INSIDE OUT

Τι γυρεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δημόσιο; Δούκας vs Μπακογιάννη και για τον Στρέφη, Υπερτουρισμός στα Εξάρχεια

30-01-2024 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γυρεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δημόσιο; Δούκας vs Μπακογιάννη και για τον Στρέφη, Υπερτουρισμός στα Εξάρχεια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Περιμένοντας να ηρεμήσουν οι κοινοί θνητοί από τη φρενίτιδα του χιονιού, την προσοχή μου τραβάει ο εξής τίτλος: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ και εισέρχεται στο Δημόσιο». Ανατρίχιασα. Τι πρόκειται να συμβεί στους δημοσίους υπαλλήλους; Ποιο είναι το σκοτεινό σχέδιο; Πώς θα καταφέρει να εισέλθει η AI στο ελληνικό Δημόσιο; Δεν το έχουν καταφέρει οι πολιτικοί τόσες δεκαετίες, θα το καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη;

Αναγκαστικά κάθισα και παρακολούθησα τον Χρήστο Ταραντίλη, πρώην βουλευτή και υπουργό, στο Συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν».

Gov BI

Όπως είπε ο καθηγητής, ο οποίος ανθίζει εκτός πολιτικής, η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο, θα γίνει μέσω του έργου Gov BI, του Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το έργο αυτό, θα γίνει για πρώτη φορά το ακατανόμαστο σε ό,τι αφορά την λειτουργία του ελληνικού δημοσίου: θα γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά. Η τεχνητή νοημοσύνη θ’ αναλάβει να βγάλει τα κάστανα της ασυνεννοησίας απ’ τη φωτιά, διασυνδέοντας τα διάφορα υπουργεία μεταξύ τους, αλλά και τις υπηρεσίες των ίδιων των υπουργείων μεταξύ τους. Ναι. Χρειάζεται Τεχνητή Νοημοσύνη για να συμβεί το προφανές στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς η ανθρώπινη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Ακούω με σεβασμό τον Ταραντίλη, εταίρο και επικεφαλής του τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημόσιου της ΕΥ (Ernst and Young) να επισημαίνει ότι «τα προβλεπτικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και οι εφαρμογές που θα παραχθούν για τον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα βοηθήσουν σημαντικά να λαμβάνονται με αποτελεσματικό τρόπο αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες της χώρας», και ανυπομονώ ειλικρινά να δω τι είδους αποφάσεις θα είναι αυτές. Επίσης έχω και αρκετές ιδέες: πχ όταν ασφαλτοστρώνεται η Λ. Θησέως, να μην την σκάβουν ξανά μπροστά στην Αγία Μαρίνα, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, κλπ, να ενημερώνονται αυτόματα όταν ένας πολίτης αλλάζει ταυτότητα, με την δήλωση του θανάτου να ενημερώνονται όλοι οι φορείς αυτόματα, κλπ κλπ.

Χάρης Δούκας vs Μπακογιάννη

Ένα μεγάλο κομμάτι εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Δημόσιο, και μάλιστα απ’ τα χειρότερα. Γιατί να μην ξέρει πχ ο δήμος τι θα κάνει ο διπλανός του; Γιατί να μην ξέρει ο δημότης που υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης;

Οι καυγάδες από την ασυνεννοησία, ειδικά σε περιπτώσεις διαδοχής, είναι μεγάλοι. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας διέκοψε τα έργα στο Λόφο του Στρέφη προκαλώντας την οργή του απερχόμενου Κώστα Μπακογιάννη.

«Αποτελεί πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειας του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης» ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της Αθήνας. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα τα τελειώσει ο Δήμος τα έργα, χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες στο τεχνικό κομμάτι, αλλά με την διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει σε διαβούλευση με τους κατοίκους.

Αγνοώ ποια είναι τα επίμαχα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται διαβούλευση. Βέβαια, εδώ στο Μαντείο είμαι το απόλυτο αφεντικό και δεν χρειάζεται να διαβουλευτώ με κανένα δήμαρχο για να φτιάξω πχ ένα εξαίσιο ναϊσκο από τις δωρεές επιφανών Αθηναίων που έφυγαν κατευχαριστημένοι από τους χρησμούς μου.

Στον Στρέφη άραγε, τι θα έλεγε η Τεχνητή Νοημοσύνη; Φως, καθαριότητα, ασφάλεια, πρόσβαση, πράσινο, κανένα κιόσκι για νερά-αναψυκτικά-καφέ και σνακ, τήρηση κανόνων για τα κατοικίδια, ωραία καθιστικά για αναψυχή.

Όχι υπερτουρισμός

Ο αντιδήμαρχος και βαθύς γνώστης της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων Γιώργος Αποστολόπουλος, έδωσε και μια ακόμα πτυχή που ούτε η AI θα μπορούσε να σκεφτεί. Όπως είπε, (realfm) η περιοχή πρέπει να προστατευτεί από την υπερ-τουριστικοποίηση και να διατηρήσει τον χαρακτήρα της. Επίσης τόνισε ότι δύο χρόνια τώρα, τα έργα που ανέλαβε με ιδιωτική εταιρία χορηγός, δεν προχωρούσαν. «Ο Λόφος ήταν σε χειρότερη κατάσταση από πριν» είπε, αλλά παραλλήλως τόνισε ότι ορισμένες εργασίες που ξεκίνησαν όπως το σύστημα πυρόσβεσης, οι πλακοστρώσεις, και το αρδευτικό σύστημα θα προχωρήσουν. Ούτε κι ίδιος όμως ξέρει αν πρόκειται να γίνει μια άλλη μελέτη, ή όχι στου Στρέφη.

Ποιοι πανηγυρίζουν

Την απόφαση του Χάρη Δούκα χαιρετίζει η παράταξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο Δήμο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη όμως, υπάρχουν κι άλλοι.

«Σήμερα πανηγυρίζουν τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι γνωστοί άγνωστοι. Όχι οι κάτοικοι της περιοχής, όχι όσοι αγωνιούμε για το μέλλον της πόλης και επιδιώκουμε την πρόοδο της. Είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις. Το εύκολο είναι να σταματήσεις ένα έργο, ιδίως όταν αποτελεί προεκλογική συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Το δύσκολο είναι να το ξεκινήσεις, έχοντας σχεδιάσει και εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω και να το συνεχίσεις κόντρα στα συμφέροντα των γνωστών αγνώστων».

Κινείται για ΚΕΔΕ

Η κόντρα Δούκα-Μπακογιάννη αναμένεται πολλά υποσχόμενη τα επόμενα χρόνια. Κι όχι μόνο για τα έργα στο Δήμο. Η ανάληψη του πρώτου Δήμου της χώρας μετά από αρκετές δεκαετίες από άλλες πολιτικές δυνάμεις πέραν των γαλάζιων, είναι σπυρί που πονάει. Ο ίδιος ο Δούκας κινείται ήδη δυναμικά και για καταγραφή δυνάμεων πανελλαδικά, με ευκαιρία τις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Πρόσφατα είχε συνάντηση με τους βουλευτές του Πασοκ-Κιναλ, από τους οποίους ζήτησε ευθέως στήριξη. Η ΚΕΔΕ, είναι σημαντικός εταίρος στο σύστημα της διακυβέρνησης και μπορεί να γίνει ενοχλητικό κουνούπι στο αυτί του επιτελικού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

21:03

Τουρνάς: Η χώρα αποτελεί σήμερα πρότυπο ανάκαμψης, προόδου και σταθερότητας

20:56

Σχοινάς: Οι εύκολες αυταπάτες και ο λαϊκισμός μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα

20:49

Κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:42

Κροατία: Airbus με 130 επιβάτες γλίστρησε στον διάδρομο του αεροδρομίου του Σπλιτ κατά τη διαδικασία απογείωσης

20:37

Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ στο Europe Gulf Forum

20:25

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης στην Αττική

20:19

Κυρανάκης: Να δείχνουμε στην πράξη τι σημαίνει η οικογένεια της ΝΔ

19:54

Γκεοργκίεβα: Η ενεργειακή κρίση δείχνει χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό

19:36

Παπαθανάσης: Η πολιτική μας έχει πυξίδα τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες και απόδειξη το έργο μας

19:21

Η Αθήνα έστησε νέο μέτωπο για τον Κάθετο Διάδρομο και το LNG των Βαλκανίων

19:05

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Παύλο Πολάκη

19:02

Μητσοτάκης: Η ΤΝ και το «έξυπνο κράτος» προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία

18:47

Πούτιν: Συζήτησε την πολεμική διαμάχη στο Ιράν με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

18:42

Διάρρηξη τα ξημερώματα σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ακρόπολης

18:41

Συνελήφθη 68χρονη καταζητούμενη για απάτη άνω των 272.000 ευρώ

18:21

Samsung: Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο της Ν. Κορέας για τις αποδοχές

18:11

Γεραπετρίτης στο 16ο συνέδριο της ΝΔ: Η Ελλάδα δείχνει τη δύναμή της παντού

17:50

Μιχαηλίδου: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που πήρε την κοινωνική πολιτική στα σοβαρά

17:23

Μαρινάκης: Η σταθερότητα, που σε πολλές χώρες είναι ζητούμενο, στην Ελλάδα πλέον θεωρείται δεδομένη

17:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η «δεύτερη ευκαιρία» για την Avramar, οι προοπτικές και το μεγάλο αγκάθι

16:56

Δένδιας: Την πρότασή του για το υπόδειγμα διακυβέρνησης ενόψει του 2030 διατύπωσε ο υπ. Εθνικής Άμυνας

16:51

Σκέρτσος: Το σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος δεν είναι ένας απλός διοικητικός μηχανισμός - Είναι ο συνολικός μας καθρέφτης

16:46

Παπασταύρου: Ισχυρή ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα

16:34

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει ουσιαστικά

16:19

ΑΑΔΕ-ΔΕΟΣ: Εντόπισε δίκτυο με 34.000 μη εγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής και φοροδιαφυγή

16:10

Χρυσοχοΐδης: Να απαγορευτούν πατίνια στους ανήλικους και «γουρούνες» στα νησιά

16:04

Πιερρακάκης: Σε έναν κόσμο αστάθειας η χώρα μας είναι νησίδα σταθερότητας

15:43

Μασκ: Δεν πρόκειται να πουλήσει καμία μετοχή της SpaceX ενόψει IPO