαλάζιο σκάνδαλο

16:48

Tηλεφωνική επικοινωνία του καγκελάριου Μερτς με τον πρόεδρο Ζελένσκι ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

16:43

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Hellenic Train Άνω Λιόσια–Ασπρόπυργος

16:29

Δικηγόροι: Ζητούν την κατάργηση διατάξεων της Κ.Υ.Α. για τη μετανάστευση

16:10

Φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη