INSIDE OUT

Η γαϊδουροκεφαλή της Πηνελόπης Δέλτα και ο Γερουλάνος - Διεθνείς παρατηρητές ζητάει ο Γκικουρία - Έλενα υπέρ Σάκκαρη

Μαρία Νταλιάνη
01-08-2024 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η γαϊδουροκεφαλή της Πηνελόπης Δέλτα και ο Γερουλάνος - Διεθνείς παρατηρητές ζητάει ο Γκικουρία - Έλενα υπέρ Σάκκαρη

Μετωπική για τις υποκλοπές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή το κλείσιμο της υπόθεσης από πλευράς Δικαιοσύνης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συντονίζουν τις φωνές τους, ενώ υψηλοί είναι οι τόνοι και από ΚΚΕ. Το τελευταίο επικεντρώνεται στη νομοθεσία και το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» και επισημαίνει ότι «οι παρακολουθήσεις μένουν στο “σκοτάδι” και τελικά στο απυρόβλητο». Όπως τονίζει το ΚΚΕ, «αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται - με μια απλή επίκληση “λόγων εθνικής ασφαλείας” - οι δεκάδες χιλιάδες “νόμιμες” και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως». ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζητούν άμεση σύγκλιση της Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία όμως κλείνει τις εργασίες της την Παρασκευή, οπότε από βαθύ Σεπτέμβριο πάλι.

Γαϊδουροκεφαλή

Στη βαθιά καλοκαιρινή Βουλή που βασανίζει όσους είναι εντός στην καρδιά του καλοκαιριού, συμβαίνουν πραγματάκια. Αυτή την περίοδο, την πιο νυσταλέα ακόμα και από τις προ-χριστουγεννιάτικες μέρες, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις», κανείς δεν θυμάται τι ειπώθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι όμως θα θυμούνται την τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου Προέδρου του Παύλου Γερουλάνου.

«Το Υπερταμείο είναι για την Ελλάδα, ότι είναι η γαϊδουροκεφαλή στο "Παραμύθι Χωρίς Όνομα", της Πηνελόπης Δέλτα: Σύμβολο ντροπής, για το πολιτικό σύστημα. Έκπτωση εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα. Απόλυτα αναποτελεσματικό να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε», υπογράμμισε ο Παύλος.

«Γι’ αυτό, με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, χωρίς καμία πρόθεση λαϊκισμού, σας λέω: Κλείστε τώρα το Υπερταμείο. Διαπραγματευτείτε το, τώρα, με τους θεσμούς. Υιοθετήστε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα ολοκληρωμένο Ταμείο Εθνικού πλούτου, που μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Και επιστρέψτε την ελληνική δημόσια περιουσία, εκεί που ανήκει: στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες».

Το στόρι

Ανοίγω παρένθεση: Τα γεγονότα στο «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» συμβαίνουν σε μια φανταστική χώρα που ονομάζεται «Χώρα των Μοιρολάτρων» (ο τόνος σκόπιμα στο «-λά-»). Βασιλιάς της χώρας αυτής είναι ο Αστόχαστος και βασίλισσα η Παλάβω. Ο γιος τους ονομάζεται Συνετός και οι κόρες τους Ζήλιω, Πικρόχολη και Ειρηνούλα. Η ιστορία αρχίζει όταν ο Αστόχαστος έχει οδηγήσει τη χώρα του στην απόλυτη κατάρρευση, στην οικονομική χρεοκοπία και στην αδυναμία επιβίωσης, ενώ οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Στο τέλος το εγκαταλείπει και ο ίδιος ο αρχικαγκελάριος παίρνοντας μαζί του ό,τι είχε απομείνει στο δημόσιο ταμείο. Το κράτος επιβιώνει μόνο χάρη στην οικονομική βοήθεια από τα γειτονικά βασίλεια, όπου βασιλεύουν ο «Εξάδελφος Βασιλιάς» και ο «Θείος Βασιλιάς». Μέχρι που μία ημέρα, αντί για την επόμενη «δόση» της οικονομικής βοήθειας φτάνει ένα καλάθι που περιέχει μία γαϊδουροκεφαλή...

Αυτά μπορεί να ειπωθούν στη Βουλή όταν είσαι δισέγγονος του Αντώνη και τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Γιατί τώρα

Ο Παύλος όμως δεν είναι μόνο εγγονός και τρισέγγονος. Έχει εργασιακή εμπειρία στον οικονομικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μεταπτυχιακά σε Δημόσια Διοίκηση στο Χάρβαρντ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο MIT.

«Γιατί τώρα;» Απάντηση: Αν όχι τώρα, πότε; «Τώρα, είναι η ώρα» τονίζει για το κλείσιμο του Υπερταμείου. Τα επιχειρήματα:

«Τώρα, που ακούγονται ακόμα κάποιες προοδευτικές φωνές στην Ευρώπη. Τώρα που η Ελλάδα είναι μακριά από τα ραντάρ των γερακιών και έχει επιστρέψει στην πορεία που κάποτε φαντάστηκε η Ευρώπη. Τώρα, που ο ελληνικός τουρισμός και οι ελληνικές εξαγωγές έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, για τη χώρα στους λαούς του Βορρά. Και τώρα, που οι δυτικοί αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λάου. Αναγνωρίζω ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση, ούτε τώρα θα είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά τώρα, είναι η ώρα που έχουμε κόσμο που θα τη στηρίξει και πολύ περισσότερες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που θα ακούσουν με κατανόηση την επιχειρηματολογία».

Φουλ επίθεση

Στο ίδιο νομοσχέδιο πήρε τον λόγο και ο νυν αλλά και εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης αφού θύμισε ότι το Υπερταμείο ήταν μέρος της «καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, , και υπενθύμισε τις θέσεις του Πρωθυπουργού το 2016, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι απλώς βαφτίζει το κρέας-ψάρι, και διατηρεί το Υπερταμείο.

Ερωτήσεις

Στο τέλος επικέντρωσε στη θυγατρική του Υπερταμείου, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο λέγοντας:

«Διαβάζουμε πως το Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Εδώ προκύπτει αβίαστα το ερώτημα. Πέντε χρόνια, τώρα, τι κάνατε; Τι κάνατε για να έχουμε αναπτυξιακή πνοή; 36 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σας αρκούσαν για να επενδύσετε σε υποδομές όπως τα δίκτυα ενέργειας, ο σιδηρόδρομος, η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός; Εφόσον, λοιπόν, σπαταλήσατε αυτή την ιστορική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας με 36 δισεκατομμύρια, τώρα ξαφνικά θα το υλοποιήσετε με 300 εκατομμύρια; Όλα αυτά νομίζω ότι δεν στέκουν».

Η μάχη της Χειμάρρας

Εκτός από την μάχη μεταξύ δύο υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ εντός του Κοινοβουλίου, λίγες μέρες απομένουν και για μια άλλη μάχη. Πολύ πιο σκληρή. Τη μάχη για τον Δήμο Χειμάρρας μεταξύ του Βαγγέλη Τάβου και του Πέτρου Γκικουρία. Υπενθυμίζεται ότι ο Γκικουρία επιστρέφει από τις ΗΠΑ για να δώσει την μάχη ενάντια στον εκλεκτό του Ράμα, ενώ ως κάτοχος και αμερικανικού διαβατηρίου θεωρείται βέβαιο πως τουλάχιστον δεν θα καταλήξει στη φυλακή όπως ο Φρέντυ Μπελέρης. Ο αγώνας στη Χειμάρρα είναι πολύ σκληρός και ο Γκικουρία πηγαίνει από χωριό σε χωριό, κι από σπίτι σε σπίτι, για να αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που του λείπει λόγω της μακροχρόνιας παραμονής του στις ΗΠΑ. Επίσης προσπαθεί να εξασφαλίσει την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Έλενα υπέρ Σάκκαρη

Ποστάρισμα υπέρ της Μαρίας Σάκκαρη έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα.

«Είναι άκρως σεξιστικός ο ισχυρισμός πως η Μαρία Σάκκαρη προβάλλεται από τα ΜΜΕ, όχι ως κορυφαία αθλήτρια - έχει φτάσει μέχρι το Νο3 διεθνώς - αλλά ως φίλη του γιου του Πρωθυπουργού. Νομίζουν μερικοί πως η παγκόσμια Ομοσπονδία τένις είναι το ΚΕΠ της γειτονιάς που προσλαμβάνει δικά μας παιδιά.

Είναι ντροπή να ακούγεται από αριστερούς αυτό. Τα δυο μέτρα και σταθμά μακριά από μας. Στον τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουμε πολιτικές προγραφές. Υποστηρίζουμε όλες τις θηλυκότητες που βάλλονται από σεξιστές ανεξάρτητα τί ψηφίζουν.

Καταλάβατε τωρα τη διαφορά, κυρία Συρεγγέλα;».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:42

Μεγάλη πυρκαγιά στον Άμπελο Αχαΐας - Ήχησε το 112

17:28

Χειροπέδες σε μεθυσμένο οδηγό που έτρεχε με πάνω από 200 χλμ/ώρα στη Λεωφόρο Κηφισού

17:14

Μακρόν: Νεκρός Γάλλος στρατιώτης σε επίθεση στον Λίβανο

17:00

Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στην ανεπίσημη εργασία - Μάστιγα η υποδηλωμένη απασχόληση

16:45

Χεζμπολάχ: «Δεν μας απασχολούν οι συνομιλίες Τελ Αβίβ - Βηρυτού»

16:30

Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει - «Η Τεχεράνη εξετάζει νέες προτάσεις από Ουάσιγκτον»

16:16

Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Η μάχη που δίνουμε δεν έχει χρώματα και κομματική διάσταση

16:02

FT: Και ξενοδοχεία στην πλατφόρμα της Airbnb

15:48

Τραμπ: «Σύντομα» η δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων για τα UFO

15:34

Ο ισραηλινός στρατός καθόρισε «κίτρινη γραμμή» στον Λίβανο, όπως στη Γάζα

15:20

Πιο επιτυχημένη εμπορικά ηθοποιός στην ιστορία του σινεμά η Ζόε Σαλντάνα

15:06

Νέα «πυρά» από την αντιπολίτευση για την παραίτηση Λαζαρίδη

14:52

Λαβρόφ: Να συζητήσουμε τους μελλοντικούς οικονομικούς δεσμούς Μόσχας - Ουάσιγκτον

14:38

Χαμενεΐ: Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν είναι έτοιμο να επιφέρει «νέες πικρές ήττες» στους εχθρούς

14:25

ΥΠΑΑΤ: 43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου

14:12

Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

13:59

Με Ελλάδα οι 13 «μυστικοί» προορισμοί της Ευρώπης για το καλοκαίρι

13:45

Περιοδεία Κικίλια στην Κρήτη

13:33

Παραιτήθηκε από ΥΦΥΠΑΑΤ ο Μακάριος Λαζαρίδης - «Εν ευθέτω χρόνω ο αντικαταστάτης του»

13:28

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Κολωνό: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας

13:14

Κοινωνικός τουρισμός: Την Τρίτη οι αιτήσεις - Ποιοι δικαιούνται το voucher

13:00

Εύθραυστη «εκεχειρία» στις αγορές

12:48

ΠΑΣΟΚ: «Πόσο ακόμα ο κ. Μητσοτάκης θα διατηρεί το προσωπικό του ρουσφέτι;»

12:37

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα περιφερειακά κανάλια - «Tάξη σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών»

12:24

Πιερρακάκης: Η ενεργειακή κρίση απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

12:11

Τουρκία κατά Ισραήλ: Πρόσχημα η «εθνική ασφάλεια» - Θέλουν απλά περισσότερα εδάφη

12:00

Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα το 4ο προσυνέδριο της ΝΔ

11:47

Οι IRGC έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ - Ιρανικά σκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον τάνκερ

11:41

Παρέμβαση Τσίπρα με προαναγγελία εξελίξεων: «Ζυγώνει η ώρα ανάληψης ευθυνών»

11:28

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 24 Απριλίου