INSIDE OUT

Inside out - Αφού έκαψαν τους Απόδημους, τώρα θα τους γιορτάσουν

03-06-2021 | 07:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Κι ενώ οι φίλοι μας, άρπαγες κάποτε της Ευρώπης, ετοιμάζονται να με επισκεφτούν την Κυριακή, για την σπουδαία συναυλία στο Μαντείο των Δελφών, στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εορτασμών για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827 – πέρυσι έκλεισαν 250 χρόνια από τη γέννησή του), είχα την χαρά να παρακολουθήσω μια κορυφαία στιγμή του ελληνισμού: την συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για να καθιερωθεί η Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού. Ομολογώ το θέμα με ενθουσίασε. Αφού τους δώσαμε μια σφαλιάρα τους απόδημους με το θέμα της ψήφου, (όχι όλοι, να διευκρινίσω: οι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕρα25), τώρα ετοιμαζόμαστε να τους γιορτάσουμε. Σ’ αυτές τις φαινομενικά flat συζητήσεις, μαθαίνεις τόσα πράγματα που δεν ήξερες. Για παράδειγμα, εσείς ξέρατε ότι ο Βασίλης Βασιλικός είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Ίσως το έχει ξεχάσει και ο ίδιος ο Τσίπρας...

Εκεί που συζητούσαν λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να γίνει Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού, ο Σάββας Αναστασιάδης της ΝΔ θυμήθηκε ότι υπάρχει Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας την οποία καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Φεβρουαρίου 2017. Και τότε τα μάτια του έπεσαν στον Βασίλη Βασιλικό, και ζήτησε τα φώτα του για το πώς θα καταφέρουμε αυτή την μέρα που δεν την πολυγνωρίζουμε αλλά με κάποιο τρόπο την γιορτάζουμε καθημερινά, να την κάνουμε Παγκόσμια. Θυμίζω ότι ο Βασιλικός ήταν πρέσβης στην Ουνέσκο και εκεί είχε εισηγηθεί να γίνει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Άρα ξέρει απ’ αυτά.

Ο Βασιλικός είναι απόδημος

Ο Βασιλικός ξαφνιάστηκε που ένας πούρος δεξιός σαν τον Σάββα Αναστασιάδη εκ Μακεδονίας, ζητούσε τα φώτα του σε τόσο λεπτά θέματα. Αποφάσισε να του βάλει τρικλοποδιά λέγοντας: «Ευχαριστώ που το θυμηθήκατε. Αυτό ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μένα, αλλά πλαισιώθηκε από όλα τα κράτη της Ευρώπης. Εκεί που βρήκαμε το πρόβλημα, για την 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ήταν από τις κάτω από τον ισημερινό χώρες, που είπανε ότι, εμείς έχουμε φθινόπωρο αυτήν την εποχή. Εσείς έχετε άνοιξη. Εκεί μου ήρθε κάτι στο μυαλό. Υπήρχε ένα διάσημο τραγούδι που το έλεγε ο Yves Mortand, «Les Feuilles Mortes”, «Τα νεκρά φύλλα». Και τους είπα ότι αυτό ανήκει, επίσης, στην ποίηση. Εν πάση περιπτώσει, να μην σας τα πολυλογώ, έγινε αυτή η Παγκόσμια Ημέρα».

«Το ρώτησα αυτό, γιατί θεωρώ ότι θα είστε χρήσιμος στον φάκελο που θέλουμε να καταθέσουμε στον ΟΗΕ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας» επέμεινε ο Αναστασιάδης. «Εγώ πρέπει να ξέρετε ότι είμαι Απόδημος. Έχω ζήσει 50 χρόνια εκτός Ελλάδος» είπε αναπάντεχα ο Βασιλικός. Μεταφέρω αυτούσιο τον διάλογο των δύο ανδρών, για να υπενθυμίσω ότι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ταφόπλακα στην δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους οι απόδημοι με επιχειρήματα του τύπου, δεν πρέπει να τους διχάσουμε καλώντας τους να επιλέξουν κόμμα, και ότι δεν έχουν το δικαίωμα με την ψήφο τους να αποφασίζουν για τα τεκταινόμενα εδώ. Τώρα όμως αποκτά και νόημα η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή κατά την ονομαστική ψηφοφορία. Έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ πχ τι θα ψήφιζε ο 50 χρόνια απόδημος Βασίλης Βασιλικός.

Η Τζάκρη ζητάει διαδικτυακή ψηφοφορία αποδήμων

Φυσικά σ’ αυτή την ζωή, ότι κοροϊδεύεις το λούζεσαι. Το άλλο αστέρι στα θέματα αποδήμων, η Θεοδώρα Τζάκρη, ναι ναι , αυτή που τους έταξε να ψηφίζουν από τον καναπέ του σπιτιού τους εάν ξανάρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά μετά έφαγε ξύλο καθώς ήταν εκτός γραμμής, συνέχισε να δίνει ρεσιτάλ. Εκεί λοιπόν που όλα τα κόμματα αγωνιούσαν πώς θα γίνει, α) να κάνουν την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, παγκόσμια και β), ποια μέρα του έτους να κηρύξουν Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού, ως γνήσια αριστερή ζήτησε το βήτα να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι απόδημοι. Ναι σωστά διαβάσατε. Για ν΄ ακούτε όσοι νομίζατε ότι εκεί στην Κουμουνδούρου είναι τίποτα τεχνοφοβικοί. «Η πρότασή μου επί του προκειμένου θέματος, κύριε Πρόεδρε, είναι να απευθυνθούμε, όχι μόνο στις θεσμικές συλλογικότητες των Ελλήνων της Διασποράς, δηλαδή, στις κοινότητες ή στους άλλους οργανισμούς και τις οργανώσεις τους, αλλά, θα έλεγα, στο παγκόσμιο κοινό του Ελληνισμού της Διασποράς, με τη χρήση και της τεχνολογίας. Και γιατί όχι, αν θέλετε, τις τέσσερις, πέντε, έξι επικρατέστερες προτάσεις από τις προτάσεις που θα γίνουν, να τις θέσουμε και σε ένα είδος διαδικτυακής ψηφοφορίας. Νομίζω, ότι ο ιστότοπος της Βουλής των Ελλήνων προσφέρεται για αυτού του είδους την διαδικτυακή, να το πω κατ’ αυτήν την έννοια, ψηφοφορία». Τώρα κατάλαβα γιατί δεν θέλουν επιστολική ψήφο των αποδήμων εκεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προτιμούν το email!

Ζεσταίνεται ο Γαβριήλ

Ολ’ αυτά τα θέματα όμως θα τα λύσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που ετοιμάζεται αθόρυβα να αναλάβει άλλο ένα think tank του χώρου. Υπενθυμίζω υπάρχει το ΕΝΑ του Δραγασάκη, το ΙΝΕΡΠΟΣΤ του αείμνηστου Αρσένη που τρέχουν η Λούκα Κατσέλη και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, και φυσικά το επίσημο Ινστιτούτο Πουλαντζάς. Η μεγάλη επιστροφή του Γαβριήλ έχει προετοιμαστεί προσωπικά από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το πρόσωπο που θα είναι ‘ομπρέλα’ στο εγχείρημα και τις απαιτήσεις του είναι διαδικτυακός επιχειρηματίας με κεντροαριστερό προφίλ. Στόχος είναι το νέο think tank να λειτουργήσει με υψηλά επιστημονικά στάνταρντ και σύγχρονα εργαλεία, όπως της διαΝεοσις, και να υπερβεί κομματικές ταυτότητες ώστε να έχει απεύθυνση σε ευρύτερο κοινό. Can't wait.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο