BACKSTORY

Μια νέα πραγματικότητα - Σημαντικές ευκαιρίες - Η Ευρώπη σε πρώτο πλάνο

22-12-2025 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μια νέα πραγματικότητα - Σημαντικές ευκαιρίες - Η Ευρώπη σε πρώτο πλάνο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μια καινούρια πραγματικότητα

Μια νέα πραγματικότητα αναμένεται να επικρατήσει σε ό,τι αφορά το Euronext για τη χρηματιστηριακή αγορά τόσο λόγω ενός διευρυμένου ωραρίου εργασίας που αναμένεται πως θα λάβει χώρα όσο και επειδή τα κόστη για τις χρηματιστηριακές εταιρείες θα ανέβουν αρκετά. Έτσι θα παρακολουθήσουμε μια συγκέντρωση της αγοράς το επόμενο χρονικό διάστημα, υπό την ομπρέλα τραπεζικών ομίλων (ήδη είδαμε την πρόσφατη κίνηση της Credia) είτε με συνασπισμό μικρότερων εταιρειών για να αντιμετωπίσουν τα κόστη.

Νέες κορυφές

Κορυφή χτύπησε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων από ηλεκτρονικές παραγγελίες και ανήλθε σε 36,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέγεθος, που αποτυπώνει την αυξανόμενη εξάρτηση των επιχειρήσεων από το ψηφιακό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η έρευνα κάλυψε σχεδόν 48.000 επιχειρήσεις με τουλάχιστον 10 εργαζόμενους, συνολικού κύκλου εργασιών 380,8 δισ. ευρώ, δείχνοντας ότι περίπου μία στις τέσσερις εταιρείες (25,8%) δέχθηκε παραγγελίες ηλεκτρονικά, είτε μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών είτε μέσω συστημάτων τύπου EDI.

Αν και το ποσοστό του 9,5% στον συνολικό κύκλο εργασιών φαίνεται μετριοπαθές, η τάση είναι σαφής: το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο, επηρεάζοντας όχι μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και μικρομεσαίες που επενδύουν σε ψηφιακές υποδομές. Η προσαρμογή σε αυτές τις τεχνολογίες δεν είναι πλέον προαιρετική· αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας στην ελληνική αγορά.

Σημαντικές ευκαιρίες

Οι αναλύσεις των μεγαλύτερων διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες συμφωνούν στο ότι ο κλάδος μπαίνει στη νέα χρονιά με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ξεκάθαρη στρατηγική και μετοχές που συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Παρά τη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά τους αντίστοιχα, κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες παραμένουν ζωντανές.

Η Ευρώπη σε πρώτο πλάνο

Έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη Holdings θα είναι από τις μετοχές που θα μας απασχολήσουν θετικά από την επόμενη χρονιά. Ο κύκλος της αναδιάρθρωσης με πωλήσεις ακινήτων αλλά και κεφαλαιακή ενίσχυση έχει κλείσει, το ταμείο είναι μεγάλο στον ασφαλιστικό κλάδο υπάρχουν ευκαιρίες και έρχεται η ώρα των κινήσεων. Από αυτά που ακούω και καταλαβαίνω θα πρέπει να έχουμε τα πρώτα βήματα εντός του Ιανουαρίου.

Το κουβάρι της συμμετοχής

Ούτε μια ούτε αλλά τριάντα είναι οι εταιρίες που συνθέτουν τη συμμετοχή της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και αυτό το μάθαμε λόγω της συγχώνευσης. Και αυτό έχει το ενδιαφέρον του γιατί μπορεί ο κάθε ένας να καταλάβει ότι με μετακομίσεις ποσοστών μπορεί να προκύπτουν κέρδη ή ζημίες αντίστοιχα ανάλογα με τη στρατηγική της Fairfax. Βέβαια αυτό αφορά στους μετόχους των Καναδών αλλά έχει το ενδιαφέρον του ότι η μεγαλύτερη θέση είναι σε αντασφαλιστική εταιρία του ομίλου Fairfax.

Οι επιδοτήσεις για ανακαινίσεις

Ένα από τα προαναγγελθέντα προγράμματα αφορά πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών που έρχεται το 2026 που θα καλύπτει έως και 90% της δαπάνης με επιδότηση που θα φτάνει τα 36.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εισοδηματικό όριο για συμμετοχή ορίζεται στα 35.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καλύπτει ανάγκες ανακαίνισης και ήπιες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών και τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, μέσα από την αναβάθμιση κατά προτεραιότητα παλαιών και κλειστών ακινήτων. Μάλιστα, ένα μικρό ποσοστό θα αφορά και ιδιοκατοικούμενα σπίτια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:46

ΥΠΑΑΤ: Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16:41

Μελέτη ΙΟΒΕ: Κίνητρα αποταμίευσης μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη

16:26

ΔΟΑΕ: Μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας drones κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας

16:25

Μητσοτάκης στη βράβευση Ντράγκι: Καμία χώρα δεν υπέφερε πιο πολύ από την Ελλάδα στην κρίση

16:22

Theon: Στρατηγική επένδυση σε αμερικανική εταιρεία AI για εφαρμογές άμυνας

16:14

Ήπια άνοδος στις αιτήσεις των Αμερικανών για επίδομα ανεργίας

16:01

ΗΠΑ: Νέα αύξηση στις λιανικές πωλήσεις για τρίτο συνεχόμενο μήνα

15:59

Data.gov.gr: Η νέα εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων που αλλάζει το ψηφιακό αποτύπωμα της χώρας

15:47

Ποια είναι η ιδανική μουσική για το γυμναστήριο;

15:40

Ανάκληση παξιμαδιών από τον ΕΦΕΤ

15:34

Cisco: «Εκτόξευση» 19% της μετοχής μετά το ισχυρό guidance και τις 4.000 απολύσεις λόγω ΑΙ

15:26

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ

15:21

Ιρανικά ΜΜΕ: Η Τεχεράνη άρχισε να επιτρέπει τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

15:17

Βόρεια Κέρκυρα: Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε

15:12

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας

15:11

Στο χαρτοφυλάκιο της Coface Ελλάδος δύο νέα, πρωτοποριακά προϊόντα

15:06

Kaspersky: Αυξάνονται οι απάτες με στόχο ταξιδιώτες του Μουντιάλ 2026

15:05

Nvidia: «Πράσινο φως» των ΗΠΑ σε 10 κινεζικές εταιρείες για την αγορά των AI chip H200 - Κέρδη 2% για τη μετοχή

14:47

Μαρινάκης: «Γεννώνται ερωτήματα στο ηθικό σκέλος για τον κ. Ανδρουλάκη»

14:41

ΓΣΕΕ: Ορατά τα αποτελέσματα της Κοινωνικής Συμφωνίας

14:40

Μερτς προς Μητσοτάκη: «Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό - Η χώρα στέκεται πλέον στις δικές της δυνάμεις»

14:40

Η ΕΚΠΟΙΖΩ απαντά στην Εθνική Τράπεζα για τις χρεώσεις σε λογαριασμούς καταθέσεων

14:39

Πώς να επιλέξεις τον σωστό ηλιακό θερμοσίφωνα: 10 βασικά κριτήρια

14:32

Αίρεται η καραντίνα για το κρουαζιερόπλοιο στο Μπορντό

14:30

Γεραπετρίτης: «Οποιαδήποτε μονομερής δραστηριότητα είναι καταδικασμένη να αποτύχει»

14:23

Χαμηλή η παραγωγικότητα στην Ελλάδα - Χρειάζονται μεγάλες επιχειρήσεις, επενδύσεις και ορθή χρήση της ΤΝ

14:20

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ)

14:19

Η Ελλάδα στην κορυφή του παγκόσμιου τουρισμού και το 2026 - Τι δείχνει νέα έρευνα της Visa

14:11

Αρνητικός στον χανταϊό ο Έλληνας που βρίσκεται σε καραντίνα στο «Αττικόν»

14:07

Μιχαηλίδου: Δίνουμε λύση για παρεμβάσεις στο «Προσβασιμότητα κατ' οίκον»