INSIDE OUT

Η Iταλίδα Λεπέν απειλεί τον ευρωπαϊκό Νότο - Η Ζανέτ δεν... - Ο φουριόζος Σπανάκης

22-07-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Iταλίδα Λεπέν απειλεί τον ευρωπαϊκό Νότο - Η Ζανέτ δεν... - Ο φουριόζος Σπανάκης

Η χαρά του αντισυστημικού για την ήττα Ντράγκι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ιταλία δεν περιγράφεται. Το μίσος για τον σούπερ Μάριο, μόνο και μόνο γιατί είναι τραπεζίτης και κρατούσε το τιμόνι της ΕΚΤ, απύθμενο. Η λατρεία για την Ιταλίδα Λεπέν, Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του μεταφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία δεν έχει εκφραστεί ακόμη. Υπάρχει αυτοσυγκράτηση.

Απέναντι

Η Μελόνι, η οποία προέρχεται από την μήτρα του μπερλοσκονισμού, στην πολιτική της διαδρομή στάθηκε απέναντι σε Ρέντσι, Τζεντιλόνι. Γενικώς ήταν πάντα με το «Όχι». « Όχι ευχαριστώ» ήταν το όνομα της επιτροπής της το '16 στο συνταγματικό δημοψήφισμα για προώθηση μεταρρυθμίσεων του Ματέο Ρέντσι). Και όταν έπεσε ο Ρέντσι, είπε «όχι» και στην επόμενη κυβέρνηση με Τζεντιλόνι. Τσαλαβουτώντας στα νερά της δημοσιογραφίας, και επιλέγοντας για όνομα του κόμματός της στίχο από τον ιταλικό εθνικό ύμνο, η Μελόνι είναι η νέα πρόκληση στην Λερναία Ύδρα των αντισυστημικών που υπόσχονται πάντα τα καλύτερα και ξεφυτρώνουν παντού. Δεν βαριέσαι όμως. Υπάρχουν κι εναλλακτικές.

Απορρυθμίζεται ο Νότος

Η δίμηνη προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το ιταλικό σύστημα της απλής αναλογικής, και η κοινοβουλευτική αστάθεια στην Γαλλία που πιέζει τον Μακρόν, δημιουργούν αναταράξεις στο Μεσογειακό Νότο.

Ντράγκι, Μακρόν και Κυριάκος ήταν ένας σταθερός άξονας που πίεζε με αξιοπιστία τον ευρωπαϊκό Βορρά σε μια κατεύθυνση πιο φιλολαϊκής πολιτικής. Τώρα το μέλλον δηλοί αβέβαιο.

Κουλτούρα αποφυγής νεκρών

Αβέβαιο δηλοί (πολιτικά πάντα) και το μέλλον της Ζανέτ, της αδελφής του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η Ζανέτ μπορεί να εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στις τελευταίες κομματικές διεργασίες, μπορεί να μπήκε υπό τις προστατευτικές φτερούγες του Χρ. Σπίρτζη εσωκομματικά, όμως όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι οι (πολιτικές) σχέσεις με τον Αλέξη είναι παγωμένες. «Δεν της δίνει και πολύ σημασία» όπως μου είπε γάτος της Κουμουνδούρου. Ως εκ τούτου, ουδείς ασχολείται γενικώς είτε τα tweet είναι αυθεντικά, είτε χιουμοριστικά.

Φουριόζος Αλέξης

Αντιθέτως ανεβασμένες είναι οι μετοχές ενός άλλου Αλέξη, του Χαρίτση ο οποίος μέσα στην αναμπουμπούλα με τις πυρκαγιές, και τα μποφόρ, κατέθεσε επερώτηση προς το οικονομικό επιτελείο για την απορροφητικότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επερώτηση δίνει άριστη πάσα στον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη να απαντήσει στα εξής:

  • Ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας μέχρι τέλος Ιουνίου 2022; Σε ποια έργα έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι;
  • Τι μέρος του ποσού το οποίο έχει διατεθεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ έχει πληρωθεί στους δικαιούχους του προγράμματος; Πόσους δικαιούχους αφορά;
  • Ποια είναι τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης; Ποιες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκταμιεύσεις; Πόσα δάνεια και τι ύψος δανείων αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις;

Φουριόζος Χατζηβασιλείου

Φουριόζος και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ αλλά πάνω απ' όλα βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου , ο οποίος μεταξύ αναρίθμητων υποχρεώσεων καταφέρνει να έχει επαφή και με την γενέτειρα. Η δουλειά του για την λειτουργία προγραμμάτων κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην Σελετε), στις Σέρρες εκτιμάται από τους ντόπιους καθώς εκατοντάδες πτυχιούχοι από την Ανατολική Μακεδονία που θέλουν να εκπαιδευτούν και ως εκπαιδευτικοί, θα μπορούν από Σεπτέμβριο να το κάνουν και στις Σέρρες, και όχι να τρέχουν σε Θεσσαλονίκη και Σάπες Ροδόπης. Το επίτευγμα όμως ανήκει και στον Δήμαρχο Α. Χρυσάφη και τον πρόεδρο της Σχολής Γ. Χατζαράκη για να είμαι δίκαιη.

Φουριόζος Σπανάκης

Τέλος, φουριόζος και ο γαλάζιος βουλευτής Νοτίων Βασίλης Σπανάκης ο οποίος δίνει την μάχη της ησυχίας στην περιοχή του Φαλήρου. Ο Σπανάκης έχει καταθέσει ερώτηση σε Σταϊκούρα, Θεοδωρικάκο και Βορίδη, για την ηχορύπανση λόγω συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων στην Πλατεία Νερού και το Ταε Κβο Ντο. Δεν θέλω να σταθώ στην ουσία του πράγματος, ούτε να κρίνω το πως η ανάπλαση της περιοχής που ήταν σκουπιδότοπος, καταλήγει ανεπιθύμητη ως υπερτοπικός πόλος ψυχαγωγίας. Ελπίζω και εύχομαι να απαντήσει ο Τάκης που θα κατέβει επίσης στο Νότιο τομέα με τη ΝΔ για να ξεμουδιάσουμε και λίγο στα γαλάζια εσωκομματικά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα

23:45

Τουλάχιστον 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία

23:35

Τροχαία: 485 παραβάσεις από 12.637 ελέγχους δικύκλων την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου

23:21

ΠΑΣΟΚ: Αρνητική η διάθεση για συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για με τις Ανεξάρτητες Αρχές

23:18

Ιταλία: Ενέκρινε το διάταγμα για τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

23:12

Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του 2025 - «Βαρίδι» οι μετοχές AI

23:05

Ιράκ: Το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του

22:43

Πετρέλαιο: Η ένταση σε Υεμένη και Ουκρανία έφερε κέρδη άνω του 2%

22:24

Σδούκου για αγροτικές κινητοποιήσεις: Σεβασμός στο δικαίωμα των πολιτών να μετακινούνται ελεύθερα

22:08

Τραμπ: Χτυπήσαμε αποβάθρα στη Βενεζουέλα όπου φορτώνονταν ναρκωτικά σε πλοία

21:49

Βαριές απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα μετά τα ρεκόρ - «Βουτιά» για το ασήμι αφού ξεπέρασε τα 80 δολάρια

21:25

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου: «Ελπίζω πως η δεύτερη φάση του σχεδίου για τη Γάζα θα ξεκινήσει πολύ σύντομα»

21:05

Τραμπ για Ουκρανία: Υπάρχουν ακόμη μερικά «πολύ ακανθώδη ζητήματα» στις συνομιλίες

20:45

H Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου

20:37

Ιταλία: Συνεχίζει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2026

20:32

ΕΧΑΕ: Στις 20 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων

20:25

Τουρκία-Αρμενία: Χαλαρώνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από 1η Ιανουαρίου 2026

20:09

Πετρέλαιο 2026: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές – Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα

20:00

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς, παρακαμπτηρίους και τελωνεία - Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

19:56

Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο - Δεν είναι στις προθέσεις μου κανείς ανασχηματισμός

19:52

Ισραήλ: Θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ σε αεροσκάφη

19:32

Γερμανία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τα περιστατικά βίας και εξτρεμισμού σε μονάδα αλεξιπτωτιστών

19:22

Πούτιν σε Τραμπ: Αλλάζουμε στάση μετά την επίθεση στην προεδρική κατοικία

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600 - Πτώση για τις αμυντικές μετοχές

18:59

Ρωσία: Βλέπει «βρετανική επιρροή» στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ουκρανίας

18:40

Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου

18:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία

18:24

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Πούτιν είχαν μια «θετική τηλεφωνική συνομιλία»

18:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

18:14

Ιράν: Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζητεί έρευνα για «τη δολοφονία» πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν