INSIDE OUT

Περίεργη σιωπή για το ασυμβίβαστο Δούκα - Το γάντι Κασσελάκη σε Πασοκ

Μαρία Νταλιάνη
10-07-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Περίεργη σιωπή για το ασυμβίβαστο Δούκα - Το γάντι Κασσελάκη σε Πασοκ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τον υποδέχτηκαν με Queen και πολύ χάρηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος Δήμαρχος του Πασοκ Χάρης Δούκας. Στην αρχή ρωτήθηκε για την σπείρα που εκβίαζε καταστηματάρχες στο Δήμο, μίλησε για επιχείρηση «καθαρά χέρια» και στην συνέχεια διαβεβαίωσε ότι «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο». Στην συνέχεια η συνέντευξη του Δημάρχου (realfm) επικεντρώθηκε στα πολιτικά. Την μικρή βόμβα εναπόθεσε απαλά η Κάτια Μακρή. Τον ρώτησε για το Καταστατικό, αφού διάβασε ολόκληρη την σχετική παράγραφο βάση της οποίας ο Δήμαρχος έχει ασυμβίβαστο και δεν μπορεί να διεκδικήσει την Προεδρία του κόμματος (μονοπρόσωπο Όργανο).

image.png

Ο κ. Δούκας δεν φάνηκε αιφνιδιασμένος. «Έτσι όπως το διαβάζετε αποκλείει και τους βουλευτές» είπε με την ταχύτητα ανθρώπου που έχει διαβάσει πολλές και σκεφτεί πολλές φορές το επίμαχο άρθρο. Πράγματι, θα ήταν έτσι εάν θεωρήσουμε ότι ο βουλευτής κατέχει έμμισθη θέση στο κράτος. Είναι όμως έτσι;

Το θέμα όπως είναι φανερό, σέρνεται μέρες τώρα στα σόσιαλ και στους πασοκικούς διαδρόμους αλλά για κάποιο περίεργο λόγο κανείς δεν εγείρει το τυπικό (άρα και ουσιαστικό) ασυμβίβαστο για τον Δήμαρχο. Ο ίδιος ο κ. Δούκας πολύ ψύχραιμα ανέφερε απλά ότι η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, και μέχρι σήμερα κανείς δεν αναφέρθηκε στην εν λόγω πρόβλεψη του Καταστατικού. Κι αυτό είναι μια αλήθεια.

Επίσης την έριξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι ασυμβίβαστο στην υποψηφιότητά του βάζει η ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Βορίδης κλπ κλπ αποφεύγοντας να σημειώσει ότι αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το Καταστατικό του κόμματός του.

Ένα άλλο ερώτημα είναι για ποιόν λόγο μπήκε αυτό το περίεργο ασυμβίβαστο στο Καταστατικό του Πασοκ (άρθρο 36) από την Προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη. Κι αυτό είναι γνωστό στους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη. Μήπως η απάντηση στο ερώτημα γιατί κανείς δεν αμφισβητεί καταστατικά την υποψηφιότητα Δούκα, βρίσκεται στο ότι δεν θέλει να αναμοχλεύει παλιά πασοκικά πάθη;

Ίσως.

Το πιθανότερο πάντως είναι πως ουδείς εκ των υποψηφίων επιθυμεί να εγείρει ζήτημα που αυτόματα αποκλείει από την εσωκομματική κούρσα τον Δήμαρχο της Αθήνας, γιατί μια τέτοια κίνηση θα πρόδιδε πολιτική αδυναμία και φόβο μπροστά στη δυναμική αυτής της υποψηφιότητας.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, είναι πολύ πιθανό στις εκλογές για Πρόεδρο του Πασοκ να κατέβει κάποιος που έχει ασυμβίβαστο! Όμως αν κερδίσει θα το αλλάξει κι έτσι δεν θα έχει πια καμία σημασία.

Από τα πάνω ή από τα κάτω;

Στην ίδια συνέντευξη ο Δήμαρχος ρωτήθηκε με επιμονή (Νιφλής) πως μπορεί να γίνει πρακτικά η συνένωση δυνάμεων και το μέτωπο ενάντια στον Μητσοτάκη. «Το Πασοκ μπορεί ν’ αποτελέσει την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Οι συγκλίσεις δεν γίνονται με συναντήσεις κορυφής» είπε θριαμβευτικά.

«Ναι αλλά με συναντήσεις κορυφής συγκλίνατε κι εσείς με τον κ. Ζαχαριάδη για τον Δήμο της Αθήνας» ξαναμίλησε απαλά η Μακρή.

Μόνο εγώ, η Πυθία, κατάφερα να τον δω. Έγινε κατακόκκινος. «Αν ίσχυε αυτό τότε το άθροισμα θα ήταν 27% κι όχι 57% είπε, τονίζοντας ότι τον ψήφισαν κι άλλοι άνθρωποι και πολλοί από τη ΝΔ γι’ αυτό βγήκε. Κι έχει φυσικά.

Απλά στον β’ γύρο πήγαν να ψηφίσουν λιγότεροι.

Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Κι επειδή τόνισε ότι «είμαστε με υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας, και παιδεία, είμαστε με τους πολλούς, δίνουμε μάχη για τα ύψη στην πόλη και τον υπερτουρισμό» , όπως κάθε υποψήφιος, έτσι κι ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ναι ή όχι; «Πρέπει να ενισχύσουμε την δημόσια δωρεάν παιδεία με κάθε δυνατό τρόπο» τόνισε.

«Άρα όχι;» παρενέβη και ίσα που ακούστηκε (πάλι) η Μακρή.

Και τον ανάγκασε να πει ότι ναι, να υπάρχουν κολέγια και ιδιωτικά αλλά δεν συμφωνεί με τα funds. Ουφ! Μια καθαρή θέση.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με τον κ. Δούκα να διαβεβαιώνει πως δεν αναμετράται ούτε με τον Κασσελάκη, ούτε με τον Μητσοτάκη, αλλά με τα προβλήματα. «Οποιος συμφωνεί με τις λύσεις με χαρά να στηρίξει» κατέληξε.

Το γάντι του Κασσελάκη

Το παιγνίδι «στήριξέ με» θα παιχτεί αδιαλείπτως τους επόμενους μήνες στο πολιτικό σκηνικό και δεν θα κοπάσει ούτε με την εκλογή νέου Προέδρου στο Πασοκ στις 13 Οκτωβρίου.

«Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουμε» μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης» πέταξε το δικό του γάντι ο Πρόεδρος Κασσελάκης χθες το βράδυ.

Ο Πρόεδρος του Συριζα ασκεί σφοδρή κριτική για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής.

«Ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί - σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants - να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής. Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας!», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Με τον Ελπιδοφόρο

Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Με ανακοίνωση ο Συριζα «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ εναντίον του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή την ανάδειξη από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στο Παναμερικανικό Κληρικολαϊκό Συνεδριο, της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα, ενόψει της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την στάση επιλεκτικής σιγής την οποία τηρεί, και να αντιδράσει επιτέλους απέναντι σε αυτήν την νέα προκλητική τουρκική ενέργεια.».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:45

Από τη χρεοκοπία στο 1 τρισ. δολάρια - Η ιστορία της SK Hynix

08:41

Σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ η ευρωπαϊκή οδηγία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Η νέα «γραμμή άμυνας» για τα σταθερά τιμολόγια

08:35

ΚΟΝΒΑ: Η μείωση των δαπανών έφερε αύξηση της κερδοφορίας - Η επόμενη μέρα

08:28

Φωτιά στο Πλωμάρι: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Επιχειρούν από νωρίς τα εναέρια μέσα

08:28

Σε ποιες παραλίες της Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση

08:23

Σεισμός στην Ιαπωνία: Ο απολογισμός των θυμάτων φτάνει τους 28 νεκρούς

08:21

Πράσινα αέρια, ενεργειακή απόδοση και μείωση εκπομπών: Το σχέδιο της Enaon έως το 2032

08:18

Πάρος: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά - Μεταξύ τους ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος

08:08

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη - Η ατζέντα

08:05

Optima bank: Αύξηση κερδών 29% στα €104,3 εκατ. - Το καλύτερο εξάμηνο στην ιστορία της

08:02

«Καπέλο» 16 εκατ. στο σιδηροδρομικό έργο «Δομοκός - Λάρισα» για να γίνει… στην ώρα του

08:00

Νερό: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

07:57

Νέο «βαρύ» κύμα βομβαρδισμών των ΗΠΑ στο Ιράν

07:50

Μάχη με τις φλόγες σε Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου και Σητεία Κρήτης

07:42

ElvalHalcor: Έμφαση στην οργανική ανάπτυξη με το βλέμμα και σε εξαγορές - Θετικές προοπτικές για το β' εξάμηνο του 2026

07:31

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η επέκταση προς Καλαμαριά, οι πιστοποιήσεις και ο κρίσιμος δρόμος

07:30

Πετρέλαιο κίνησης: Έως τέλος Αυγούστου η επιδότηση στην αντλία - Στα 8 λεπτά το λίτρο η έκπτωση προ ΦΠΑ

07:25

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πώς θα κοστολογούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων

07:18

Νόμος Χατζηδάκη: Πώς η «Υπεύθυνη Δήλωση» απλοποιεί το 40% των διαδικασιών του Δημοσίου

07:12

Ο Λιβάνιος «ανοίγει» σπίτια για δημόσιους λειτουργούς - Το αυγουστάστικο «τρέξιμο» στα υπουργεία - Η αποχώρηση Αυγερινού

07:05

Έρχονται αναβαθμίσεις για Πειραιώς - Οι προσδοκίες του ΟΤΕ - Τα λεωφορεία υδρογόνου

23:59

Qualcomm: Απώλειες άνω του 4% μετά την αδύναμη πρόβλεψη για τα κέρδη

23:48

Meta: Πτώση 14% στα καθαρά κέρδη, εκτόξευση 55% στις δαπάνες - «Βουτιά» 6% της μετοχής

23:34

Microsoft: Ισχυρότερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα τριμήνου - Τα ετήσια έσοδα του Azure ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολ.

23:17

Wall Street: «Γκρεμίστηκε» 1.150 μονάδες ο Dow καθώς η Fed έστειλε υψηλότερα τα ομόλογα

23:10

Ερντογάν: Καμία επίλυση του Κυπριακού χωρίς την αποδοχή των θέσεων για τους Τουρκοκυπρίους

23:10

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2025-2026

22:48

AtmoHub: Παρακολούθηση καπνού από την πυρκαγιά σε Κρήτη, Λέσβο και Τουρκία - Ποιες περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν

22:31

Πυρκαγιά σε χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο Αττικής

22:24

Χρυσός: Η Fed «έσβησε» τις απώλειες και έφερε κέρδη πάνω από 1%