INSIDE OUT

Βρέχει λεφτά, τα μαθηματικά του Χαρδαλιά, η "συγγνώμη"

11-08-2021 | 07:49
Μοιράσου το

Ξύπνησα αλαφιασμένος από τις ζητωκραυγές που ακούγονταν παντού και έφταναν μέχρι εδώ στα ορεινά των Δελφών. Τι έγινε, σκέφτηκα, γύρισε η Πυθία; Μπα, πού τέτοια τύχη. Εξακολουθεί να λιάζεται στη Δήλο... Τι ήταν λοιπόν; Ομολογώ ότι δεν το είχα μαντέψει, με έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο. Ο ουρανός είχε γεμίσει με ένα διαφορετικό, αλλόκοτο σύννεφο. Όχι του καπνού όπως τις προηγούμενες ημέρες, Κάτι άλλο. Έβρεχε λεφτά! Ευτυχώς χαρτονομίσματα και όχι κέρματα, να μην ανοίξει και κανένα κεφάλι. Λεφτά απίστευτα. 20άευρα, 50άευρα. ακόμη και 500άευρα που είχαν χρόνια να φανούν και μίλαγαν γι αυτά οι παλαιότεροι... Και ο κόσμος μάζευε, μάζευε και τελειωμό δεν είχαν... Δεν έπεφταν στους Δελφούς, απλώς ο Αίολος έφερε μερικά και προς τα εδώ, να ναι καλά γιατί είχα ξεμείνει... Τα λεφτά έπεφταν κυρίως πάνω από την Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία!

Εικόνα

Το είπε και το έκανε, σκέφτηκα. Ο Κυριάκος άρχισε αμέσως να αποζημιώνει τους πυρόπληκτους. Δεν σας κρύβω ότι με τα λεφτά που πέφτουν μού μπήκε προς στιγμή μία πονηρή σκέψη - άει στον Πάνα!- μήπως πεταχτώ μέχρι τη Θήβα να το κάψω το καλυβάκι μου να πάρω και εγώ τίποτα.. Αλλά όπως μου ήρθε μου έφυγε. Και αν σε πιάσει κανένας Χαρδαλιάς σκέφτηκα; Δεν είχα ενημερωθεί βλέπετε ότι ο Χαρδαλιάς έδινε συνέντευξη τύπου για να πάρει πάνω στους ώμους του ως άλλος Άτλας τα βάρη όλου του κόσμου... 

Ναι αλήθεια, ο Χαρδαλιάς απάντησε για όλα. Μάθαμε τα πάντα. Τα είπε όλα για τα ενάερια μέσα.  Μάθαμε μέχρι και τι ώρα (με δευτερόλεπτα παρακαλώ...) έβγαινε το συσσίτιο των πιλότων... Όλοι οι άπιστοι Θωμάδες που δεν πίστευαν ότι όλα έγιναν στην εντέλεια, μπήκαν στη θέση τους. Τέρμα! Ο Χαρδαλιάς έδωσε ρεσιτάλ. Και ενημέρωσης και αυτοθυσίας. Και αυτή η τελευταία ίσως εκτιμηθεί περισσότερο... Και όχι μόνο αυτό. Δίδαξε και μαθηματικά! Τους έσκισε εκείνους που έκαναν πλακίτσα για τα 73 πετούμενα που έχει διαθέσιμα η χώρα. Από εδώ το πήγε, από εκεί το έφερε, τα έβγαλε καμιά 20αριά να είναι ταυτόχρονα στον αέρα. Και κατάφερε να αποδείξει με μεγάλη ευκολία ότι σύμφωνα με το θεώρημα Χαρδαλιά, 73 = 20! Πάει για νόμπελ! Δεν ξέρω αν θα επαληθευτεί η προφητεία μου ότι πάει για υπερυπουργός, όμως για επίτιμος στην έδρα των μαθηματικών είναι βέβαιο. 
 

Εικόνα

Αλλά για να επιστρέψουμε στα λεφτά και πέρα από τη μικρή πινελιά πλάκας που παρακαλώ να μου συγχωρεθεί, η αλήθεια είναι ότι θα πέσουν πολλά χρήματα αυτή τη φορά για να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν αφενός οι ζημιές - σε όλα τα επίπεδα-  και να ανακουφισθούν οι πληγέντες και αφετέρου για να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα δασοπροστασίας που θα αποτρέψει την επανάληψη ανάλογων φαινομένων. Και σε αυτή την προσπάθεια θα απαιτηθεί ενότητα και συναίνεση, γιατί αλλιώς όποιο σχέδιο και να εκπονηθεί, όσο fast track και αν υλοποιηθεί θα κινδυνεύσει να πάει μακροπρόθεσμα χαμένο. Η δασοπροστασία είναι εθνική υπόθεση. Και αυτό οφείλει να το διαχειριστεί ανάλογα και η αντιπολίτευση. 

Και κάτι ακόμα. Ήμουν νιος και γέρασα ως μάντης, αλλά δεν είχα ακούσει πρωθυπουργό να ζητά συγγνώμη, με εξαίρεση βέβαια το περίφημο mea culpa του Ανδρέα στη Βουλή. Αλλά και αυτό ήταν αναγνώριση λάθους και όχι ευθεία συγγνώμη γαι συνέπειες μίας εθνικής καταστροφής. Το άκουσα τώρα από τον Κυριάκο και για να είμαι ειλικρινής το θεωρώ μία σημαντική στιγμή πολιτικού πολιτισμού και ευπρέπειας. 

Σας φιλώ

Ο Τειρεσίας

(Η Πυθία βρίσκεται σε άδεια για ηρεμία και αναζωογόνηση)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.