INSIDE OUT

Στρασβούργο, ΔΕΘ, ανασχηματισμός (;), Ερντογάν στο πρόγραμμα του Κυριάκου - Cool Πατούλης

12-09-2023 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στρασβούργο, ΔΕΘ, ανασχηματισμός (;), Ερντογάν στο πρόγραμμα του Κυριάκου - Cool Πατούλης

Ένας ψηλός κι ένας κοντός, με μεγάλη διαφορά ύψους μεταξύ τους, περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για χρησμό. Ανησυχούν για τις αποφάσεις του Κυριάκου τις επόμενες μέρες. Θα τους αντικαταστήσει ζητώντας τις παραιτήσεις τους; Θα το κάνει πριν ανέβει στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο; Θα το κάνει την Κυριακή τ’ απόγευμα; Νιώθω την αγωνία και δεν θέλω να την επιτείνω. Να είναι έτοιμοι για όλα. Ιδιαίτερα τώρα που μεταξύ ΔΕΘ και συνάντησης με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, μεσολαβούν η επόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Μια χαρά προλαβαίνουν να ορκιστούν νέοι υπουργοί σ’ ένα μίνι ανασχηματισμό. Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του και αφήνει να εννοηθεί πως άλλαξε το εισιτήριο για τις ΗΠΑ γιατί θέλει να σιγουρευτεί πως είναι όλα καλά πίσω. Δεν έχει ξεχάσει ακόμα μάλλον την τελευταία φορά στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, που επέστρεψε άρον άρον για να πάει στη φλεγόμενη Ρόδο. Μακάρι να μην ξανασυμβεί.

Το δώρο του Μίλτου

Το καλό νέο της ημέρας για τον Πρωθυπουργό ήταν χθες η παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Παρ’ ότι οι συζητήσεις είχαν γίνει ήδη, η ανακοίνωσή της έδωσε επικοινωνιακή ανάσα στην κυβέρνηση που βρίσκεται εν μέσω ανελέητου σφυροκοπήματος από την τραγική κατάσταση χιλιάδων πολιτών στους νομούς της Θεσσαλίας.

«Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο» βρήκε το κουράγιο κι έγραψε αξιοπρεπώς ο Μιλτιάδης αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα-rotation.

Με εμπειρία

Τη θέση του στο υπουργείο Ναυτιλίας καταλαμβάνει ένας παλιός γνώριμος: ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης.

«Μιλάμε για έναν άνθρωπο με κυβερνητική εμπειρία και, μάλιστα, έχει υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος ενός Σώματος Ασφαλείας, ενός Υπουργείου, του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που συμμετείχε και συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως και με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι ένας πολιτικός με ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς μιλάμε για τη ναυτιλία, έναν χώρο με πάρα πολύ σημαντικές, διεθνείς προεκτάσεις, έναν χώρο εξωστρεφή κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και, βέβαια, μιλάμε και για έναν πολιτικό με επιχειρησιακή εμπειρία».

Ερωτηματικά

Αυτόματα δημιουργούνται ερωτηματικά: γιατί τότε ο κ. Στυλιανίδης δεν ανέλαβε απευθείας είτε το Ναυτιλίας, είτε το Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο μάλιστα φέρει την ευθύνη αναδιοργάνωσης σε όλα τα μέτωπα την προηγούμενη χρονιά;

Αναπόφευκτες αποφάσεις

Το πρέσινγκ προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν μεγάλο χθες μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη. Ρωτήθηκε επίμονα, με κάθε τρόπο, αν θα γίνει ανασχηματισμός, αν θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές. Η βουή του Μαξίμου θέλει να πιέζονται για παραίτηση τόσο ο υπουργός Κικίλιας, όσο και ο Περιφερειάρχης Αγοραστός. Για τον δεύτερο μάλιστα υπάρχουν ήδη αρκετές τροχιοδεικτικές, αλλά προς το παρόν δεν το σκέφτεται.

«Η λέξη «παραίτηση» δεν είναι μια άγνωστη λέξη, όπως συνέβαινε σε άλλα χρόνια και σε άλλες διακυβερνήσεις του τόπου. Το «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά» είναι μια διαρκής διαδικασία, όπως είπα και πριν, η οποία, προφανώς, οδηγεί πολλές φορές και σε κάποιες αναπόφευκτες αποφάσεις». Τί άλλο να πει ο εκπρόσωπος;

Ερώτηση Λιακούλη

Το παιχνίδι είναι σύνθετο. Απρόσμενοι παίκτες εμφανίζονται, οι κινήσεις είναι αόρατες και χειρουργικές. Μέσα στον γενικό χαμό, η βουλευτής Λαρίσης του ΠΑΣΟΚ, αγαπημένη Ευαγγελία Λιακούλη καταθέτει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σταϊκούρα.

Τί ρωτάει;

«-Ποια αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα (αντιπλημμυρικά αναχώματα, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών ροών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αντιδιαβρωτικά, έργα υδρονομίας κ.λπ.) έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία τα τελευταία 15 χρόνια, ποιος τα σχεδίασε, ποιος τα υλοποίησε και ποιος τα συντηρούσε;

-Ποια έργα βρίσκονται σε αναμονή ολοκλήρωσης και σε ποιο στάδιο ακριβώς (χρονοδιάγραμμα);»

Στην ερώτηση θα πρέπει να απαντήσει κάποια στιγμή ο υπουργός. Αν αυτή η στιγμή θα είναι πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, εναπόκειται στον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου.

Cool Πατούλης

Πολύ γρήγορα ξαναβρήκε τη φόρμα του πάντως ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Χθες έστειλε τα πρώτα 7 φορτηγά με βοήθεια στη Θεσσαλία ενώ υποσχέθηκε ότι «τις επόμενες ημέρες και για όσο διάστημα απαιτηθεί θα υπάρχει συνεχής ροή στη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στους δοκιμαζόμενους κατοίκους». Τα φορτηγά μεταφέρουν 14 παλέτες με κλινοσκεπασματα (κουβέρτες, παπλώματα και fleece), έξι με εμφιαλωμένα νερά, τρεις με βρεφικό γάλα, τρεις με γάλα εβαπορέ, δύο με αδιάβροχα και μια με μακαρόνια.

Ο Πατούλης ξεπέρασε γρήγορα τα αρνητικά συναισθήματα της μη στήριξής του από τη ΝΔ για ένα ζεϊμπέκικο, κι έπιασε δουλειά. Και με την ιδιότητα Προέδρου του ΙΣΑ έστειλε πάνω κι ένα όχημα με ιατρική βοήθεια. Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση στον απολογισμό της Περιφέρειας και η ανακήρυξή της ως νούμερο 1 φορέα απορρόφησης ΕΣΠΑ ήταν μια ηθική ανταμοιβή για τον dower Πατούλη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:51

ΕΤΑΔ: Πρόσκληση υποβολής Μη Δεσμευτικών Προτάσεων για την αξιοποίηση του Ξενία Ηγουμενίτσας

14:46

ΕΑΕΕ: Αυξήθηκαν τα μεγέθη της ασφάλισης αστικής ευθύνης το 2024

14:41

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης - ορόσημο της μεγάλης «πράσινης» επένδυσης στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

14:38

Θεοδωρικάκος για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η νομοθετική παρέμβαση είναι προς όφελος των εργαζομένων, της ανάπτυξης και της πατρίδας

14:31

Ερυθρός Σταυρός: Περικοπές σχεδόν 3.000 θέσεων εργασίας και περιορισμοί στον προϋπολογισμό

14:29

Λαβίδας (ΑΒ Βασιλόπουλος): Πώς οι καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών διαμορφώνουν έξυπνες λύσεις στο λιανεμπόριο

14:27

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί «τώρα» αντί να χάσει και άλλα εδάφη

14:25

ΕΚΤ: Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Ιουνίου

14:21

Επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Στρ. Σιμόπουλου

14:19

Deal Foxconn - Nvidia για την κατασκευή AI data center στην Ταϊβάν αξίας 1,4 δισ. δολαρίων

14:17

Καπασούρης: «Η Τειρεσίας μετασχηματίζεται από data provider σε solution provider»

14:03

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου

13:36

Πειραιώς για shutdown: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στις ΗΠΑ

13:34

Τα νέα της εβδομάδας μέσα από το Κουίζ του insider.gr

13:30

Μαρινάκης: Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη

13:26

Ουκρανία: Συνομιλία Ζελένσκι με Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

13:23

Κουρασάο: Τι μπορείς να δεις και να κάνεις στο μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής

13:18

Συνεργασία Minoan Lines με tbi bank - Ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική

13:12

Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και περίπου 100 τραυματίες από τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ

13:08

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα λόγω μη ευθυγράμμισης με τους κανόνες για τα οικογενειακά επιδόματα

13:02

Όρμπαν: «Κρίσιμες» οι επόμενες εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία

12:58

Cosmos Business Systems: Εγκαίνια για το νέο AI Data Center στη Θεσσαλονίκη

12:55

ΓΑΙΑΟΣΕ: Σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για αποκατάσταση και αξιοποίηση του ΣΣ Πελοποννήσου

12:54

Επείγουσα τηλεδιάσκεψη του Ζελένσκι με τους Ευρωπαίους για το σχέδιο Τραμπ

12:53

Στις 26/11 λήγει η προθεσμία για αιτήσεις σε «Πρόγραμμα για απασχόληση ανέργων ηλικίας 55+ ετών»

12:50

Επιχείρηση απομάκρυνσης εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων δικύκλων στον Δήμο Αθηναίων

12:49

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα αύξηση για δύναμη του εμπορικού στόλου τον Σεπτέμβριο

12:48

Ευρωζώνη: Σταθερή η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο - Σε υψηλό 1,5 έτους ο κλάδος των υπηρεσιών

12:40

«Τα ακίνητά μου»: Στο Gov.gr Wallet και η ψηφιακή «εικόνα» των ακινήτων

12:36

Kykloi by Priceless: Εκεί όπου η ελληνική γεύση αποκτά ψυχή στο κέντρο της Αθήνας