INSIDE OUT

Τι γυρεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δημόσιο; Δούκας vs Μπακογιάννη και για τον Στρέφη, Υπερτουρισμός στα Εξάρχεια

30-01-2024 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γυρεύει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δημόσιο; Δούκας vs Μπακογιάννη και για τον Στρέφη, Υπερτουρισμός στα Εξάρχεια

Περιμένοντας να ηρεμήσουν οι κοινοί θνητοί από τη φρενίτιδα του χιονιού, την προσοχή μου τραβάει ο εξής τίτλος: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ και εισέρχεται στο Δημόσιο». Ανατρίχιασα. Τι πρόκειται να συμβεί στους δημοσίους υπαλλήλους; Ποιο είναι το σκοτεινό σχέδιο; Πώς θα καταφέρει να εισέλθει η AI στο ελληνικό Δημόσιο; Δεν το έχουν καταφέρει οι πολιτικοί τόσες δεκαετίες, θα το καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη;

Αναγκαστικά κάθισα και παρακολούθησα τον Χρήστο Ταραντίλη, πρώην βουλευτή και υπουργό, στο Συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν».

Gov BI

Όπως είπε ο καθηγητής, ο οποίος ανθίζει εκτός πολιτικής, η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο, θα γίνει μέσω του έργου Gov BI, του Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με το έργο αυτό, θα γίνει για πρώτη φορά το ακατανόμαστο σε ό,τι αφορά την λειτουργία του ελληνικού δημοσίου: θα γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά. Η τεχνητή νοημοσύνη θ’ αναλάβει να βγάλει τα κάστανα της ασυνεννοησίας απ’ τη φωτιά, διασυνδέοντας τα διάφορα υπουργεία μεταξύ τους, αλλά και τις υπηρεσίες των ίδιων των υπουργείων μεταξύ τους. Ναι. Χρειάζεται Τεχνητή Νοημοσύνη για να συμβεί το προφανές στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς η ανθρώπινη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Ακούω με σεβασμό τον Ταραντίλη, εταίρο και επικεφαλής του τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημόσιου της ΕΥ (Ernst and Young) να επισημαίνει ότι «τα προβλεπτικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και οι εφαρμογές που θα παραχθούν για τον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα βοηθήσουν σημαντικά να λαμβάνονται με αποτελεσματικό τρόπο αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες της χώρας», και ανυπομονώ ειλικρινά να δω τι είδους αποφάσεις θα είναι αυτές. Επίσης έχω και αρκετές ιδέες: πχ όταν ασφαλτοστρώνεται η Λ. Θησέως, να μην την σκάβουν ξανά μπροστά στην Αγία Μαρίνα, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, κλπ, να ενημερώνονται αυτόματα όταν ένας πολίτης αλλάζει ταυτότητα, με την δήλωση του θανάτου να ενημερώνονται όλοι οι φορείς αυτόματα, κλπ κλπ.

Χάρης Δούκας vs Μπακογιάννη

Ένα μεγάλο κομμάτι εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Δημόσιο, και μάλιστα απ’ τα χειρότερα. Γιατί να μην ξέρει πχ ο δήμος τι θα κάνει ο διπλανός του; Γιατί να μην ξέρει ο δημότης που υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης;

Οι καυγάδες από την ασυνεννοησία, ειδικά σε περιπτώσεις διαδοχής, είναι μεγάλοι. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας διέκοψε τα έργα στο Λόφο του Στρέφη προκαλώντας την οργή του απερχόμενου Κώστα Μπακογιάννη.

«Αποτελεί πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειας του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης» ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της Αθήνας. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα τα τελειώσει ο Δήμος τα έργα, χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες στο τεχνικό κομμάτι, αλλά με την διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει σε διαβούλευση με τους κατοίκους.

Αγνοώ ποια είναι τα επίμαχα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται διαβούλευση. Βέβαια, εδώ στο Μαντείο είμαι το απόλυτο αφεντικό και δεν χρειάζεται να διαβουλευτώ με κανένα δήμαρχο για να φτιάξω πχ ένα εξαίσιο ναϊσκο από τις δωρεές επιφανών Αθηναίων που έφυγαν κατευχαριστημένοι από τους χρησμούς μου.

Στον Στρέφη άραγε, τι θα έλεγε η Τεχνητή Νοημοσύνη; Φως, καθαριότητα, ασφάλεια, πρόσβαση, πράσινο, κανένα κιόσκι για νερά-αναψυκτικά-καφέ και σνακ, τήρηση κανόνων για τα κατοικίδια, ωραία καθιστικά για αναψυχή.

Όχι υπερτουρισμός

Ο αντιδήμαρχος και βαθύς γνώστης της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων Γιώργος Αποστολόπουλος, έδωσε και μια ακόμα πτυχή που ούτε η AI θα μπορούσε να σκεφτεί. Όπως είπε, (realfm) η περιοχή πρέπει να προστατευτεί από την υπερ-τουριστικοποίηση και να διατηρήσει τον χαρακτήρα της. Επίσης τόνισε ότι δύο χρόνια τώρα, τα έργα που ανέλαβε με ιδιωτική εταιρία χορηγός, δεν προχωρούσαν. «Ο Λόφος ήταν σε χειρότερη κατάσταση από πριν» είπε, αλλά παραλλήλως τόνισε ότι ορισμένες εργασίες που ξεκίνησαν όπως το σύστημα πυρόσβεσης, οι πλακοστρώσεις, και το αρδευτικό σύστημα θα προχωρήσουν. Ούτε κι ίδιος όμως ξέρει αν πρόκειται να γίνει μια άλλη μελέτη, ή όχι στου Στρέφη.

Ποιοι πανηγυρίζουν

Την απόφαση του Χάρη Δούκα χαιρετίζει η παράταξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο Δήμο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη όμως, υπάρχουν κι άλλοι.

«Σήμερα πανηγυρίζουν τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι γνωστοί άγνωστοι. Όχι οι κάτοικοι της περιοχής, όχι όσοι αγωνιούμε για το μέλλον της πόλης και επιδιώκουμε την πρόοδο της. Είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις. Το εύκολο είναι να σταματήσεις ένα έργο, ιδίως όταν αποτελεί προεκλογική συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Το δύσκολο είναι να το ξεκινήσεις, έχοντας σχεδιάσει και εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω και να το συνεχίσεις κόντρα στα συμφέροντα των γνωστών αγνώστων».

Κινείται για ΚΕΔΕ

Η κόντρα Δούκα-Μπακογιάννη αναμένεται πολλά υποσχόμενη τα επόμενα χρόνια. Κι όχι μόνο για τα έργα στο Δήμο. Η ανάληψη του πρώτου Δήμου της χώρας μετά από αρκετές δεκαετίες από άλλες πολιτικές δυνάμεις πέραν των γαλάζιων, είναι σπυρί που πονάει. Ο ίδιος ο Δούκας κινείται ήδη δυναμικά και για καταγραφή δυνάμεων πανελλαδικά, με ευκαιρία τις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Πρόσφατα είχε συνάντηση με τους βουλευτές του Πασοκ-Κιναλ, από τους οποίους ζήτησε ευθέως στήριξη. Η ΚΕΔΕ, είναι σημαντικός εταίρος στο σύστημα της διακυβέρνησης και μπορεί να γίνει ενοχλητικό κουνούπι στο αυτί του επιτελικού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ηράκλειο: Σύλληψη υπαλλήλου δημοτικής υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, απάτη και πλαστογραφία

23:37

Δένδιας: Απέναντι στην άνευ πολιτικού κόστους βολική αδράνεια επιλέγουμε τις τομές του μακρόπνοου σχεδιασμού

23:15

Τον Κυρ. Πιερρακάκη θα συναντήσει τη Δευτέρα ο Κων. Τασούλας

22:46

Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες στο «Ελ. Βενιζέλος» που είχαν στις αποσκευές τους πάνω από 72 κιλά κάνναβης

22:17

Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά στο Κιλκίς

21:47

Χαρακόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανθεκτικό ανάχωμα στον λαϊκισμό

21:18

Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Σομαλία στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της

20:59

Γερμανία: Αν οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στον βόρειο Ατλαντικό πρέπει να συζητηθούν στο ΝΑΤΟ

20:46

H  Mercosur ως σημαντική ευκαιρία για Ελλάδα και ΕΕ  

20:21

Magnificent 7: Σημάδια «ρωγμών» στην κυριαρχία των μετοχών τους

19:49

«Ναι» της κυβέρνησης στις δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό που ζήτησαν οι αγρότες

19:36

Walmart: Συνεργασία με την Alphabet για αγορές ενισχυμένες με ΑΙ στην πλατφόρμα Gemini της Google

19:25

HRANA: Οι νεκροί στο Ιράν ξεπέρασαν τους 500

19:00

Συμφωνία-μαμούθ ΕΕ – Mercosur: Γεωπολιτικό στοίχημα με γαλλικό «μπλόκο» και ανοιχτά μέτωπα

18:43

Σδούκου: Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα

18:33

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

18:20

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

18:11

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής

18:00

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων της ρωσικής Lukoil στην Κασπία Θάλασσα

17:41

Γερμανία: Προτείνει την «Arctic Sentry» - Κοινή νατοϊκή αποστολή στη Γροιλανδία

17:25

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν

17:18

Φάμελλος: Είναι επικίνδυνη για την χώρα η ανευθυνότητα της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου

17:00

Ηλεκτρισμός: Υψηλό 10ετίας για ΑΠΕ & μονάδες αερίου – Άλμα στις περικοπές

16:52

Τραμπ προς Κούβα: Κάντε συμφωνία πριν είναι πολύ αργά

16:34

ΠΟΜΙΔΑ: Τα επείγοντα θέματα των ιδιοκτητών ακινήτων ενόψει της ΓΣ της ομοσπονδίας

16:09

ΗΠΑ: Πιέζουν τις χώρες G7 για γρηγορότερη απεξάρτηση απ' τις κινεζικές σπάνιες γαίες

15:46

Διπλωμάτες των βόρειων χωρών απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Τραμπ για ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

15:35

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

15:27

Τραμπ: Έχει στο «τραπέζι» όλες τις επιλογές για το Ιράν - Θα χτυπήσουμε ΗΠΑ και Ισραήλ λέει ο Πεζεσκιάν

15:06

Ουκρανία: Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο Κίεβο