INSIDE OUT

Άρχοντες και ελληνομερικανικά λόμπι στην Αθήνα, Τι γεωγραφία θα μαθαίνουν τα παιδιά στην Τουρκία

Μαρία Νταλιάνη
29-05-2024 | 07:20
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άρχοντες και ελληνομερικανικά λόμπι στην Αθήνα, Τι γεωγραφία θα μαθαίνουν τα παιδιά στην Τουρκία

Μεταξύ του επίσημου λομπίστα Manatos&Manatos και του πολυπράγμονος κυπριακής καταγωγής Ζεμενίδη, που έχει τον τρόπο του ν’ ανοίγει το Μαξίμου, βρίσκεται η Αθήνα. Ο πρώτος παίρνει μέρος στο 4ο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, με βασικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, το οποίο συγκέντρωσε επιφανείς Έλληνες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και εκκλησιαστικού κόσμου, καθώς και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνη.

Από ελληνικής πλευράς, εκτός του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, άρχοντες είναι οι κ.κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος με το ανώτερο οφίκιο του Μεγάλου Λογοθέτη, ο Νικόλας Πατέρας, άρχων ευταξίας, ο Δημήτρης Μελισσανίδης που είναι Άρχων Κουροπαλάτης, ο Σπύρος Λάτσης, Άρχων Ακτουάριος, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αρχων Ρεφερενδάριος, ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, Άρχων Πρωτοασηκρήτης, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, Άρχων Δικαιοφύλαξ, ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης από τη Θεσσαλονίκη, Άρχων Εκδικος, καθώς και μέλη των οικογενειών Γουλανδρή και Λεμού. Απόψε ολοκληρώνονται οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου με δείπνο στον χώρο του Ζαππείου.

Ο Ζεμενίδης πάλι, με την ιδιότητα του του Εκτελεστικού Διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC), μετείχε στην συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Chicago Council on Global Affairs, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλό του, Ivo Daalder. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «συζητήθηκαν η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

3+1

Οι επισκέπτες από το Σικάγο δεν είναι τυχαίοι. Πρόκειται για μεγάλο και σοβαρό think tank -σαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως με διαβεβαίωσε ο Πίνατ-, το οποίο διοργανώνει Συνέδρια και έχει ρόλο στον δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα σε Ουκρανία και Μεσανατολικό, με σαφείς φιλελληνικές αναφορές.

Εκτός από το Μαξίμου επισκέφτηκαν και την Βουλή στην οποία εκ μέρους της κυβέρνησης τους υποδέχτηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Κατά την συνάντηση στην οποία πήραν μέρος επίσης οι βουλευτές οι κ. Θ. Ρουσσόπουλος και Δ. Μάντζος αντάλλαξαν απόψεις και ενημερώθηκαν για το περίφημο σχήμα 3+1: την συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τις ΗΠΑ για την περιφερειακή σταθερότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και την διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Σε ότι αφορά την ξενάγησή τους στην βουλή από τον Χατζηβασιλείου, εντυπωσιάστηκαν από την Χάρτα του Ρήγα που οραματιζόταν μια βαλκανική ένωση.

Τα εμποτίζουν με δηλητήριο

Ελπίζω όλη αυτή η κινητικότητα να βοηθήσει, γιατί τελευταία τα χαστούκια από τους γείτονες είναι αλλεπάλληλα. Από την μια ο Ράμα και η επιθετική ρητορική του με επίκεντρο πολίτες αλβανικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα, από την άλλη η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας που ξεχνάει τον γεωγραφικό προσδιορισμό, και φυσικά πάντα ο ήρεμος γείτονας Ερντογάν και το νέο μάθημα γεωγραφίας στα παιδιά 9-14 χρονών.

2+2=5

Οι αλλαγές στο μάθημα της γεωγραφίας είναι ένα σοκ. Είναι σαν ο δάσκαλος των μαθηματικών να γράφει στον πίνακα 2+2=5, κι αυτή την αλήθειά να την επιβάλλει στους μαθητές.

Το εξήγησε τέλεια χθες ο Χατζηβασιλείου (realfm).

«Η αποτύπωση σε εικόνες αυτού του παράλογου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και η διδασκαλία του στα σχολεία την καθιστούν πλέον επίσημη εθνική ιδεολογία. Αυτό το γεγονός γυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα δεκαετίες πίσω γιατί στην ουσία ανοίγει πόρτα για να εμποτιστούν με δηλητήριο τα νέα παιδιά και να εκπαιδευτούν στις έωλες αναθεωρητικές θέσεις πράγμα που σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουν, θα κάνουν αυτές τις ιδέες προσωπική τους ιδεολογία. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες στη γειτονιά».

Συνείδηση για την «γαλάζια πατρίδα»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ, μέλος της Επιτροπής Εξειδίκευσης στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Πειθαρχίας (μπρρ) του τουρκικού υπουργείου Παιδείας είναι ο ναύαρχος Τζ. Γιαΐτζί, φερόμενος ως εμπνευστής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτή η Επιτροπή δημιούργησε την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία. "Κοιτάζω το μέλλον πολύ αισιόδοξα. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το εθνικό μας σύμφωνο στις θάλασσες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές μας θα έχουν ήδη συνείδηση. Θα μάθουν πόσο σημαντική είναι η Γαλάζια Πατρίδα σε κάθε επίπεδο, από την ασφάλεια, την οικονομία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τη βιομηχανία και τη βιομηχανία. Θα μάθουν για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Με άλλα λόγια, μια γενιά που έχει συνείδηση για τη Γαλάζια Πατρίδα τώρα μεγαλώνει. Ποια είναι η ναυτική δικαιοδοσία; Τι είναι τα χωρικά ύδατα; Τι είναι η υφαλοκρηπίδα; Τι είναι η αποκλειστική οικονομική ζώνη; Πώς μοιράζονται αυτά; Ποια είναι η θέση της Τουρκίας; Ποια είναι τα δικαιώματα της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες; Θα τα μάθουν όλα αυτά" δήλωσε ο κ. Γιαϊτζί.

Είναι σαφές πως κάτι ψήνεται σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει μετά τις αμερικανικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο. Είναι επίσης σαφές ότι ο Κυριάκος επιθυμεί ισχυρή ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ενώ ίσως το ακίνητο πολιτικά τοπίο με Κασσελάκη -τον ελληνοαμερικανό ομογενή που προσγειώθηκε ως αλεξιπτωτιστής στην αξιωματική αντιπολίτευση-, βολεύει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:17

Χρυσοχοΐδης: 350 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία τις τελευταίες εβδομάδες – Έρχονται 300 προσλήψεις ειδικών φρουρών

09:05

Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια

09:04

Μήνυση Γεωργιάδη κατά Πολάκη

08:57

Times και Thetravel.com «ψηφίζουν» Άνδρο για διακοπές εκτός σεζόν

08:50

Πούτιν σε Κιμ: Σε πρωτοφανές επίπεδο οι δεσμοί Ρωσίας - Βόρειας Κορέας

08:43

Βρεφονηπιακοί σταθμοί - ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 121 προσλήψεις

08:32

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ η H&M: «Τζιράρει» πάνω από 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

08:14

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα

08:06

Eurogroup: Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις για την ένωση των κεφαλαιαγορών

07:55

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πώς δηλώνεται, ποιοι εξαιρούνται και πότε επιτρέπεται η ευέλικτη «προσέλευση»

07:35

Θέμα ημερών ο Προσωπικός Αριθμός που θα «αντικαταστήσει» ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

07:33

Τζούλιαν Ασάνζ: Αφέθηκε ελεύθερος - Συμφωνία περί ομολογίας ενοχής

07:28

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Thessaly & Evros Pass 2024»

07:25

Ιθύνων νους των Grammy ένας Ελληνοκύπριος που επέζησε από την τουρκική εισβολή

07:20

Βγήκαν τεφτέρια στο Μαξίμου - Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και το «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ

07:15

Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο εντέρου: Πόσο θα κοστίσει η δράση - Ποιες είναι οι αμοιβές των παρόχων

07:08

Χρηματιστήριο και Euro - Eρμηνείες για ακαταδίωκτο - Οι αποφάσεις του ΤΧΣ

07:00

Εργαζόμαστε σχεδόν 6 μήνες το χρόνο για τους φόρους και τις εισφορές της χρονιάς

23:55

Τι είπε ο Χακάν Φιντάν για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

23:42

ΟΗΕ: Χωρίς να κατονομάζει, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατηγορεί το Ισραήλ για παραπληροφόρηση

23:27

Wall Street: Άνοδος 5Χ5 για τον Dow Jones - «Βαρίδι» η Nvidia για τον Nasdaq

22:59

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων

22:46

Πετρέλαιο: «Έχτισε» στην εβδομαδιαία άνοδο η τιμή

22:12

Όρμπαν: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών

22:01

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία χάρτου στη Μεταμόρφωση (upd)

21:55

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

21:43

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά assets, για όπλα προς την Ουκρανία

21:24

Τι ήχο θα βγάζει ο κινητήρας της ηλεκτρικής Ferrari; Ο CEO απαντά

20:55

Ομαδική αγωγή κατά της UNRWA από Ισραηλινούς θύματα των επιθέσεων της Χαμάς την 7ή Οκτωβρίου

20:25

Γαλλία-δημοσκόπηση: Διατηρεί ευρύ προβάδισμα η ακροδεξιά λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές