INSIDE OUT

Είναι η συνέντευξη του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη game changer του πολιτικού σκηνικού;

Μαρία Νταλιάνη
30-01-2025 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Είναι η συνέντευξη του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη game changer του πολιτικού σκηνικού;

Ο Μαιγκρέ διέσχισε το γεφυράκι βαστώντας το κάγκελο, ακούγοντας το νερό να βγάζει αφρούς κάτω από τα πόδια του και, πάντα μακριά, το ουρλιαχτό της σειρήνας. Όσο προχωρούσε τόσο αυτό το σύμπαν της ομίχλης γέμιζε, πλημμύριζε έντονα από μια μυστηριώδη ζωή. Δεν ήταν ακριβώς θλιβερό, ήταν κάτι άλλο, μια ασαφής ανησυχία, ένα άγχος, μια καταπίεση, η αίσθηση ενός άγνωστου κόσμου. Μόνο που γύρω απ’ τον νεκρό, όλος ο κόσμος σωπαίνει, όλος ο κόσμος ψεύδεται, σε σημείο που θα νόμιζε κανείς ότι ο καθένας έχει κάτι για να κατηγορήσει τον εαυτό του, ότι όλοι είναι συνένοχοι!

Georges Simenon: Το Λιμάνι στην Ομίχλη.

Βγήκε απ’ το Μαξίμου

Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό, όπου ο Πρωθυπουργός βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου και πήγε ο ίδιος στο τηλεοπτικό στούντιο. Τον οδήγησε εκεί η εκκωφαντική πίεση των πολιτών, που κατέβηκαν στις σιωπηλές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής.

Επέλεξε τον Alpha και το κεντρικό δελτίο του Αντώνη Σρόιτερ για μια συνέντευξη σχεδόν απολογητική. Μπορεί η στιγμή να αποδειχθεί game changer στο πολιτικό σκηνικό; Θα είναι η τραγωδία των Τεμπών το σημείο καμπής μιας σχεδόν ανέφελης πολιτικής κυριαρχίας από το 2019; Στο μέσο της κυβερνητικής θητείας, υπάρχει ακόμα αρκετός πολιτικός χρόνος για να διαφανεί με σιγουριά. Ωστόσο, η στιγμή έχει πυρηνική δυναμική και θα διαρκέσει -σε ύφεση και έξαρση- μέχρι ν’ ανοίξουν ξανά οι κάλπες.

Στην πορεία φούντωσε

Έγιναν όλες οι ερωτήσεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η στάση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην τραγωδία. Τι έκανε, γιατί το έκανε, τι ήξερε, τι δεν ήξερε και από ποιους. Hellenic Train, ΟΣΕ και Πυροσβεστική μπήκαν στο κάδρο, με την πρώτη να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη κατά τον ΠΘ, γιατί στη δική της ενημέρωση στην Βουλή στηρίχτηκε κι ο ίδιος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: 15 μέρες μετά το ατύχημα, με βάση τις πληροφορίες που είχα τότε στη διάθεση μου, είχα πει ότι αυτή η εμπορική αμαξοστοιχία δεν μετέφερε τίποτα ύποπτο.

Σρόιτερ: Ήσασταν απόλυτα βέβαιος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και γιατί ήμουν απόλυτα βέβαιος εκείνη τη στιγμή; Διότι γι’ αυτό με είχαν διαβεβαιώσει οι εμπλεκόμενοι: Η Hellenic Train, με απάντηση σε ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή, η Πυροσβεστική, ο ΟΣΕ. Έναν χρόνο μετά, όμως, είπα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Άρα, εξίσου ενδιαφέρομαι και εγώ να μάθω εάν υπήρχε κάποιο λαθραίο…

Σρόιτερ: Σας παραπλάνησαν, δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Μου είπαν αυτά τα οποία ήξεραν και οι ίδιοι. Δεν θα χρησιμοποιήσω εγώ τέτοια έκφραση. Αυτά ξέραμε, αυτά είπαμε. Στην πορεία, θα έλεγα, φούντωσε αυτή η συζήτηση, για την οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση.

Τσουνάμι επίθεσης

Μετά τη συνέντευξη, ακολούθησε ένα τσουνάμι επίθεσης της αντιπολίτευσης. Το όπισθεν ολοταχώς για το τι κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία, η παραδοχή ότι η Εξεταστική για τα Τέμπη δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της Βουλής, οι ευθύνες ΟΣΕ και Hellenic Train, η βιασύνη για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας και στο τέλος η φράση «δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να παραιτηθώ, δεν συγκάλυψα κάτι» έβαλαν φωτιά στα τόπια.

Το επόμενο διάστημα και μέχρις ότου συμβεί το επόμενο μεγάλο γεγονός, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα πετροβολεί και η κυβέρνηση θα αμύνεται.

Σήμερα, πάντως, θα υπάρξει ένα μικρό μορατόριουμ, καθώς θα βρεθούν σχεδόν όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο θεσμικά στην κηδεία του Αναστάσιου στην Αλβανία, στην οποία ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει επικήδειο.

Έλαμψε

Λεπτομέρεια στο ευρύτερο σκηνικό: η Ζωή της Πλεύσης, η οποία εισπράττει σεβασμό από τους γονείς θυμάτων, τάχθηκε χθες υπέρ της προσπάθειας του Πιερρακάκη για τα Ωνάσεια σχολεία, την ώρα που ξεκίνησε ένα περίεργο κίνημα μαθητικών κοινοτήτων ενάντια.

«Η Πλεύση Ελευθερίας θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τα ΔΗΜΩΣ, όχι γιατί το θεωρεί τέλειο, αφού πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν, αλλά γιατί είναι μια σύμβαση που θα ωφελήσει παιδιά, τα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν αυτή την πρόσβαση» είπε η Ζωή. «Θα ωφελήσει όλα τα παιδιά; Όχι. Και αυτό είναι πρόβλημα. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να λέμε, να πεθάνει και ο γάιδαρος του γείτονα. Είναι λόγος να πιέζουμε για να ωφεληθούν όλα τα παιδιά. Εμείς θα το πούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν θέλουμε την εξίσωση προς τα κάτω. Θέλουμε την εξίσωση προς τα πάνω, την ίση πρόσβαση και ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, σε μια χώρα που ακόμη οι ανισότητες είναι τρομακτικές».

Η αναπάντεχη τοποθέτηση ξάφνιασε ευχάριστα τον υπουργό Πιερρακάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο ορισμένες παρατηρήσεις της Πλεύσης. Ήταν ο μόνος Κυριάκος που χαμογέλασε χθες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:34

Σομαλία: 5 Έλληνες στο πλήρωμα του τάνκερ που κατέλαβαν πειρατές

18:33

Κεφαλογιάννης: Οι 5 άξονες δράσης για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει της χειμερινής περιόδου

18:30

Συνάντηση Δήμα - Κυρανάκη με τον συντονιστή του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών «Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου»

18:26

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο φως» για 500.000 ομολογίες της Lamda Development στο ΧΑ

18:26

Εθνική Τράπεζα: Διανέμει καθαρό προσωρινό μέρισμα 0,21 ευρώ ανά μετοχή - Στις 14/11 η καταβολή

18:19

Πιερρακάκης σε Φάμελλο: «Ουαί υμίν η υποκρισία…»

18:16

ΥΠΕΘΑ: Διπλασιάζεται στα 500 ευρώ η οικονομική ενίσχυση των συνταξιοδοτούμενων θυμάτων πολέμου

18:13

Συνάντηση Μητσοτάκη - Επίτροπου Χάνσεν αύριο Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου

18:09

Κέλλας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κανονικά οι πληρωμές τέλος Νοεμβρίου

18:00

Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό του ΧΑ - Χάθηκαν εκ νέου οι 2.000 μονάδες

17:47

Έξαρση του (εξωτικού) ιογενούς πυρετού της κοιλάδας Rift σε ανθρώπους και ζώα σε Μαυριτανία και Σενεγάλη

17:38

«Φύλλο και φτερό» 200.000 δέματα της Shein στη Γαλλία

17:29

Συμφωνία για σχέδιο ανάπτυξης ακινήτων στις αιγυπτιακές ακτές της Μεσογείου

17:26

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το Ελληνικό επιχειρείν στην υγεία

17:23

Κεραμέως: Υπάρχει αλλαγή φιλοσοφίας - Αντί να επιδοτείται η ανεργία, στηρίζουμε την εργασία

17:15

Χατζηδάκης - Χάνσεν για ΟΠΕΚΕΠΕ: Σημαντική πρόοδος - Τι ανέφεραν για καταβολή των ενισχύσεων

17:05

Βιέννη: Ανακαλύφθηκε αποθήκη όπλων που συνδέεται με τη Χαμάς

17:01

Κικίλιας: Έρχονται στρατηγικές αμερικανικές επενδύσεις σε λιμάνια και ναυπηγεία

17:01

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street - AI και δασμοί στο επίκεντρο

16:58

Θεοχάρης: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής

16:53

Αποσύρεται από το Κογκρέσο μετά από 4 δεκαετίες η Νάνσι Πελόζι

16:48

Πετραλιάς: Οι μειώσεις φόρων είναι αναλογικές και καταπολεμούν την ανισότητα

16:39

Αγορά ακινήτου στο Α’ Επιχειρηματικό Πάρκο Βόλου από ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ

16:37

Αγροτικό Πετρέλαιο: Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε 83.000 δικαιούχους

16:29

Νταγκ Μπέργκμαν: Η ηθική υπεροχή ανήκει στους ανθρώπους που πιστεύουν σε προσιτή και ασφαλή ενέργεια

16:28

Παπαστεργίου: Πυλώνας της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας η ψηφιακή μεταρρύθμιση

16:25

Citi για Metlen: Διατηρεί τη σύσταση buy - Στα 52 ευρώ η τιμή στόχος

16:22

Μάριος Θεμιστοκλέους: Διορθώνουμε διαχρονικές παθογένειες, δημιουργούμε το σύγχρονο ΕΣΥ

16:21

Ουκρανία, Μέση Ανατολή και δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Γεραπετρίτη - Κάλας

16:18

H EE καλεί τη Ρωσία να απέχει από πυρηνικές απειλές