INSIDE OUT

Τι γυρεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δημόσιο; Δούκας vs Μπακογιάννη και για τον Στρέφη, Υπερτουρισμός στα Εξάρχεια

30-01-2024 | 07:32
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι γυρεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δημόσιο; Δούκας vs Μπακογιάννη και για τον Στρέφη, Υπερτουρισμός στα Εξάρχεια

Περιμένοντας να ηρεμήσουν οι κοινοί θνητοί από τη φρενίτιδα του χιονιού, την προσοχή μου τραβάει ο εξής τίτλος: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ και εισέρχεται στο Δημόσιο». Ανατρίχιασα. Τι πρόκειται να συμβεί στους δημοσίους υπαλλήλους; Ποιο είναι το σκοτεινό σχέδιο; Πώς θα καταφέρει να εισέλθει η AI στο ελληνικό Δημόσιο; Δεν το έχουν καταφέρει οι πολιτικοί τόσες δεκαετίες, θα το καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη;

Αναγκαστικά κάθισα και παρακολούθησα τον Χρήστο Ταραντίλη, πρώην βουλευτή και υπουργό, στο Συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν».

Gov BI

Όπως είπε ο καθηγητής, ο οποίος ανθίζει εκτός πολιτικής, η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο, θα γίνει μέσω του έργου Gov BI, του Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το έργο αυτό, θα γίνει για πρώτη φορά το ακατανόμαστο σε ό,τι αφορά την λειτουργία του ελληνικού δημοσίου: θα γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά. Η τεχνητή νοημοσύνη θ’ αναλάβει να βγάλει τα κάστανα της ασυνεννοησίας απ’ τη φωτιά, διασυνδέοντας τα διάφορα υπουργεία μεταξύ τους, αλλά και τις υπηρεσίες των ίδιων των υπουργείων μεταξύ τους. Ναι. Χρειάζεται Τεχνητή Νοημοσύνη για να συμβεί το προφανές στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς η ανθρώπινη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Ακούω με σεβασμό τον Ταραντίλη, εταίρο και επικεφαλής του τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημόσιου της ΕΥ (Ernst and Young) να επισημαίνει ότι «τα προβλεπτικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και οι εφαρμογές που θα παραχθούν για τον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα βοηθήσουν σημαντικά να λαμβάνονται με αποτελεσματικό τρόπο αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες της χώρας», και ανυπομονώ ειλικρινά να δω τι είδους αποφάσεις θα είναι αυτές. Επίσης έχω και αρκετές ιδέες: πχ όταν ασφαλτοστρώνεται η Λ. Θησέως, να μην την σκάβουν ξανά μπροστά στην Αγία Μαρίνα, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, κλπ, να ενημερώνονται αυτόματα όταν ένας πολίτης αλλάζει ταυτότητα, με την δήλωση του θανάτου να ενημερώνονται όλοι οι φορείς αυτόματα, κλπ κλπ.

Χάρης Δούκας vs Μπακογιάννη

Ένα μεγάλο κομμάτι εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Δημόσιο, και μάλιστα απ’ τα χειρότερα. Γιατί να μην ξέρει πχ ο δήμος τι θα κάνει ο διπλανός του; Γιατί να μην ξέρει ο δημότης που υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης;

Οι καυγάδες από την ασυνεννοησία, ειδικά σε περιπτώσεις διαδοχής, είναι μεγάλοι. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας διέκοψε τα έργα στο Λόφο του Στρέφη προκαλώντας την οργή του απερχόμενου Κώστα Μπακογιάννη.

«Αποτελεί πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειας του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης» ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της Αθήνας. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα τα τελειώσει ο Δήμος τα έργα, χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες στο τεχνικό κομμάτι, αλλά με την διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει σε διαβούλευση με τους κατοίκους.

Αγνοώ ποια είναι τα επίμαχα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται διαβούλευση. Βέβαια, εδώ στο Μαντείο είμαι το απόλυτο αφεντικό και δεν χρειάζεται να διαβουλευτώ με κανένα δήμαρχο για να φτιάξω πχ ένα εξαίσιο ναϊσκο από τις δωρεές επιφανών Αθηναίων που έφυγαν κατευχαριστημένοι από τους χρησμούς μου.

Στον Στρέφη άραγε, τι θα έλεγε η Τεχνητή Νοημοσύνη; Φως, καθαριότητα, ασφάλεια, πρόσβαση, πράσινο, κανένα κιόσκι για νερά-αναψυκτικά-καφέ και σνακ, τήρηση κανόνων για τα κατοικίδια, ωραία καθιστικά για αναψυχή.

Όχι υπερτουρισμός

Ο αντιδήμαρχος και βαθύς γνώστης της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων Γιώργος Αποστολόπουλος, έδωσε και μια ακόμα πτυχή που ούτε η AI θα μπορούσε να σκεφτεί. Όπως είπε, (realfm) η περιοχή πρέπει να προστατευτεί από την υπερ-τουριστικοποίηση και να διατηρήσει τον χαρακτήρα της. Επίσης τόνισε ότι δύο χρόνια τώρα, τα έργα που ανέλαβε με ιδιωτική εταιρία χορηγός, δεν προχωρούσαν. «Ο Λόφος ήταν σε χειρότερη κατάσταση από πριν» είπε, αλλά παραλλήλως τόνισε ότι ορισμένες εργασίες που ξεκίνησαν όπως το σύστημα πυρόσβεσης, οι πλακοστρώσεις, και το αρδευτικό σύστημα θα προχωρήσουν. Ούτε κι ίδιος όμως ξέρει αν πρόκειται να γίνει μια άλλη μελέτη, ή όχι στου Στρέφη.

Ποιοι πανηγυρίζουν

Την απόφαση του Χάρη Δούκα χαιρετίζει η παράταξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο Δήμο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη όμως, υπάρχουν κι άλλοι.

«Σήμερα πανηγυρίζουν τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι γνωστοί άγνωστοι. Όχι οι κάτοικοι της περιοχής, όχι όσοι αγωνιούμε για το μέλλον της πόλης και επιδιώκουμε την πρόοδο της. Είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις. Το εύκολο είναι να σταματήσεις ένα έργο, ιδίως όταν αποτελεί προεκλογική συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Το δύσκολο είναι να το ξεκινήσεις, έχοντας σχεδιάσει και εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω και να το συνεχίσεις κόντρα στα συμφέροντα των γνωστών αγνώστων».

Κινείται για ΚΕΔΕ

Η κόντρα Δούκα-Μπακογιάννη αναμένεται πολλά υποσχόμενη τα επόμενα χρόνια. Κι όχι μόνο για τα έργα στο Δήμο. Η ανάληψη του πρώτου Δήμου της χώρας μετά από αρκετές δεκαετίες από άλλες πολιτικές δυνάμεις πέραν των γαλάζιων, είναι σπυρί που πονάει. Ο ίδιος ο Δούκας κινείται ήδη δυναμικά και για καταγραφή δυνάμεων πανελλαδικά, με ευκαιρία τις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Πρόσφατα είχε συνάντηση με τους βουλευτές του Πασοκ-Κιναλ, από τους οποίους ζήτησε ευθέως στήριξη. Η ΚΕΔΕ, είναι σημαντικός εταίρος στο σύστημα της διακυβέρνησης και μπορεί να γίνει ενοχλητικό κουνούπι στο αυτί του επιτελικού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:07

Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη στη Βούλα

20:53

Τραμπ σε περίπτωση εκλογικής ήττας: Δεν δεσμεύομαι ότι θα αναγνωρίσω το αποτέλεσμα

20:38

Ερντογάν: Υποκρισία από ΗΠΑ και Δύση στον πόλεμο της Γάζας

20:29

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης

20:29

Alpha Bank: Διαθέτει 2,76 εκατ. μετοχές σε στελέχη ως stock award για τη χρήση 2023

20:20

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

20:11

Austriacard: Σε ειδικούς επενδυτές το 15,05% - Αυξήθηκε το ποσοστό διασποράς

20:02

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

19:53

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Μαΐου

19:44

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

19:35

ΔΕΗ: Στο 10% το έμμεσο ποσοστό της CVC μετά την εταιρική αναδιοργάνωση

19:29

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

19:21

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

19:12

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

18:59

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία πάνω από 20 χρόνια - «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

18:45

Οι πιο... δουλευταράδες στην Ευρώπη οι Έλληνες: Το 11,6% εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

18:32

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

18:23

Mytilineos: Στις 4 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

18:11

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ

18:04

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

17:54

Lamda Development για Ελληνικό: Νέα SPV με Xeris Ventures για την Little Athens

17:43

Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί για την μη ένταξή τους στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτα

17:33

Επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στη Βαρβάκειο

17:24

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

17:22

Νηνεμία στο Χρηματιστήριο - Stock picking με την ΕΤΕ σε θέση οδηγού

17:09

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή

16:59

Wall Street: Θετικά πρόσημα στον απόηχο της Fed

16:51

Συνάντηση Πιτσιλή – Κόλλια για την πορεία των φορολογικών δηλώσεων

16:44

Μαρινάκης: Αποφάσεις εκδίδουν οι δικαστές, όχι κυβερνήσεις και κόμματα

16:35

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από COVID - 9 διασωληνωμένοι