INSIDE OUT

Οι Έλληνες αγρότες, οι Γάλλοι αγρότες, ο Μακρόν, ο Κυριάκος και η χαμένη τιμή του ελληνικού ψαριού, Η ανάλυση Μαραντζίδη για Συριζα

31-01-2024 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες αγρότες, οι Γάλλοι αγρότες, ο Μακρόν, ο Κυριάκος και η χαμένη τιμή του ελληνικού ψαριού - Η ανάλυση Μαραντζίδη για ΣΥΡΙΖΑ

Έχει σταματήσει να έρχεται στο Μαντείο. Εκτιμά πως δεν το χρειάζεται πλέον. Λάθος.

-Ξέρεις ότι η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη της να μην ταΐζουν με ορμόνες τα ψάρια στα ιχθυοτροφεία, θα τον ρώταγα ευθέως.

Λογικά θα με κοίταζε απορημένα. Αν και μελετηρός, ορισμένες τέτοιου τύπου λεπτομέρειες αποκλείεται να τις γνωρίζει.

-Ξέρεις ότι την ίδια στιγμή όμως, επιτρέπει να εισάγονται φθηνά ψάρια από την Τουρκία

για τα οποία κανείς δεν ελέγχει τι τρώνε, θα συνέχιζα.

Ο χρησμός μου για τον Κυριάκο είναι απλός. «Κάν’ το όπως ο Μακρόν».

Θα το καταλάβει αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς θα ακούει τον Γάλλο Πρόεδρο να παίρνει το μέρος των Γάλλων αγροτών απέναντι στη νέα ΚΑΠ, και στη νέα συμφωνία για φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (λαχανικά, φρούτα, κρέας, κοτόπουλα) από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μακρόν έδωσε ήδη μια γεύση του τι θα κάνει, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητική για αυτούς που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα. Μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τις φθηνές εισαγωγές προϊόντων από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας ποιοτικός ή περιβαλλοντικός έλεγχος σαν αυτούς που απαιτούνται από τους ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Και δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και την κατάργηση των δασμών προϊόντων από την Ουκρανία (κοτόπουλα και δημητριακά) τα οποία απειλούν επίσης ευθέως την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών. Ανεξαρτήτως κινήτρων, αν δηλαδή το κάνει για ν’ αποσυρθούν τα τρακτέρ από τους δρόμους της Γαλλίας, αυτό που κάνει είναι να βάλει στην ατζέντα των Βρυξελλών, την οπτική των αγροτών.

Κυριάκο αν ήμουν στην θέση σου θ’ ανέβαινα πάνω στο τρακτέρ να διαδηλώσω μαζί τους στον κόμβο του Αλμυρού. Και μετά θα έπαιρνα το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες.

Ο αγρότης έχει δίκιο

Παρ’ ότι παιδί αστικής καταγωγής, το ένιωσε κι αυτός. Το είπε μόνος του στην μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Σκαϊ και στον Παύλο Τσίμα.

«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας. Και θέλω να τονίσω ότι εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα: έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία, όπως βλέπετε, δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα -με μεγάλη χαρά να τα συζητήσουμε στη συνέχεια-, και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα της Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Και ειδικά για τη Θεσσαλία, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ προσωπικά και με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα του πώς θα γιατρέψουμε τις πληγές, έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Το «δίκιο» αναφέρονταν κυρίως στο ρεύμα. Όμως ο Κυριάκος θα προχωρήσει σε γενικότερες εξαγγελίες την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Λογικά θα πρέπει να θύμωσε πολύ όταν του είπαν τί πήραν οι άνθρωποι που τα είδαν όλα στην πλημμύρα Ντάνιελ.

Πήραν 2.000 ευρώ

«Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή, την πρώτη βοήθεια, ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ για ζημιές που έχουν υποστεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία να κάνουν αιτήσεις για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα λοιπόν από το Υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση αυτής της πρώτης αρωγής, από τα 2.000 να πάμε από τα 5.000 ως τα 10.000 ευρώ» είπε ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή το μόνο που έχουν λάβει οι αγρότες εδώ και πέντε μήνες από την καταιγίδα Ντάνιελ, είναι 2.000 ευρώ. Ισως οι αργοπορημένες αντιδράσεις του κάμπου οφείλονται σ’ αυτό που λέει ο Κυριάκος:

«Δεν μου αρέσει να λέω ότι είμαστε το κόμμα των αγροτών, αλλά έχουμε μια βαθιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε καλά τα προβλήματα».

Κοσμικό γεγονός

Μακριά από τις σκοτούρες της διακυβέρνησης, στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζουν στον δικό τους κόσμο. Ο Πρόεδρος Κασσελάκης κάνει ταχύρρυθμα όπως υποσχέθηκε, αλλά τα κενά είναι μεγάλα κι όλοι αναρωτιούνται αν προλαβαίνει. Την κατάσταση παρατηρεί με την δική του ματιά ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης (Dnews).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη περισσότερο ως κοσμικό γεγονός παρά ως πολιτικό φαινόμενο» σημειώνει. «Ελάχιστοι έχουν απομείνει που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως παραγωγό πολιτικών προτάσεων. Ως κοσμικό γεγονός, μια χαρά καλύπτεται θαυμάσια από τις πρωινές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Ποτέ δεν θυμάμαι τον ΣΥΡΙΖΑ να απασχολεί περισσότερο την ελληνική τηλεόραση».

Το τελευταίο είναι κάπως γλυκόπικρο και έχει πολλές αναγνώσεις. Ο καθηγητής πχ δεν κατάφερε ως μέλος του στενού πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 να προκαλέσει τόση δημοσιότητα. Κι ας είχε επικεφαλής τον Αλέξη.

Έχει τελειώσει

Το μαχαίρι, το μπήγει ακόμα πιο βαθιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει τελειώσει. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αυτοκτονήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ για να χάσει τη δεύτερη θέση, έχει μια αργή αλλά διαρκής ανοδική τάση. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς πέφτει. Δεν θα με παραξενέψει πλέον αν αρχίζει να ανησυχεί και για την τέταρτη θέση».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:33

Δένδιας: Η ιστορική μνήμη είναι ο οδηγός μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου

10:25

Πτώση 5% στο πετρέλαιο - Έτοιμος για νέα αποδέσμευση αποθεμάτων ο ΔΟΕ

10:20

Έκαναν περιουσίες και μετά εξαφανίστηκαν: Δουλειές που κατέρρευσαν ξαφνικά

10:00

Ακίνητα: Η κρίση των κόκκινων και η αναδιάρθρωση της αγοράς κατοικίας

09:54

«Τείχος προστασίας» για τα web της Επιτροπής Εποπτείας Παιγνίων

09:37

Τραμπ: Η 25η Μαρτίου 2026 «Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας»

09:17

Δανία - εκλογές: Η συμμαχία της κεντροαριστεράς επικρατεί, αλλά δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία

08:56

Μέση Ανατολή: Νέα κύματα επιθέσεων - «Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους», λέει το Ιράν

08:50

125 προσλήψεις χωρίς προσόντα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - 30 πτυχιούχοι στην Εθνική Τράπεζα

08:46

ΔΑΑ: Πώς προχωρά το πλάνο επέκτασης - Τα σχέδια και οι εκτιμήσεις για το 2026

08:44

Τυχερά παίγνια: 3 στους 4 παίκτες βλέπουν τον δρόμο προς την παρανομία - Η Ελλάδα από τις ακριβότερες αγορές στην Ευρώπη

08:36

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου - Στις 11:00 η στρατιωτική παρέλαση

08:28

Εθνική Στρατηγική για το Διάστημα καταρτίζει η Ελλάδα

08:22

Υπερταμείο: Διαγωνισμός «μαμούθ» 272,5 εκατ. για Facilities Management σε δομές φιλοξενίας

08:16

«Αλμυρό» το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

08:10

Πετρέλαιο - βενζίνη: Η ανάσα που δεν ήρθε και το νέο ράλι τιμών

23:55

Κένυα: Τουλάχιστον 88 νεκροί και χιλιάδες άστεγοι εξαιτίας των πλημμυρών

23:44

ΗΠΑ: «Καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ

23:34

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό βιομηχανίας όπλων που συνεργάζεται με ισραηλινή εταιρεία

23:27

Ισραήλ: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους κοντά στο Τελ Αβίβ

23:20

Γάλλος Α/ΓΕΕΘΑ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται ολοένα και λιγότερο προβλέψιμες»

23:11

Οκτώ νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

23:05

Οι 15 όροι του Τραμπ για το τέλος του πολέμου με το Ιράν - Απαιτήσεις και ανταλλάγματα

23:00

Η NASA αναστέλλει το σχέδιο κατασκευής του διαστημικού σταθμού Gateway στη Σελήνη

22:47

Τουρκία: Ο υπουργός Ενέργειας διαψεύδει τη διακοπή ροής φυσικού αερίου από το Ιράν

22:39

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ επιτέθηκαν στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέρ

22:31

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση σχετικά με τη διαπίστευση της ΑΑΔΕ ως οργανισμού πληρωμών

22:22

FT: «Μη εχθρικά πλοία μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ» λέει η Τεχεράνη

22:16

Wall Street: Επέστρεψε η νευρικότητα καθώς παραμένει «θολό τοπίο» το Ιράν

22:02

Πετρέλαιο: Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το Brent