INSIDE OUT

Πώς έφαγαν Βερναρδάκη, Καρανίκα από ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - Με ποσοστώσεις κι ο Ανδρουλάκης

20-05-2022 | 08:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς έφαγαν Βερναρδάκη, Καρανίκα από ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - Με ποσοστώσεις κι ο Ανδρουλάκης

Ευπρόσδεκτη η ανοιξιάτικη βροχή, πριν αρχίσουν οι παπαρούνες να μαραίνονται απ’ του καλοκαιριού τις ζέστες. Στη σκέψη μου μόνο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και το Συνέδριό του που ξεκινάει σήμερα. Χθες, λίγες ώρες πριν ανοίξει τις εργασίες του, μάθαμε και το πρόγραμμα, να μην παραπονούνται τα μέλη ότι τους αφήνει στο σκοτάδι η ηγετική ομάδα. Επίσης κάπου πήρε το μάτι μου ότι οι σύνεδροι θα είναι 4.000 και κάτι. Τώρα αν θα είναι 300 τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, πόσοι οι εκλεγμένοι και πόσοι οι αριστίνδην, ποια θα είναι η σταυροδοσία κλπ κλπ σας βρίσκω πολύ βιαστικούς. Δεν φτάνει που το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό και μπορεί όποιος θέλει να το παρακολουθήσει στο Ταε Κβο Ντο, μου θέλετε να τα ξέρετε όλα από πριν.

Δείτε την αγαπημένη Λιακούλη, πόσο στοχαστικά ακουμπάει το βλέμμα στις παπαρούνες. Ίσως είναι η μόνη που κατάλαβε το θνησιγενές του να είσαι στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη. Σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι.

Πανωλεθρία στη Λάρισα

Η Ευαγγελία, επιλογή του Προέδρου για Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στεναχωρήθηκε κάπως για τις νομαρχιακές. Πώς γίνεται να είσαι τόσο ψηλά στα κεντρικά και τόσο χαμηλά στην περιοχή σου, δεν το κατάλαβε ποτέ. Από τους 15 της Νομαρχιακής, όπως μου είπε ο φίλος μου ο Ντάλτον που την είδε μια μέρα ανάμεσα στις παπαρούνες του κάμπου, έξι είναι του Ανδρουλάκη. Οι υπόλοιποι εννιά διαχέονται (Μπαργιώτας, Νασιώκας, ακόμα κι ο Σαχινίδης που έχει απομακρυνθεί απ’ τα κομματικά έβγαλε).

Τα παιδιά του Πλατύκαμπου

Η Ευαγγελία είναι κάπως θλιμμένη, αλλά είναι σκληρό καρύδι και θ’ αντέξει. Η τοποθέτηση του Πέτρου Ευθυμίου στην τιμητική θέση Προέδρου του Συνεδρίου σίγουρα την έκανε να χαμογελάσει. Με τον Πέτρο, που βγαίνει ,μπροστά πολιτικά μετά από πολύ καιρό, έχουν κοινή καταγωγή. Τον Πλατύκαμπο.

Ψήφος με app

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιδίωξη είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παρόντες. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης έκανε έκκληση να πάνε για ν’ ακούσουν όσοι θέλουν, ότι κόμμα κι αν ψηφίζουν. Μάλιστα υπάρχει η ιδέα όσοι Σύνεδροι δηλώσουν παρόντες, να μπορούν να ψηφίσουν μέσω εφαρμογής απ’ το κινητό τους την Κυριακή πχ για την Κεντρική Επιτροπή και τις άλλες ψηφοφορίες. Βρίσκω την ιδέα αρκετά προχώ, και σίγουρα θα εκνευρίσει την Κουμουνδούρου που δεν το σκέφτηκε, και κάθονταν και τσακώνονταν ο Αλέξης με τον Ευκλείδη στο τέλος για την ψηφοφορία επί του Καταστατικού, επειδή σηκώθηκαν να φύγουν οι της επαρχίας και έτσι χάθηκε η προεδρική πλειοψηφία.

Και οι πασόκοι του εξωτερικού κύριε;

Εκεί που η Κουμουνδούρου όμως την βγήκε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι στους κατοίκους εξωτερικού. Θυμίζω ότι στην εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσαν να ψηφίσουν και όσα μέλη ζουν εκτός Ελλάδας. Απλά, μ’ ένα email. Ενώ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καμία μέριμνα. Έγραφα κι εγώ για το χωριό των Παπανδρέου, το Καλέντζι που δεν στήθηκε κάλπη, ενώ ο ίδιος ο ΓΑΠ ήταν στο Μόναχο εκείνη την μέρα. Ούτε κι εκεί όμως στήθηκε κάλπη!

Με Σημίτη, ΓΑΠ και Βενιζέλο

Η μεγάλη επιτυχία Ανδρουλάκη είναι ο χαιρετισμός του Κώστα Σημίτη απόψε. Σάββατο θα μιλήσουν Γιώργος Παπανδρέου (που έψαχνε κάλπη να ψηφίσει συνέδρους λέμε), και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον Ανδρουλάκη από το 2013 που ως Πρόεδρος του κόμματος τον πρότεινε για Γραμματέα.

Άννα και Φίλιππος

Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα παράλληλα τραπέζια του Συνεδρίου: Με Γιάννη Καλογήρου και Φίλιππο Σαχινίδη για το Ταμείο Ανάκαμψης, με Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρίνα Γκονσάλβες για κοινωνικό κράτος και κοινωνική κατοικία.

Της ποσόστωσης στο ΣΥΡΙΖΑ

Χρειάστηκαν πολλές ημέρες για να καθαρίσουν τα αριστερά αίματα από το Τάε Κβο Ντο πάντως, για να γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα σωστά αποστειρωμένο περιβάλλον. Οι αριστεροί πολυτραυματίες εξήλθαν με χέουσες πληγές, και αρκετοί από αυτούς, -για συνέδρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάω- , μπορεί και να μην συνέλθουν ποτέ από την εμπειρία της εκλογής Κεντρικής Επιτροπής. Επόμενο level εκκαθαρίσεων, οι ποσοστώσεις.

Επέσανε θύματα

Ανυποψίαστοι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή έδωσαν τον αγώνα τον καλό να μπουν στις λίστες, ενώ την ίδια ώρα οι αόρατες φίλες μου οι Μοίρες, έκλωθαν το πεπρωμένο. Γιατί σ’ αυτή την Κεντρική Επιτροπή δεν έφτανε να πάρεις πχ 2.632 ψήφους και μετά ν’ απορείς γιατί είναι μέσα πχ ο Αχιλλέας Μητσός με μόλις 196 κι εσύ εκτός.

Πρώτο θύμα: Βερναρδάκης

Ο πρώτος που έπεσε ηρωικά είναι ο δημοσκόπος του Αλέξη όταν ήταν στο Μαξίμου, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Βουλευτής Α’ Αθηνών. Πήρε 2.721 σταυρούς και έμεινε εκτός. Τουλάχιστον θα έχει την χαρά να είναι στη νέα ΚΕ η στενή του συνεργάτης, επικοινωνιολόγος Μάγκυ Δούση. Η Μάγκυ έσκισε, καθώς εξελέγη 104η στους 150 της Αττικής,

και θα είναι και υποψήφια στην ίδια περιφέρεια. Ο θρύλος λέει πως η κ. Δούση είναι ο ιθύνων νους πίσω από το «ήταν δίκαιο-έγινε πράξη». Ανυπομονώ για το επόμενο.

Άλλα θύματα

Στη λίστα των θυμάτων, επόμενη είναι η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη με 2632, ενώ ακολουθεί ο Νάσος Αθανασίου που έλαβε 2.296. Και ο Θέμης Μουμουλίδης ο σκηνοθέτης εκτός, κι ας έλαβε 1.531 σταυρούς.

Το μυστικό στην αλληλουχία

Η σφαγή των βουλευτών έγινε εξαιτίας του τρόπου που εφαρμόστηκαν οι ποσοστώσεις. Εδώ θέλω την προσοχή σας: Τρεις, ήταν οι ποσοστώσεις που σκαρφίστηκε το ιερατείο της Κουμουνδούρου: α) 50% φύλου (δηλαδή μισές γυναίκες μισοί άνδρες), β) 15% βουλευτές, και γ) 20% διεύρυνσης. Αντιλαμβάνεστε γιατί ο Ηλίας Νικολακόπουλος ως Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής έπρεπε να φτιάξει αλγόριθμο. Όπως σε κάθε συνταγή όμως, σημασία δεν έχουν μόνο τα υλικά και η σειρά ανάμιξης. Πως λέμε ότι έχεις άλλο αποτέλεσμα αν βάλεις πρώτα τα στερεά και μετά τα υγρά;

Γνωστή μου αράχνη χώθηκε στο μαγειρείο και μου το περιέγραψε ως εξής: ενώ όλοι περίμεναν πως πρώτα εφαρμόζεται η ποσόστωση φύλου, μετά βουλευτών και μετά διεύρυνσης, αυτοί ξεκίνησαν από τους βουλευτές. Πήραν την σειρά εκλογής και έβγαλαν τους πρώτους 22 λοιπόν (για τους 150 της Αττικής). Οι υπόλοιποι ξουτ (Βερναρδάκης, Καφαντάρη, Αθανασίου κλπ).

Και ο Καρανίκας

Στη συνέχεια πήραν ότι απέμεινε και εφάρμοσαν φύλο. Έξω οι άντρες. Εδώ αποχωρεί και ο Νίκος Καρανίκας και πολλοί ακόμα. Και σε ότι απέμεινε, εφαρμόστηκε η ποσόστωση διεύρυνσης (στελέχη Προοδευτικής συμμαχίας πχ Θεοχαρόπουλος, ο Χατζησωκράτης, Κουβέλης, Μπίστης, Ρεπούση κλπ).

Ραντεβού στις 28

Στο τέλος αυτού του ατελείωτου Μαΐου αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά σε αυτή θα εκλεγεί, και ο Γραμματέας του κόμματος. Κάποιοι βλέπουν Σπίρτζη-Ραγκούση να ενδιαφέρονται. Κάποιοι βλέπουν Τζανακο αμετακίνητο. Εγώ θα πόνταρα σε νέο, φρέσκο πρόσωπο. Τα κάνει αυτά ο Αλέξης.

Τα κάνει κι ο Νίκος

Όμως τα κάνει κι ο Νίκος. Γιατί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτός ίσως από ποσόστωση γυναικών, θα μπει ποσόστωση τάσεων: (Δημαρίτες, οικολόγοι, Μπροστά, Καμίνης, Χάλαρης, Γ.Α. Καρράς αλλά και Πόντας γίγαντας), αλλά και ποσόστωση απόδημων. Μπορεί να μην στήθηκε κάλπη στο Μόναχο, αλλά καλό είναι να υπάρχει σχέση με το brain drain.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του