INSIDE OUT

Απόβαση Χαρδαλιά στη Σαντορίνη με ιδέες για τουριστική καμπάνια - Μακρόν στηρίζεται σε Κυριάκο και Ούρσουλα

Μαρία Νταλιάνη
11-02-2025 | 07:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Απόβαση Χαρδαλιά στη Σαντορίνη με ιδέες για τουριστική καμπάνια - Μακρόν στηρίζεται σε Κυριάκο και Ούρσουλα

«Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει, θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει».

Το είπε πριν από μια βδομάδα ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κι εκεί βρισκόμαστε πάντα. Η αγωνία δεν τελειώνει για τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά. Κι ο μαγικός τόπος, το όνειρο κάθε τουρίστα στη γη, έγινε αίφνης τόπος μαγικός αλλά όχι για τα ερωτευμένα ζευγάρια- για τους επιστήμονες.

Το είπε η καθ. Νομικού τις προάλλες, τώρα ξεκινάει η στιγμή της έρευνας, τώρα ξεκινούν οι δημοσιεύσεις γιατί το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο. Ρήγματα, αρχαία και υποθαλάσσια ηφαίστεια μπερδεύονται, με φόντο τον πιο πολυγραφημένο τόπο του κόσμου δημιουργώντας φόβο αλλά και επιστημονική αδρεναλίνη.

Πέρασε τα σύνορα

Σ’ αυτό το σκηνικό, τρόμου και επιστημονικές γοητείας, ένας γνώριμος απ’ τα παλιά προσγειώθηκε στο νησί χθες δημιουργώντας άλλους σεισμούς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πέρασε τα σύνορα της Περιφέρειας Αττικής και πήγε Σαντορίνη για να βοηθήσει. Ιστορικά, είναι νομίζω η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

«Στη δύσκολη αυτή συγκυρία για το νησί της Σαντορίνης, η μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια είναι ενωμένη, για να παρέχουμε κάθε δυνατή αρωγή στην προσπάθεια που γίνεται από τη δημοτική αρχή σας, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε μια εξαιρετική κινητοποίηση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων και εμείς είμαστε εδώ, για να είμαστε χρήσιμοι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς που έκανε υπουργική απόβαση στο νησί.

Τάλως

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το επιχειρησιακό σχέδιο «Τάλως» που εφαρμόζεται στο νησί, ο Νικ Χαρντ υπενθύμισε ότι «το σχέδιο αυτό, που είχα την τιμή να υπογράψω ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εκπονήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο του 2020. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε, ότι μέχρι τότε η χώρα δεν είχε εθνικά σχέδια αντιμετώπισης απειλών από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα - τα απέκτησε με πολύ σκληρή δουλειά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα μιλάμε για το ‘Τάλως 2’, καθώς κάθε τρία χρόνια τα γενικά σχέδια επικαιροποιούνται. Έτσι, σε συνδυασμό με το Σχέδιο ‘Ξενοκράτης’, είναι εφικτή η λήψη στοχευμένων ανά περίσταση προληπτικών μέτρων, πάνω σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με τον συντονισμό των κρατικών φορέων».

Όλοι στάθηκαν σούζα.

Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο

Αλλά δεν είναι αυτό που περιμένουν όλοι. Είναι ο

Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ο οποίος παρακολουθούσε ανήμπορος να αντιδράσει, την επίσκεψη Χαρδαλιά στη Σαντορίνη. Γάτες της Ρόδου με ενημέρωσαν για διάφορα γαλλικά που ακούστηκαν όταν ο Χαρντ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, λέγοντας ότι η «Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ» θα αναλάβει μαζί με τον Δήμο Θήρας, αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «την εκπόνηση ειδικού σχεδίου για καμπάνιες με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του νησιού μετά το τέλος του φαινομένου, με έμφαση στις πολιτιστικές συνεργασίες».

Το ξαναλέω για να γίνει αντιληπτό (κι από την Όλγα). Ο Χαρδαλιάς θα ανακατευτεί στην τουριστική καμπάνια της Σαντορίνης. Έχω ήδη ετοιμάσει ειδική κρύπτη στο Μαντείο με εφόδια και νερό για να γλιτώσω από την έκρηξη.

Στο Παρίσι

Ίσως ο Νίκος να αισθάνεται κάπως πιο άνετα να το κάνει αυτό, αφού ο Πρωθυπουργός α) είχε πάει ήδη την προηγούμενη μέρα, και β) λείπει Παρίσι και είναι αρκούντως απασχολημένος με ζητήματα άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ στην εποχή του Τραμπ, καθώς αυτό το θέμα ήταν στο μενού του Ελιζέ.

Εντάξει, κάτι ειπώθηκε και για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν για όλα: Για την ενεργειακή ασφάλεια, την άνοδο των τιμών, τους δασμούς, και φυσικά για τις προθέσεις Τραμπ στο ΝΑΤΟ και γενικότερα την αντοχή της Συμμαχίας.

Ο Κυριάκος κινείται με άνεση ανάμεσά τους, και ο οικοδεσπότης Μακρόν ακούμπησε πάνω του,

όπως και στην Ούρσουλα, στην οικογενειακή φωτογραφία. Η πρόταση Κυριάκου-Τουσκ για αμυντικό ευρωομόλογο σίγουρα ενδιαφέρει πολύ τους Γάλλους που έχουν δυνατή πολεμική βιομηχανία.

Τα πράγματα με τους Meteor, πήγαν comme-ci, comme-ca. Ίσως η Ελλάδα κερδίσει λίγο χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει το βράδυ Αθήνα κι αύριο Τετάρτη κλείνει και το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφού κλείσει και το θρίλερ με τα πορίσματα των Τεμπών, κι αφού ορκιστεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Προεδρικό, θ’ ανοίξει το αγαπημένο κεφάλαιο του Μαντείου: Ανασχηματισμός.

Εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά ο παμπάλαιος φίλος μου ο Εγκέλαδος στις Κυκλάδες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Σε δίκη για διαφθορά και υπεξαίρεση παραπέμπεται η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ

23:44

Ισραήλ: Ο πρεσβευτής της Ιταλίας κλήθηκε για εξηγήσεις μετά τα σχόλια Ταγιάνι για τα πλήγματα στον Λίβανο

23:33

Νετανιάχου: Υποσχέθηκα ότι δεν θα υπάρξει άλλο Ολοκαύτωμα και φέτος εκπλήρωσα αυτή την υπόσχεση – Η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από εμάς

23:25

Ντεμαράζ για S&P 500 και Nasdaq - Η Wall Street «ποντάρει» σε λύση στο Ιράν

22:49

ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή στις 16 Απριλίου μετά το βέτο Ρωσίας-Κίνας

22:33

Τραμπ: «Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από τον Πάπα» - Διέγραψε την ανάρτηση που εμφανίζεται ως «Ιησούς»

22:24

Πετρέλαιο: Μία ανάσα από τα 100 δολάρια έκλεισαν Brent και WTI

22:10

Χρυσός: Ήπια πτώση με πίεση από το δολάριο

21:53

Λίβανος: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει τις αυριανές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

21:45

Γκουτέρες: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Μέση Ανατολή»

21:31

Γερμανία: Νέα απεργία της Lufthansa Τετάρτη και Πέμπτη

21:12

Κίνα: Η διατήρηση της εκεχειρίας Ιράν-ΗΠΑ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

20:57

Επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και την Αθηνών-Λαμίας

20:39

LVMH: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις πρώτου τριμήνου λόγω Μέσης Ανατολής

20:24

Μαγιάρ: Δεσμεύεται η Ουγγαρία να κάνει δημοκρατική στροφή, επιδιώκει την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ

20:07

Μελόνι: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τραμπ για τον Πάπα Λέοντα

19:55

Ισραήλ: Πάνω από 250 μαχητές της Χεζμπολάχ εξουδετερώθηκαν στον Λίβανο

19:45

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ

19:35

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ «αντέχει»

19:13

Eυρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα με φόντο τα Στενά του Ορμούζ

18:56

Δόμηση σε περιοχές Natura: Το «φίλτρο» του ΣτΕ και το ρίσκο που έρχεται μετά τον νόμο

18:37

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σέρρες – Ποια δρομολόγια αναστέλλονται

18:29

Η Goldman Sachs προειδοποιεί τους καταναλωτές: Η αύξηση της βενζίνης θα γίνει αισθητή

18:14

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η μήνυση Τραμπ σε βάρος της WSJ για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με τον Έπστιν

18:02

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία

17:54

Στάρμερ: Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να σταματήσουν το ατελείωτο σκρολάρισμα

17:42

Τραμπ: «Σε ισχύ ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ - Το Ιράν θέλει διακαώς συμφωνία»

17:31

Συντριβή Όρμπαν: Ένας «Ιούδας» λιγότερος, ο «Γολγοθάς» ωστόσο δεν τελειώνει

17:24

Μαγιάρ για Ουκρανία: Αποκλείεται η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση

16:55

Ελπίδα στην Wall Street πάρα το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ