INSIDE OUT

Inside Out: Πώς ο κατώτατος μισθός και οι βάσεις κλείδωσαν το «όχι εκλογές»

27-07-2021 | 07:35
Μοιράσου το

Περνάω φάση «σταλεγάκια». Τι να κάνουμε όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Σας τα ‘λεγα ότι από την αύξηση του κατώτατου θα «φανεί» αν σκέφτεται εκλογές; Σας τα ‘λεγα. Αν κάνει ανεπαίσθητη αύξηση κατώτατου δεν θα κάνει εκλογές. Αν κάνει θεαματική αύξηση κατώτατου, θα κάνει. Βαρόμετρο ο κατώτατος για εκλογές γενικώς και διαχρονικά. Εγώ τα ήξερα ως Πυθία που είμαι, αλλά χθες τα έμαθαν και οι υπουργοί. Οι χλωμοί έως πελιδνοί υπουργοί έχω να σημειώσω, έτσι όπως τους είδα με το διαπεραστικό μου μάτι από την Δήλο. Μόνο ο Σταϊκούρας είχε χρώμα, αλλά είναι χειμώνα-καλοκαίρι. Λοιπόν εκλογές γιοκ, έχουμε και δουλειές ήταν περίπου το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Υποχρεωτικά προαιρετικές υποσχέσεις

Η ταφόπλακα σε ενδεχόμενο πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης έχει ήδη μερικές χιλιάδες χαμένους. Είναι τα παιδιά που έγραψαν κάτω από τη βάση, και πίστεψαν ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν. Ο Πρόεδρος Αλέξης που δεν θέλει να στεναχωρεί άνθρωπο, πόσο μάλλον τα πιτσιρίκια, τους έταξε να τους βάλει σε ΑΕΙ. Όμως κι αυτός την έκανε γυριστή. Όπως είπε από… τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη, «όχι μόνο θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αυτή τη αδιανόητη προσπάθεια να κοπούν πάνω από 25.000 μαθητές, αλλά, αν μέχρι του χρόνου τέτοιον καιρό έχουμε ενδιάμεσα πολιτικές εξελίξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρεθεί σε θέσεις ευθύνης για τον τόπο κι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού, θα αποκαταστήσουμε κι αυτή την αδικία». Κάθονται λοιπόν τώρα τα πιτσιρίκια και παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις: Θα κάνει εκλογές ο Κυριάκος μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο ή όχι; Κι αν κάνει, θα γίνει ο Αλέξης Πρωθυπουργός, ή όχι; Μισή χαρά πήραν.

Τα λεφτά στην Μυτιλήνη ή στην Αθήνα;

Καμμιά φορά πάντως τις ζουμερές αλήθειες τις λένε οι δημοσιογράφοι περιφερειακών μέσων. Να, όπως αυτός στο ραδιοφωνικό σταθμό «Το Νησί» που έκανε συνέντευξη στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται πως την διάβασα όλη γιατί είμαι στην Δήλο και ταιριάζει με το νησιωτικό μου mood. «Είπατε για τον νόμο Κεραμέως και η επόμενη ερώτηση είναι αυτή, και αφορά εδώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που έχει έδρα τη Μυτιλήνη. Μια αναγωγή των περσινών αποτελεσμάτων στην ελάχιστη βάση εισαγωγής που ανακοινώθηκε για φέτος, δίνει μονοψήφιο αριθμό εισαγωγής φοιτητών σε 2 από τα 5 τμήματα της πανεπιστημιακής μονάδας εδώ στη Μυτιλήνη. 

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εικόνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεδομένων όλων αυτών και εντέλει, γιατί να έρθει να σπουδάσει κάποιος στην ακριτική Ελλάδα, στη Λέσβο, εδώ εν προκειμένω, αφού με τα ίδια λεφτά θα μπορεί να σπουδάσει σε κολλέγιο της Αθήνας δίπλα στο σπίτι του;». Με λίγα λόγια, το δίλημμα για τον γονιό είναι να δώσει τα λεφτά στην ακριτική Μυτιλήνη, ή κάπου αλλού; Αυτό που όλα στο τέλος καταλήγουν στα λεφτά πάντως, δεν το κατάλαβα ποτέ.

Πού πάνε τα λεφτά;

Για τον Αλέξη σαφώς και δεν υφίσταται δίλημμα, αρκεί τα λεφτά να μην πηγαίνουν στην τσέπη ιδιώτη. «Δεν ξέρω αν θα είναι τα ίδια λεφτά, εν πάση περιπτώσει, σίγουρα θα είναι περισσότερα τα χρήματα που θα πρέπει να βγουν από το υστέρημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά αυτή είναι μια στρατηγική που μόλις τώρα αναπτύξατε. Είναι η στρατηγική της προώθησης πελατείας σε ιδιωτικά κολέγια» απάντησε. Ο ίδιος ως μπαμπάς πάντως να θυμίσω, σε ότι αφορά την εκπαίδευση των δικών του παιδιών, επιλέγει να δώσει τα λεφτά σε ιδιώτες. 

Αέρας Μυκόνου

Στην ίδια διάθεση -σταλεγάκια-, συνεχίζω. Σας τα ‘λεγα ότι φυσάει πολύ; Σας τα ‘λεγα. Όμως δεν με πιστεύατε μερικοί. Δείτε τώρα πως παίρνει ο άνεμος ακόμα και τα μαλλιά του Χρυσοχοΐδη που πήγε χθες Μύκονο. Ο Μιχάλης πήγε ξημερώματα με το αεροπλάνο της γραμμής, και γύρισε μεσημέρι. Προφανώς νιώθοντας ασφάλεια, εμφανίστηκε στο πλάι του η εξαφανισμένη βουλευτής ΝΔ του νησιού Κατερίνα Μονογιού. Ο Χρυσοχοΐδης δεν είδε τον Snik, αλλά κάτι Αλβανούς που ρήμαζαν σπίτια τους ξετρύπωσε. Ούτε νερό δεν ήπιε σας ενημερώνω. Να θυμίσω εδώ ότι είχε έρθει με τον ίδιο τρόπο στο νησί και πέρυσι. Δεν πήγε όμως ποτέ Μύκονο ιδιωτικά, για διακοπές. Γενικά δεν έχει πάει ποτέ διακοπές. Δουλεύει σαν σκύλος από μικρό παιδί. Με τον Μιχάλη.

Εικόνα

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.