BACKSTORY

Το τρενάκι του τρόμου στα ακίνητα - Μια διαφορετική Λίρα Αγγλίας - Το τέλος της ανοχής στον ΟΛΠ;

26-11-2025 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το τρενάκι του τρόμου στα ακίνητα - Μια διαφορετική Λίρα Αγγλίας - Το τέλος της ανοχής στον ΟΛΠ;

Τροπολογία για το βιομηχανικό ρεύμα

Τροπολογία που θα σχετίζεται με το σχήμα ελάφρυνσης της βιομηχανίας από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πιθανό να εντάξει το ΥΠΕΝ στο σχέδιο νόμου για τη δέσμευση, χρήση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS), όσο το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή. Στόχος της τροπολογίας θα είναι να διασφαλίσει τα νομικά προαπαιτούμενα για να «τρέξει» το σχήμα, το οποίο θα οριστικοποιηθεί αργότερα. Το πιθανότερο είναι η διάταξη να αφορά την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη διάθεση των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ελάφρυνση.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όσον αφορά το CCS, δεν αναμένεται να έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα προβλέπονταν στο κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Μια διαφορετική Λίρα Αγγλίας

Μεγάλη επιτυχία της Τράπεζας Πειραιώς να καταφέρει να τοποθετήσει το ελληνικό ιδιόσημο σε έκδοση αγγλικής λίρας.

Πρόκειται λοιπόν για μια επετειακή έκδοση που θα τιμάται στα 1100 ευρώ, η οποία ασφαλώς και είναι μοναδική. Αξίζει να σημειωθεί δε πως βγαίνει σε μια περίοδο που η ζήτηση για την αγορά της χρυσής λίρας είναι εξαιρετικά ισχυρή αφού ισχυρή εμφανίζεται η ζήτηση για τον χρυσό. Και προσοχή: Σε ότι αφορά τις χρυσές λίρες καλό είναι να αγοράζονται από επίσημους προμηθευτές αλλιώς η αξία τους μπορεί να είναι εξαιρετικά μικρότερη από αυτήν που εκτιμά πως είναι ο αγοραστής.

Και μιας και μιλάμε για την τράπεζα, 2 δισ. συγκέντρωσε σε προσφορές για το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε χθες των 500 εκατ. ευρώ. Και όπως σημειώνουν πηγές, 8 πράσινα ομόλογα κυκλοφορούν στον χώρο, τα 4 ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τρενάκι του τρόμου τα ακίνητα

Αυτό το τρενάκι του τρόμου μόνον ανεβαίνει! Άλλη μια άνοδος στο τρίτο τρίμηνο σε ,ότι αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το γ’ τρίμηνο του 2025 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024. Για το 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,1% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι 13,9% το 2023.

Αναλυτικότερα, για το γ’ τρίμηνο του 2025 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,6% στα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και κατά 8,5% στα παλαιά (άνω των 5 ετών), σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2024 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών στα νέα διαμερίσματα διαμορφώθηκε στο 10,2%, έναντι 12,9% το 2023, ενώ στα παλαιά διαμερίσματα ο αντίστοιχος ρυθμός διαμορφώθηκε στο 8,3% το 2024, από 14,5% το 2023.

Δηλαδή όχι άπιαστο όνειρο αλλά και κάτι παραπάνω.

Την πάτησαν

Τελικά αποδείχτηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε δίκιο όταν πρόσφατα έλεγε για τη μετοχή της εταιρείας και πως γελά καλύτερα αυτός που γελά τελευταίος, καθώς οι σορτάκηδες που περίμεναν τη μεγάλη έξοδο στη Metlen λόγω αναδιάρθρωσης του MSCI δεν επιβεβαιώθηκαν. Έτσι, χθες επικράτησε ένας πανικός και έτρεχαν να κλείσουν θέσεις με αποτέλεσμα την ανοδική εκτίναξη της μετοχής και τον μηδενισμό των short. Έτσι είναι τα στοιχήματα και ειδικά όταν ακούς κάποια καλά παιδιά που νομίζουν και ότι τα ξέρουν όλα και ότι τα ελέγχουν όλα.

Με το φως της ΔΕΗ

Πάντως χθες το Χρηματιστήριο συμπλήρωσε την πέμπτη ανοδική συνεδρίαση και αυτό έχει το ενδιαφέρον του. Ακόμα όμως πιο ενδιαφέρον ότι αν κάποιος αναλύσει την πορεία του δείκτη το τελευταίο δίμηνο θα διαπιστώσει ότι ένας από τους παράγοντες που κρατούν σε αυτά το Γενικό Δείκτη είναι η ΔΕΗ που έχει καταγράψει εντυπωσιακά κέρδη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έγινε κατά έναν τρόπο διόρθωση που δεν έγινε αντιληπτή λόγω κυρίως ΔΕΗ και τώρα είναι λογικό να έχουμε τη γενικότερη αντίδραση. Και πως να μην τρέχει η ΔΕΗ όταν καθημερινά εκπλήσσει θετικά με τις κινήσεις της και τις επιδόσεις της και αποτελεί case study για το πως μια επιχείρηση που βρίσκεται στο χείος του γκρεμού μπορεί να γυρίσει αρκεί να υπάρχει σοβαρό management.

Το τέλος της ανοχής;

Δεν ξέχασα τα λιμάνια και ειδικά τον ΟΛΠ όπου φαίνεται να υπάρχει μια αναμπουμπούλα το τελευταίο διάστημα λόγω των δηλώσεων Γκίλφοϊλ. Οι Κινέζοι έχουν πραγματικά ανησυχήσει γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Έχω την αίσθηση ότι θα γίνουν πιο γρήγοροι και πιο συνεπείς με τις επενδύσεις που πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά καθώς αντιλαμβάνονται ότι λόγω και της αμερικανικής πίεσης μπορεί να μην υπάρχει ανοχή.

Σε μπαταρίες και ηλεκτροκίνηση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Με δύο νέα εταιρικά «οχήματα» θα δραστηριοποιηθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις μπαταρίες και την ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για τις εταιρείες Reserve Energy Power και SENS Pulse, οι οποίες συστάθηκαν χθες, σύμφωνα με τις σχετικές αναρτήσεις στο ΓΕΜΗ. Στο χαρτοφυλάκιο της Reserve Energy Power θα «περάσουν» σε πρώτη φάση μπαταρίες συνολικής ισχύος 162 MW. Πρόκειται για δύο έργα, 150 και 12 MW, που θα εγκατασταθούν στη Θήβα, με το μικρότερο να έχει προκριθεί από τον δεύτερο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ.

Αντικείμενο της SENS Pulse θα είναι οι υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης. Έως τώρα, φορέας υλοποίησης αυτών των δραστηριοτήτων ήταν η ΗΡΩΝ, η οποία πρόκειται να ενοποιηθεί με την NRG. Καθώς η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και η ηλεκτροκίνηση βρίσκονται εκτός της συμφωνίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil για το κοινοπρακτικό σχήμα στην θερμοηλεκτρική παραγωγή και τη λιανική ρεύματος και αερίου, τα δύο αυτά αντικείμενα τίθενται πλέον υπό τον κατασκευαστικό Όμιλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:03

Λίμνη Κερκίνη: Ένας παράδεισος για εναλλακτικές διακοπές

15:03

ΠΟΥ: Έκκληση για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

14:55

Ζελένσκι: Αλλάζει η προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις μετά τη μαζική ρωσική επίθεση

14:49

Πιερρακάκης στη Handelsblatt: Πρότυπο για την Ευρώπη το ελληνικό μοντέλο κατά της φοροδιαφυγής

14:48

Χρήση αιγιαλού και παραλίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες

14:46

Carbon Farming Schools 2025: ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές

14:45

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι 27/2 η παράταση εργασιών της Επιτροπής και παράδοση των πορισμάτων

14:35

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια το δ' τρίμηνο

14:23

Palantir: Στα 1,41 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - «Απογειώνεται» 11% η μετοχή

14:22

Νορβηγία: Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας στη χώρα, παρά τα σκάνδαλα

14:21

Pfizer: Επιβεβαιώνει το guidance του 2026 - Τα πεπραγμένα στο δ' τρίμηνο

14:14

Καραγκούνης: Στόχος η ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης στους χώρους εργασίας

14:11

Alpha Bank: Με 7,25% στα δικαιώματα ψήφου η JPMorgan Chase

13:55

PepsiCo: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη και έσοδα τριμήνου

13:54

Χατζηδάκης: Έτοιμο την άνοιξη του 2027 το νέο γήπεδο στον Βοτανικό - Το χρωστάμε στον Παναθηναϊκό

13:53

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σημαντική αύξηση της τιμής - στόχου στα 45,7 ευρώ από Mediobanca

13:50

Κοντογεώργης για συνταγματική αναθεώρηση: Απαραίτητος ο διάλογος για την ενίσχυση της δημοκρατίας

13:41

EnEarth: Θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για την άδεια αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

13:38

Viral χωριό στην Ιταλία λέει όχι στον τουρισμό της μίας ημέρας

13:32

Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Εντός ορίων το 98,2% των δειγμάτων Δεκεμβρίου 2025

13:22

Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά

13:19

Siemens Energy: Επενδύει 1 δισ. δολ. στην αγορά ενέργειας των ΗΠΑ - «Άλμα» 3% της μετοχής

13:14

Μπρατάκος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετατρέπεται σε μετρήσιμη επιχειρηματική αξία για τη βιομηχανία

13:10

Μύθοι και αλήθειες για τη φορολόγηση των τραπεζικών (υπέρ)κερδών

13:03

ΠΟΥ: 6 χρόνια μετά την πανδημία Covid 19, o κόσμος είναι πιο προετοιμασμένος, αλλά η πρόοδος εύθραυστη

12:59

ΔΕΣΦΑ: Σημαντικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας

12:56

Sunlight Group: Ολοκλήρωση του έργου ReLiFe

12:45

Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να εθνικοποιήσουν τις εκλογές

12:44

ΕΥΔΑΠ προς Δούκα: Ευθύνη όλων η προστασία του νερού - Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για την επάρκεια

12:42

Αλεξοπούλου: Προβληματική η έκφραση «ο τζάμπας πέθανε» - Ζητώ συγγνώμη