INSIDE OUT

Η γαϊδουροκεφαλή της Πηνελόπης Δέλτα και ο Γερουλάνος - Διεθνείς παρατηρητές ζητάει ο Γκικουρία - Έλενα υπέρ Σάκκαρη

Μαρία Νταλιάνη
01-08-2024 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η γαϊδουροκεφαλή της Πηνελόπης Δέλτα και ο Γερουλάνος - Διεθνείς παρατηρητές ζητάει ο Γκικουρία - Έλενα υπέρ Σάκκαρη

Μετωπική για τις υποκλοπές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή το κλείσιμο της υπόθεσης από πλευράς Δικαιοσύνης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συντονίζουν τις φωνές τους, ενώ υψηλοί είναι οι τόνοι και από ΚΚΕ. Το τελευταίο επικεντρώνεται στη νομοθεσία και το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» και επισημαίνει ότι «οι παρακολουθήσεις μένουν στο “σκοτάδι” και τελικά στο απυρόβλητο». Όπως τονίζει το ΚΚΕ, «αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται - με μια απλή επίκληση “λόγων εθνικής ασφαλείας” - οι δεκάδες χιλιάδες “νόμιμες” και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως». ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζητούν άμεση σύγκλιση της Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία όμως κλείνει τις εργασίες της την Παρασκευή, οπότε από βαθύ Σεπτέμβριο πάλι.

Γαϊδουροκεφαλή

Στη βαθιά καλοκαιρινή Βουλή που βασανίζει όσους είναι εντός στην καρδιά του καλοκαιριού, συμβαίνουν πραγματάκια. Αυτή την περίοδο, την πιο νυσταλέα ακόμα και από τις προ-χριστουγεννιάτικες μέρες, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις», κανείς δεν θυμάται τι ειπώθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι όμως θα θυμούνται την τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου Προέδρου του Παύλου Γερουλάνου.

«Το Υπερταμείο είναι για την Ελλάδα, ότι είναι η γαϊδουροκεφαλή στο "Παραμύθι Χωρίς Όνομα", της Πηνελόπης Δέλτα: Σύμβολο ντροπής, για το πολιτικό σύστημα. Έκπτωση εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα. Απόλυτα αναποτελεσματικό να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε», υπογράμμισε ο Παύλος.

«Γι’ αυτό, με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, χωρίς καμία πρόθεση λαϊκισμού, σας λέω: Κλείστε τώρα το Υπερταμείο. Διαπραγματευτείτε το, τώρα, με τους θεσμούς. Υιοθετήστε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα ολοκληρωμένο Ταμείο Εθνικού πλούτου, που μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Και επιστρέψτε την ελληνική δημόσια περιουσία, εκεί που ανήκει: στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες».

Το στόρι

Ανοίγω παρένθεση: Τα γεγονότα στο «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» συμβαίνουν σε μια φανταστική χώρα που ονομάζεται «Χώρα των Μοιρολάτρων» (ο τόνος σκόπιμα στο «-λά-»). Βασιλιάς της χώρας αυτής είναι ο Αστόχαστος και βασίλισσα η Παλάβω. Ο γιος τους ονομάζεται Συνετός και οι κόρες τους Ζήλιω, Πικρόχολη και Ειρηνούλα. Η ιστορία αρχίζει όταν ο Αστόχαστος έχει οδηγήσει τη χώρα του στην απόλυτη κατάρρευση, στην οικονομική χρεοκοπία και στην αδυναμία επιβίωσης, ενώ οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Στο τέλος το εγκαταλείπει και ο ίδιος ο αρχικαγκελάριος παίρνοντας μαζί του ό,τι είχε απομείνει στο δημόσιο ταμείο. Το κράτος επιβιώνει μόνο χάρη στην οικονομική βοήθεια από τα γειτονικά βασίλεια, όπου βασιλεύουν ο «Εξάδελφος Βασιλιάς» και ο «Θείος Βασιλιάς». Μέχρι που μία ημέρα, αντί για την επόμενη «δόση» της οικονομικής βοήθειας φτάνει ένα καλάθι που περιέχει μία γαϊδουροκεφαλή...

Αυτά μπορεί να ειπωθούν στη Βουλή όταν είσαι δισέγγονος του Αντώνη και τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Γιατί τώρα

Ο Παύλος όμως δεν είναι μόνο εγγονός και τρισέγγονος. Έχει εργασιακή εμπειρία στον οικονομικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μεταπτυχιακά σε Δημόσια Διοίκηση στο Χάρβαρντ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο MIT.

«Γιατί τώρα;» Απάντηση: Αν όχι τώρα, πότε; «Τώρα, είναι η ώρα» τονίζει για το κλείσιμο του Υπερταμείου. Τα επιχειρήματα:

«Τώρα, που ακούγονται ακόμα κάποιες προοδευτικές φωνές στην Ευρώπη. Τώρα που η Ελλάδα είναι μακριά από τα ραντάρ των γερακιών και έχει επιστρέψει στην πορεία που κάποτε φαντάστηκε η Ευρώπη. Τώρα, που ο ελληνικός τουρισμός και οι ελληνικές εξαγωγές έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, για τη χώρα στους λαούς του Βορρά. Και τώρα, που οι δυτικοί αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λάου. Αναγνωρίζω ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση, ούτε τώρα θα είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά τώρα, είναι η ώρα που έχουμε κόσμο που θα τη στηρίξει και πολύ περισσότερες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που θα ακούσουν με κατανόηση την επιχειρηματολογία».

Φουλ επίθεση

Στο ίδιο νομοσχέδιο πήρε τον λόγο και ο νυν αλλά και εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης αφού θύμισε ότι το Υπερταμείο ήταν μέρος της «καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, , και υπενθύμισε τις θέσεις του Πρωθυπουργού το 2016, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι απλώς βαφτίζει το κρέας-ψάρι, και διατηρεί το Υπερταμείο.

Ερωτήσεις

Στο τέλος επικέντρωσε στη θυγατρική του Υπερταμείου, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο λέγοντας:

«Διαβάζουμε πως το Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Εδώ προκύπτει αβίαστα το ερώτημα. Πέντε χρόνια, τώρα, τι κάνατε; Τι κάνατε για να έχουμε αναπτυξιακή πνοή; 36 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σας αρκούσαν για να επενδύσετε σε υποδομές όπως τα δίκτυα ενέργειας, ο σιδηρόδρομος, η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός; Εφόσον, λοιπόν, σπαταλήσατε αυτή την ιστορική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας με 36 δισεκατομμύρια, τώρα ξαφνικά θα το υλοποιήσετε με 300 εκατομμύρια; Όλα αυτά νομίζω ότι δεν στέκουν».

Η μάχη της Χειμάρρας

Εκτός από την μάχη μεταξύ δύο υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ εντός του Κοινοβουλίου, λίγες μέρες απομένουν και για μια άλλη μάχη. Πολύ πιο σκληρή. Τη μάχη για τον Δήμο Χειμάρρας μεταξύ του Βαγγέλη Τάβου και του Πέτρου Γκικουρία. Υπενθυμίζεται ότι ο Γκικουρία επιστρέφει από τις ΗΠΑ για να δώσει την μάχη ενάντια στον εκλεκτό του Ράμα, ενώ ως κάτοχος και αμερικανικού διαβατηρίου θεωρείται βέβαιο πως τουλάχιστον δεν θα καταλήξει στη φυλακή όπως ο Φρέντυ Μπελέρης. Ο αγώνας στη Χειμάρρα είναι πολύ σκληρός και ο Γκικουρία πηγαίνει από χωριό σε χωριό, κι από σπίτι σε σπίτι, για να αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που του λείπει λόγω της μακροχρόνιας παραμονής του στις ΗΠΑ. Επίσης προσπαθεί να εξασφαλίσει την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Έλενα υπέρ Σάκκαρη

Ποστάρισμα υπέρ της Μαρίας Σάκκαρη έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα.

«Είναι άκρως σεξιστικός ο ισχυρισμός πως η Μαρία Σάκκαρη προβάλλεται από τα ΜΜΕ, όχι ως κορυφαία αθλήτρια - έχει φτάσει μέχρι το Νο3 διεθνώς - αλλά ως φίλη του γιου του Πρωθυπουργού. Νομίζουν μερικοί πως η παγκόσμια Ομοσπονδία τένις είναι το ΚΕΠ της γειτονιάς που προσλαμβάνει δικά μας παιδιά.

Είναι ντροπή να ακούγεται από αριστερούς αυτό. Τα δυο μέτρα και σταθμά μακριά από μας. Στον τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουμε πολιτικές προγραφές. Υποστηρίζουμε όλες τις θηλυκότητες που βάλλονται από σεξιστές ανεξάρτητα τί ψηφίζουν.

Καταλάβατε τωρα τη διαφορά, κυρία Συρεγγέλα;».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:15

Μητσοτάκης: Προσπαθούμε συνέχεια, κάθε μέρα, να κάνουμε τις ζωές των Ελλήνων πολιτών καλύτερες

13:09

Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν για το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ: «Αυτό που συμβαίνει μοιάζει με τη δεκαετία του ’60»

12:56

Αφγανιστάν και Πακιστάν ξεκινούν ειρηνευτικές συνομιλίες σήμερα στη Ντόχα

12:42

Καμπούρης: Αύξηση κρατικής στεγαστικής συνδρομής στο 100% για τους πυρόπληκτους του 2025

12:31

Πέθανε ο τιμηθείς με Νόμπελ Φυσικής Τσεν Νινγκ Γιανγκ σε ηλικία 103 ετών

12:22

Τσουκαλάς: Το 70% της κοινωνίας τρομάζει στο ενδεχόμενο νέας θητείας Μητσοτάκη

12:10

Η τάση και οι τιμές στην δεύτερη κατοικία – «Ουρά» δυτικοευρωπαίων για εξοχικά στην Ελλάδα

11:45

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε τρένο που ταξίδευε προς Αθήνα - Αποζημιώσεις επιβατών για την καθυστέρηση

11:33

Υπ. Παιδείας: Στο 14,7% το ποσοστό των αναπληρωτών στα σχολεία

11:21

Tζιτζικώστας: Τον Νοέμβριο θα υπογραφεί το σύμφωνο συνεργασίας για τον κάθετο άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

11:12

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Πώς να περάσετε μια αξέχαστη μέρα στη Βαρκελώνη

10:59

Κέλλας: Έως τέλος Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις σε αγρότες

10:44

Λεσκίρ: Η τρίτη υποβάθμιση της Γαλλίας μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί έκκληση για σοβαρότητα

10:27

Ρωσία: Ανακοίνωσε ότι κατέλαβε άλλα τρία χωριά στην ανατολική Ουκρανία

10:16

Πέντε δήμοι της Αττικής δημιουργούν μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας

09:55

Η Χαμάς παρέδωσε τη σορό 75χρονου ομήρου στο Ισραήλ

09:43

CNN: Η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι φέρνει καλά νέα για την Ουκρανία, αλλά το πραγματικό «έπαθλο» παραμένει μακριά

09:34

Κεραμέως: Το 13ωρο δεν καταργεί το 8ωρο – Ενισχύεται η θέση του εργαζόμενου

09:11

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να διαδηλώσουν κατά των αυταρχικών πολιτικών του Τραμπ

08:54

Κίνα: Tάσσεται υπέρ νέων εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον «το συντομότερο δυνατό»

08:38

ΗΠΑ: Ύστερα από παρέμβαση Τραμπ, αποφυλακίζεται ο καταδικασμένος για διαφθορά πρώην βουλευτής Τζορτζ Σάντος

08:24

Ο «Γόρδιος Δεσμός» της Avramar: Η θέση των τραπεζών και η επιμονή των Καναδών

08:15

McKinsey: Κόβει ταχύτητα η ενεργειακή μετάβαση, παραμένουν ισχυρά τα ορυκτά

08:12

Εργασιακό: Τι θα γίνει τελικά με το 13ωρο - Η δικλείδα ασφαλείας και η προσαύξηση του μισθού

08:07

Προ των πυλών ο Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά ύψους 70 εκατ. – Πώς θα δώσει «ανάσες» στην Αττική

08:05

«Μεγάλος Αδερφός» στα καύσιμα: Υπό στενή παρακολούθηση πρατήρια και πωλητές πετρελαίου θέρμανσης - Πρόστιμα-φωτιά

08:00

Bancassurance: Γιατί οι τράπεζες επιστρέφουν στην ιδιωτική ασφάλιση

23:59

Τραμπ: Ο Μαδούρο θα κάνει «τα πάντα» για μία συμφωνία με την Ουάσινγκτον

23:52

Γαλλία - δημογραφικό: 106.900 λιγότεροι μαθητές στα σχολεία φέτος

23:48

Απώλειες 3% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο