INSIDE OUT

Οι Έλληνες αγρότες, οι Γάλλοι αγρότες, ο Μακρόν, ο Κυριάκος και η χαμένη τιμή του ελληνικού ψαριού, Η ανάλυση Μαραντζίδη για Συριζα

31-01-2024 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες αγρότες, οι Γάλλοι αγρότες, ο Μακρόν, ο Κυριάκος και η χαμένη τιμή του ελληνικού ψαριού - Η ανάλυση Μαραντζίδη για ΣΥΡΙΖΑ

Έχει σταματήσει να έρχεται στο Μαντείο. Εκτιμά πως δεν το χρειάζεται πλέον. Λάθος.

-Ξέρεις ότι η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη της να μην ταΐζουν με ορμόνες τα ψάρια στα ιχθυοτροφεία, θα τον ρώταγα ευθέως.

Λογικά θα με κοίταζε απορημένα. Αν και μελετηρός, ορισμένες τέτοιου τύπου λεπτομέρειες αποκλείεται να τις γνωρίζει.

-Ξέρεις ότι την ίδια στιγμή όμως, επιτρέπει να εισάγονται φθηνά ψάρια από την Τουρκία

για τα οποία κανείς δεν ελέγχει τι τρώνε, θα συνέχιζα.

Ο χρησμός μου για τον Κυριάκο είναι απλός. «Κάν’ το όπως ο Μακρόν».

Θα το καταλάβει αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς θα ακούει τον Γάλλο Πρόεδρο να παίρνει το μέρος των Γάλλων αγροτών απέναντι στη νέα ΚΑΠ, και στη νέα συμφωνία για φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (λαχανικά, φρούτα, κρέας, κοτόπουλα) από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μακρόν έδωσε ήδη μια γεύση του τι θα κάνει, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητική για αυτούς που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα. Μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τις φθηνές εισαγωγές προϊόντων από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας ποιοτικός ή περιβαλλοντικός έλεγχος σαν αυτούς που απαιτούνται από τους ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Και δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και την κατάργηση των δασμών προϊόντων από την Ουκρανία (κοτόπουλα και δημητριακά) τα οποία απειλούν επίσης ευθέως την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών. Ανεξαρτήτως κινήτρων, αν δηλαδή το κάνει για ν’ αποσυρθούν τα τρακτέρ από τους δρόμους της Γαλλίας, αυτό που κάνει είναι να βάλει στην ατζέντα των Βρυξελλών, την οπτική των αγροτών.

Κυριάκο αν ήμουν στην θέση σου θ’ ανέβαινα πάνω στο τρακτέρ να διαδηλώσω μαζί τους στον κόμβο του Αλμυρού. Και μετά θα έπαιρνα το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες.

Ο αγρότης έχει δίκιο

Παρ’ ότι παιδί αστικής καταγωγής, το ένιωσε κι αυτός. Το είπε μόνος του στην μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Σκαϊ και στον Παύλο Τσίμα.

«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας. Και θέλω να τονίσω ότι εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα: έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία, όπως βλέπετε, δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα -με μεγάλη χαρά να τα συζητήσουμε στη συνέχεια-, και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα της Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Και ειδικά για τη Θεσσαλία, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ προσωπικά και με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα του πώς θα γιατρέψουμε τις πληγές, έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Το «δίκιο» αναφέρονταν κυρίως στο ρεύμα. Όμως ο Κυριάκος θα προχωρήσει σε γενικότερες εξαγγελίες την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Λογικά θα πρέπει να θύμωσε πολύ όταν του είπαν τί πήραν οι άνθρωποι που τα είδαν όλα στην πλημμύρα Ντάνιελ.

Πήραν 2.000 ευρώ

«Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή, την πρώτη βοήθεια, ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ για ζημιές που έχουν υποστεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία να κάνουν αιτήσεις για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα λοιπόν από το Υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση αυτής της πρώτης αρωγής, από τα 2.000 να πάμε από τα 5.000 ως τα 10.000 ευρώ» είπε ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή το μόνο που έχουν λάβει οι αγρότες εδώ και πέντε μήνες από την καταιγίδα Ντάνιελ, είναι 2.000 ευρώ. Ισως οι αργοπορημένες αντιδράσεις του κάμπου οφείλονται σ’ αυτό που λέει ο Κυριάκος:

«Δεν μου αρέσει να λέω ότι είμαστε το κόμμα των αγροτών, αλλά έχουμε μια βαθιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε καλά τα προβλήματα».

Κοσμικό γεγονός

Μακριά από τις σκοτούρες της διακυβέρνησης, στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζουν στον δικό τους κόσμο. Ο Πρόεδρος Κασσελάκης κάνει ταχύρρυθμα όπως υποσχέθηκε, αλλά τα κενά είναι μεγάλα κι όλοι αναρωτιούνται αν προλαβαίνει. Την κατάσταση παρατηρεί με την δική του ματιά ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης (Dnews).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη περισσότερο ως κοσμικό γεγονός παρά ως πολιτικό φαινόμενο» σημειώνει. «Ελάχιστοι έχουν απομείνει που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως παραγωγό πολιτικών προτάσεων. Ως κοσμικό γεγονός, μια χαρά καλύπτεται θαυμάσια από τις πρωινές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Ποτέ δεν θυμάμαι τον ΣΥΡΙΖΑ να απασχολεί περισσότερο την ελληνική τηλεόραση».

Το τελευταίο είναι κάπως γλυκόπικρο και έχει πολλές αναγνώσεις. Ο καθηγητής πχ δεν κατάφερε ως μέλος του στενού πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 να προκαλέσει τόση δημοσιότητα. Κι ας είχε επικεφαλής τον Αλέξη.

Έχει τελειώσει

Το μαχαίρι, το μπήγει ακόμα πιο βαθιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει τελειώσει. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αυτοκτονήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ για να χάσει τη δεύτερη θέση, έχει μια αργή αλλά διαρκής ανοδική τάση. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς πέφτει. Δεν θα με παραξενέψει πλέον αν αρχίζει να ανησυχεί και για την τέταρτη θέση».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:22

ΔΥΠΑ: Προσωρινά τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα για το voucher των 750 ευρώ

13:19

Φον ντερ Λάιεν: «Στρατηγικό σφάλμα» η μείωση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ

13:16

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,3% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο

13:14

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 11,9% στις εξαγωγές τον Ιανουάριο - Στα 2,8 δισ. το εμπορικό έλλειμμα

13:10

UBS: Αυξάνει την τιμή-στόχο για Τρ. Πειραιώς στα 10,80 ευρώ

13:06

Σκέρτσος: Σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης - Το ψέμα «τρέχει» πολύ πιο γρήγορα διαχρονικά

13:01

Κίνα: Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές το δίμηνο παρά τους δασμούς Τραμπ - Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ

12:49

Κοντογεώργης: Σύντομα οι παρεμβάσεις για τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς και την αποτροπή αισχροκέρδειας

12:41

Η Βρετανία στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο και δεύτερο πολεμικό πλοίο

12:40

Skroutz Plus: Πάνω από 130 ευρώ εξοικονόμησε ο μέσος χρήστης το 2025

12:37

Eπικοινωνία Φιντάν - Αραγτσί για τον ιρανικό πύραυλο στον τουρκικό εναέριο χώρο

12:28

Μακρόν: Παράγοντας ανεξαρτησίας και ενεργειακής κυριαρχίας η πυρηνική ενέργεια

12:20

Λαζαρίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο»

12:20

Κόστα: Η Ρωσία ο μόνος νικητής του πολέμου στη Μέση Ανατολή

12:14

Κρεμλίνο: Οι προτάσεις Πούτιν για Ιράν παραμένουν στο τραπέζι - Στον «αέρα» οι συνομιλίες με Ουκρανία

12:10

Printec: Νέος Chief Executive Officer ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

12:07

Νέα ώθηση στην ψηφιακή ενδυνάμωση των Δημοσίων Υπαλλήλων στην εποχή του ΑΙ

12:01

Πληθωρισμός Φεβρουαρίου: Άνοδος 2,7% για τον γενικό δείκτη - Ανατίμηση 25,6% στο μοσχάρι, 13,5% στα φρούτα

12:01

«Ξεθαρρεύει» και το Bitcoin - Ανεβαίνει πάνω από τα 71.000 δολάρια

11:55

Manpower: Το 32% των εργοδοτών σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό του - Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος

11:42

Η Apple μειώνει την εξάρτησή της από την Κίνα - Περίπου το 25% των iPhone κατασκευάζεται πλέον στην Ινδία

11:32

Μαρινάκης στο Athens Alitheia Forum: Η αλήθεια δεν είναι σύνθημα, είναι ευθύνη

11:24

Καλβίνιο στο Ecofin: Υπάρχει ομοφωνία για τη στρατηγική της Ευρώπης

11:17

METRO AEBE (My market & METRO Cash & Carry): 11 διακρίσεις στα e-volution awards 2026!

11:08

ΕΛΑΣ: Σε εξέλιξη εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων τυχερών παιχνιδιών - 17 συλλήψεις

11:07

Τραπεζική εκτίναξη στο ΧΑ - Προσπάθεια για τις 2.200 από τον Γενικό Δείκτη

10:55

Η τουρκική τράπεζα Halkbank διευθέτησε στις ΗΠΑ την ποινική υπόθεση για κυρώσεις στο Ιράν

10:55

Η VW «ψαλιδίζει» 50.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία έως το 2030

10:48

Μιχαηλίδου: «400 εκατομμύρια ευρώ σε ευάλωτους συμπολίτες μας»

10:47

Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν - Πάνω από 1.800 οι νεκροί στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής