INSIDE OUT

Άρχοντες και ελληνομερικανικά λόμπι στην Αθήνα, Τι γεωγραφία θα μαθαίνουν τα παιδιά στην Τουρκία

Μαρία Νταλιάνη
29-05-2024 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άρχοντες και ελληνομερικανικά λόμπι στην Αθήνα, Τι γεωγραφία θα μαθαίνουν τα παιδιά στην Τουρκία

Μεταξύ του επίσημου λομπίστα Manatos&Manatos και του πολυπράγμονος κυπριακής καταγωγής Ζεμενίδη, που έχει τον τρόπο του ν’ ανοίγει το Μαξίμου, βρίσκεται η Αθήνα. Ο πρώτος παίρνει μέρος στο 4ο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, με βασικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, το οποίο συγκέντρωσε επιφανείς Έλληνες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και εκκλησιαστικού κόσμου, καθώς και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνη.

Από ελληνικής πλευράς, εκτός του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, άρχοντες είναι οι κ.κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος με το ανώτερο οφίκιο του Μεγάλου Λογοθέτη, ο Νικόλας Πατέρας, άρχων ευταξίας, ο Δημήτρης Μελισσανίδης που είναι Άρχων Κουροπαλάτης, ο Σπύρος Λάτσης, Άρχων Ακτουάριος, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αρχων Ρεφερενδάριος, ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, Άρχων Πρωτοασηκρήτης, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, Άρχων Δικαιοφύλαξ, ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης από τη Θεσσαλονίκη, Άρχων Εκδικος, καθώς και μέλη των οικογενειών Γουλανδρή και Λεμού. Απόψε ολοκληρώνονται οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου με δείπνο στον χώρο του Ζαππείου.

Ο Ζεμενίδης πάλι, με την ιδιότητα του του Εκτελεστικού Διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC), μετείχε στην συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Chicago Council on Global Affairs, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλό του, Ivo Daalder. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «συζητήθηκαν η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

3+1

Οι επισκέπτες από το Σικάγο δεν είναι τυχαίοι. Πρόκειται για μεγάλο και σοβαρό think tank -σαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως με διαβεβαίωσε ο Πίνατ-, το οποίο διοργανώνει Συνέδρια και έχει ρόλο στον δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα σε Ουκρανία και Μεσανατολικό, με σαφείς φιλελληνικές αναφορές.

Εκτός από το Μαξίμου επισκέφτηκαν και την Βουλή στην οποία εκ μέρους της κυβέρνησης τους υποδέχτηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Κατά την συνάντηση στην οποία πήραν μέρος επίσης οι βουλευτές οι κ. Θ. Ρουσσόπουλος και Δ. Μάντζος αντάλλαξαν απόψεις και ενημερώθηκαν για το περίφημο σχήμα 3+1: την συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τις ΗΠΑ για την περιφερειακή σταθερότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και την διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Σε ότι αφορά την ξενάγησή τους στην βουλή από τον Χατζηβασιλείου, εντυπωσιάστηκαν από την Χάρτα του Ρήγα που οραματιζόταν μια βαλκανική ένωση.

Τα εμποτίζουν με δηλητήριο

Ελπίζω όλη αυτή η κινητικότητα να βοηθήσει, γιατί τελευταία τα χαστούκια από τους γείτονες είναι αλλεπάλληλα. Από την μια ο Ράμα και η επιθετική ρητορική του με επίκεντρο πολίτες αλβανικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα, από την άλλη η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας που ξεχνάει τον γεωγραφικό προσδιορισμό, και φυσικά πάντα ο ήρεμος γείτονας Ερντογάν και το νέο μάθημα γεωγραφίας στα παιδιά 9-14 χρονών.

2+2=5

Οι αλλαγές στο μάθημα της γεωγραφίας είναι ένα σοκ. Είναι σαν ο δάσκαλος των μαθηματικών να γράφει στον πίνακα 2+2=5, κι αυτή την αλήθειά να την επιβάλλει στους μαθητές.

Το εξήγησε τέλεια χθες ο Χατζηβασιλείου (realfm).

«Η αποτύπωση σε εικόνες αυτού του παράλογου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και η διδασκαλία του στα σχολεία την καθιστούν πλέον επίσημη εθνική ιδεολογία. Αυτό το γεγονός γυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα δεκαετίες πίσω γιατί στην ουσία ανοίγει πόρτα για να εμποτιστούν με δηλητήριο τα νέα παιδιά και να εκπαιδευτούν στις έωλες αναθεωρητικές θέσεις πράγμα που σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουν, θα κάνουν αυτές τις ιδέες προσωπική τους ιδεολογία. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες στη γειτονιά».

Συνείδηση για την «γαλάζια πατρίδα»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ, μέλος της Επιτροπής Εξειδίκευσης στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Πειθαρχίας (μπρρ) του τουρκικού υπουργείου Παιδείας είναι ο ναύαρχος Τζ. Γιαΐτζί, φερόμενος ως εμπνευστής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτή η Επιτροπή δημιούργησε την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία. "Κοιτάζω το μέλλον πολύ αισιόδοξα. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το εθνικό μας σύμφωνο στις θάλασσες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές μας θα έχουν ήδη συνείδηση. Θα μάθουν πόσο σημαντική είναι η Γαλάζια Πατρίδα σε κάθε επίπεδο, από την ασφάλεια, την οικονομία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τη βιομηχανία και τη βιομηχανία. Θα μάθουν για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Με άλλα λόγια, μια γενιά που έχει συνείδηση για τη Γαλάζια Πατρίδα τώρα μεγαλώνει. Ποια είναι η ναυτική δικαιοδοσία; Τι είναι τα χωρικά ύδατα; Τι είναι η υφαλοκρηπίδα; Τι είναι η αποκλειστική οικονομική ζώνη; Πώς μοιράζονται αυτά; Ποια είναι η θέση της Τουρκίας; Ποια είναι τα δικαιώματα της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες; Θα τα μάθουν όλα αυτά" δήλωσε ο κ. Γιαϊτζί.

Είναι σαφές πως κάτι ψήνεται σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει μετά τις αμερικανικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο. Είναι επίσης σαφές ότι ο Κυριάκος επιθυμεί ισχυρή ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ενώ ίσως το ακίνητο πολιτικά τοπίο με Κασσελάκη -τον ελληνοαμερικανό ομογενή που προσγειώθηκε ως αλεξιπτωτιστής στην αξιωματική αντιπολίτευση-, βολεύει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:19

Ελβετία: Στον εισαγγελέα κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κραν-Μοντανά

13:15

Κοντά σε mega deal 200 δισ. Rio Tinto και Glencore - Στα σκαριά η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο

13:13

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τη Δύση «ξεκάθαρη αντίδραση» μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα

12:57

Συρία: Οι Κούρδοι αρνούνται να φύγουν από το Χαλέπι - «Θα υπερασπιστούμε τις συνοικίες μας»

12:56

Ο Τραμπ εύχεται «καλή τύχη» στον Ορμπάν για την προεκλογική του εκστρατεία

12:52

Αλμανάκ 2026: Τι έχουμε να περιμένουμε τη νέα χρονιά

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,9% στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στο 11μηνο του 2025

12:28

Η ΕΕ οδεύει προς υπογραφή της Mercosur παρά την αντίθεση της Γαλλίας και άλλων χωρών

12:27

Reuters: Μπορούν οι ΗΠΑ να ορίσουν μία τιμή αγοράς για τη Γροιλανδία;

12:23

Τραμπ: «Ακύρωσα το δεύτερο κύμα επιθέσεων στη Βενεζουέλα»

12:19

Αυξήθηκε τον Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

12:06

Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές στο Χαλέπι θα μεταφερθούν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

12:00

Έχουν και οι αγορές τις «κόκκινες γραμμές» τους

11:54

Καταιγίδα Γκορέτι: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό στη Γαλλία και τη Βρετανία

11:50

Δένδιας: Δεν μπορούμε να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΚΟ της δεκαετίας του '80

11:48

ΕΣΠΑ: «Ζεστό» χρήμα 17.500 ευρώ σε ανέργους για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση

11:29

Περιβάλλον: Έως και 4.700 τόνοι απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στον Ρήνο

11:26

Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή 2 από 11 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου

11:22

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες και ήπιες απώλειες για τον ΓΔ

11:10

Επιστήμη: Μελέτη διερευνά το πώς μεταδίδεται η γρίπη

11:05

Ουκρανία: «Σοβαρή απειλή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια το ρωσικό πλήγμα με υπερηχητικό πύραυλο

11:00

ΗΠΑ - Κολομβία: Τραμπ και Πέτρο συμφώνησαν σε «κοινές δράσεις» εναντίον ανταρτών του ELN

10:51

Ανοδικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ράλι 10% για την Glencore

10:51

ΑΔΜΗΕ: Συμμετοχή στη σύνοδο του Med-TSO για τη διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων στις μεσογειακές χώρες

10:46

Τσιάρας: Το 87% όσων είναι στο πρόγραμμα για το αγροτικό ρεύμα δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

10:42

ΔΥΠΑ: Στο Περιστέρι η 50ή «Ημέρα Καριέρας» - Πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας

10:40

Κύπρος - βίντεο περί διαφθοράς στο Προεδρικό: Αποδίδεται σε υβριδικό πόλεμο από ξένη χώρα

10:20

Αυστραλία: Καταστροφικές πυρκαγιές στις νοτιοανατολικές περιοχές - Στους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

10:17

Συρία: Εύθραυστη εκεχειρία στις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπιού

10:14

Ουκρανικός στόχος επλήγη με υπερηχητικό πύραυλο Ορέσνικ - 500.000 Ρώσοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό