INSIDE OUT

Ο διάλογος των δημοσκόπων - Η ξεχασιάρα κυρία Αχτσιόγλου - Η Vodafone και η Ουγγαρία

26-08-2022 | 07:54
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο διάλογος των δημοσκόπων - Η ξεχασιάρα κυρία Αχτσιόγλου - Η Vodafone και η Ουγγαρία

Ξεκινάω σήμερα με την κεντρική ιδέα της κυρίας Αχτσιόγλου, πως δηλαδή τα φορολογικά υπερέσοδα καταβροχθίζουν το εισόδημα... Ώπα; Σκέφτηκα αρχικά, συνάδελφος μάντης είναι; Η αλήθεια όμως είναι πως όταν το διάβασα λίγο προσεκτικά, έπαθα έναν... ντουβρουτζά, που λέμε επί το λαϊκότερο. Μιας και θυμήθηκα πώς οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές καταβρόχθιζαν το εισόδημα λίγα χρόνια πριν που ήταν στην κυβέρνηση η συμπαθής κυρία Αχτσιόγλου και πως είναι δυνατόν να μην θυμούνται όσοι πραγματοποιούν αντίστοιχες δηλώσεις, εκείνη την αξέχαστη και αχρείαστη ένδεια στην οποία είχαμε υποβληθεί... Θυμάμαι επίσης κάτι εκφρασμένες διαθέσεις για φορολόγηση 80% σε ό, τι περίσσευε ως εισόδημα πάνω από τις 60.000 ευρώ. Αλλά ας είναι! Όσοι πληρώνουν ξέρουν! Και θυμούνται βεβαίως...

Οι δύο δημοσκόποι...

Μου το διηγήθηκε το πιο έμπιστο και ικανό από τα πουλάκια που φέρνουν σε εμάς τους μάντες νέα και οιωνούς… Αυτή τη φορά άκουσε σε νησί των Κυκλάδων που βρέθηκε την διαπλοκή δύο δημοσκόπων που τυχαίως (;) παραθερίζουν στο ίδιο μέρος... Μου ορκίστηκε το πουλάκι ότι είναι αυτούσιος και γι' αυτό ήρθε με μία ανάσα από τις Κυκλάδες χθες για να μου τον ψιθυρίσει... Απολαύστε τον διάλογο των δύο γιατί έχει πολύ ζουμί…:

- Μαθαίνω ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις υποκλοπές δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερα αλλαγή…
- Τι εννοείς; Στάσιμοι;
- Ε, άντε μισή μονάδα πλήγμα ο ένας, κάππαρη ψιλά πάνω ο άλλος, μικρή διαφορά θετική ο τρίτος, όχι κάτι σημαντικό
- Τώρα που το λες κάτι πήρε το μάτι μου, αλλά έκρινα ότι είναι νωρίς ακόμα… Γι' αυτό και δεν έχω ακόμη ασχοληθεί…
- Για κάτσε… Δεν είναι και λίγο να σκάει όλο αυτό και να μην υπάρχουν σοβαρά δημοσκοπικά ευρήματα…
- Δεν θα διαφωνήσω, αλλά θα σου θυμίσω κάτι… Ότι τις περισσότερες φορές δεν μετρά το γεγονός τόσο όσο η διαχείρισή του. Εδώ μέχρι και στο Μάτι, στην αρχή δεν βρίσκαμε ιδιαίτερες διαφορές αλλά μετά έγινε χαμός…
- Εντάξει, αυτό ήταν ακραίο συμβάν. Αλλά θα συμφωνήσω ότι τα πάντα κρίνονται από τη διαχείριση. Και πώς αυτή θα εκτιμηθεί. Αυτό κρίνει τελικά αν τα ευρήματα θα παραμείνουν αδιάφορα ή θα αλλάξουν…

Η Vodafone και η Ουγγαρία

Να με συμπαθά η συνάδελφος στήλη Backstory που μπαίνω λίγο στα χωράφια της, αλλά είχα ερωτήματα από κάτι τηλεπικοινωνιακούς στο Μαντείο που ρωτούσαν αν θα γίνει και εδώ της... Ουγγαρίας. Αφού μάσησα μερικά φύλλα από το στοκ της Πυθίας, γιατί δεν είναι και το φόρτε μου αυτά, τους καθησύχασα πως όχι. Επειδή ίσως δεν γνωρίζετε να σας πω γιατί υπήρξε η αγωνία...

«Στα ψιλά» από την ελληνική ειδησεογραφία πέρασε τις προηγούμενες ημέρες η πώληση του 100% της Vodafone Ουγγαρίας στην 4iG και στην Ουγγρική κυβέρνηση έναντι 1,77 δισ. ευρώ. Ακόμα και στον διεθνή Τύπο, η είδηση της πώλησης της ουγγρικής θυγατρικής, η οποία αποτελούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της χώρας διατηρώντας σε απόλυτους αριθμούς 3,8 εκατ. συνδρομητές (ιδιώτες κι επιχειρήσεις) σε σταθερή, κινητή και τηλεόραση και καταγράφοντας ετήσια καθαρά έσοδα για την χρονιά 2021-2022, 278 δισ. φιορίνια Ουγγαρίας, αναπαράχθηκε ως απόφαση της εταιρείας να αποδεσμευτεί από το καθεστώς Orban. Ένα καθεστώς που τα τελευταία 10 χρόνια επαναλαμβάνει σθεναρά ότι χρειάζεται να βρεθούν ακόμη περισσότερα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.ά.) υπό κρατικό έλεγχο.

Πανομοιότυπη ήταν και η προσέγγιση των δημοσιευμάτων του βρετανικού Τύπου, όπου και εδράζεται η μητρική της πωληθείσας θυγατρικής, τα οποία πρότασσαν τη δήλωση του CEO της Vodafone, Nick Read - «Η ουγγρική κυβέρνηση έχει μια σαφή στρατηγική για τη δημιουργία ενός ουγγρικής ιδιοκτησίας πρωταθλητή στον τομέα των ΤΠΕ».

Αμέσως μετά βέβαια φιλοξενούσαν και τη δήλωση εκπροσώπου της εταιρείας που ανέφερε μεν ότι η ουγγρική θυγατρική αδυνατούσε να βρει πλέον διαθέσιμο χώρο στην ουγγρική αγορά για να διευρύνει τα μερίδιά της, συμπλήρωνε δε, ότι η εταιρεία εξετάζει deals και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει τι ακριβώς αφορούν αυτά τα deals.

Να θυμίσουμε ότι το deal για την πώληση της Vodafone Ουγγαρίας, είναι το τρίτο τέτοιου τύπου που επιδιώκει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα, αλλά το πρώτο που ολοκληρώνεται, υπό την αίρεση ότι θα περάσει από τους ελέγχους των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. Το 2020 η Vodafone είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση του μεριδίου της στην Vodafone Αιγύπτου έναντι 2 δισεκατομμυρίων λιρών, προτού η συμφωνία ναυαγήσει λίγο αργότερα για άγνωστους λόγους. Στις αρχές του τρέχοντος έτους μάλιστα δημοσιεύματα ήθελαν την Vodafone να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Iliad για τη συγχώνευση των δυνάμεών τους στην ιταλική αγορά, ώστε να τερματιστεί ο εξοντωτικός ανταγωνισμός των δύο εταιρειών. Λίγο αργότερα βέβαια η Vodafone φάνηκε να απορρίπτει τη συμφωνία η οποία, σύμφωνα με πηγές προέβλεπε η γαλλική Iliad και η Apax Partners να εξαγοράσουν την ιταλική θυγατρική έναντι 11 δισ. ευρώ.

Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν η διεθνής αγορά αν αποτελεί στρατηγική απόφαση της βρετανικής Vodafone να απομακρυνθεί από χώρες που δεν παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και να επικεντρωθεί σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως πολύ προσοδοφόρες, όπως η γερμανική. Και εδώ κολλάει η αγωνία ποσών ήρθαν στο Μαντείο... Αλλά ξανατονίζω, τους καθησύχασα! Γιατί ακόμα κι αν είναι έτσι, δύσκολα οι Βρετανοί θα έπαιρναν μια τέτοια απόφαση για την Ελλάδα. Παρότι η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις βασικές αγορές της εταιρείας - στον ισολογισμό της Vodafone οι επιδόσεις συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία Other Europe - η άλλοτε Panafon αποτέλεσε την πρώτη σημαντική επένδυση της Vodafone πέρα από τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας. Ε, κι όπως και να το κάνουμε, ένας συναισθηματικός δεσμός για την πρώτη φορά υπάρχει!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:51

Ευρωαγορές: Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον γερμανικό DAX

19:36

Orilina Properties: Στα €0,95 η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών

19:34

Πρόστιμο 278.648 ευρώ σε επιχείρηση μεγάλων/λευκών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

19:18

Eκδήλωση για την ελληνική οικονομία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου

19:10

Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: Στόχος η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους γείτονές μας

19:08

Οι «ρήτρες» για να πάμε καλά (στην οικονομία) και μετά το 2026

19:03

Reuters: Η Ιταλία ετοιμάζει βέτο στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

18:55

Alpha Bank: Πώληση κλασματικών δικαιωμάτων της Galaxy Cosmos Mezz

18:48

Η Star Alliance κορυφαία αεροπορική συμμαχία στα World Travel Awards 2023

18:45

Εθνική Τράπεζα: Δωρεάν διάθεση 2,3 εκατ. μετοχών σε 137 στελέχη

18:40

Στόχος της McDonald's τα 50.000 εστιατόρια έως το 2027 - Ανοίγει 2.000 νέα φέτος

18:26

Time: Η Τέιλορ Σουίφτ πρόσωπο της χρονιάς

18:15

Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας - Οι θέσεις των κομμάτων

18:10

ΝΔ: Νέος διευθυντής του γραφείου Τύπου ο Χάρης Χατζηχαραλάμπους

18:04

Βρετανία: Δημόσια έρευνα για την πανδημία - Το «συγγνώμη» του Μπόρις Τζόνσον

17:57

Β. Σπανάκης: Πλέον, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα έχουν παρακράτηση από τη σύνταξή τους

17:53

Την Πέμπτη στις 12:15 η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

17:34

Απεργούν και την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου οι οδηγοί ταξί

17:31

Υπ. Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το 2024

17:30

Χρηματιστήριο: Κατάφερε να βρει το θετικό πρόσημο - Rotation με αιχμή τα mid caps

17:27

«Χείρα βοηθείας» από την ΕΕ για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις – Ο ρόλος του CTEO της Κομισιόν

17:26

Η Lavipharm κήρυξε την έναρξη συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

17:21

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του NED Club

17:15

Τροποποιήσεις στα σχήματα της στεγαστικής συνδρομής και της προσωρινής στέγασης για τις πλημμύρες του 2023

17:14

Υπογραφή σύμβασης αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο

17:05

Η Lamborghini καθιερώνει την τετραήμερη εργασία για όσους δουλεύουν στην παραγωγή

17:04

BlackRock: Το 2024 θα είναι μία δυνατή χρονιά για τους stockpickers

16:58

Υπογράφηκε η σύμβαση για 80 εργατικές κατοικίες στα Γρεβενά

16:55

Αντιδρά η Wall Street μετά το «κόκκινο 2x2»

16:49

Κάζιμιρ: Επιστημονική φαντασία η μείωση των επιτοκίων το α' τρίμηνο του 2024