INSIDE OUT

Η Iταλίδα Λεπέν απειλεί τον ευρωπαϊκό Νότο - Η Ζανέτ δεν... - Ο φουριόζος Σπανάκης

22-07-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Iταλίδα Λεπέν απειλεί τον ευρωπαϊκό Νότο - Η Ζανέτ δεν... - Ο φουριόζος Σπανάκης

Η χαρά του αντισυστημικού για την ήττα Ντράγκι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ιταλία δεν περιγράφεται. Το μίσος για τον σούπερ Μάριο, μόνο και μόνο γιατί είναι τραπεζίτης και κρατούσε το τιμόνι της ΕΚΤ, απύθμενο. Η λατρεία για την Ιταλίδα Λεπέν, Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του μεταφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία δεν έχει εκφραστεί ακόμη. Υπάρχει αυτοσυγκράτηση.

Απέναντι

Η Μελόνι, η οποία προέρχεται από την μήτρα του μπερλοσκονισμού, στην πολιτική της διαδρομή στάθηκε απέναντι σε Ρέντσι, Τζεντιλόνι. Γενικώς ήταν πάντα με το «Όχι». « Όχι ευχαριστώ» ήταν το όνομα της επιτροπής της το '16 στο συνταγματικό δημοψήφισμα για προώθηση μεταρρυθμίσεων του Ματέο Ρέντσι). Και όταν έπεσε ο Ρέντσι, είπε «όχι» και στην επόμενη κυβέρνηση με Τζεντιλόνι. Τσαλαβουτώντας στα νερά της δημοσιογραφίας, και επιλέγοντας για όνομα του κόμματός της στίχο από τον ιταλικό εθνικό ύμνο, η Μελόνι είναι η νέα πρόκληση στην Λερναία Ύδρα των αντισυστημικών που υπόσχονται πάντα τα καλύτερα και ξεφυτρώνουν παντού. Δεν βαριέσαι όμως. Υπάρχουν κι εναλλακτικές.

Απορρυθμίζεται ο Νότος

Η δίμηνη προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το ιταλικό σύστημα της απλής αναλογικής, και η κοινοβουλευτική αστάθεια στην Γαλλία που πιέζει τον Μακρόν, δημιουργούν αναταράξεις στο Μεσογειακό Νότο.

Ντράγκι, Μακρόν και Κυριάκος ήταν ένας σταθερός άξονας που πίεζε με αξιοπιστία τον ευρωπαϊκό Βορρά σε μια κατεύθυνση πιο φιλολαϊκής πολιτικής. Τώρα το μέλλον δηλοί αβέβαιο.

Κουλτούρα αποφυγής νεκρών

Αβέβαιο δηλοί (πολιτικά πάντα) και το μέλλον της Ζανέτ, της αδελφής του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η Ζανέτ μπορεί να εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στις τελευταίες κομματικές διεργασίες, μπορεί να μπήκε υπό τις προστατευτικές φτερούγες του Χρ. Σπίρτζη εσωκομματικά, όμως όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι οι (πολιτικές) σχέσεις με τον Αλέξη είναι παγωμένες. «Δεν της δίνει και πολύ σημασία» όπως μου είπε γάτος της Κουμουνδούρου. Ως εκ τούτου, ουδείς ασχολείται γενικώς είτε τα tweet είναι αυθεντικά, είτε χιουμοριστικά.

Φουριόζος Αλέξης

Αντιθέτως ανεβασμένες είναι οι μετοχές ενός άλλου Αλέξη, του Χαρίτση ο οποίος μέσα στην αναμπουμπούλα με τις πυρκαγιές, και τα μποφόρ, κατέθεσε επερώτηση προς το οικονομικό επιτελείο για την απορροφητικότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επερώτηση δίνει άριστη πάσα στον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη να απαντήσει στα εξής:

  • Ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας μέχρι τέλος Ιουνίου 2022; Σε ποια έργα έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι;
  • Τι μέρος του ποσού το οποίο έχει διατεθεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ έχει πληρωθεί στους δικαιούχους του προγράμματος; Πόσους δικαιούχους αφορά;
  • Ποια είναι τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης; Ποιες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκταμιεύσεις; Πόσα δάνεια και τι ύψος δανείων αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις;

Φουριόζος Χατζηβασιλείου

Φουριόζος και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ αλλά πάνω απ' όλα βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου , ο οποίος μεταξύ αναρίθμητων υποχρεώσεων καταφέρνει να έχει επαφή και με την γενέτειρα. Η δουλειά του για την λειτουργία προγραμμάτων κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην Σελετε), στις Σέρρες εκτιμάται από τους ντόπιους καθώς εκατοντάδες πτυχιούχοι από την Ανατολική Μακεδονία που θέλουν να εκπαιδευτούν και ως εκπαιδευτικοί, θα μπορούν από Σεπτέμβριο να το κάνουν και στις Σέρρες, και όχι να τρέχουν σε Θεσσαλονίκη και Σάπες Ροδόπης. Το επίτευγμα όμως ανήκει και στον Δήμαρχο Α. Χρυσάφη και τον πρόεδρο της Σχολής Γ. Χατζαράκη για να είμαι δίκαιη.

Φουριόζος Σπανάκης

Τέλος, φουριόζος και ο γαλάζιος βουλευτής Νοτίων Βασίλης Σπανάκης ο οποίος δίνει την μάχη της ησυχίας στην περιοχή του Φαλήρου. Ο Σπανάκης έχει καταθέσει ερώτηση σε Σταϊκούρα, Θεοδωρικάκο και Βορίδη, για την ηχορύπανση λόγω συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων στην Πλατεία Νερού και το Ταε Κβο Ντο. Δεν θέλω να σταθώ στην ουσία του πράγματος, ούτε να κρίνω το πως η ανάπλαση της περιοχής που ήταν σκουπιδότοπος, καταλήγει ανεπιθύμητη ως υπερτοπικός πόλος ψυχαγωγίας. Ελπίζω και εύχομαι να απαντήσει ο Τάκης που θα κατέβει επίσης στο Νότιο τομέα με τη ΝΔ για να ξεμουδιάσουμε και λίγο στα γαλάζια εσωκομματικά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:33

Το Gov.gr Wallet στον δρόμο προς το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πορτοφόλι

10:25

Επικήρυξη Τραμπ για τους ηγέτες του Ιράν - Πόσα εκατομμύρια δίνει

10:14

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο προς τη θάλασσα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

10:04

Ουκρανία: Τουλάχιστον δυο νεκροί σε μαζική επίθεση της Ρωσίας στην περιφέρεια του Κιέβου

09:58

Τραμπ: Το Ιράν εκλιπαρεί να κλειστεί συμφωνία

09:46

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκτοξεύονται τα ναύλα και αλλάζουν ρότα τα containerships

09:35

Αγορές: Πόσο θα «χτυπηθούν» από τον πόλεμο

09:25

Κικίλιας: Χτυπήθηκε ελληνόκτητο πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα – Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί

09:16

Το καλύτερο θερινό σινεμά του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα

09:08

Γυναικείος αθλητισμός: Μια αγορά δισεκατομμυρίων που αναπτύσσεται εκρηκτικά – Οι διοργανώσεις με ρεκόρ προσέλευσης

09:04

Οι δισεκατομμυριούχοι της πράσινης εποχής: Ποιοι πλουτίζουν από την ενεργειακή μετάβαση

08:52

Στενά του Ορμούζ: Ο κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας και οι πιθανές επιπτώσεις στις τιμές πετρελαίου

08:35

Ακρίβεια: «Στενάζουν» οι καταναλωτές από τις τιμές στο ράφι – Δεν τους πείθουν τα νέα μέτρα

08:19

«Αλλάζουν όψη» τα Προσφυγικά στους Αμπελόκηπους - Προς χρήση κοινωνικής κατοικίας

08:14

Ιράν: Οι ΗΠΑ χτύπησαν το νησί Χαργκ, τον πετρελαϊκό κόμβο της Τεχεράνης

08:00

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ξεκινά η «κούρσα» υποβολής για 6,8 εκατομμύρια φορολογουμένους

23:54

Τι αναφέρει η Περ. Αττικής για τις βλάβες στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας

23:40

Ισραήλ: Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ - Συντρίμμια έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

23:38

Moody’s: Αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3 για Ελλάδα, σταθερό outlook

23:37

Λουκασένκο: «H Λευκορωσία πλήρωσε και αγόρασε από τη Ρωσία τον πύραυλο Oreshnik»

23:23

Κομβόι θα μεταφέρει στην Κούβα 20 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ενεργειακού εξοπλισμού

23:14

Ανοίγει η ψηφιακή εφαρμογή για υπεύθυνη δήλωση κατοχής αγροτεμαχίων για την ΕΑΕ 2025

22:56

Λίβανος: Στους 773 οι νεκροί από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

22:45

Η Χεζμπολάχ δηλώνει «έτοιμη για μια μακρά σύγκρουση με το Ισραήλ»

22:30

Δικαστής ακύρωσε την έρευνα σε βάρος του προέδρου της Fed Τζ. Πάουελ ως «προσχηματική»

22:17

Τσιάρας: «Μέχρι τέλος Μαΐου η οριστική πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης»

22:09

Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street με φόντο ανάπτυξη και πληθωρισμό

21:48

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο - Ράλι σχεδόν 50% από την αρχή του πολέμου

21:29

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 10 εκατ. δολάρια την ιρανική ηγεσία - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

21:20

Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ, το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό