INSIDE OUT

Πώς έφαγαν Βερναρδάκη, Καρανίκα από ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - Με ποσοστώσεις κι ο Ανδρουλάκης

20-05-2022 | 08:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς έφαγαν Βερναρδάκη, Καρανίκα από ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - Με ποσοστώσεις κι ο Ανδρουλάκης

Ευπρόσδεκτη η ανοιξιάτικη βροχή, πριν αρχίσουν οι παπαρούνες να μαραίνονται απ’ του καλοκαιριού τις ζέστες. Στη σκέψη μου μόνο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και το Συνέδριό του που ξεκινάει σήμερα. Χθες, λίγες ώρες πριν ανοίξει τις εργασίες του, μάθαμε και το πρόγραμμα, να μην παραπονούνται τα μέλη ότι τους αφήνει στο σκοτάδι η ηγετική ομάδα. Επίσης κάπου πήρε το μάτι μου ότι οι σύνεδροι θα είναι 4.000 και κάτι. Τώρα αν θα είναι 300 τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, πόσοι οι εκλεγμένοι και πόσοι οι αριστίνδην, ποια θα είναι η σταυροδοσία κλπ κλπ σας βρίσκω πολύ βιαστικούς. Δεν φτάνει που το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό και μπορεί όποιος θέλει να το παρακολουθήσει στο Ταε Κβο Ντο, μου θέλετε να τα ξέρετε όλα από πριν.

Δείτε την αγαπημένη Λιακούλη, πόσο στοχαστικά ακουμπάει το βλέμμα στις παπαρούνες. Ίσως είναι η μόνη που κατάλαβε το θνησιγενές του να είσαι στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη. Σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι.

Πανωλεθρία στη Λάρισα

Η Ευαγγελία, επιλογή του Προέδρου για Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στεναχωρήθηκε κάπως για τις νομαρχιακές. Πώς γίνεται να είσαι τόσο ψηλά στα κεντρικά και τόσο χαμηλά στην περιοχή σου, δεν το κατάλαβε ποτέ. Από τους 15 της Νομαρχιακής, όπως μου είπε ο φίλος μου ο Ντάλτον που την είδε μια μέρα ανάμεσα στις παπαρούνες του κάμπου, έξι είναι του Ανδρουλάκη. Οι υπόλοιποι εννιά διαχέονται (Μπαργιώτας, Νασιώκας, ακόμα κι ο Σαχινίδης που έχει απομακρυνθεί απ’ τα κομματικά έβγαλε).

Τα παιδιά του Πλατύκαμπου

Η Ευαγγελία είναι κάπως θλιμμένη, αλλά είναι σκληρό καρύδι και θ’ αντέξει. Η τοποθέτηση του Πέτρου Ευθυμίου στην τιμητική θέση Προέδρου του Συνεδρίου σίγουρα την έκανε να χαμογελάσει. Με τον Πέτρο, που βγαίνει ,μπροστά πολιτικά μετά από πολύ καιρό, έχουν κοινή καταγωγή. Τον Πλατύκαμπο.

Ψήφος με app

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιδίωξη είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παρόντες. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης έκανε έκκληση να πάνε για ν’ ακούσουν όσοι θέλουν, ότι κόμμα κι αν ψηφίζουν. Μάλιστα υπάρχει η ιδέα όσοι Σύνεδροι δηλώσουν παρόντες, να μπορούν να ψηφίσουν μέσω εφαρμογής απ’ το κινητό τους την Κυριακή πχ για την Κεντρική Επιτροπή και τις άλλες ψηφοφορίες. Βρίσκω την ιδέα αρκετά προχώ, και σίγουρα θα εκνευρίσει την Κουμουνδούρου που δεν το σκέφτηκε, και κάθονταν και τσακώνονταν ο Αλέξης με τον Ευκλείδη στο τέλος για την ψηφοφορία επί του Καταστατικού, επειδή σηκώθηκαν να φύγουν οι της επαρχίας και έτσι χάθηκε η προεδρική πλειοψηφία.

Και οι πασόκοι του εξωτερικού κύριε;

Εκεί που η Κουμουνδούρου όμως την βγήκε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι στους κατοίκους εξωτερικού. Θυμίζω ότι στην εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσαν να ψηφίσουν και όσα μέλη ζουν εκτός Ελλάδας. Απλά, μ’ ένα email. Ενώ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καμία μέριμνα. Έγραφα κι εγώ για το χωριό των Παπανδρέου, το Καλέντζι που δεν στήθηκε κάλπη, ενώ ο ίδιος ο ΓΑΠ ήταν στο Μόναχο εκείνη την μέρα. Ούτε κι εκεί όμως στήθηκε κάλπη!

Με Σημίτη, ΓΑΠ και Βενιζέλο

Η μεγάλη επιτυχία Ανδρουλάκη είναι ο χαιρετισμός του Κώστα Σημίτη απόψε. Σάββατο θα μιλήσουν Γιώργος Παπανδρέου (που έψαχνε κάλπη να ψηφίσει συνέδρους λέμε), και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον Ανδρουλάκη από το 2013 που ως Πρόεδρος του κόμματος τον πρότεινε για Γραμματέα.

Άννα και Φίλιππος

Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα παράλληλα τραπέζια του Συνεδρίου: Με Γιάννη Καλογήρου και Φίλιππο Σαχινίδη για το Ταμείο Ανάκαμψης, με Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρίνα Γκονσάλβες για κοινωνικό κράτος και κοινωνική κατοικία.

Της ποσόστωσης στο ΣΥΡΙΖΑ

Χρειάστηκαν πολλές ημέρες για να καθαρίσουν τα αριστερά αίματα από το Τάε Κβο Ντο πάντως, για να γίνει το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα σωστά αποστειρωμένο περιβάλλον. Οι αριστεροί πολυτραυματίες εξήλθαν με χέουσες πληγές, και αρκετοί από αυτούς, -για συνέδρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάω- , μπορεί και να μην συνέλθουν ποτέ από την εμπειρία της εκλογής Κεντρικής Επιτροπής. Επόμενο level εκκαθαρίσεων, οι ποσοστώσεις.

Επέσανε θύματα

Ανυποψίαστοι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή έδωσαν τον αγώνα τον καλό να μπουν στις λίστες, ενώ την ίδια ώρα οι αόρατες φίλες μου οι Μοίρες, έκλωθαν το πεπρωμένο. Γιατί σ’ αυτή την Κεντρική Επιτροπή δεν έφτανε να πάρεις πχ 2.632 ψήφους και μετά ν’ απορείς γιατί είναι μέσα πχ ο Αχιλλέας Μητσός με μόλις 196 κι εσύ εκτός.

Πρώτο θύμα: Βερναρδάκης

Ο πρώτος που έπεσε ηρωικά είναι ο δημοσκόπος του Αλέξη όταν ήταν στο Μαξίμου, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Βουλευτής Α’ Αθηνών. Πήρε 2.721 σταυρούς και έμεινε εκτός. Τουλάχιστον θα έχει την χαρά να είναι στη νέα ΚΕ η στενή του συνεργάτης, επικοινωνιολόγος Μάγκυ Δούση. Η Μάγκυ έσκισε, καθώς εξελέγη 104η στους 150 της Αττικής,

και θα είναι και υποψήφια στην ίδια περιφέρεια. Ο θρύλος λέει πως η κ. Δούση είναι ο ιθύνων νους πίσω από το «ήταν δίκαιο-έγινε πράξη». Ανυπομονώ για το επόμενο.

Άλλα θύματα

Στη λίστα των θυμάτων, επόμενη είναι η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη με 2632, ενώ ακολουθεί ο Νάσος Αθανασίου που έλαβε 2.296. Και ο Θέμης Μουμουλίδης ο σκηνοθέτης εκτός, κι ας έλαβε 1.531 σταυρούς.

Το μυστικό στην αλληλουχία

Η σφαγή των βουλευτών έγινε εξαιτίας του τρόπου που εφαρμόστηκαν οι ποσοστώσεις. Εδώ θέλω την προσοχή σας: Τρεις, ήταν οι ποσοστώσεις που σκαρφίστηκε το ιερατείο της Κουμουνδούρου: α) 50% φύλου (δηλαδή μισές γυναίκες μισοί άνδρες), β) 15% βουλευτές, και γ) 20% διεύρυνσης. Αντιλαμβάνεστε γιατί ο Ηλίας Νικολακόπουλος ως Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής έπρεπε να φτιάξει αλγόριθμο. Όπως σε κάθε συνταγή όμως, σημασία δεν έχουν μόνο τα υλικά και η σειρά ανάμιξης. Πως λέμε ότι έχεις άλλο αποτέλεσμα αν βάλεις πρώτα τα στερεά και μετά τα υγρά;

Γνωστή μου αράχνη χώθηκε στο μαγειρείο και μου το περιέγραψε ως εξής: ενώ όλοι περίμεναν πως πρώτα εφαρμόζεται η ποσόστωση φύλου, μετά βουλευτών και μετά διεύρυνσης, αυτοί ξεκίνησαν από τους βουλευτές. Πήραν την σειρά εκλογής και έβγαλαν τους πρώτους 22 λοιπόν (για τους 150 της Αττικής). Οι υπόλοιποι ξουτ (Βερναρδάκης, Καφαντάρη, Αθανασίου κλπ).

Και ο Καρανίκας

Στη συνέχεια πήραν ότι απέμεινε και εφάρμοσαν φύλο. Έξω οι άντρες. Εδώ αποχωρεί και ο Νίκος Καρανίκας και πολλοί ακόμα. Και σε ότι απέμεινε, εφαρμόστηκε η ποσόστωση διεύρυνσης (στελέχη Προοδευτικής συμμαχίας πχ Θεοχαρόπουλος, ο Χατζησωκράτης, Κουβέλης, Μπίστης, Ρεπούση κλπ).

Ραντεβού στις 28

Στο τέλος αυτού του ατελείωτου Μαΐου αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά σε αυτή θα εκλεγεί, και ο Γραμματέας του κόμματος. Κάποιοι βλέπουν Σπίρτζη-Ραγκούση να ενδιαφέρονται. Κάποιοι βλέπουν Τζανακο αμετακίνητο. Εγώ θα πόνταρα σε νέο, φρέσκο πρόσωπο. Τα κάνει αυτά ο Αλέξης.

Τα κάνει κι ο Νίκος

Όμως τα κάνει κι ο Νίκος. Γιατί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτός ίσως από ποσόστωση γυναικών, θα μπει ποσόστωση τάσεων: (Δημαρίτες, οικολόγοι, Μπροστά, Καμίνης, Χάλαρης, Γ.Α. Καρράς αλλά και Πόντας γίγαντας), αλλά και ποσόστωση απόδημων. Μπορεί να μην στήθηκε κάλπη στο Μόναχο, αλλά καλό είναι να υπάρχει σχέση με το brain drain.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:32

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα

15:31

Έβδομος νεκρός από τις ταραχές στη Νέα Καληδονία - Αβεβαιότητα μετά την επίσκεψη Μακρόν

15:24

Ανησυχία για την ακούσια κατανάλωση αντιβιοτικών μέσω της διατροφής

15:12

Ανάκληση προϊόντος σαντιγί από τον ΕΦΕΤ

15:07

Ισραήλ: Ο στρατός ανέκτησε τα πτώματα τριών ομήρων της Χαμάς

15:06

Ποια είναι η πιο πλούσια ομάδα του Final Four - Πού βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

15:03

Β. Μακεδονία: Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός αποκάλεσε τη χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

14:49

Τα HBM chip της Samsung απέτυχαν στις δοκιμές της Nvidia

14:48

Ανδρουλάκης: Επικοινωνιακό τέχνασμα η επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν

14:47

Η βιομηχανία γενοσήμων ενθαρρύνει και προωθεί την καινοτομία

14:39

Reuters: Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία - Ποιους όρους βάζει

14:24

Μαρινάκης: Στην καλύτερη θέση από άποψη απασχόλησης τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα

14:20

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων την Τετάρτη 29 Μαΐου

14:15

Κασσελάκης για οικονομία: Δεν θα είναι εύκολο για μας όταν αναλάβουμε

14:06

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% στα οικοδομικά υλικά εφέτος τον Απρίλιο

14:03

AXIA: Μεγαλύτερη ορατότητα και ισχυρότερη κερδοφορία για τη Mytilineos - Αυξάνει στα 48,60 ευρώ την τιμή στόχο

13:54

Ισραήλ: Διέκοψε τη σύνδεση του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους

13:48

Τηλεμαχία Κομισιόν: Ο πρώτος απολογισμός - Η θέση των υποψηφίων

13:48

Αζερμπαϊτζάν: Πήρε υπό τον έλεγχό του τέσσερα χωριά στα σύνορα με την Αρμενία

13:42

Lenovo: Επιταχύνεται η ανάπτυξη της το 4ο τρίμηνο του 23/24 με ευκαιρίες υβριδικής τεχνητής νοημοσύνης

13:41

TotalEnergies: 300 επιστήμονες καταγγέλλουν ως «κλιματοκτόνα» την στρατηγική του πετρελαϊκού κολοσσού

13:34

Σκυλακάκης: Στόχος μας η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα

13:29

Κακάο: Η μεγάλη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής τιμής

13:23

Danske Bank: Μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024

13:19

Eurobank: Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η απασχόληση και στους κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα

13:14

«Προστατευθείτε από τη χειραγώγηση»: Οι 4 συμβουλές της Κομισιόν για τις Ευρωεκλογές

13:07

Φάμελλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του

13:01

Βρετανία: Σημαντική πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

12:37

Ορμπάν: Απίθανο το ενδεχόμενο η Ρωσία «να καταπιεί όλη τη Δύση»

12:30

Ξενοδοχεία: Με μέση πληρότητα 68,7% έκλεισε το α΄τετράμηνο στην Αθήνα