INSIDE OUT

Πού πήγε το think tank του Αλέξη; - Η Κουμουνδούρου ετοιμάζει πρόγραμμα

18-07-2022 | 07:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πού πήγε το think tank του Αλέξη; - Η Κουμουνδούρου ετοιμάζει πρόγραμμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Ιταλία παραδέρνει μεταξύ Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι και του συνονθυλεύματος των «5» Αστέρων. Αβέβαιη πολιτικά, αυτή η ισχυρή και υπέροχη χώρα, πάει για εκλογές όπως όλα δείχνουν σε δύο μήνες. Πολιτικά είναι η εβδομάδα της Ιταλίας. Ο Ντράγκι αναμένεται να παραιτηθεί την Τετάρτη κι η χώρα να βυθιστεί περισσότερο στον κυκεώνα της πρόωρης προεκλογικής περιόδου. Κόμματα-διάττοντες αστέρες που γέννησε η μήτρα του Μπερλουσκονισμού, όπως τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της κ. Μελόνι, δυναμώνουν. Φωνές φιλοευρωπαϊκές, χάνονται, τις σκεπάζουν οι φασαριόζοι. Αυτοί που φωνάζουν δυνατότερα, οι λαϊκιστές. Η Ιταλία είναι στο επίκεντρο.

Σενάρια

Στον ελληνικό μικρόκοσμο, το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι ζει στιγμές δόξας πρωτόγνωρες. Μια βόλτα στο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ενδεικτική. Εκεί που τέτοιες εποχές ήταν γεμάτο με τουρίστες -σακιδίου, τώρα βλέπεις κομψές γυναίκες με καπέλα, τα χαριτωμένα παιδάκια και τους άντρες τους. Παρέες νέων με χαμόγελα μέχρι τ’ αυτιά που τους περιμένουν οδηγοί γιατί έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πολλούς, μα πάρα πολλούς Αμερικανούς. Επιτέλους η χώρα ανεβαίνει πίστα. Μέσα στο ένδοξο καλοκαίρι η Κουμουνδούρου εμφανίζεται ακόμα καχύποπτη ως προς τα πρόωρα εκλογικά σενάρια και τι τελικά θα πράξει ο Μητσοτάκης. Κι ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Ετοιμάζουν πρόγραμμα

Βασικό στοιχείο είναι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αλέξης στην ΔΕΘ το φθινόπωρο. Υποτίθεται μέσα στον καυτό Ιούλιο θα ανακοινωθεί η Επιτροπή Προγράμματος. Όμως wait. Αν η Επιτροπή συγκροτηθεί τον Ιούλιο, πότε θα δουλέψει για το πρόγραμμα; Τον Αύγουστο; Εν τω μεταξύ ο Προέδρος της Επιτροπής Προγράμματος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τρέχει και δεν φτάνει στην εκλογική του περιφέρεια, την Α’ Αθήνας.

Που πήγε η αριστερή αριστεία;

Τα βλέμματα στρέφονται αναγκαστικά στο περίφημο think tank του Προέδρου. Όμως τους τελευταίους μήνες έχουν εξαφανιστεί κι αυτοί. Χάθηκε ακόμα κι ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, που στο θέμα των εμβολίων ήταν μια φωνή λογικής. Μετά το συνέδριο εξαφανίστηκε ο Ζορζέτα Λάλη. Ακόμα κι ο Νίκος Φαραντούρης, η φωνή του Προέδρου στα ενεργειακά.

Του σκάβει το λάκκο

Νικόλαος Φαραντούρης για μέτρα κατά της ακρίβειας: «Καθυστερημένα, αποσπασματικά και δεν αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια» - Documento

Ο τελευταίος επιθυμεί να κατέβει στην Κεφαλλονιά, όμως εκεί τα τζιτζίκια μου λένε ότι του σκάβει ένα λάκκο ναααα η πρώην βουλευτής του νησιού, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Κι όχι τίποτ' άλλο αλλά είναι και ικανότατη πολιτικός μηχανικός.

Το είδε στ' αστέρια

Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πάρει τη μονοεδρική με τον Φαραντούρη και τι θα γίνει με την Αφροδίτη. Η απουσία του από τα βουλευτικά έδρανα πάντως αφήνει το πεδίο απολύτως ελεύθερο στον Σωκράτη Φάμελλο στο κεφάλαιο των ενεργειακών. Ο Φάμελλος ως πρώην υπουργός, καταρχήν έχει πρόσβαση σε πηγές. Προχθές στη Βουλή στην συζήτηση για την Κύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της ΔΕΗ ΑΕ και της ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ για τις εκτάσεις των λιγνιτικών πεδίων αποκάλυψε ότι:

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης, το 2019, χωρίς σχέδιο, εξήγγειλε την απολιγνιτοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε τρεις όρους: την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, τη διασφάλιση προσιτού κόστους ενέργειας και την δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Η ΝΔ, τρία χρόνια κυβέρνηση, απέτυχε σε όλα αυτά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά, και η ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα είναι πλέον το 18% της κατανάλωσης ενώ πριν από κάποια χρόνια ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν στο 35%». Μου διαφεύγει εάν στους τρεις όρους του ΣΥΡΙΖΑ το ’19 υπήρχε και η παράμετρος να μπουκάρει η Ρωσία στην Ουκρανία με το έτσι θέλω. Θα ρωτήσω στο αστεροσκοπείο και θα επανέλθω.

Από θέατρο σε θέατρο

Την Παρασκευή είχα και γκράντε επισκέπτες στην περιοχή μου. Αλέξης και Μπέτυ ήρθαν στο θέατρο Φρύνιχος των Δελφών, για ν’ απολαύσουν την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία του Cezaris Graužinis. Η βραδιά κύλησε ήσυχα χωρίς παρατράγουδα. Το τζέρτζελο γίνεται κυρίως στην Επίδαυρο, στην οποία θα παιχτεί η εν λόγω παράσταση στις 5 και 6 Αυγούστου.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς

23:36

Καλαφάτης: Χτίζουμε τη Θεσσαλονίκη του 2030 ως Ψηφιακό Λιμένα της ΝΑ Ευρώπης

23:23

Με μέριμνα του ΥΠΕΞ επέστρεψαν στην Αθήνα οι 19 Έλληνες του «Global Sumud Flotilla»

23:10

Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Σε εβδομαδιαίο «πράσινο» σερί 2,5 ετών ο S&P 500

22:57

H Ιταλία παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα έως 8 Ιουνίου

22:44

Η Ελβετία ευθυγραμμίζεται με ΕΕ - Διευρύνει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

22:31

Στολίσκος για τη Γάζα: Ακτιβιστές καταγγέλουν κακοποίηση από Ισραηλινούς

22:18

Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στον γάμο του γιου του λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων

22:05

Δανία: Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο - Ναυάγιο στον κεντροδεξιό κυβερνητικό σχηματισμό

21:52

Κύπρος: Άλμα 250% στη βιολογική γεωργία - Στα 350 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές χαλουμιού

21:39

«Κόκκινη» η εβδομάδα για το πετρέλαιο

21:26

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:13

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 120 εκατ. ευρώ

21:00

Κίνα: Ο πόλεμος στο Ιράν εκτοξεύει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες και φωτοβολταϊκά

20:51

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ

20:50

Final Four: Στον τελικό της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός με 79-61 τη Φενέρ

20:37

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 25 έως 29 Μαΐου

20:28

Τραμπ: «Το Ιράν είναι απεγνωσμένο για συμφωνία»

20:15

Τσίπρας για το όνομα του κόμματος: «Ήταν καλή ιδέα, αλλά άργησε»

20:04

Ο Γιάνεζ Γιάνσα εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβενίας

19:54

Αλλαγές στην αίθουσα διεξαγωγής της δίκης για τα Τέμπη - Αναρτήθηκε η νέα κάτοψη

19:44

Ζελένσκι: Ανάγκη αναζωογόνησης διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου

19:39

Επιστολή Κοβέσι στην Κομισιόν για την τροπολογία Φλωρίδη

19:30

Αναδρομική υπαγωγή αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ - Οδηγίες και διευκρινίσεις

19:21

Ορκίστηκε πρόεδρος της Fed ο Κέβιν Γουόρς

19:16

Θερινές κατασκηνώσεις e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις - 36.000 θέσεις για παιδιά

19:15

Τουρκία: Αντιδράσεις και φοιτητικές κινητοποιήσεις μετά το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Bilgi

19:06

Τέταρτη εβδομάδα κερδών για τις ευρωαγορές

19:00

Γαλλία: Υποψήφιος για την προεδρία ο πρώην πρωθυπουργός Γκαπριέλ Ατάλ

18:51

Το Πεντάγωνο δημοσίευσε νέα αποχαρακτηρισμένα βίντεο με UFO