INSIDE OUT

Η άποψη Κασσελάκη για την Χαμάς, Επίθεση στις τράπεζες, Οι Καραμανλήδες μόνοι στην Φιλοθέη

Μαρία Νταλιάνη
22-05-2024 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η άποψη Κασσελάκη για τη Χαμάς - Επίθεση στις τράπεζες - Οι Καραμανλήδες μόνοι στη Φιλοθέη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω τον συμβολισμό, πίσω από την επιλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει ένα έργο του Τούρκου εξπρεσιονιστή Ali Atmaca

στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, καταλήγω πως το μήνυμα δεν κρύβεται στον καλλιτέχνη αλλά στον τρόπο απόκτησης. Όπως εξήγησε ο ίδιος στην συνέντευξη που έδωσε χθες (Attica TV) τον αγόρασε όταν ήταν στην Κωνσταντινούπολη «από μια γκαλερί Φιλελλήνων οι οποίοι στηρίζουν και το Πατριαρχείο και τους Ρωμιούς τοπικά. Είναι Φιλέλληνες άνθρωποι. Μου άρεσε ο πίνακας για πολλούς λόγους, μερικούς θα τους κρατήσω εμπιστευτικούς, αλλά συμβολίζει για μένα μια πορεία για τη βαθιά φιλία που πρέπει να έχουμε με τη γείτονα χώρα, στη βάση μιας ειλικρινούς σχέσης» εξήγησε ο Κασσελάκης. Στη συνέχεια επέκρινε τον Κυριάκο που δεν ήταν πιο αυστηρός στην επίσκεψη για την Μονή της Χώρας, γιατί επέτρεψε την ομιλία Ράμα στην Αθήνα, γιατί συνεχίζει την πολιτική του «γυρνάω και το άλλο μάγουλο». Την μια με το καρότο, την άλλη με το μαστίγιο.

Ομολογώ πως δεν κατάλαβα τίποτα.

Ολίγον τρομοκρατική

Λίγο πιο αναλυτικός ήταν όταν ρωτήθηκε ευθέως αν θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

«Η Χαμάς έχει ένα μέρος το οποίο όντως κάνει τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό ισχύει» απάντησε επιχειρώντας να κρατήσει ισορροπίες. «Από κει και πέρα το θέμα είναι πώς μπορούμε εμείς να παρέμβουμε ως Διεθνής Κοινότητα για να φέρουμε μια ανάπτυξη σ’ αυτή την περιοχή, η οποία να μην έχει ανάγκη τη Χαμάς να καλύπτει κενά, στο κομμάτι στο οποίο κάνει τοπικό έργο σε ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας κλπ. Άρα το πλαίσιο της επέμβασης της Διεθνούς Κοινότητας όσον αφορά τη Χαμάς, πρέπει να είναι στο αντιτρομοκρατικό κομμάτι» επισήμανε ο κ. Κασσελάκης. Άλλος ένας πολιτικός που ζητάει από το Ισραήλ να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Γενικά στα διεθνή θέλει πολλή δουλειά ακόμα.

Greek feta

Στα οικονομικά ήταν πιο σίγουρος. Η δική του εκδοχή επιστολής στην Ούρσουλα θα ήταν «Dear Ursula, please explain to us why Greek feta is more expensive in Greece than in Belgium. Thank you. Κυριάκος. Με άλλα λόγια: «Αγαπητή Ούρσουλα παρακαλώ να μας εξηγήσεις γιατί η φέτα που παράγεται στην Ελλάδα είναι πιο ακριβή στην Ελλάδα απ’ ό,τι στο Βέλγιο, είναι 34% πιο ακριβή. Ευχαριστώ, Κυριάκος».

Όπως είπε, αν είναι εισαγόμενη η ακρίβεια στην Ελλάδα, τότε γιατί ο Πρωθυπουργός στέλνει επιστολή στην Ούρσουλα;

Απορίες Σκέρτσου

Η επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν προκάλεσε την χλεύη της αντιπολίτευσης. Σ’ αυτό το σκηνικό ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κάνει μια πρωτότυπη παρέμβαση.

«Αναρωτιέμαι πώς αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αντιδράσεις της εγχώριας αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που λένε «όχι σε όλα και ναι στο τίποτα» και έσπευσαν να ξιφουλκήσουν κατά της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού αντί να τη στηρίξουν» έγραψε στα σόσιαλ. Η προτροπή Σκέρτσου στην Κομισιόν να αξιολογήσει τι λένε Κασσελάκης και Ανδρουλάκης έχει ενδιαφέρον.

Επίθεση στις τράπεζες

Στην συνέντευξη του ο Κασσελάκης πάντως, βρίσκεται χρονικά ένα χρόνο πίσω- τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε επίθεση τις τράπεζες και ο τότε υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας τις «μπινελίκωνε» για τις πανάκριβες προμήθειες κι όχι μόνο.

Τότε ήταν πριν τις εθνικές εκλογές βέβαια. Γιατί να μην το κάνει κι ο Στέφανος πριν τις ευρωεκλογές.

«Εγώ λοιπόν που προέρχομαι από τραπεζικό τομέα στην Goldman Sachs, που όταν δέχτηκε μαζί με άλλες Τράπεζες στην Αμερική στήριξη από το κράτος είχε θετική απόδοση του φορολογούμενου 23% αυτή η επένδυση, μείωσε δηλαδή τους όρους στο φορολογούμενο η επένδυση της Τράπεζας, εν αντιθέσει με την ελληνική διαχείριση, σας λέω ότι είναι λάθος και ανήθικο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε. Και ζήτησε την έκτακτη φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 40 δισ. η οποία θα απέδιδε 3 δισ. στα δημόσια ταμεία.

Προσπαθεί

Την ίδια ώρα που ο Κασσελάκης κάνει ότι μπορεί να έχει το «2» μπροστά στις ευρωεκλογές με κλασικές επιθέσεις στον καπιταλισμό και την αγορά, ο Κυριάκος συνεχίζει τις προσπάθειες να τσιγκλήσει το φιλότιμο του κλασικού νεοδημοκράτη που μετά τα ομόφυλα δεν τον έχει και τόσο δεδομένο-ειδικά στην επαρχία.

Χθες βράδυ στην Καστοριά τόνισε πως είναι σίγουρος για την νίκη και με διαφορά, «για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ευρωεκλογές».

Το αφήνω ασχολίαστο αυτό και πάω παρακάτω.

«Και στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται πάντα με ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα: εμείς είμαστε το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, με τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή πρωτεργάτη τότε, οραματιστή, έβλεπε πολύ μακριά».

Αλλά

Την ίδια μέρα πάντως στην Φιλοθέη η οικογένεια τιμούσε σε πολύ στενό -πιο στενό δεν γίνεται- οικογενειακό κύκλο τον Εθνάρχη ανήμερα της ονομαστικής του εορτής.

Παρόντες

Αλλά και

Ο πρώην Πρωθυπουργός μάλιστα έκανε την εξής ανάρτηση:

«Σήμερα, η οικογένεια και οι στενοί συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τιμήσαμε τη μνήμη του. Λιτά και δωρικά, ακριβώς όπως πορεύτηκε σε ολόκληρη τη διαδρομή του, από την Πρώτη Σερρών ως το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ιδιαίτερα φέτος, είναι μια χρονιά με ξεχωριστό και έντονο συμβολισμό, αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αλλά από και την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Της μεγάλης παράταξής μας, που ο ίδιος οραματίστηκε, ώστε να ενώσει όλους τους Έλληνες και να γυρίσει σελίδα η χώρα μας, αφήνοντας πίσω τη διχόνοια και τον διχασμό.

Ένας άθλος για τα ιστορικά δεδομένα της εποχής, που τον πέτυχε με προσωπικές θυσίες, συντεταγμένη προσπάθεια και γνήσιο πατριωτισμό. Γι' αυτό εξάλλου το αποτύπωμά του στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας παραμένει ως σήμερα ακμαίο και ανεξίτηλο.

Μειώνει κινδύνους-αυξάνει εθνικά οφέλη

Ο ανιψιός του Εθνάρχη και πρώην Πρωθυπουργός έκλεισε την ανάρτηση ως εξής:

«Φεύγοντας από το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια, ενός άλλου μεγάλου, του ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, που έλεγε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε μία ζωντανή σύνοψη των αρετών του Ελληνισμού. Στη σταδιοδρομία του έδειξε ότι ξέρει να μειώνει τους κινδύνους και να επαυξάνει τα εθνικά οφέλη. Τον ευχαριστώ και ως Έλλην και ως φίλος».

Αυτό το κατάλαβα πλήρως.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:43

Κρις Ρόκος: Επαναπατρίζεται στην Ελλάδα ο γκουρού των hedge funds

19:37

Πετραλιάς για μέτρα ΔΕΘ: Οι νέες παρεμβάσεις καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών ομάδων

19:35

Ισπανία: Η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τη μαζική εισροή μεταναστών στη Θέουτα

19:24

Πιονγιάνγκ: Πρόκληση οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας

19:15

Συνολικά 33 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:06

Alpha Bank: Αποκλειστικός συντονιστής για κοινοπρακτική χρηματοδότηση ύψους €325 εκατ. στη THEON International

18:59

Φλατ οι ευρωαγορές στην εβδομάδα της ΕΚΤ

18:58

Η Ρωσία επικρίνει τη Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στη Νορβηγία

18:44

Μαρκόπουλος: «Τα μέτρα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με κοινωνία και παραγωγικούς φορείς»

18:33

Μερτς για νίκη AfD: «Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι, αλλά η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή για μένα»

18:24

Χαλκός: Νέο ιστορικό υψηλό εν αναμονή νέων δασμών

18:12

Χρηματιστήριο: Διελκυστίνδα στις 2.700 μονάδες

18:12

Ουκρανία: «Ουσιαστική πρόοδος» για την επανέναρξη τριμερών συνομιλιών λέει ο Γουίτκοφ

18:08

Καρκίνος του προστάτη: Εφικτή η διάγνωση πριν τη βιοψία για ορισμένους ασθενείς

18:04

Δώδεκα νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ

18:02

Ταχιάος για Γραμμή 4 στην Κυψέλη: «Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, επανεκκίνηση του έργου μόνο με απόλυτη ασφάλεια»

17:52

Στο Ελ Αλαμέιν αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

17:46

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος σε δύο ΣΔΙΤ 560 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

17:46

Τέμπη: Με καταθέσεις της οικογένειας του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία

17:40

Ρωσικά αντίποινα στο Βερολίνο: Η Μόσχα κλείνει το γερμανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη

17:35

Σερβία: Την διάλυση της βουλής ζήτησε η κυβέρνηση - Ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές

17:23

Η Κίνα «φορτώνει» χρυσό παρά τις υψηλές τιμές - Η μεγαλύτερη αγορά από το 2023

17:22

Βρετανία: Μπλόκο διαδηλωτών κατά μεταναστών που έφτασαν στο Πόρτσμουθ μέσω Μάγχης

17:11

Μελέτη ΙΟΒΕ: Το αποτύπωμα της Παπαστράτος στο ελληνικό ΑΕΠ και στις εξαγωγές

17:02

Φινλανδία: Κατασκεύασε φράχτη 200 χλμ. στα σύνορα με τη Ρωσία - Στα 356 εκατ. ευρώ το κόστος

16:58

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ καλεί το Ιράν σε επανέναρξη του διαλόγου με τον οργανισμό

16:56

Βελτιωμένη η εικόνα στην δασική πυρκαγιά της Κόνιτσας

16:54

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση 30% της χονδρικής στο ρεύμα. Ποιος τον εμπόδισε να το κάνει επί 7 χρόνια;»

16:45

Star Bulk: Γιατί επιλέγει την Euronext Athens

16:35

Ταξίδι στο Μόναχο με αφορμή το Oktoberfest