INSIDE OUT

Οι Έλληνες αγρότες, οι Γάλλοι αγρότες, ο Μακρόν, ο Κυριάκος και η χαμένη τιμή του ελληνικού ψαριού, Η ανάλυση Μαραντζίδη για Συριζα

31-01-2024 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες αγρότες, οι Γάλλοι αγρότες, ο Μακρόν, ο Κυριάκος και η χαμένη τιμή του ελληνικού ψαριού - Η ανάλυση Μαραντζίδη για ΣΥΡΙΖΑ

Έχει σταματήσει να έρχεται στο Μαντείο. Εκτιμά πως δεν το χρειάζεται πλέον. Λάθος.

-Ξέρεις ότι η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη της να μην ταΐζουν με ορμόνες τα ψάρια στα ιχθυοτροφεία, θα τον ρώταγα ευθέως.

Λογικά θα με κοίταζε απορημένα. Αν και μελετηρός, ορισμένες τέτοιου τύπου λεπτομέρειες αποκλείεται να τις γνωρίζει.

-Ξέρεις ότι την ίδια στιγμή όμως, επιτρέπει να εισάγονται φθηνά ψάρια από την Τουρκία

για τα οποία κανείς δεν ελέγχει τι τρώνε, θα συνέχιζα.

Ο χρησμός μου για τον Κυριάκο είναι απλός. «Κάν’ το όπως ο Μακρόν».

Θα το καταλάβει αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς θα ακούει τον Γάλλο Πρόεδρο να παίρνει το μέρος των Γάλλων αγροτών απέναντι στη νέα ΚΑΠ, και στη νέα συμφωνία για φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (λαχανικά, φρούτα, κρέας, κοτόπουλα) από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μακρόν έδωσε ήδη μια γεύση του τι θα κάνει, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητική για αυτούς που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα. Μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τις φθηνές εισαγωγές προϊόντων από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας ποιοτικός ή περιβαλλοντικός έλεγχος σαν αυτούς που απαιτούνται από τους ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Και δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και την κατάργηση των δασμών προϊόντων από την Ουκρανία (κοτόπουλα και δημητριακά) τα οποία απειλούν επίσης ευθέως την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών. Ανεξαρτήτως κινήτρων, αν δηλαδή το κάνει για ν’ αποσυρθούν τα τρακτέρ από τους δρόμους της Γαλλίας, αυτό που κάνει είναι να βάλει στην ατζέντα των Βρυξελλών, την οπτική των αγροτών.

Κυριάκο αν ήμουν στην θέση σου θ’ ανέβαινα πάνω στο τρακτέρ να διαδηλώσω μαζί τους στον κόμβο του Αλμυρού. Και μετά θα έπαιρνα το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες.

Ο αγρότης έχει δίκιο

Παρ’ ότι παιδί αστικής καταγωγής, το ένιωσε κι αυτός. Το είπε μόνος του στην μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Σκαϊ και στον Παύλο Τσίμα.

«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας. Και θέλω να τονίσω ότι εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα: έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία, όπως βλέπετε, δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα -με μεγάλη χαρά να τα συζητήσουμε στη συνέχεια-, και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα της Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Και ειδικά για τη Θεσσαλία, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ προσωπικά και με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα του πώς θα γιατρέψουμε τις πληγές, έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Το «δίκιο» αναφέρονταν κυρίως στο ρεύμα. Όμως ο Κυριάκος θα προχωρήσει σε γενικότερες εξαγγελίες την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Λογικά θα πρέπει να θύμωσε πολύ όταν του είπαν τί πήραν οι άνθρωποι που τα είδαν όλα στην πλημμύρα Ντάνιελ.

Πήραν 2.000 ευρώ

«Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή, την πρώτη βοήθεια, ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ για ζημιές που έχουν υποστεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία να κάνουν αιτήσεις για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα λοιπόν από το Υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση αυτής της πρώτης αρωγής, από τα 2.000 να πάμε από τα 5.000 ως τα 10.000 ευρώ» είπε ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή το μόνο που έχουν λάβει οι αγρότες εδώ και πέντε μήνες από την καταιγίδα Ντάνιελ, είναι 2.000 ευρώ. Ισως οι αργοπορημένες αντιδράσεις του κάμπου οφείλονται σ’ αυτό που λέει ο Κυριάκος:

«Δεν μου αρέσει να λέω ότι είμαστε το κόμμα των αγροτών, αλλά έχουμε μια βαθιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε καλά τα προβλήματα».

Κοσμικό γεγονός

Μακριά από τις σκοτούρες της διακυβέρνησης, στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζουν στον δικό τους κόσμο. Ο Πρόεδρος Κασσελάκης κάνει ταχύρρυθμα όπως υποσχέθηκε, αλλά τα κενά είναι μεγάλα κι όλοι αναρωτιούνται αν προλαβαίνει. Την κατάσταση παρατηρεί με την δική του ματιά ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης (Dnews).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη περισσότερο ως κοσμικό γεγονός παρά ως πολιτικό φαινόμενο» σημειώνει. «Ελάχιστοι έχουν απομείνει που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως παραγωγό πολιτικών προτάσεων. Ως κοσμικό γεγονός, μια χαρά καλύπτεται θαυμάσια από τις πρωινές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Ποτέ δεν θυμάμαι τον ΣΥΡΙΖΑ να απασχολεί περισσότερο την ελληνική τηλεόραση».

Το τελευταίο είναι κάπως γλυκόπικρο και έχει πολλές αναγνώσεις. Ο καθηγητής πχ δεν κατάφερε ως μέλος του στενού πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 να προκαλέσει τόση δημοσιότητα. Κι ας είχε επικεφαλής τον Αλέξη.

Έχει τελειώσει

Το μαχαίρι, το μπήγει ακόμα πιο βαθιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει τελειώσει. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αυτοκτονήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ για να χάσει τη δεύτερη θέση, έχει μια αργή αλλά διαρκής ανοδική τάση. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς πέφτει. Δεν θα με παραξενέψει πλέον αν αρχίζει να ανησυχεί και για την τέταρτη θέση».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Κατάρ: Οι εξαγωγές ενέργειας θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση

23:45

Κραν Μοντανά: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της πυρκαγιάς στο μπαρ

23:40

Κεφαλογιάννης: Η προστασία μνημείων οφείλει να στηρίζεται στην πρόληψη και τον συστηματικό σχεδιασμό

23:30

Ισραήλ: Εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων κατά έξι στρατιωτικών βάσεων στο Ιράν

23:21

Σύνοδος Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια και την αστική της χρήση - Στο Παρίσι ο Κ. Μητσοτάκης

23:15

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πεζεσκιάν για τους βαλλιστικούς πυραύλους

23:07

Πετρέλαιο: Το «σήμα» Τραμπ το έστειλε κάτω από τα 90 δολάρια

23:00

ΥΠΕΞ Ισραήλ για Μοζταμπά Χαμενεΐ: «Το μήλο πέφτει κάτω απ' τη μηλιά»

22:55

Μέτσολα: Η ασφάλεια της Κύπρου είναι η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

22:31

Πιερρακάκης: Να είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένη αστάθεια - Έχουμε τα εργαλεία

22:25

Wall Street: Η παρέμβαση Τραμπ άλλαξε στο φίνις το κλίμα

22:18

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία

22:15

Ντομπρόβσκις από Eurogroup: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα, όπως η αποδέσμευση αποθεμάτων

22:04

Ο Ερντογάν ζητά να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος

21:44

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν έχει σχεδόν τελειώσει»

21:31

Το Ισραήλ βομβάρδισε αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης

21:26

Απώλειες πάνω από 1% για τον χρυσό

21:02

Δημοσκόπηση Alco: Το κόμμα που βγαίνει κερδισμένο εν μέσω πολέμου

20:57

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου - Στο Παρίσι την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

20:56

Μακρόν: H G7 προσανατολίζεται στην άντληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών

20:44

Τραμπ: Μεγάλο λάθος η επιλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ – Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου

20:30

Axios: Ο Λίβανος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου

20:23

Πρσεβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Θα στοχοθετήσουμε οποιονδήποτε προωθεί ριζοσπαστικές ιδέες εναντίον του»

20:04

Δένδιας: Η παρουσία Μακρόν υπογραμμίζει την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας

19:53

Πλαφόν στην βενζίνη βάζει ο Όρμπαν - Ζητά αναστολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

19:46

Η Ολλανδία στέλνει φρεγάτα στη Μεσόγειο

19:45

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη αλληλεγγύη για την Κύπρο

19:35

Σε νέα φάση η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή - Πόσο θα αντέξει το Ιράν;

19:28

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

19:26

Ευρωαγορές: Μάζεψαν τις απώλειες με φόντο το ράλι του πετρελαίου