INSIDE OUT

Είναι η συνέντευξη του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη game changer του πολιτικού σκηνικού;

Μαρία Νταλιάνη
30-01-2025 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Είναι η συνέντευξη του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη game changer του πολιτικού σκηνικού;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο Μαιγκρέ διέσχισε το γεφυράκι βαστώντας το κάγκελο, ακούγοντας το νερό να βγάζει αφρούς κάτω από τα πόδια του και, πάντα μακριά, το ουρλιαχτό της σειρήνας. Όσο προχωρούσε τόσο αυτό το σύμπαν της ομίχλης γέμιζε, πλημμύριζε έντονα από μια μυστηριώδη ζωή. Δεν ήταν ακριβώς θλιβερό, ήταν κάτι άλλο, μια ασαφής ανησυχία, ένα άγχος, μια καταπίεση, η αίσθηση ενός άγνωστου κόσμου. Μόνο που γύρω απ’ τον νεκρό, όλος ο κόσμος σωπαίνει, όλος ο κόσμος ψεύδεται, σε σημείο που θα νόμιζε κανείς ότι ο καθένας έχει κάτι για να κατηγορήσει τον εαυτό του, ότι όλοι είναι συνένοχοι!

Georges Simenon: Το Λιμάνι στην Ομίχλη.

Βγήκε απ’ το Μαξίμου

Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό, όπου ο Πρωθυπουργός βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου και πήγε ο ίδιος στο τηλεοπτικό στούντιο. Τον οδήγησε εκεί η εκκωφαντική πίεση των πολιτών, που κατέβηκαν στις σιωπηλές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής.

Επέλεξε τον Alpha και το κεντρικό δελτίο του Αντώνη Σρόιτερ για μια συνέντευξη σχεδόν απολογητική. Μπορεί η στιγμή να αποδειχθεί game changer στο πολιτικό σκηνικό; Θα είναι η τραγωδία των Τεμπών το σημείο καμπής μιας σχεδόν ανέφελης πολιτικής κυριαρχίας από το 2019; Στο μέσο της κυβερνητικής θητείας, υπάρχει ακόμα αρκετός πολιτικός χρόνος για να διαφανεί με σιγουριά. Ωστόσο, η στιγμή έχει πυρηνική δυναμική και θα διαρκέσει -σε ύφεση και έξαρση- μέχρι ν’ ανοίξουν ξανά οι κάλπες.

Στην πορεία φούντωσε

Έγιναν όλες οι ερωτήσεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η στάση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην τραγωδία. Τι έκανε, γιατί το έκανε, τι ήξερε, τι δεν ήξερε και από ποιους. Hellenic Train, ΟΣΕ και Πυροσβεστική μπήκαν στο κάδρο, με την πρώτη να φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη κατά τον ΠΘ, γιατί στη δική της ενημέρωση στην Βουλή στηρίχτηκε κι ο ίδιος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: 15 μέρες μετά το ατύχημα, με βάση τις πληροφορίες που είχα τότε στη διάθεση μου, είχα πει ότι αυτή η εμπορική αμαξοστοιχία δεν μετέφερε τίποτα ύποπτο.

Σρόιτερ: Ήσασταν απόλυτα βέβαιος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και γιατί ήμουν απόλυτα βέβαιος εκείνη τη στιγμή; Διότι γι’ αυτό με είχαν διαβεβαιώσει οι εμπλεκόμενοι: Η Hellenic Train, με απάντηση σε ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή, η Πυροσβεστική, ο ΟΣΕ. Έναν χρόνο μετά, όμως, είπα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Άρα, εξίσου ενδιαφέρομαι και εγώ να μάθω εάν υπήρχε κάποιο λαθραίο…

Σρόιτερ: Σας παραπλάνησαν, δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Μου είπαν αυτά τα οποία ήξεραν και οι ίδιοι. Δεν θα χρησιμοποιήσω εγώ τέτοια έκφραση. Αυτά ξέραμε, αυτά είπαμε. Στην πορεία, θα έλεγα, φούντωσε αυτή η συζήτηση, για την οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση.

Τσουνάμι επίθεσης

Μετά τη συνέντευξη, ακολούθησε ένα τσουνάμι επίθεσης της αντιπολίτευσης. Το όπισθεν ολοταχώς για το τι κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία, η παραδοχή ότι η Εξεταστική για τα Τέμπη δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της Βουλής, οι ευθύνες ΟΣΕ και Hellenic Train, η βιασύνη για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας και στο τέλος η φράση «δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να παραιτηθώ, δεν συγκάλυψα κάτι» έβαλαν φωτιά στα τόπια.

Το επόμενο διάστημα και μέχρις ότου συμβεί το επόμενο μεγάλο γεγονός, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα πετροβολεί και η κυβέρνηση θα αμύνεται.

Σήμερα, πάντως, θα υπάρξει ένα μικρό μορατόριουμ, καθώς θα βρεθούν σχεδόν όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο θεσμικά στην κηδεία του Αναστάσιου στην Αλβανία, στην οποία ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει επικήδειο.

Έλαμψε

Λεπτομέρεια στο ευρύτερο σκηνικό: η Ζωή της Πλεύσης, η οποία εισπράττει σεβασμό από τους γονείς θυμάτων, τάχθηκε χθες υπέρ της προσπάθειας του Πιερρακάκη για τα Ωνάσεια σχολεία, την ώρα που ξεκίνησε ένα περίεργο κίνημα μαθητικών κοινοτήτων ενάντια.

«Η Πλεύση Ελευθερίας θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τα ΔΗΜΩΣ, όχι γιατί το θεωρεί τέλειο, αφού πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν, αλλά γιατί είναι μια σύμβαση που θα ωφελήσει παιδιά, τα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν αυτή την πρόσβαση» είπε η Ζωή. «Θα ωφελήσει όλα τα παιδιά; Όχι. Και αυτό είναι πρόβλημα. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να λέμε, να πεθάνει και ο γάιδαρος του γείτονα. Είναι λόγος να πιέζουμε για να ωφεληθούν όλα τα παιδιά. Εμείς θα το πούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν θέλουμε την εξίσωση προς τα κάτω. Θέλουμε την εξίσωση προς τα πάνω, την ίση πρόσβαση και ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, σε μια χώρα που ακόμη οι ανισότητες είναι τρομακτικές».

Η αναπάντεχη τοποθέτηση ξάφνιασε ευχάριστα τον υπουργό Πιερρακάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο ορισμένες παρατηρήσεις της Πλεύσης. Ήταν ο μόνος Κυριάκος που χαμογέλασε χθες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Έδεσσα: Σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών

23:37

Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ εκφράζει ανησυχία για την παγκόσμια εξάπλωση απολυταρχικών τάσεων

23:15

Attica Green Expo 2026: Ανεπαρκή στελέχωση υπηρεσιών πολιτικής προστασίας διαπίστωσαν εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης

22:46

Χαρακόπουλος: Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν διδάχτηκε τίποτα

22:18

Ebola: Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ιτούρι, επίκεντρο της επιδημίας

22:09

Η MHP επενδύει στη Νιτσιάκος, στηρίζοντας την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας

21:47

Ρωσία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για «διαβουλεύσεις» σχετικά με τους δεσμούς του Γερεβάν με την ΕΕ

21:18

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 24χρονη και ανήλικη για κλοπή από πολυκατάστημα

21:04

Συνάντηση της Κ. Γκιλφόιλ με εκπροσώπους των ONEX και Hanwha Ocean

20:58

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταδικάζει την επικίνδυνη και άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ

20:48

Συνελήφθη 62χρονη για πυρκαγιά στην Αίγινα

20:42

Άννα Καραμανλή: Η βιωσιμότητα είναι ο δρόμος για τον τουρισμό του μέλλοντος

20:34

Βραζιλία: Ύποπτο κρούσμα ΄Έμπολα στο Σάο Πάολο

20:22

ΕΛΑΣ: 2.453 ψηφιακές κλήσεις έχουν ήδη εκδοθεί μέσω καμερών και «έξυπνων» συστημάτων

20:13

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» 33χρονος που καταζητούνταν για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων

20:00

Τα «αόρατα» εμπόδια στο Ορμούζ: Από τις νάρκες μέχρι τα… οστρακοειδή

19:48

Τραμπ: Εξετάζει να ακυρώσει τις επετειακές συναυλίες στην Ουάσιγκτον μετά την απροθυμία πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν

19:22

Welt: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων τους απ' την Ευρώπη

18:57

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σύμφωνα με τη Rosatom

18:18

Γερμανία: Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι εξελέγη αρχηγός του FDP

17:51

Λίβανος: Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα νότια της χώρας

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»

16:38

Ανδριανός: Ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική που θα συνδέει οργανικά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό

16:20

Nvidia: Παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές Windows που χρησιμοποιούν δικά της τσιπ ως κύριο επεξεργαστή

16:00

Θα κοπούν έγκαιρα τα άφθονα χόρτα στις άκρες των δρόμων και στα χωράφια;

15:50

Κώτσηρας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία

15:24

Τσουκαλάς: Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων

15:17

Νέα Αριστερά: Προς ανεξαρτητοποίηση Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και Ζεϊμπέκ

14:55

Blue Origin: Αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μηνών μετά την έκρηξη πυραύλου που προκάλεσε ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης

14:37

Φλωρίδης: Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη συμφωνία του δικηγορικού σώματος