INSIDE OUT

50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ χωρίς Καραμανλήδες στη Θεσσαλονίκη - Υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Μαρία Νταλιάνη
12-03-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ χωρίς Καραμανλήδες στη Θεσσαλονίκη - Υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Σε τροχιά ευρωεκλογών και Συνεδρίου η Νέα Δημοκρατία: η πρώτη προ-Συνεδριακή εκδήλωση έγινε χθες στην Θεσσαλονίκη. Με επετειακό σήμα για να εορταστούν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης, ασφυκτικά γεμάτο Βελλίδειο (θύμισε ΔΕΘ), και κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού. Το Συνέδριο αρχών και θέσεων θα γίνει όπως έχει ανακοινωθεί 5-7 Απριλίου στο Ζάππειο, δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές και την ελπίδα να λειτουργήσει ως καταλυτικό στοιχείο συγκόλλησης των τριών ραγισμένων κομματιών του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έψαξα χθες να βρω στις μπροστινές γραμμές τους Καραμανλήδες, τον πρώην Πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό, αλλά δεν τα κατάφερα. Αλλά άκουσα τον Βάκη Φραντζή που τιμήθηκε ως πρώην Πρόεδρος της Διοικούσας της Θεσσαλονίκης. Καλά τα είπε.

Πίεση

Η πίεση που δέχεται στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ από τον Κυριάκο Βελόπουλο είναι αισθητά μεγαλύτερη απ’ ότι στις εθνικές εκλογές. Κάποιοι μιλούν για 15-17% στην Θεσσαλονίκη. Υπολογίσιμες δυνάμεις αποσπούν και οι της Νίκης. Από κυβερνητικής πλευράς δεν δείχνουν πανικό, αλλά καλού κακού ρίχνουν στην μάχη του Συνεδρίου ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, δύο μακεδονάρχες: τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Τάσο Χατζηβασιλείου.

Παρουσίες

Στο προ-Συνέδριο εκτός από ηχηρές απουσίες της Μακεδονίας, υπήρχαν και ενδιαφέρουσες παρουσίες.

Πόσοι ευρωβουλευτές και υποψήφιοι υπάρχουν σ’ αυτή την φωτό;

Σε αυτή;

Το αγαπημένο μου γαλάζιο πουλάκι με διαβεβαιώνει ότι η Μαρία Σπυράκη θα είναι εκ νέου υποψήφιοι για το ευρωκοινοβούλιο καθώς το θέμα που είχε ανακύψει με συνεργάτη της, μετά από τον εξονυχιστικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου θεωρείται λήξαν χωρίς καμία ευθύνη της ευρωβουλευτού.

Η εκτίμηση είναι ότι υποψήφια θα είναι κανονικά και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς δεν έχει βρεθεί κάτι μεμπτό στην υπόθεση με τα email σε απόδημους.

Υποψήφια εκ νέου θα είναι και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, καθώς απέσπασε το ναι του Κυριάκου, μετά από συνάντηση που είχαν προ εβδομάδων.

Άρα, πάει στις καλένδες η πρωθυπουργική οδηγία για stop στις δύο θητείες των ευρωβουλευτών, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πόσο σοφός είναι ο απλός λαός που επιμένει: μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην λες.

Ερωτηματικό

Απομένει ο Μανώλης ο Κεφαλλογιάνης, ο οποίος θα έχει χίλια δίκια να αυτοπυρποληθεί εάν μείνει μόνος απ’ έξω, με το αιτιολογικό ότι ήδη υπάρχουν άλλοι τρεις Κεφαλογιάννηδες στην Βουλή. Δηλαδή αυτός θα πληρώσει τον συνωστισμό των γόνων στη ΝΔ; Αδικία.

Στην Θεσσαλονίκη, εκτός από τον Δ. Τσιόδρα, ήταν κι άλλοι φρέσκιοι υποψήφιοι. Ο γιατρός Εξαδάκτυλος και ο Πρύτανης Παπαϊωάννου. Η ανακοίνωση της πλήρους λίστας των υποψήφιων ευρωβουλευτών θα γίνει τον Απρίλιο.

8%

Η διαρροή από τα δεξιά βρίσκει την κυβέρνηση ανήσυχη για την επόμενη μέρα. Οι ευρωεκλογές είναι μια πραγματική δημοσκόπηση, ενώ μετά την Ολλανδία, και την Ιταλία και η Πορτογαλία επιβεβαίωσε σε πραγματική κάλπη την άνοδο της ακροδεξιάς – κυρίως ως απάντηση της κοινωνίας στο μεταναστευτικό. Φυσικά το μεγάλο διακύβευμα θα είναι η Γαλλία. Τουλάχιστον δεν υπάρχει απειλή από το κέντρο. Πασοκ και Συριζα κινούνται στο ρελαντί, με τον δεύτερο να είναι πιο απρόβλεπτος εξαιτίας της προσωπικότητας του Κασσελάκη ,

την οποία είχε την τιμή να απολαύσει από κοντά και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Στις εκλογές για νέα συντονιστικά σε Νομαρχιακές και Οργανώσεις Μελών, διαπιστώθηκε ότι μόλις το 8% των μελών πήγε να ψηφίσει.

Έμειναν αλλά απλά παρακολουθούν

Πέντε μήνες μετά την διάσπαση οι οργανώσεις στην βάση έχουν παγώσει. Από τους περίπου 150.000 που ψήφισαν στην εσωκομματική εκλογή, περίπου 10.000 πήγαν στη Νέα Αριστερά, όμως οι περισσότεροι έμειναν στον Συριζα, αν και δεν ψήφισαν τον Στέφανο. Παρ’ ότι έμειναν, δεν φαίνεται να έχουν καμία όρεξη να ασχοληθούν περισσότερο με όλα όσα ονειρεύεται κατά καιρούς η Κουμουνδούρου: συνεδριάσεις, ζυμώσεις, εξορμήσεις στην κοινωνία, κινήματα κλπ κλπ. Επειδή παραείναι του καναπέ, η ηγεσία εκτιμά πως μόνο με διαδικτυακές διαδικασίες θα τους έχει ζεστούς.

Στην εξέδρα

Στις κατηγορίες του ίδιου του Πρωθυπουργού για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε μια απάντηση εν κινήσει: την ώρα που περπατούσε ανάμεσα σε κόσμο στα Νέα Μουδανιά είπε: «Μπα; Ασχολείται μαζί μου ο κ. Κυριάκος τώρα; Βλέπει κυλιόμενες που παίρνουμε τα πάνω μας και φοβάται; Α ρε Γκρίνμπερκ. Τα εκατομμύρια του Γκρίνμπερκ πάνε χαμένα... Όλοι ξέρουν ότι έχω βγάλει τα χρήματα μου νόμιμα, στην Αμερική, απέναντι στα τζάκια εδώ πέρα».

Σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να έχει βγει από τις επιχειρήσεις του από την στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος κόμματος.

Αργότερα σε επίσημη ανακοίνωση του Συριζα υπήρξε μια πιο κανονική απάντηση. «Προς ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υποβάλει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες, όπως απαιτεί ο νόμος, τον οποίον ασφαλώς και θα σεβαστεί. Ας μην ανησυχεί, λοιπόν! Ή μάλλον δικαίως ανησυχεί: Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο και τίποτα ατιμώρητο».

Στέφανε welcome στο ελληνικό σύστημα. Ο χρησμός μου είναι να έχεις έναν δυνατό δικηγόρο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:37

Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Fitch: Μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

00:13

Πιερρακάκης για αναβάθμιση από Fitch: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο

00:04

Fitch: Αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒΒ»

00:01

Τραμπ: Εξαιρεί από δασμούς βοδινό κρέας, καφέ και μπανάνες - Όλα τα προϊόντα

23:52

Enterprise Greece: Η Ελλάδα στο προσκήνιο της καινοτομίας στη Λισαβόνα

23:40

NYT: Συνάντηση Γουίτκοφ με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Χαμάς

23:28

Μπάσιμο 4,3 δισ. δολαρίων στην Alphabet από Berkshire Hathaway

23:14

Wall Street: Έσωσαν το πρόσημο της εβδομάδας Dow Jones και S&P 500 - Πλήρωσε το sell off o Nasdaq

23:01

Σεισμοί: Χάρτης δείχνει τα «κόκκινα» σημεία σε Ελλάδα και Ευρώπη

22:48

Ευρωπαίοι ηγέτες Άμυνας: Ο πόλεμος θα είναι μακρύς και η στήριξη σταθερή στο Κίεβο

22:35

Σε Παρίσι και Μαδρίτη ο Ζελένσκι

22:22

Bloomberg: Ο Τραμπ δίνει F-35 στην Σαουδική Αραβία – Στην αναμονή η Τουρκία

22:10

ΟΗΕ: Κοινή δήλωση για το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα

22:00

Τσίπρας στην «Ιθάκη»: Το δημοψήφισμα ήταν προσωπική μου απόφαση

21:58

Μια πυρκαγιά και σφοδρές καταιγίδες απειλούν την Καλιφόρνια

21:46

Εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο με νέο boost 2%

21:36

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών προσκαλεί τους διαδικτυακούς haters του σε κατ' ιδίαν συνάντηση

21:26

Χρυσός: Κέρδη στην εβδομάδα - «Βουτιά» την Παρασκευή

21:12

Eurojackpot: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 18 εκατ. ευρώ

21:08

Τέλος εποχής στη Walmart: Αποχωρεί ο CEO - Ποιος αναλαμβάνει

20:57

Ο Έλληνας που διώκει τον Τραμπ

20:46

Ομόλογο Lamda: Υπερκάλυψη κατά 1,54 φορές - Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,8%

20:44

Σε ΑΜΚ ύψους 9,55 εκατ. ευρώ προχωρά η Regency - Συμμετέχουν Λάμψα και Intracom Holdings

20:36

Ήρθε και η ώρα της Βρετανίας μετά τη Γαλλία - Ανησυχίες για τα δημοσιονομικά

20:23

Το chatbot της Anthropic εξαπέλυσε μόνο του κυβερνοεπιθέσεις - Ο ρόλος των Κινέζων χάκερς

20:12

Ανανεώθηκε για 5 χρόνια η θητεία 3 εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Αθήνα

20:01

ΔΙΜΕΑ: 45.000 έλεγχοι και πρόστιμα πάνω από 16 εκατ. ευρώ - Τα ποσά στις πολυεθνικές

19:50

Τρ. Πειραιώς: Έκτακτη γ.σ. στις 5 Δεκεμβρίου για απορρόφηση της Πειραιώς Holdings

19:39

Μοτοδυναμική: Deal με P.M. TSERIOTIS για το 30% στη θυγατρική Blue Horizon

19:28

Βουλγαρία: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ