INSIDE OUT

Inside Out: Πώς ο κατώτατος μισθός και οι βάσεις κλείδωσαν το «όχι εκλογές»

27-07-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Περνάω φάση «σταλεγάκια». Τι να κάνουμε όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σας τα ‘λεγα ότι από την αύξηση του κατώτατου θα «φανεί» αν σκέφτεται εκλογές; Σας τα ‘λεγα. Αν κάνει ανεπαίσθητη αύξηση κατώτατου δεν θα κάνει εκλογές. Αν κάνει θεαματική αύξηση κατώτατου, θα κάνει. Βαρόμετρο ο κατώτατος για εκλογές γενικώς και διαχρονικά. Εγώ τα ήξερα ως Πυθία που είμαι, αλλά χθες τα έμαθαν και οι υπουργοί. Οι χλωμοί έως πελιδνοί υπουργοί έχω να σημειώσω, έτσι όπως τους είδα με το διαπεραστικό μου μάτι από την Δήλο. Μόνο ο Σταϊκούρας είχε χρώμα, αλλά είναι χειμώνα-καλοκαίρι. Λοιπόν εκλογές γιοκ, έχουμε και δουλειές ήταν περίπου το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Υποχρεωτικά προαιρετικές υποσχέσεις

Η ταφόπλακα σε ενδεχόμενο πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης έχει ήδη μερικές χιλιάδες χαμένους. Είναι τα παιδιά που έγραψαν κάτω από τη βάση, και πίστεψαν ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν. Ο Πρόεδρος Αλέξης που δεν θέλει να στεναχωρεί άνθρωπο, πόσο μάλλον τα πιτσιρίκια, τους έταξε να τους βάλει σε ΑΕΙ. Όμως κι αυτός την έκανε γυριστή. Όπως είπε από… τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη, «όχι μόνο θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αυτή τη αδιανόητη προσπάθεια να κοπούν πάνω από 25.000 μαθητές, αλλά, αν μέχρι του χρόνου τέτοιον καιρό έχουμε ενδιάμεσα πολιτικές εξελίξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρεθεί σε θέσεις ευθύνης για τον τόπο κι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού, θα αποκαταστήσουμε κι αυτή την αδικία». Κάθονται λοιπόν τώρα τα πιτσιρίκια και παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις: Θα κάνει εκλογές ο Κυριάκος μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο ή όχι; Κι αν κάνει, θα γίνει ο Αλέξης Πρωθυπουργός, ή όχι; Μισή χαρά πήραν.

Τα λεφτά στην Μυτιλήνη ή στην Αθήνα;

Καμμιά φορά πάντως τις ζουμερές αλήθειες τις λένε οι δημοσιογράφοι περιφερειακών μέσων. Να, όπως αυτός στο ραδιοφωνικό σταθμό «Το Νησί» που έκανε συνέντευξη στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται πως την διάβασα όλη γιατί είμαι στην Δήλο και ταιριάζει με το νησιωτικό μου mood. «Είπατε για τον νόμο Κεραμέως και η επόμενη ερώτηση είναι αυτή, και αφορά εδώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που έχει έδρα τη Μυτιλήνη. Μια αναγωγή των περσινών αποτελεσμάτων στην ελάχιστη βάση εισαγωγής που ανακοινώθηκε για φέτος, δίνει μονοψήφιο αριθμό εισαγωγής φοιτητών σε 2 από τα 5 τμήματα της πανεπιστημιακής μονάδας εδώ στη Μυτιλήνη.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εικόνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεδομένων όλων αυτών και εντέλει, γιατί να έρθει να σπουδάσει κάποιος στην ακριτική Ελλάδα, στη Λέσβο, εδώ εν προκειμένω, αφού με τα ίδια λεφτά θα μπορεί να σπουδάσει σε κολλέγιο της Αθήνας δίπλα στο σπίτι του;». Με λίγα λόγια, το δίλημμα για τον γονιό είναι να δώσει τα λεφτά στην ακριτική Μυτιλήνη, ή κάπου αλλού; Αυτό που όλα στο τέλος καταλήγουν στα λεφτά πάντως, δεν το κατάλαβα ποτέ.

Πού πάνε τα λεφτά;

Για τον Αλέξη σαφώς και δεν υφίσταται δίλημμα, αρκεί τα λεφτά να μην πηγαίνουν στην τσέπη ιδιώτη. «Δεν ξέρω αν θα είναι τα ίδια λεφτά, εν πάση περιπτώσει, σίγουρα θα είναι περισσότερα τα χρήματα που θα πρέπει να βγουν από το υστέρημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά αυτή είναι μια στρατηγική που μόλις τώρα αναπτύξατε. Είναι η στρατηγική της προώθησης πελατείας σε ιδιωτικά κολέγια» απάντησε. Ο ίδιος ως μπαμπάς πάντως να θυμίσω, σε ότι αφορά την εκπαίδευση των δικών του παιδιών, επιλέγει να δώσει τα λεφτά σε ιδιώτες.

Αέρας Μυκόνου

Στην ίδια διάθεση -σταλεγάκια-, συνεχίζω. Σας τα ‘λεγα ότι φυσάει πολύ; Σας τα ‘λεγα. Όμως δεν με πιστεύατε μερικοί. Δείτε τώρα πως παίρνει ο άνεμος ακόμα και τα μαλλιά του Χρυσοχοΐδη που πήγε χθες Μύκονο. Ο Μιχάλης πήγε ξημερώματα με το αεροπλάνο της γραμμής, και γύρισε μεσημέρι. Προφανώς νιώθοντας ασφάλεια, εμφανίστηκε στο πλάι του η εξαφανισμένη βουλευτής ΝΔ του νησιού Κατερίνα Μονογιού. Ο Χρυσοχοΐδης δεν είδε τον Snik, αλλά κάτι Αλβανούς που ρήμαζαν σπίτια τους ξετρύπωσε. Ούτε νερό δεν ήπιε σας ενημερώνω. Να θυμίσω εδώ ότι είχε έρθει με τον ίδιο τρόπο στο νησί και πέρυσι. Δεν πήγε όμως ποτέ Μύκονο ιδιωτικά, για διακοπές. Γενικά δεν έχει πάει ποτέ διακοπές. Δουλεύει σαν σκύλος από μικρό παιδί. Με τον Μιχάλη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:43

Jollibee: Ποιος είναι ο νέος «παίκτης» που έρχεται στην εστίαση και ποιος κρύβεται από πίσω

11:20

Αγορά ακινήτων: Οι υπερβολές τιμωρούνται

11:09

Στάρμερ: Πιθανό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κάποιων φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων

11:04

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση αμυντικών συστημάτων στο Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ

10:55

ΗΠΑ: «Λουκέτο» ανακοίνωσε η Spirit Airlines

10:40

ΠΦΣ: Περίπου 1.200 συνταγές για Φάρμακα Υψηλού Κόστους εκτελούνται κάθε εβδομάδα από τα ιδιωτικά φαρμακεία

10:13

Αναγνωστόπουλος - CIVITAS: Ιδιαίτερα σημαντική η θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ. στις πόλεις

10:00

WTTC: Κλίμα, ποιότητα και data θα καθορίσουν τον τουρισμό της επόμενης πενταετίας

09:44

Λιμενικός «κόμβος» αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων πίσω από τις γεωτρήσεις στο Ιόνιο

09:27

Alto.gov.gr & Events.gov.gr: Τα ψηφιακά εργαλεία που άλλαξαν το τοπίο της πρόσβασης ανηλίκων σε καπνικά προϊόντα, αλκοόλ

09:17

ΜμΕ: Νέα εργαλειοθήκη μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία κυβέρνησης με ΟΟΣΑ, ΤτΕ και ΙΟΒΕ

08:58

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θα αποσύρει 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς από τη Γερμανία

08:51

5 γραφικά ψαροχώρια της Πελοποννήσου για αξέχαστες αποδράσεις

08:38

Μερτς – Τραμπ: Μια σχέση σε ελεύθερη πτώση

08:33

ΕΣΕΚ: Η Ελλάδα «κλειδώνει» το πλαίσιο για αποθήκευση CO₂ – Το σήμα για τη νέα φάση της ενεργειακής μετάβασης

08:22

Λειψυδρία 2026: 771 εκατ. κυβικά νερού, αλλά δεν αρκούν – Πού είναι το πρόβλημα

08:14

Τα 3 νέα pass του Ιουνίου και το έκτακτο επίδομα για τις οικογένειες με παιδιά

08:09

Τραμπ: Ίσως είναι καλύτερο να μην καταλήξουμε σε συμφωνία με το Ιράν

08:00

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στέγη: Περισσότερα σπίτια, όχι μόνο επιδόματα το 2026

23:41

Exxon Mobil: Δεν έχουμε δει ακόμη το πλήρες σοκ στην προσφορά πετρελαίου - Προειδοποιεί για άνοδο τιμών

23:28

Πρωτομαγιά με δύο νέα ρεκόρ στην Wall Street

23:10

Γερμανία: Πρώτη μέρα της εφαρμογής έκπτωσης του φόρου στα καύσιμα -Πώς πήγε;

22:51

Πτώση για το πετρέλαιο μετά το «παράθυρο» διαπραγμάτευσης που άνοιξε στο Ιράν

22:24

Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

21:45

UBS: Μειώνει τις προβλέψεις για το ασήμι λόγω ασθενέστερης ζήτησης

21:32

Σαουδική Αραβία: Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική επίσημη κάβα της χώρας

21:15

Τραμπ: Πιθανή συμμετοχή στη G7 εν μέσω εντάσεων για Ιράν και εμπόριο

20:54

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»

20:41

Ο Τραμπ διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Αβάνας

20:31

Bitcoin: Ισχυρό ράλι τον Απρίλιο, αλλά με «εύθραυστα» θεμέλια