INSIDE OUT

Οι Έλληνες αγρότες, οι Γάλλοι αγρότες, ο Μακρόν, ο Κυριάκος και η χαμένη τιμή του ελληνικού ψαριού, Η ανάλυση Μαραντζίδη για Συριζα

31-01-2024 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες αγρότες, οι Γάλλοι αγρότες, ο Μακρόν, ο Κυριάκος και η χαμένη τιμή του ελληνικού ψαριού - Η ανάλυση Μαραντζίδη για ΣΥΡΙΖΑ

Έχει σταματήσει να έρχεται στο Μαντείο. Εκτιμά πως δεν το χρειάζεται πλέον. Λάθος.

-Ξέρεις ότι η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη της να μην ταΐζουν με ορμόνες τα ψάρια στα ιχθυοτροφεία, θα τον ρώταγα ευθέως.

Λογικά θα με κοίταζε απορημένα. Αν και μελετηρός, ορισμένες τέτοιου τύπου λεπτομέρειες αποκλείεται να τις γνωρίζει.

-Ξέρεις ότι την ίδια στιγμή όμως, επιτρέπει να εισάγονται φθηνά ψάρια από την Τουρκία

για τα οποία κανείς δεν ελέγχει τι τρώνε, θα συνέχιζα.

Ο χρησμός μου για τον Κυριάκο είναι απλός. «Κάν’ το όπως ο Μακρόν».

Θα το καταλάβει αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς θα ακούει τον Γάλλο Πρόεδρο να παίρνει το μέρος των Γάλλων αγροτών απέναντι στη νέα ΚΑΠ, και στη νέα συμφωνία για φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (λαχανικά, φρούτα, κρέας, κοτόπουλα) από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μακρόν έδωσε ήδη μια γεύση του τι θα κάνει, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητική για αυτούς που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα. Μίλησε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τις φθηνές εισαγωγές προϊόντων από χώρες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας ποιοτικός ή περιβαλλοντικός έλεγχος σαν αυτούς που απαιτούνται από τους ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Και δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και την κατάργηση των δασμών προϊόντων από την Ουκρανία (κοτόπουλα και δημητριακά) τα οποία απειλούν επίσης ευθέως την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών. Ανεξαρτήτως κινήτρων, αν δηλαδή το κάνει για ν’ αποσυρθούν τα τρακτέρ από τους δρόμους της Γαλλίας, αυτό που κάνει είναι να βάλει στην ατζέντα των Βρυξελλών, την οπτική των αγροτών.

Κυριάκο αν ήμουν στην θέση σου θ’ ανέβαινα πάνω στο τρακτέρ να διαδηλώσω μαζί τους στον κόμβο του Αλμυρού. Και μετά θα έπαιρνα το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες.

Ο αγρότης έχει δίκιο

Παρ’ ότι παιδί αστικής καταγωγής, το ένιωσε κι αυτός. Το είπε μόνος του στην μεγάλη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Σκαϊ και στον Παύλο Τσίμα.

«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για τη σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας. Και θέλω να τονίσω ότι εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα: έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία, όπως βλέπετε, δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα -με μεγάλη χαρά να τα συζητήσουμε στη συνέχεια-, και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα της Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Και ειδικά για τη Θεσσαλία, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ προσωπικά και με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το ζήτημα του πώς θα γιατρέψουμε τις πληγές, έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Το «δίκιο» αναφέρονταν κυρίως στο ρεύμα. Όμως ο Κυριάκος θα προχωρήσει σε γενικότερες εξαγγελίες την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Λογικά θα πρέπει να θύμωσε πολύ όταν του είπαν τί πήραν οι άνθρωποι που τα είδαν όλα στην πλημμύρα Ντάνιελ.

Πήραν 2.000 ευρώ

«Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή, την πρώτη βοήθεια, ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ για ζημιές που έχουν υποστεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία να κάνουν αιτήσεις για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα λοιπόν από το Υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση αυτής της πρώτης αρωγής, από τα 2.000 να πάμε από τα 5.000 ως τα 10.000 ευρώ» είπε ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή το μόνο που έχουν λάβει οι αγρότες εδώ και πέντε μήνες από την καταιγίδα Ντάνιελ, είναι 2.000 ευρώ. Ισως οι αργοπορημένες αντιδράσεις του κάμπου οφείλονται σ’ αυτό που λέει ο Κυριάκος:

«Δεν μου αρέσει να λέω ότι είμαστε το κόμμα των αγροτών, αλλά έχουμε μια βαθιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε καλά τα προβλήματα».

Κοσμικό γεγονός

Μακριά από τις σκοτούρες της διακυβέρνησης, στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζουν στον δικό τους κόσμο. Ο Πρόεδρος Κασσελάκης κάνει ταχύρρυθμα όπως υποσχέθηκε, αλλά τα κενά είναι μεγάλα κι όλοι αναρωτιούνται αν προλαβαίνει. Την κατάσταση παρατηρεί με την δική του ματιά ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης (Dnews).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη περισσότερο ως κοσμικό γεγονός παρά ως πολιτικό φαινόμενο» σημειώνει. «Ελάχιστοι έχουν απομείνει που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ως παραγωγό πολιτικών προτάσεων. Ως κοσμικό γεγονός, μια χαρά καλύπτεται θαυμάσια από τις πρωινές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Ποτέ δεν θυμάμαι τον ΣΥΡΙΖΑ να απασχολεί περισσότερο την ελληνική τηλεόραση».

Το τελευταίο είναι κάπως γλυκόπικρο και έχει πολλές αναγνώσεις. Ο καθηγητής πχ δεν κατάφερε ως μέλος του στενού πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 να προκαλέσει τόση δημοσιότητα. Κι ας είχε επικεφαλής τον Αλέξη.

Έχει τελειώσει

Το μαχαίρι, το μπήγει ακόμα πιο βαθιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας έχει τελειώσει. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να αυτοκτονήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ για να χάσει τη δεύτερη θέση, έχει μια αργή αλλά διαρκής ανοδική τάση. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς πέφτει. Δεν θα με παραξενέψει πλέον αν αρχίζει να ανησυχεί και για την τέταρτη θέση».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κεφαλογιάννη: Το 2026 οι αεροπορικές συνδέσεις Γαλλίας - Ελλάδας θα πολλαπλασιαστούν

23:49

Ισπανία: Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας κοντά στη Βαρκελώνη - Τουλάχιστον 15 τραυματίες

23:43

Πυροσβεστική: 120 κλήσεις σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο λόγω ισχυρών ανέμων

23:33

Netflix: Στα 12,05 δισ. δολάρια τα έσοδα το δ' τρίμηνο - «Έπιασε» 325 εκατ. συνδρομητές

23:24

Συρία: Νέα συμφωνία εκεχειρίας με τους Κούρδους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

23:16

Εκτεταμένες απώλειες στη Wall Street - Απώλειες άνω του 2% για Nasdaq και S&P 500

23:03

Αγρότες: Παραμένουν στα Μάλγαρα χωρίς να κλείνουν δρόμους - Αποχωρούν από Νίκαια

22:45

Υπ. Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα λόγω κακοκαιρίας

22:33

Κέρδη 1,5% για το πετρέλαιο

22:20

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα για την Τετάρτη

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 13,5 εκατ. ευρώ

21:48

Καναδικά ΜΜΕ: Ο στρατός μελετά το σενάριο της εισβολής από τις ΗΠΑ

21:39

Νέες κορυφές για χρυσό και ασήμι με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις - «Βουτιά» στα crypto

21:32

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 42 εκατ. ευρώ

21:24

Τουσκ: Ο κατευνασμός αποτελεί ένδειξη αδυναμίας - Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αυτοπεποίθηση

21:17

Υψηλό 15ετίας για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις - 184.200 στρατιώτες

21:09

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

21:00

Η Αρκτική σε σταυροδρόμι: Η Γροιλανδία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία

20:57

Μείωση 9,4% για τις γερμανικές εξαγωγές προς ΗΠΑ στο 11μηνο του 2025 - Στα 135,8 δισ. ευρώ

20:50

Τραμπ: Βοήθησα να αποφευχθεί η απόδραση Ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία

20:41

Ισπανία: Στους 42 οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ανδαλουσία

20:32

Δήμαρχος Κιέβου: 600.000 κάτοικοι έχουν φύγει από τις 9 Ιανουαρίου

20:25

Τηλεργασία στο Δημόσιο την Τετάρτη - Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

20:15

Γαλλία: Διαδήλωση αγροτών έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

20:06

Η Telekom παγκόσμιος ηγέτης στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

20:00

Δούκας για Ανδρουλάκη: Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέτυχε - Ανησυχώ για το κόμμα

19:50

Dimand: Ο Δ. Ανδριόπουλος πούλησε μετοχές αξίας 4,47 εκατ. ευρώ

19:47

Ο μεγάλος φόβος του Τραμπ για το ΝΑΤΟ - Μηνύματα για Γροιλανδία, δασμούς, Γάζα

19:35

Νταβός: Ο Κάρνεϊ εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του Καναδά στη Γροιλανδία και τη Δανία

19:25

Λάιεν: Η ΕΕ προσανατολίζεται στην επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν