INSIDE OUT

Δυνατή πρεμιέρα στις Προγραμματικές - Το γλωσσάρι του ΣΥΡΙΖΑ - Η μοίρα της Έφης

07-07-2023 | 07:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δυνατή πρεμιέρα στις Προγραμματικές - Το γλωσσάρι του ΣΥΡΙΖΑ - Η μοίρα της Έφης

Ξεπετάω τις Προγραμματικές για να πάω στο ψητό (τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ). Πρωθυπουργός: Όρισε ως «Πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» τον εθνικό στόχο της κυβέρνησης. Όρος μάλλον δυσνόητος για να φτάσει το μήνυμα στους τελικούς αποδέκτες. Πριν ξεκινήσει την απαρίθμηση των θετικών μέτρων, αναφέρθηκε πολλές φορές στις έννοιες «ενωμένοι», «ενιαίο», «συλλογικά». Αυτό το μήνυμα, μάλιστα, φτάνει στους αποδέκτες.

Σωκράτης Φάμελλος: Πολύ άγχος, ομιλία σαν πολυβόλο.

Νίκος Ανδρουλάκης: Βαρύ κρητικό accent, καλά εκπαιδευμένος από την ευρωβουλή, στάθηκε.

Κουτσούμπας: Σχολιάστηκαν θετικά οι αναφορές του στην οικονομία.

Βελόπουλος: Αεράτος, με ανακρίβειες, δημιουργία εντυπώσεων, τα γνωστά.

Ο Σπαρτιάτης: Προσπάθησε να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με φασισμό και ναζισμό.

Ο Νίκη: Χριστιανικό στίγμα. Αν μας χαστουκίζουν θα γυρνάμε και το άλλο μάγουλο.

Η Ζωή: Σταρ. Με ροζ νύχι και χαμόγελο κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερπαραγωγή νόμων, (ψήφισε 400 και), αναγκάζοντας τον ΠτΒ να πει ότι οι 150 από αυτούς ήταν ευρωπαϊκές οδηγίες. Καλά ξεμπερδέματα.

Bypass

Πέρα από τις γενικές εντυπώσεις, μία από τις ειδήσεις των Προγραμματικών ήταν η εξαγγελία περί «ενεργοποίησης των διακρατικών συμφωνιών του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για την μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16».

Πίσω από την εξεύρεση του bypass, «βλέπω» τον νέο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το γλωσσάρι του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος με τις Προγραμματικές, βουρ στο αλαλούμ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάγκη για ένα «γλωσσάρι» ώστε οι πιστοί μου να μπορούν να παρακολουθούν στοιχειωδώς όσα συμβαίνουν και θα συμβούν από εδώ κι εμπρός, είναι προφανής.

Το υπογράμμισε και δικαίως η πρώην βουλευτής του κόμματος Γεωργία Γεννιά λέγοντας: «Συνιστώσες των συνιστωσών που ο κόσμος δεν ξέρει τι αντιπροσωπεύει η καθεμία. Άλλωστε η σύγχυση υπάρχει πλέον στο μυαλό του ψηφοφόρου στο να ξεχωρίσει την Αριστερά από τη Δεξιά και το Κέντρο, όχι να ξέρει τι είναι ΡΕΝΕ, οι 6κ+6, Κίνηση Μελών, 53 Ομπρέλες κλπ».

Πάμε λοιπόν

- Κίνηση Μελών: Τα ορφανά του Αλέξη. Σπίρτζης, Ζαχαριάδης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου κλπ. Λογικά κι ο Πολάκης. «Ψάχνονται» να βρουν υποψήφιο Πρόεδρο, μεταξύ Παππά και Πολάκη. Ενδιαφέρθηκε και η Ρένα, αλλά δύσκολο.

- ΡΕΝΕ: Επίσης «ορφανά» του Αλέξη, προέκυψαν από διάσπαση της Κίνησης Μελών. Εδώ βρίσκεται ο πρώην Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας στον οποίο επιτέθηκε ο Τζανακόπουλος, και ο Σκορίνης.

- «53»: Η γνωστή παλιά τάση με επικεφαλής τον Ευκλείδη, και μέλη την Θεανώ, τον Δρίτσα και άλλα ιστορικά στελέχη. Η ζωηρή εσωκομματική αντιπολίτευση που μετράει περίπου το 25% της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σε αυτή υπήρξαν η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εξήλθε διακριτικά όταν το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας την τοποθέτηση «τσαρίνα» τομεάρχη της Οικονομίας κι έστειλε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο, ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην Βουλή, αλλά και ο Χαρίτσης, που επίσης κράτησε αποστάσεις στη συνέχεια.

- «Ομπρέλα»: Πρόκειται για τους «53» στους οποίους προστέθηκε ο Βίτσας κι οι τρεις βαρόνοι του παλιού ΣΥΝ (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης). Αρκετά ευρύχωρη, καθώς χώρεσε και τον Γιάννη Δραγασάκη.

- 6+6: Ούτε εγώ δεν θυμάμαι ποιοι είναι οι 6 και ποιοι οι υπόλοιποι 6. Το μόνο που έχει σημασία να ξέρει κανείς, είναι πως πρόκειται για την ομάδα Τζανακόπουλου-Ηλιόπουλου που εμφανίστηκε περίπου πριν ένα χρόνο.

Ανατροπή

Σε μια εβδομάδα θα δοθεί η μάχη των μαχών στην Κεντρική Επιτροπή. Ενώ στον Αλέξη Τσίπρα πιστώνεται το 75% της ΚΕ, η εμφανής αδυναμία της Κίνησης Μελών και λοιπόν «ορφανών» να συσπειρωθούν πίσω από ένα πρόσωπο, δίνει μια τεράστια εσωκομματική ανατροπή: Το προβάδισμα αυτή την στιγμή φαίνεται να το έχει η «Ομπρέλα» που στηρίζει σκληρά την Έφη. Οι «προεδρικοί» θα επιδιώξουν να κερδίσουν χρόνο ζητώντας να κατατεθούν υποψηφιότητες ακόμα και στο διαρκές Συνέδριο που θα γίνει τέλος Αυγούστου.

Πρόβλεψη

Άνευ εκπλήξεως, υποψήφιοι στο τέλος για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης και Έφη Αχτσιόγλου. Ενδιαμέσως μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι, οι οποίοι στην πορεία θα αποσυρθούν υπέρ Έφης.

Η μοίρα της Αχτσιόγλου, ετοιμάζεται να της δώσει άκοπα, έτοιμο πακετάκι με φιόγκο, κόμμα - γωνία αξιωματική αντιπολίτευση, και 47 βουλευτές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι η ίδια που της έδωσε υπουργείο (Εργασίας), βουλευτική έδρα (Επικρατείας) και τιάρα «τσαρίνας».

Η μοίρα ποτέ δεν υποτίμησε μια γυναίκα που κατεβαίνει σκάλα με ψηλοτάκουνα απέναντι σε φωτογράφους, χωρίς να στηρίζεται στον συνοδό της.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:23

Βενζίνη: Πάνω από 2 ευρώ παρά τη μεταβλητότητα – Πού μπορεί να φτάσει το καλοκαίρι

12:11

Αύξηση επιτοκίων από τη Norges Bank - «Στάση αναμονής» από τη Σουηδία

12:08

Βρετανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές

11:59

Μητσοτάκης: Ξεκινά επίσημα σήμερα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης - Τα 28 προτεινόμενα άρθρα

11:52

Καζίνο Πάρνηθας: Πράσινο φως για την έναρξη του μεγάλου έργου στο Μαρούσι

11:50

Συνταγματική Αναθεώρηση: Tα 28 προτεινόμενα προς αναθεώρηση άρθρα από τη ΝΔ

11:40

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Άμεσες ενέργειες για μείωση κόστους λιπασμάτων και ενίσχυση επισιτιστικής ασφάλειας

11:36

Maersk: Στα 1,73 δολάρια τα EBITDA το α' τρίμηνο, υψηλότερα από τις προσδοκίες

11:30

Μ. Ανατολή: Ακόμα και σήμερα η απάντηση της Τεχεράνης στις ΗΠΑ - Τραμπ: «Πολύ πιθανή η συμφωνία»

11:14

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε «επαφή» με τις 2.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:14

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Το πρώτο AI Μουντιάλ και η νέα εποχή του ποδοσφαίρου

11:08

Χρηματοδότηση Eurobank για τη δημιουργία κτιρίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Ελληνικό

11:07

ΔΥΠΑ: Στον Πειραιά η 56η «Ημέρα Καριέρας» για τη Γαλάζια Οικονομία - Πάνω από 900 θέσεις εργασίας

10:58

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές αναμένοντας πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν

10:50

Intracom Defence: Ολοκληρώθηκε η συμβατική θητεία του διευθύνοντος συμβούλου

10:38

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Εκτός συζήτησης η άρση των κυρώσεων στο Ιράν όσο το Ορμούζ είναι αποκλεισμένο»

10:33

ΕΕ: Συμφωνία για απαγόρευση υπηρεσιών AI που δημιουργούν ψεύτικες σεξουαλικές εικόνες

10:30

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,23% μετρά τον πληθωρισμό στα σουπερ μάρκετ τον Απρίλιο

10:29

Περιβάλλον: Η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί άμεσα την ανθρώπινη υγεία

10:23

Προσαρμοσμένα κέρδη 6,92 δισ. δολάρια για την Shell το α' τρίμηνο - Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

10:23

Πολιτική αναταραχή στη Βρετανία: Κατάρρευση δικομματισμού και κρίση στους Εργατικούς

10:13

Titan: Ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας στο α' τρίμηνο

10:09

Τα επαγγέλματα της επόμενης 10ετίας στην Ελλάδα: Οι 5 κλάδοι με μισθούς άνω των 2.000 ευρώ

09:40

NN Hellas: Διήμερο IT Hackathon με έμφαση στην καινοτομία, την αξιοποίηση ΑΙ και την ενίσχυση του tech productivity

09:27

Μπαχρέιν και ΗΑΕ ζητούν αποφασιστική απάντηση του ΣΑ στις ιρανικές επιθέσεις

09:21

Coca-Cola HBC: Αύξηση 11,6% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε οργανική βάση το α' τρίμηνο

09:17

Metlen: Δυναμική εκκίνηση στο 2026 - Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα το α' τρίμηνο

09:09

Odyssey: Πλάνο επέκτασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ έως το 2030

09:08

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γουίτκοφ θα συνομιλήσει με τον επικεφαλής του ουκρανικού ΣΕΑ

09:01

Γιατί η Ferrari δεν μοιάζει με κανένα άλλο luxury brand