INSIDE OUT

Παραδέρνει χωρίς πυξίδα η ΕΕ - Όλοι κατά τραπεζών: Παρεμβάσεις εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης, πυρά από Ανδρουλάκη, Κασσελάκη, Πολάκη

Μαρία Νταλιάνη
06-12-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παραδέρνει χωρίς πυξίδα η ΕΕ - Όλοι κατά τραπεζών: Παρεμβάσεις εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης, πυρά από Ανδρουλάκη, Κασσελάκη, Πολάκη

Πολύ σκληρός για να πεθάνει. Το ξεκαθάρισε στο διάγγελμα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναζητά τον επόμενο πρωθυπουργό, και την επόμενη κυβέρνηση εν μέσω πρωτοφανούς πολιτικής και οικονομικής κρίσης της χώρας του. Αύριο υποδέχεται υψηλούς καλεσμένους και ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο για να δείξει την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων, αλλά και το υψηλό ηθικό της ηγεσίας του σε ένα πολιτικό σύστημα που κρέμεται μεταξύ Μελανσόν και Λεπέν. Ο Μακρόν αντέχει είναι το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμα και προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ετοιμάζεται να υπογράψει τη συμφωνία Mercosur που θα επιτρέψει τις φθηνές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Λατινική Αμερική προς την ΕΕ. Η Γαλλία δεν δέχεται την συμφωνία, «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την αγροτική μας κυριαρχία» λέει προς την Ούρσουλα για ν’ ακούσουν και οι Γάλλοι αγρότες που τον εγκατέλειψαν. Btw την συμφωνία θέλουν διακαώς Ισπανία και Γερμανία – η πρώτη με ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η δεύτερη σε αναζήτηση φθηνών αγροτικών προϊόντων.

500 δισ. για άμυνα

Μια ΕΕ που δεν μπορεί να κανονίσει την αυτάρκειά της σε λαχανικά και φρούτα, μπορεί να αποφασίσει κοινή αμυντική πολιτική και αυτονομία εν όψη της έλευσης δόγματος Τραμπ στο ΝΑΤΟ; Ναι, λένε οι FT σε δημοσίευμά τους που αποκαλύπτει ότι οι χώρες της ΕΕ συζητούν ένα κοινό ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ για κοινά αμυντικά έργα και προμήθειες όπλων. Σε αντίθεση με τα φρούτα και τα λαχανικά όμως, η συμμετοχή στην κοινή αμυντική πολιτική θα είναι εθελοντική και οι πόροι θα αντληθούν από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων, με την παροχή εγγυήσεων από τις χώρες που θα επιλέξουν να λάβουν μέρος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία ήδη το βλέπουν θετικά.

Έρχεται μαχαίρι

Ενώ η ΕΕ κλυδωνίζεται και δέχεται πιέσεις σε κάθε επίπεδο που μπορεί να φανταστεί κανείς, στο μικρό γαλατικό χωριό της πολιτικής σταθερότητας μαίνεται ο πόλεμος των πάντων με τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει αυτό το προνομιακό πεδίο ούτε στον Ανδρουλάκη, ούτε στη μείζονα αντιπολίτευση. Χθες ο Πρωθυπουργός, πριν τον πιάσει η μέση του και φύγει εκτάκτως από τη Βουλή, πρόλαβε να περιγράψει που εντοπίζονται τα προβλήματα, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στους τραπεζίτες πως αν δεν κάνουν κινήσεις, έρχεται σύντομα μαχαίρι απ’ την κυβέρνηση.

Τα προβλήματα είναι οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται με το σταγονόμετρο, και τα χιλιάδες ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες και κρατούν «παρκαρισμένα» στα συρτάρια των γραφείων τους.

«Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων». Σε ότι αφορά τις τροπολογίες ΠΑΣΟΚ κλπ για έκτακτη φορολόγησή τους, ο ΠΘ επέμεινε ότι «πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Σπάτε τα νεύρα

Μια ιδέα του πως αντιλαμβάνονται ιδιαίτερα το θέμα των υψηλών προμηθειών έδωσε νωρίτερα (ΣΚΑΪ) ο ΥΠΟΙΚ λέγοντας «μην σπάτε τα νεύρα των ανθρώπων. Αρνηθήκαμε να βάλουμε έκτακτο φόρο αλλά αυτός δεν είναι λόγος να ζητάς από έναν οποιοδήποτε ελεύθερο επαγγελματία ή οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη να στέλνει 100 ευρώ και να του κρατάς 3. Στάσου…».

Και ο Κασσελάκης

Δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Ο Κασσελάκης, με το μυαλό στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, έδωσε μια γεύση της οικονομικής του αντίληψης ανεβάζοντας ένα post στα σοσιαλ με επίκεντρο τις τράπεζες για τις οποίες προτείνει: «Ετήσιο τέλος στα καθαρά έσοδα από επιτόκια και προμήθειες για 3 χρόνια. Με προοδευτική κλίμακα συντελεστών: 1%, 4% και 7%.

Απλά πράγματα: Εφόσον οι τράπεζες συνεισφέρουν περισσότερο στην πραγματική οικονομία, θα πληρώνουν μικρότερη έκτακτη εισφορά. Αν δεν προσθέτουν ρευστότητα στην αγορά, θα πληρώνουν περισσότερη. Έτσι, τα χρήματα θα πάνε εκεί που χρειάζεται. Στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να πολεμήσουν τα έξοδά τους και την έλλειψη ρευστότητας. Αυτή η ιδέα δεν είναι καινούργια. Εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία».

Τρεις το λάδι

Τις μισητές τράπεζες στοχεύει κι ο παρά τρίχα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. Κι αυτός με ανάρτηση στα σόσιαλ, αλλά με πιο πληθωρική παρουσίαση από τον Κασσελάκη του U-Penn και μπόνους 13ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Τα ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΑ ΚΕΡΔΗ για τις τραπεζες το 2024 ειναι 1,88 +510 = 2,4 δις ευρω περίπου!!

Η πρόταση του Συριζα ειναι να ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΜΕ 90% δηλαδή το δημόσιο να εισπράξει 2,16 δις ευρω !

Η πρόταση του Πασοκ για 5% φορολόγηση των υπερκερδών αν την εφαρμόσουμε σε αυτόν τον υπολογισμό είναι να εισπράξει το Δημόσιο 120 εκατομμύρια ευρώ ! Ψίχουλα δηλαδή μπροστά στα προκλητικά κέρδη

Προφανώς με αυτήν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών μπορεί κάλλιστα να δοθεί ο 13ος μισθός στο δημόσιο φέτος (1,5 -1,7 δις ευρω)

ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΕΜΨΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ!»

Τα γράφω ολ’ αυτά λεπτομερώς για να τα διαβάσει ο Πρόεδρος Σωκράτης.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:35

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Άρτα και Ιωαννίνα - Μηνύματα του 112

15:35

Πώς η υγεία του εντέρου συνδέεται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

15:31

Ουκρανία: Περίπου 5.000 στρατιώτες έχουν εγκλωβιστεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου

15:23

«Καταρρέει» το Bitcoin στο χειρότερο μήνα από το κραχ του 2022

15:22

Σκρέκας: Η Ελλάδα πράττει αυτά που επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

15:14

Τουσκ: Κατήγγειλε τη ρωσική «κρατική τρομοκρατία» μετά το σαμποτάζ σε σιδηροδρομική γραμμή

15:07

Το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία: Ποιος πραγματικά κερδίζει και ποιος χάνει

15:02

Κεφαλογιάννη: Σε δυναμική εξέλιξη ο ελληνικός τουρισμός με σημαντικό αντίκτυπο σε οικονομία και κοινωνία

15:00

Λαγκάρντ: Τέλος στην αναβλητικότητα - Ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ για την αντιμετώπιση των δασμών

15:00

Κίεβο: Η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί κανένα σχέδιο που θα ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές»

14:56

ΤτΕ: Πλεόνασμα 17,48 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο για το εννεάμηνο του 2025

14:51

ΕΤΑΔ: Πρόσκληση υποβολής Μη Δεσμευτικών Προτάσεων για την αξιοποίηση του Ξενία Ηγουμενίτσας

14:46

ΕΑΕΕ: Αυξήθηκαν τα μεγέθη της ασφάλισης αστικής ευθύνης το 2024

14:41

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης - ορόσημο της μεγάλης «πράσινης» επένδυσης στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

14:38

Θεοδωρικάκος για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η νομοθετική παρέμβαση είναι προς όφελος των εργαζομένων και της πατρίδας

14:31

Ερυθρός Σταυρός: Περικοπές σχεδόν 3.000 θέσεων εργασίας και περιορισμοί στον προϋπολογισμό

14:29

Λαβίδας (ΑΒ Βασιλόπουλος): Πώς οι καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών διαμορφώνουν έξυπνες λύσεις στο λιανεμπόριο

14:27

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί «τώρα» αντί να χάσει και άλλα εδάφη

14:25

ΕΚΤ: Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Ιουνίου

14:21

Επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Στρ. Σιμόπουλου

14:19

Deal Foxconn - Nvidia για την κατασκευή AI data center στην Ταϊβάν αξίας 1,4 δισ. δολαρίων

14:17

Καπασούρης: «Η Τειρεσίας μετασχηματίζεται από data provider σε solution provider»

14:03

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου

13:36

Πειραιώς για shutdown: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στις ΗΠΑ

13:34

Τα νέα της εβδομάδας μέσα από το Κουίζ του insider.gr

13:30

Μαρινάκης: Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη

13:26

Ουκρανία: Συνομιλία Ζελένσκι με Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

13:23

Κουρασάο: Τι μπορείς να δεις και να κάνεις στο μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής

13:18

Συνεργασία Minoan Lines με tbi bank - Ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική

13:12

Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και περίπου 100 τραυματίες από τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ